Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 1. Regresyon Çözümlemesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 1. Regresyon Çözümlemesi"— Sunum transkripti:

1 Bölüm 1. Regresyon Çözümlemesi
Francis Galton tarihte ilk kez regresyon terimini kullanan kişi Çocukların boy ortalamaları genel nüfustaki ortalama boya yaklaşmakta.Yani regress etmekte. Uzun ve Kısa boylu anne-babanın çocuklarının boyları zamanla nüfus ortalamasına yaklaştığı Karl Pearson tarafından da doğrulanmıştır Pearson uzun boylu aile çocukları bir nesil sonra boylarının kısalık ortalama yaklaştığı ve kısa boylu ailenin çocukları zamanla uzun boylu çocukları olmak sureti ile ortalamaya yaklaşmakta

2 Çizim 1.1.Çocukların boylarının varsayımsal dağılımı
Babaların boyu bilinirken çocukların boyları ne şekilde değişmektedir.Bu konuda sonuca ulaşmak için serpilme (dağılım) çizimine bakmak gerek. Çocuk boylarının ortalaması uzun boylu babalara gidildikçe yükselmektedir. Uzun boylu babalara gidildikçe Çocuk boyunun nasıl yükseldiğini gösteren egriye Regresyon Doğrusu denir .

3 Çizim 1.2. Yaşlara Göre Boyların Varsayımsal Dağılımı
* Belli yaşlardaki çocukların boylarının ne şekilde dağıldığına bakarsak * Aynı yaştaki çocukların farklı boy ölçümlerine ait dağılıma sahiptir Boy ortalama olarak yaşa Göre değişir. Şayet çocuğun yaşını bilirsek o yaşa karşılık gelen ortalama Boyu tahmin edebiliriz.

4 Çizim 1.3. Varsayımsal Philips Egrisi
İşsizlik oranı ile parasal ücretler arasındaki ilişkiyi ve degişim oranını Saptaya biliriz. Bu türden ilişkiyi gösteren eğriye Philips Eğrisi denmekte İşsizlik oranı artar iken Ücretlerin ne oranda Değişeceğini tahmin edebiliriz. Ekonomik kriz sonrası şayet işşizlik rakamı artmış ise ücretlerin ne kadar düşecegini ve bunun da enflasyona yansımasını kestirebiliriz.

5 Çizim 1.4 Enflasyon oranı ile para tutma ilişkisi
Enflasyon oranındaki artışa paralel olarak insanların gelirlerinin Ne kadarını para olarak ellerinde tuttuklarının ilişkisi ters yönlü olarak grafikte görülmektedir. Enflasyon yüksek iken niçin para Elde nakit olarak tutulmaz? Para politikalarının başarısında Belli bir enflasyon rakamına karşılık elde tutulması gereken para miktarı tahmin edilebilir.

6 Reklam bütçesinin Talep esnekligi
Varsayım ki reklama yapılan yatırım belli sonuçta bu reklamın getirdigi belli talep belli iken….. Reklam bütçesini yüzde bir artırırsak talep ne kadar artar bulabilirmiyiz…. Evet…. Artan talebin yaratacağı gelir artışı yapılan reklam harcamasına degermi? Yapilacak cost-benefit analizi sonucu soyler….

7 Regresyon ve Nedensellik
Yagmur yagısları ıle urun hasılatı arasında bir ilişki varmı……Evet var….. Peki Ürün verimini değiştirerek yagışı etkileyebilirmiyiz….. evet-hayır ? Regreyon bir degişkenin diger degişkenlere bağlılığını tespit ederse de….tüketim harcamaları ile gelir arasındaki ilişkiyi tespit etmek tek başına ekonometri ile yeterli degıl bu ilişki anlamlı kılan dıger bilimlerin katkısıdır.

8 REGRESYON VE KORELASYON
Regresyonda Y ve X iki farkli kavramdır ve bir olasılık dağılımı vardır. Bağımlı degıskenle bağımsız degişken farklı şeylerdir. Matematikten aldığın sonuçla istatistikten kaç alacabılecegını tahmin edebilirim….. Korelasyonda ilişkinin gücünü derecesini ölçer. Örnek….Sigara içmek ile akciğer kanseri arasındaki ilişkinin büyüklüğü nedir: Korelasyonda bağımlı ve bağımsız degısken aynı anlamdadır ve farklı bir anlam farkı yoktur.

9 Çizelge 1.1. ABD Yumurta Üretimi

10 Alıştırmalar 1.1.


"Bölüm 1. Regresyon Çözümlemesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları