R2 Belirleme Katsayısı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Normal Dağılım Dışındaki Teorik Dağılımlar
Advertisements

GİRİŞ BÖLÜM:1-2 VERİ ANALİZİ YL.
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
ZAMAN SERİLERİ -1 ÖNGÖRÜ :
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 8. Ders.
İki kütle ortalamasının farkının güven aralığı
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Kalibrasyon.
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
İhalelerde Uygun Teklif Bedelinin Grafikler ve Regresyon Analizi Yardımı ile Belirlenmesi.
ANOVA.
Etkensel Deney Tasarımı
Regresyon.
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
Tanımlayıcı İstatistikler
Tıp alanında kullanılan temel istatistiksel kavramlar
STANDART SAPMA ARAŞ.GÖR. MURAT TANDOĞAN
Veriyi Dönüştürme, Belirleme Limiti
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Regresyonla Etkensel Deneylerin İncelenmesi
Hesaplanan Parametrelerin Hassasiyeti ve Güvenirlik Bölgesi
KOŞULLU ÖNGÖRÜMLEME.
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
Koentegrasyon Bir çok makro iktisadi zaman serisi stokastik ya da deterministik trend içermektedir. Bu tür serileri, durağanlığı sağlanıncaya kadar farkını.
ÖNEMLİLİK TESTLERİ Dr.A.Tevfik SÜNTER
Temel İstatistik Terimler
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
Korelasyon Analizi.
Korelasyon (Bağıntı) Parametre Tayini, Karelerin En Küçüğü Yöntemi
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Betimleyici İstatistik – I
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
DOĞRUSAL OLMAYAN REGRESYON MODELLERİ…
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Tüketim Gelir
ORTAK FAKTÖR TESTİ VE DİNAMİK MODEL SPESİFİKASYONU
Regresyon (Bağlanım) Çözümlemesi
Meta Analizinde Son Gelişmeler
ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ.
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Bölüm 03 Sayısal Tanımlama Teknikleri
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
ÖĞRENME AMAÇLARI Tahmin kavramını anlamak Pazarlama araştırmacılarının regresyon analizinden nasıl faydalandığını öğrenmek Pazarlama araştırmacılarının.
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Bölüm 1. Regresyon Çözümlemesi
Bölüm 7 Coklu regresyon.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
İstatistiksel Analizler
Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. İlknur KESKİN.
REGRESYON VE KORELASYON ANALİZLERİ
Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı
ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ
Temel İstatistik Terimler
Ünite 10: Regresyon Analizi
ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
UYGULAMA II.
Tüketim Gelir
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Temel İstatistik Terimler
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

R2 Belirleme Katsayısı

R2 Regresyon denklemi ile belirlenen bağımlı değişkenliğin toplam değişkenliğe oranı: R2 = ___SS___ RSS + SS SS: Regresyonun Kareleri Toplamı RSS: Kalanların Kareleri toplamı (RSS) y değerlerinin ortalaması Hesaplanan y değeri Gözlemlenen y değeri

R2 R2 = 1 uydurulan eğri örneklemdeki tüm bağımlı değişken değerlerindeki farklılaşmayı açıklayabiliyor. R2 = 0 Regresyon denklemi verideki değişkenliği hiçbir şekilde açıklamıyor.

R2 Uyarılar Yüksek R2 değerleri geçerli bir ilişki olduğunu göstermez. Ülkedeki gazete fiyatlarıyla, hacca giden insan sayısı arasında yüksek R2’li bir ilişki bulunabilir ancak bu hacca gidenlerin gazete fiyatlarındaki değişimden dolayı olduğunu söyleyemeyiz. Bu durumda R2’nin hiçbir belirleyici gücünden söz edemeyiz.

R2 değerleri aşağıdaki 4 veri seti için de aynıdır. Her zaman için veriyi çizin. R2 = ___SS___ RSS + SS

R2 Değeri Anlamlı mı? Örneklem Büyüklüğü n %10 %5 %1 3 0.9756 0.9938 İstatistiksel Anlamlılık Seviyesi Örneklem Büyüklüğü n %10 %5 %1 3 0.9756 0.9938 0.998 4 0.810 0.903 0.980 5 0.65 0.77 0.92 25 0.11 0.16 0.26 100 0.03 0.04 0.07 Doğrusal y = ax + b modelleri için geçerlidir.

Anlamlı bir R2 modelin kullanışlı, yararlı olduğu anlamına gelmez. İki nicelik arasındaki gayet önemsiz gerçek bir ilişki yeterince yüksek sayıda gözlem yapıldığı takdirde istatistiksel olarak anlamlı hale gelebilir. Diğer taraftan az sayıdaki veri yüzünden güçlü bir ilişki istatistiksel olarak anlamlı olmayabilir. R2’nin yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı olması istenilen bir şeydir ancak bu durumda bile tahmin edilen değerlerin belirsizliği gene de yüksek olabilir. R2’nin büyüklüğü tahmin edilen niceliklerin ne kadar doğru olduğu hakkında bir bilgi vermez.

R2 nin büyüklüğü x değişkeninin aralığına bağlıdır. Bağımsız değişkenin değişim aralığı azaldıkça R2’nin değeri de azalır. (Diğer herşey eşit alınıp gerçek modelin veriye uydurulduğunu varsayarak)

Yüksek R2 verinin gerçekçi olmayan geniş bir x aralığında toplandığına işaret edebilir.

Modelle Veri Uyumunu İncelemenin Diğer Yolları Her zaman için veriyi ve uydurulan modeli grafiksel olarak kontrol etmek Tahmin edilen değerin standard hatasını veya güvenilirlik aralığını hesaplamak

Excel’de Regresyon Araçlar/Veri Çözümleme/Regresyon

Otokorelasyonun Regresyona Etkisi Vaka: Şüpheli bir laboratuar deneyi: Öğrencilere x faktöründe 1 birim artışın y faktörünün 0.5 birim arttığını göstermek için yapılıyor (Model: y=a+0.5x). Aşağıda verilen x değerlerine karşılık öğrenciler y değerlerini ölçüyorlar. Regresyon sonuçları y = 21.04 +0.12x ve R2 = 0.12 Eğimin güvenilirlik aralığı -0.12-0.31 elde edilmesi beklenen 0.5’i içermiyor. Ayrıca bu aralık 0’ı da kapsadığından x ve y’nin ilgili olduğundan emin bile değiliz.

Oto Korelasyonun Etkisi y = ax + b a = 0.12 [-0.12,0.31] 0.5 olması gereken bu değer hem 0.5’e uzak hem de aralık 0’ı kapsıyor. Deneyler rastgele sırayla yapılması gerekirken sırayla, önce x=0, sonra x=1 şeklinde yapılmış.

Vaka İnceleme

Otokorelasyonun Regresyona Etkisi y = b0 + b1x yi = m + ei = b0 + b1xi + ei ei, kalanlar bağımsız mı? Eğer ei’nin değeri ei-1 ei-2 ile ilgili değilse bağımsızdır. Eğer ilgiliyse bunu aşağıdaki şekilde ifade edebiliriz: ei= pei-1 +ai ai : bağımsız ve normal dağılım gösteren hata p: otokorelasyon katsayısı Eğer p = 0 ise ei bağımsız Eğer 0<p≤1 ise otokorelasyon var. Ardarda gelen ei değerlerinin birbirine benzediğine işaret.

Otokorelasyonun Regresyona Etkisi Ardarda yerine koyarak: Terimlerin derecelerini sıralayarak yazarsak:

a’nın varyansı: e’nin varyansı: 0<p<1 için, p kuvvet serisi 1/(1-p2) ‘ye eşittir.

Bu eşitliğe göre eğer pozitif oto korelasyon varsa ve farkına varılıp düzeltilmezse, hesaplanan varyans gerçek varyansın 1/ (1-p2) katı olacaktır.

Otokorelasyon Testi-Durbin ve Watson testi Kalanlar içinde bir otokorelasyon olup olmadığını nasıl söyleriz? ei = yi - ˆyi yi: Ölçülen (gözlemlenen) değer ˆyi:Hesaplanan y değerleri Durbin ve Watson D istatistiği için en üst (dU)ve en alt sınır (dL) değerlerini belirlediler. Eğer dL < D < dU ise , test sonuçsuz D> dU ise p = 0 (otokorelasyon yok) D< DL ise p>0 (otokorelasyon mevcut) Eğer korelasyon negatifse, bu durumda D yerine 4-D değeri hesaplanır ve karşılaştırılır.

11 0.93 1.32

Durbin ve Watson İstatistiğinin Kritik Değer Tablosu

Örnek Yandaki veriye lineer regresyon uygulanmıştır ve kalanlar ve kalanların kareleri toplamı tabloda verilmiştir. Regresyonun olası bir otokorelasyondan etkilendiği söylenebilir mi? n = 20

Örnek

Örnek D = 1.08 dU =1.41 dL = 1.20 1.08 < 1.20 Kalanlar pozitif korelasyon gösteriyorlar.