BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNSAN VE ÇEVRE.
Advertisements

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK FURKAN MUSA KANTÜRK.
Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar.
Üreme, Büyüme ve Gelişme
EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
Biyolojik Çeşitlilik Nedir?
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Adaptasyon.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
İNSAN VE ÇEVRE.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
HAZIRLAYANLAR SEFER ATASOY ALİ ALAN HÜSEYİN TOSUN ADEM ALBAYRAK.
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
DOĞAL AFETLER EROZYON.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK Emre ÜTENLER Eskişehir Atatürk Lisesi
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
İLKÖĞRETİM 7. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. ÜNİTE İNSAN VE ÇEVRE
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
Teknoloji ve medeniyetin gelişmesine bağlı olarak insanların ekonomik ve sosyal yaşamı, doğaya bakış açısı ile doğa ile etkileşimi önemli ölçüde değişime.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
Çevremiz neden kirlenir?
Nesli Tükenen Hayvanlar
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
İnsan ve Çevre Hazırlayan=Hatice Seyyar
NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR.
6.ÜNİTE İNSAN VE ÇEVRE 1.EKOSİSTEMLER.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
 Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde yaklaşık civarında bitki ve civarında hayvan türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik.
TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU.
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
FEN BİLİMLERİ ADI:SELİN ADI:SELİN SOYADI:GÖKÜŞ SOYADI:GÖKÜŞ.
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
Yerel ve küresel çevre sorunları Nesli tükenen canlılar Nesli tehlike altındaki türler BİYOÇEŞİTLİLİK Anahtar Kavramlar Bizim bölgemizin sorunlarının başında.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK.
Sunum transkripti:

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK

TANIM YARIŞMA BİLGİ KUTUCUKLARI CEVAPLAR

Bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin sayıca zenginliğine biyolojik çeşitlilik denir.

Bir ekosistemde bitki türlerinin çeşit ve sayısının artması bu ekosistemde ot yiyerek beslenen hayvan çeşidi ve sayısını artırır.

Ülkemizde pek çok hayvan türü ekonomiye yarar sağladıkları için yetiştirilmektedir.

Ülkemizde doğal olarak pek çok bitki ve hayvan türleri yaşamaktadır.

Ülkemizde doğal olarak yaşayan hayvanlara;fare,yarasa,kurt,çakal,tilki,ayı,geyik,tavşan,baykuş,güvercin,ağaçkakan,kar- tal,kurbağa,yılan,bazı balık türleri(hamsi,mersin,kalkan,kılıç,mezgit)örnek verilebilir.

Ülkemizde doğal olarak yaşayan bitkilere ise;kayın,çam,gürgen,ıhlamur,taflan,acur, İğde,ahlat,yonca,elma,armut,portakal,pa- patya gibi türler örnek olarak verilir.

Ekosistemlerde doğal veya insan kaynaklı bozulmalar meydana gelebilir Ekosistemlerde doğal veya insan kaynaklı bozulmalar meydana gelebilir.Örneğin;deprem,sel,yanardağ gibi doğal olaylar ekosistemleri bozar.

İnsan nüfusunun aşırı artmasıyla yerleşim yerleri,yol ve barajlar;orman,çayır gibi ekosistemlere doğru kayar ve bu ekosistemlerin bozulmasına neden olur.

Bu gibi ekosistem bozulmalarını canlı türlerini habitatların bozulması;canlı türlerinin yuvalarının bozulmasına,doğa bitki örtüsünün yok edilmesine ve canlıların besin kaynaklarının yok olmasına neden olur.

Bu yüzden habitatı bozulan canlı türlerinin zamanla nesli tükenir Bu yüzden habitatı bozulan canlı türlerinin zamanla nesli tükenir.Bu durum ise ekosistemdeki biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olur.

Bir ekosistemin farklı özelliklere sahip bölgeler bulundurması,bu ekosistemdeki biyolojik çeşitliliği arttırabilir.Örneğin;aynı iklimin şartlarına sahip iki ekosistemden;orman,göl,dağ,sazlık gibi bölgeleri bulunduran ekosistemdeki canlı çeşitliliği,bu bölgeleri bulundurmayan düzlük bir kara ekosisteminden daha fazladır.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ TEHDİT EDEN BAZI FAKTÖRLER 1.Çayır-mera ve yaylaların aşırı otlatılması 2.Erozyon 3.Makineli tarıma geçme 4.Tarımda düzensiz ve aşırı şekilde zirai ilaç kullanma 5.Sulak alanların kurutulması 6.Barajlar ve şehirleşme 7.Küresel ısınma 8.Ev sanayi artıkları 9.Aşırı avlama yapılması

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN ÖNEMİ Havayı temizler,erozyonu önler,toprağa organik madde kazandırır. Diğer canlılara barınma ve beslenme ortamı sağlayarak ekosistemi devamlılık kazandırır. Eczacılıkta kullanılarak ilaçların üretimi yapılır. Tarımda zararlı şeylerin savaşımında kullanılır. Çeşitli bitkilerin tozlaşmasını sağlamaktadır ve bu sayede bitki yaşamının devamlılığı sağlanır Gıda olarak tüketilir

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR Habitatların kaybolması veya zarar görmesi birçok bitki ve hayvanın neslinin tükenmesine yol açmaktadır.Öyleyse canlıların neslinin tükenmesi biyolojik çeşitliliğin azalması anlamına gelir.Anadolu leoparı,Asya fili,kunduz bundan yıllar önce ülkemizde yaşamış,ancak şu an nesli tükenmiş canlılardır.Bunun yanı sıra ülkemizde Akdeniz foku,kelaynaklar,bozayı,kardelen çiçeği,nesli tükenmekte tehlikesiyle karşı karşıya olan türlerdendir.

Bukalemun,kurt,deniz kaplumbağası,tilki,step vaşağı,yaban kedisi,gül soğanı,sıkleman ve karçiçeğinin de nesli tükenmektedir.

Sizde nesli tükenmekte olan canlılara örnek verebilir misiniz???

Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasıyla İlgili Alınacak Önlemler Dünya’da bilim adamlarının kamuoyu ve politikacıların bilinçlendirilmesi ve Avrupa ve A.B.D gibi ülkelerde konu önemle ele alınmıştır.Bu bilinçlenme sonucu nesli tehlikede olan canlı türlerinin korunmasına yönelik yasalar kabul edilmiş ve teşkilatlar kurulmuştur;

1.Biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda toplumun her kesimi bilgilendirilmelidir.

2.Biyolojik çeşitliliği tehdit eden en önemli faktörler arasında yer alan erozyonu önlemek için tedbirler alınmalıdır.

3.Doğa tarihi müzeleri oluşturulmalıdır.

4.Nesli tehlikede türlerle ilgili kırmızı listeler hazırlanmalı ve bu türlerle ilgili yapılacak bilimsel çalışmalar desteklenmelidir.

5.Ülkemizde de batılı ülkelerde olduğu gibi nesli tehlikedeki türlerle ilgili yasa kabul edilmeli ve bu konuda çalışacak ayrı bir teşkilat kurulmalıdır.

6.Ülkemizde farklı bölgelerdeki tabii parkların sayısı arttırılmalıdır.

7.Yazılı ve görsel medyada bu konu daha fazla yer almalı,nesli tehlikede olan türlerle ilgili posterler,kartpostallar,takvim v.b şeyler hazırlanmalıdır.

Dünya ekonomisindeki tür kayıpları doğrudan bütün canlıların yaşamını etkilemektedir.Ekosistemde her bir tür birbiriyle karşılıklı ve karmaşık ilişkiler içinde olduğu için bir türün yok olması birbirine bağlı olan türleri de olumsuz yönde etkilemekte ve bu türlerinde yok olmasına neden olmaktadır.

Böylece ekosistemin dengesi bozulmaktadır Böylece ekosistemin dengesi bozulmaktadır.Her canlı türünü yeryüzünde bir görevi olduğu düşünüldüğünde o canlı türünün yok olması ekosistemin işleyişini olumsuz olarak etkilemektedir.

Bir ekosistemdeki biyolojik çeşitliliği etkileyen en önemli faktörler;iklim(yağış,nem,rüzgar,sıcaklık vb.)Toprağın yapısı,ekosistemin dünyadaki konumu vb.dir.

Bir ülkede yetiştirilip;tarım,eczacılık,ormancılık,balıkçılık ve sanayi gibi alanlarda kullanılan canlı türleri,o ülkeye ekonomik olarak da kazanç sağlar.

Ülkemiz biyolojik zenginliği yüksek olan ülkelerden biridir.

Bir ülkede biyolojik çeşitliliğin fazla olması,o ülkenin biyolojik çeşitliliğinin göstergesidir.

Biyolojik çeşitlilik,ekosistemleri dengede tutar,gezegenimizi yaşanabilir hale getirir; sağlımızı,çevremizi ve ekonomimizi destekler.Buna rağmen doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ve hızlı nüfus artışı ekosistemdeki türlerin giderek yok olmasına sebep olmaktadır.

YARIŞMA

1.Bölüm

1- ( )Bir bölgede yaşayan aynı türe ait canlı topluluğu ekosistem adını alır.

2.( )İklim ve yeryüzü şekilleri popülasyonların dağılımını etkiler.

3.( )Besin ağı besin zincirlerinden oluşur.

4.( )Otla beslenen hayvanlara at örnek verilebilir.

5.( )Türkiye’de yetişen bazı bitkiler biyolojik çeşitliliğin bir parçasıdır.

6.( )Bazı popülasyonlar aynı habitatı kullanabilir.

7.( )Otçullar,kendi besinlerini kendisi üreten canlılardır.

2.Bölüm

1.Biyolojik çeşitlilik nedir???

2.Biyolojik çeşitliliği etkileyen en önemli faktörler nelerdir??

3.Nesli tükenmekte olan canlılara birkaç örnek verebilir misiniz???

4.Ülkemizde doğal olarak yaşayan hayvanlara birkaç örnek verebilir misiniz???

5.Ülkemizde doğal olarak yaşayan bitkilere örnek verebilir misiniz???

6.Biyolojik çeşitliliğin önemine 4 örnek verebilir misiniz???

7.Biyolojik çeşitliliğin korunması ile ilgili alınacak önlemlerden 5 tanesini söyleyebilir misiniz???

1.Bölüm cevapları: yanlış .Canlı ve cansızlardan oluşan bir dünya alanına ekosistem adı verilir

doğru Besin ağı besin zincirlerinden oluşur.

doğru Otla beslenen hayvanlara at örnek verilebilir.

doğru Türkiye’de yetişen bazı bitkiler biyolojik çeşitliliğin bir parçasıdır.

Bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin sayıca zenginliğine biyolojik çeşitlilik denir.

Bir ekosistemdeki biyolojik çeşitliliği etkileyen en önemli faktörler;iklim(yağış,nem,rüzgar,sıcaklık vb.)Toprağın yapısı,ekosistemin dünyadaki konumu vb.dir.

Akdeniz foku,kelaynaklar,bozayı,kardelen çiçeği,Anadolu leoparı,Asya fili,kunduz Bukalemun,kurt,deniz kaplumbağası,tilki,step vaşağı,yaban kedisi,gül soğanı,sıkleman ve karçiçeğinin nesli tükenmektedir

Ülkemizde doğal olarak yaşayan hayvanlara;fare,yarasa,kurt,çakal,tilki,ayı,geyik,tavşan,baykuş,güvercin,ağaçkakan,kar- tal,kurbağa,yılan,bazı balık türleri(hamsi,mersin,kalkan,kılıç,mezgit)örnek verilebilir.

Ülkemizde doğal olarak yaşayan bitkilere ise;kayın,çam,gürgen,ıhlamur,taflan,acur, İğde,ahlat,yonca,elma,armut,portakal,pa- patya gibi türler örnek olarak verilir.

Havayı temizler,erozyonu önler,toprağa organik madde kazandırır. Diğer canlılara barınma ve beslenme ortamı sağlayarak ekosistemi devamlılık kazandırır. Eczacılıkta kullanılarak ilaçların üretimi yapılır. Tarımda zararlı şeylerin savaşımında kullanılır

1.Biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda toplumun her kesimi bilgilendirilmelidir. 2.Erozyonu önlemek için tedbirler alınmalıdır. 3.Doğa tarihi müzeleri oluşturulmalıdır. 4.Nesli tehlikede türlerle ilgili kırmızı listeler hazırlanmalı ve bu türlerle ilgili yapılacak bilimsel çalışmalar desteklenmelidir. 5.Ülkemizde de batılı ülkelerde olduğu gibi nesli tehlikedeki türlerle ilgili yasa kabul edilmeli ve bu konuda çalışacak ayrı bir teşkilat kurulmalıdır.

Arkadaşlar şimdi kazanan iki grup arasında yarışma düzenlenecek. Sormak istediğiniz veya söylemek istediğiniz bir şey var mı???

1.Belli bir bölgedeki aynı türden canlılar…….. oluşturur.

2.Bir bölgedeki bitki ve hayvan çeşitliliğine………….. denir.

3.Bukalemun,kurt,deniz kaplumbağası,tilki,step vaşağı,yaban kedisi,gül soğanı,sıkleman……………… hayvanlara örnek verilebilir.

4.Kayın,çam,gürgen,ıhlamur,taflan,acur, İğde,ahlat,yonca,elma,armut,portakal,pa- patya gibi türler……………. Olarak yaşayan bitkilere örnek verilebilir.

5.Popülasyonun yaşandığı alana …………… denir.

6.Besin zincirlerinin bir araya gelmesiyle …………… oluşur.

7.Ülkemizi biyolojik çeşitliliği …………….. olan ülkelerden biridir.

1.Belli bir bölgedeki aynı türden canlılar popülasyonu oluşturur.

2.Bir bölgedeki bitki ve hayvan çeşitliliğine biyolojik çeşitlilik denir.

3.Bukalemun,kurt,deniz kaplumbağası,tilki,step vaşağı,yaban kedisi,gül soğanı,sıkleman nesli tükenmekte olan hayvanlara örnek verilebilir.

4.Kayın,çam,gürgen,ıhlamur,taflan,acur, İğde,ahlat,yonca,elma,armut,portakal,pa- patya gibi türler doğal olarak yaşayan bitkilere örnek verilebilir.

5.Popülasyonun yaşandığı alana …………… denir.

6.Besin zincirlerinin bir araya gelmesiyle besin ağı oluşur.

7.Ülkemizi biyolojik çeşitliliği yüksek olan ülkelerden biridir.

BİYOÇEŞİTLİLİK FERMANI Yapılan araştırmalarda günümüzdeki tür kayıplarının geçmişe göre 1000 ile 10.000 kat daha yüksek olduğu belirtilmektedir. ABD’de 480 hayvan ve 706 bitki türünün neslinin tehlikede olduğu vurgulanmaktadır.

Dünya ekosisteminde tür kayıpları doğrudan bütün canlı türlerini etkilemektedir.

Yaşayan her canlı türü genetik bilgi hazinesi gibidir.canlılar yok olurken bu hazineyi başka canlılara aktarır

Yaylaların aşırı otlatılmaması bitki örtüsünün yok edilmesiyle birlikte biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olur.

Avlanma ile insanlar besinlerini elde etmektedir bu sayede canlı türleri sayısı aynı kalır

hassas yapıya sahip zararsız böcekler ise nesilleri yok Tarımda aşırı ve bilinçsiz zirai ilaç kullanımı sonucu zararlı böcekler İlaçlara dayanıklı ırklar geliştirerek nesillerini devam ettirmişler,çok hassas yapıya sahip zararsız böcekler ise nesilleri yok olma tehlikesine girmiştir.

Küresel ısınma ile önümüzdeki yıllarda dünya ikliminde sıcaklığın 1,5-4,5 C artacağı tahmin edilmektedir. Küresel ısınma ile yok olmaya başlayan türlerin sayısı artacaktır.