B ALEYBELEN Bâleybelen Vikipedi, özgür ansiklopedi Bâleybelen (dilsizlere dil veren), Muhyi-i Gülşeni (1528-1604) tarafından itikadî bilgileri avamdan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.

DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
“HİÇBİR GEMİ, SENİ KİTAPLAR KADAR UZAĞA GÖTÜREMEZ”
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Kaynak Gösterme Teknikleri
SÖZCÜKTE ANLAM.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
9. EYLEMLERİN YAPISI.
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
SÖZCÜKTE YAPI.
KİPLER 1.Gereklilik Kipi 2.İstek Kipi 3.Dilek-Şart Kipi 4.Emir Kipi
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
Mustafa S Ö ZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi En iyi görünüm için PowerPoint 2001 veya sonrası tercih edilmeli Devam etmek.
yapIlarIna göre fİİller
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
FİİL (EYLEM).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
yapIlarIna göre fİİller
Fiillerde Anlam (Zaman) Kayması
ZARFLAR Zarflar fiillerden, sıfatlardan, sıfat-fiillerden ve zarf niteliğindeki sözlerden önce gelerek onları zaman, yer, yön, nitelik, durum azlık-çokluk.
KİP AİLESİ.
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
Tanzimat dönemi öğretici metinler
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
AHMET VEFİK PAŞA
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
XVII. YÜZYIL ISLAHATLAR/ SİYASİ VE BİLİMSEL GELİŞMELER 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 2. ve 3. KONU.
 Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA. (10 Temmuz 1944, Siirt, Pervari)10 TemmuzSiirtPervari fikir adamı, öğretim görevlisi, İslâm tarihi uzmanı ve yazar.İslâm.
Türkçe ve Kırım Tatarca’sı Arasında Bir Çeviri Sistemi
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
Taşıma Kuramı Baş, Ne ve AÖ Taşıma.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
Kaynak Gösterme Teknikleri
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
TÜRK BEŞLERİ.
KÖKLER EKLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEK ADAM Tek Adam, Şevket Süreyya Aydemir'in yılları arasında kaleme aldığı biyografi kitabı. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı.
Kaynak Gösterme Teknikleri
HAZIRLAYAN İSMAİL BAYHAN
HATIRLAYALIM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

B ALEYBELEN Bâleybelen Vikipedi, özgür ansiklopedi Bâleybelen (dilsizlere dil veren), Muhyi-i Gülşeni ( ) tarafından itikadî bilgileri avamdan sakınıp sırlamak ve Osmanlı'da ortak kültür dili yaratmak üzere1574'de kurgulanan dünyadaki ilk yapay dil.Muhyi-i GülşeniOsmanlı1574yapay dil MuhyîMuhyî, Bâleybelen ile 200 eser yazar. Öğrencileri Bâleybelen'i devam ettirmeye çalışır; ancak neredeyse Muhyî'nin ölümüyle bu dil de kullanılmaz olur. Günümüze bu dille yazılan eserlerden pek azı gelebilmiştir.Muhyî Dilin çözülmesi[değiştir | kaynağı değiştir]değiştirkaynağı değiştir Fransız araştırmacı Rousseau, Halep'te gördüğü, tanımadığı dilde yazılmış bir kitabı önce ünlü Osmanlı tarihçisi ve o tarihte İstanbul'da Alman ataşesi olan Joseph von Hammer-Purgstall'e gönderir. Hammer, şifreleri çözemez ve Paris'teki Doğu Dilleri Okulu akademisyeni Sylvestre Sacy'den yardım ister. Sacy sekiz yıl araştırmasına rağmen bu dili kimin, niçin ve nasıl tasarladığını bulamaz. Kaybolmuş bir millete ait olabileceğini düşünür ve bu mealde bir makale kaleme alır.RousseauHalepİstanbulJoseph von Hammer-PurgstallSylvestre Sacy Bâleybelen ile ilgili ilk bilimsel araştırmaysa 1966'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mithat Sertoğlu'nun İlk Milletlerarası Dili Bir Türk İcat Etmişti başlıklı makalesidir. Bâleybelen şifrelerini ilk çözen ise beş yıllık araştırma sonucu dilbilimci Mustafa Koç olur. Mustafa Koç, Bâleybelen / İlk Yapma Dil (2006) adlı kitabıyla bulgularını yayımlar.İstanbul ÜniversitesiMithat SertoğluMustafa Koç

E SPERANTO Esperanto zamenholf tarafından yapılan bir yapay dildir.Batı dillerinden kelimeler alınarak oluşturulmuştur.Batı Dillerinin yapısal özellikleride bu dilde kullanılmıştır.

E SPERANTO Y AP ISAL Ö ZELLİKLERİ Bati dilleri Almanca,Fransızca çekimli özelliklidir.Örneğin;Fransızca fiilden aynen Türkçe’de ki mek- mek-İr-er gibi kökler atılarak çekimlenir ayrıca bu dillerde düzensiz fiiller vardır.Zamenholf bunu ortadan kaldırır. Aller-Vien Mi iros al Adana Adana’ya gideceğim Vi iros al Adana Siz Adana’ya gideceksiniz Did- you-have gibi İngilizcedeki yardımcı fiilleri Cxu eki getirelek ortadan kaldırmıştır. Cxu mi iros Gidecekmiyim? Cxu mi iras? Gidiyormusun? Mi povas paroli? Konuşabilirim Mi devas paroli?Konuşmalıyım Modallar Fransızca ve İngilizceden alınarak ve Fransızca Est-ce que Cxu haline getirerek dil basitleştirilmiştir.

DOĞU D ÜNYASıNDA Y APAY DİL Farsçanın gramer özellikleri diğer dillerin ses özellikleri diğer dillerin kelimeleri birleştirerek Esperantoda dikkate alınarak bir yapay dil yapılabilir. Farsça’da iki gövde vardır.Geçmiş zaman ve geniş zaman bu Osmanlı Türkçesi içerisinde kullanılır. Örneğin آرمیدن Aramiden-Dinlenmek آرام Aram آرامید Aramid آراستن Arasten Süslemek آرای Aray آزردن Azorden-İncitmek آزور Azor kelime kökü Bu fiiller bu yeni dilde fiiller olarak yer alır.Bu fillerlerlerde kelimeler türetilir. آشپزخانه Aşpezhane Mutfak Aş-pez-hane Yemek pişirilen ev Bu fiiller bu dilde kelime türetme olarak kullanılır. Kaynak=İsmail Hakkı Aksoyak Osmanlı Türkçesi Grameri. Tüm Doğu dillerine etki eden cı-ci eki bu dille kullanılabilir. Kitabçı Fıstıkçı Ahengci Demirci Kitab-dar vb..

O LUŞTURALACAK DİLİN YAPISI

ÖRNEK BİR YAPAY D IL Gereklilik anlamına gelen bayed ebilmek anlamına gelen tevan kullanılabilir.Esperanto Şimdiki anlamına gelen as geçmiş zaman anlamına gelen is ve gelecek zaman anlamına gelen os bu dil kullanılır. Örneğin= رفتن Reften gitmek fiili emir kökü رو rev geçmiş zaman kökü reft رفت reft Men reftis-Gittim To reftis-Gittin U reftis – Gitti Ma reftis Gittik Şome reftis gittiniz İşan reftis Gittiler Men reftas-Gidiyorum Men reftos- Gideceğim Men reftes-Gitmiştim Bileşik Zaman aynı Türkçe’de ki geçmiş zamanlar birleşirilerek yapılır Men reftesis-Gitmiştim Sahiplik Dar-daşt fiiliyle yapılır Man kitab daras To kitab daras U kitab daras Ma kitab daras To kitab daras İşan kitab daras Geçmiş Men kitab daştis.Kitabım vardı. Man baeyed revas-Gitmeliyim Man bayed revis Ben Gitmeliydim Man tevan revis Gidebilirdim Man tevan revas Gidebilirim. Agar man revos Gideceksim Key man reftis Gittiğim zaman neden olmasın