YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DIŞ TİCARETİNİZ BURDA BAŞLAR!
Advertisements

ARVENTO MOBİL SİSTEMLER
GİRİŞİMCİLİK Mustafa Özhan KALAÇ.
GİRİŞİMCİLİK – Herkesin Bir Hayali Var
İŞ PLANI NOT:Bilimsel amaçlı hazırlanmamış ve yayınlanmamıştır.
LEO’ya Hoş geldiniz Potansiyelinizi açığa çıkarın
ADOPEN.
GÜLOĞLU TİCARET Seracettin Güloğlu tarafından 1975 yılında kurulmuş olup, sektöre Teneke, Baca Armatürü ve Soba malzemeleri imalatı ile başlamıştır.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
Girişimcilik ve Melek Yatırımcılık Mahmut GÜNDEŞ 30 Mart 2013 İzmir.
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
Kurumlar toplumu önemser
TEMEL YETENEK RAQİF QASIMOV.
Gantek Teknoloji AR-GE Faaliyetleri ve bir AR - GE başarı hikayesi Ertuğrul Ağar.
SAĞLIKLI NESİLLERLE MUTLU BİR GELECEĞE
İTALYAN VE TÜRK TEKNOLOJİSİNİN BULUŞTUĞU NOKTA Şirketimiz 2000 yılında Mimsunar LPG Otogaz Dönüşüm adı altında bir şahıs firması olarak İzmit'de 5 adet.
Girişimcilik.
GİRİŞİMCİLİK Ahmet AYDIN.
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
TİDE XI. Türkiye İç Denetim Kongresi - 9 Kasım 2007
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Bankacılık ‘ta Yeni CRM Yaklaşımları M
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
KURUMSAL BANKACILIK TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. 3 MAYIS 2010.
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
TEMAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş..
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
İŞ PLANI İŞ PLANI NEDİR? İşin kurulacağı güne kadar hazırlanan kapsamın ortaya çıkarılması için bir çok aktivite sıralı ve önceden belirlenen niteliklerde.
ANSİAD 7.Girişimcilik Haftası Aralık 2009 “Girişimcinin Yol Haritası” Orhan TURAN Yön.Kur.Başkanı.
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
İbrahim HACIİBRAHİMOĞLU
AKILLI ŞEBEKELİ KİM İŞLETECEK ? Murad ŞERALIOĞLU İGDAŞ EĞİTİM MÜDÜRÜ
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
Ar-Ge ve Girişimcilik Ekibi
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
GİRİŞİMCİ YAVUZ SELİM MURATOĞLU.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
İNTERNETTE YENİ BİR İŞ MODELİ OLARAK GRUP ALIŞVERİŞ SİTELERİ VE TÜRKİYE’DEKİ DURUMU Kemal Şahin Mimar Sinan Üniversitesi.
Teknoloji ve İnovasyon için Gelişim ve İletişim Platformları Selen Kocabaş.
PAZARLAMADA İNOVASYON
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
İşletmeyi neden kurarız ?
İNOVASYONDA KADIN TÜBİTAK MARMARA TEKNOKENT VE KADEM İŞBİRLİĞİNDE KADIN GİRİŞİMCİLİK KAMPI 31 Ağustos – 4 Eylül 2015.
Sosyal Pazarlamanın Yeni Aracı: Kitle Fonlaması
Hızlandırma Programı ‘Fikirden Girişime En Hızlı Yol’
Birlikte Düşünelim Hayatta gerçekleştirmek istediklerinize yardımcı olabilir miyiz? ‘‘Eğer hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, düşünce tarzınızı değiştirmelisiniz.”
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
Strategic Business Planning for Commercial Producers
Girişimcilik.
Girişimcilik.
Bilişim Ortağınız.
ODTÜ İŞLETME Özel sektör ve kamu kuruluşlarının, değişen çevre koşullarına uyum göstererek, etkili, kârlı ve verimli bir şekilde yönetilmelerine.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
BRANDING - MARKETING - TRADING
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Girİşİmcİ Kİmdİr? ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
VENTURE CAPITAL Risk (Girişim) Sermayesi
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Reel Sektörde Ekonomik Kriz ve Kalite Yaklaşımları
VENTURE CAPITAL Risk (Girişim) Sermayesi Dr. Çağatay ORÇUN.
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
“Tek PPG” olarak yolumuza devam ediyoruz
GİRİŞİMCİ ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Orhan Turan ODE Yalıtım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı

Girişimci Olmanın Şartları Nelerdir? Genç olmak ? Girişken olmak ? Sizce yeterli mi ?

Girişimcilik Rotası Başarılı Olmak Öğrenilebilir! Bilgi ile Beceri Teori ile Pratik Para ile Yetenek Çabukluk ile Sabır GİRİŞİMCİLİK

Girişimci Kimdir? Girişimci, toplumun gereksinim duyduğu ürünler üreterek, hizmetler sunarak, ya da ticaret yaparak maddi-manevi kazanç sağlamayı hedefleyen, bu amaçla kendi işini kurmak için harekete geçen ve iş fikrini gerçekleştirmek için araştırma, planlama, örgütlenme, koordinasyon çalışmaları yapan,sonuçta gerekli bilgi- beceri, işyeri, eleman, makine-ekipman v.b. işletme girdileri ile finansman kaynaklarını bir araya getirerek, kendi işini kuran kişidir.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Sizce Neler Olmalıdır ?

Girişimcide Olması Gereken Özellikler İleri Görüşlülük Bir girişimci yarını bugünden görmelidir. Henüz ortaya çıkmamış ihtiyaçlara çare olabilecek projeler üretmeli, bu projenin yarının şartlarında başarılı olup olamayacağını bugünden görebilmelidir.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Motivasyon Yeni çıkılan bu yolda motivasyonunuzu kendiniz sağlamalısınız!

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Özgüven Girişimciliğin önemli bir ön koşulu risk almayı bilmektir. Özgüveninizi yükseltmek için her şeyden önce kendinize, sonra da işinizle ilgili teknik becerilerinize inancınızın yüksek olması gerekir.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Zaman Yönetimi Çalıştığınız süreyi doğru yönetmelisiniz. İşin başındaki girişimci için boşa harcayacak zaman yoktur!

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Finansal Bilgi Girişimcilerin en büyük sıkıntıları finansal bilgi.. Yeterli bilgiye sahip olmayan yeni girişimci uzmanlarla çalışmalı ve parayı doğru kullanmalıdır.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Yönetim Becerisi Her ekibin verimliliğini sürekli hale getirmek için iyi bir lidere ihtiyaç vardır. Ekibi her zaman mutlu ve verimli halde tutabilmek ise özel yönetim becerisi gerektirmektedir. Planlama Yeteneği İş planı önemli ama bunun ötesinde planlarınızı daha detaylı ve daha hızlı hayata geçirmelisiniz.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Esneklik Çıktığınız bu yolda karşılaştığınız zorluklara karşı esnek davranmalısınız!

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Hırslı Olmak İş dünyasının en önemli meziyetidir. İşinizi büyütmek, bir sonraki adıma geçebilmek adına hırslı olmak aslında başarıya doğru kararlı bir şekilde yol almaktır.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler İletişim Becerisi Müşterilerinizle, personelinizle, ortaklarınızla veya yatırımcılarla doğru şekilde iletişim kurmak sizi başarıya götürecektir.

Nasıl Girişimci Olunur? İşinizle ilgili her şeyi 7 gün 24 saat boyunca izleyin Satışlar, ürün geliştirme, pazarlama, müşteri hizmetleri, finansman, vs. yaptığınız işe tutkuyla sarılın Tutumunuzun ve tutkularınızın sadece kendi görevleriniz üzerindeki etkisini değil, işçileriniz ve ortaklarınız; sektörünüz ve müşterileriniz üzerindeki etkilerini de bilin Mutsuz bir patron, mutsuz çalışanlar/müşteriler ve başarısız bir işle sonuçlanacaktır. İşlerin kötü gittiği anlarda bile yılmadan kriz yönetimi yaparak ayakta kalmayı başarın

Nasıl Girişimci Olunur? Hem iyi bir çalışan hem iyi bir yönetici, hem iyi bir patron olun. Gerektiğinde operasyonu da yüklenerek, sorunlar karşısında çözümcü olun İşinize başlamadan önce daha belki fikir aşamasındayken iyi bir fizibilite ve iş planı yapın, sermayenizi doğru belirleyin,öngörünüzü doğru planlayın Önce işinizi devam ettirin. Kendi kazancınızı sonra düşünün. “kendine güven” en büyük silahınız olsun. Emek, sabır, motivasyon, azim, inanç, güven,zaman ve en azından kendinizi yaşatacak ve işle ilgili minimum harcamaları da yapacak paranız olsun. Soğukkanlılığınızı koruyarak, doğru kararları verebilmeli alternatifler üretebilmeli ve çözümcü olun.

Dünyada Girişimcilik Her 100 Kişiden Şirket Kuran Meksika 18,7 İrlanda 12 ABD 11,7 Türkiye 4,7 Kadın/Erkek Girişimci Oranı 29 Ülkede Erkekler 2 Kat Türkiye’de Erkekler 29 Kat

Türkiye’de Girişimcilik Türkiye’de her yüz kişiden 5’i girişimci, Bu girişimcilerin yüzde 80’i zorla girişimci, Dünya genelinde Türkiye'deki girişimcilik oranı yüzde 4,7

Türkiye’de Girişimcilik Türkiye’nin girişimcilik performansı değerlendirildiğinde; Melek yatırımcıya, Yeni fikirler ve yeni girişimcilere, Fikirlerin finansmanına, İnovasyon ve katma değerli ürüne ihtiyaç var Türkiye’nin; genç nüfusu, kriz deneyimi, teknoloji uyumu adaptasyon yeteneğini kariyer olarak değerlendirmek girişimcilik performansını güçlü bir şekilde etkileyecektir.

Girişimcilik Üzerine… Hiç bir icadımı, diğer insanlara sağlayacağı hizmetler aklımda olmadan geliştirmedim. Dünyanın ihtiyaçlarını gözlemledim; sonra da o ihtiyaçlara cevap verecek icatlara yöneldim." Thomas Alva Edison “Yalıtım sektöründeki boşluğu gördüm. Yalıtımda farklılaşmanın gerektiğini anladım ve mesleki formasyonumu bu işe katmaya karar verdim” Orhan Turan

Bir Girişimcilik Öyküsü Elazığ’dan Monte Carlo’ya… 2008 Ernst&Young Türkiye Yılın Girişimcisi ve Türkiye’yi Monte Carlo’da temsil hakkı Bir Girişimcilik Öyküsü

Geleneksel tarzda profesyonel eğitim almış fakat bir işyerinde beyaz yakalı çalışan değil, girişimci olmayı başarmış biri… ORHAN TURAN

Lider Ruhlu Bir Yönetici 1981 Yıldız Teknik Üniversitesi mezuniyeti Enka’da ilk profesyonel deneyim Marmara Üniversitesi yüksek lisans programı Hafta sonları İngilizce kursu Askerlikte yeni iş olanakları keşfi Askerlik dönüşü iş ortaklığı Zararla sonuçlanan deneyimler Ortakların teker teker ayrılması Çevre baskısı İnatla pazara odaklanma Yalıtım sektöründe boşluğun fark edilmesi

Büyürken gelişen şirket: ODE Yalıtım 1985 Kuruluş 1986 Isıtma, soğutma, klima ve ENH (Enerji Nakil Hatları) taahhüt işleri 1988 Stratejik karar: Yalıtım sektörü odaklı çalışılması 1990 İthalata başlama 1992 Yalıtım sektöründe, taahhüt işlerinden çıkış bayilik sistemine geçiş 1996 ODE markasıyla üretim 2005-2007 Kurumsal Reorganizasyon – Girişim Sermayesi 2010 Bölgesel güç 2015 Bir dünya markası

Büyürken gelişen şirket:ODE Yalıtım -İşi büyütmek değil; geliştirmek önemlidir” - Taşeronluktan ticarete - Satıcılıktan ithalatçılığa - İthalatçılıktan yatırımcılığa - Yatırımcılıktan üretime - Üretimden markalaşmaya - Markalaşmaktan kurumsallaşmaya Türkiye ölçeğini aşmak hedefiyle sürdürülebilir kurumsal gelişim stratejisi - Yalıtım malzemesi üretimi konusunda - 2008 sonu itibarıyla Türkiye’de en geniş üretim gamına sahip firma - Dünya çapında en geniş üretim gamına sahip firma olma hedefi

Ödüller -Kurumsal TTMD (Türk Tesisat Mühendisleri Derneği) Gelişime Katkı Ödülü - 1999 Hizmet Ödülü - 2000 Yapı Endüstri Merkezi (YEM) Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü - 1996 Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri Yılın Yatırımı Ödülü – 2003 Yılın Isı Yalıtım Ödülü – 2006 Yılın Yatırımı Ödülü – 2008 Ernst & Young Yılın Girişimcisi Ödülleri Yılın Girişimcisi Ödülü – 2008 Yıldız Teknik Üniversitesi Yılın Girişimcisi Ödülleri İZODER Yalıtım Sektörüne Katkı Ödülü – 2008 ROTARY Üstün Çalışma Ödülü – 2008

Krize Selam Yatırıma Devam: ODE! 1994 Ekonomik krize rağmen 1995’te fabrika kuruldu 1998 İtalya ile yaşanan krize rağmen İtalya ile ortaklık ve ODE K-Flex yatırımı 1999 İstanbul depremine rağmen Polietilen 2. hat yatırımı 2001 11 Eylül olayları olduğunda ODE XPS üretimi yapılıyordu 2003 Irak’a sınır ötesi operasyon krizi döneminde ODE Ductflex yatırımı 2008 ODE Starflex yatırımı esnasında Amerika’da dünya ölçeğinde kriz oldu 2011 ODE XPS 3.Tesis, R-flex Kapasite Artışı ve Kojenerasyon sistemi yatırımı

Üretim Kampüslerimiz

Üretim Kampüslerimiz

Ürünlerimiz STARFLEX ISIPAN MEMBRAN R-FLEX

Dünya Enerji Talebi

Dünya Enerji Talebi

Dünya Enerji Talebi

Dünya Enerji Talebi Dünya çapında ekonomik resesyon var ve bu da enerji sektörünü etkiliyor. İktidarların gündeminden iklim değişikliği düştü. (Ekonomik krizden dolayı) Japonya’daki depremden dolayı nükleere bakış etkilendi. Kuzey Afrika’daki gelişmeler enerji sektörünü etkiledi. Gelecekte büyük bir üretim artışı bu bölgelerden gelecek. CO2 artışı tekrar başladı, 2010 yılında rekor düzeye ulaştı. Tüm gelişmiş ve geri kalmış ülkeler enerji verimliliğine odaklanıyor.

Dünya Enerji Talebi Enerji verimliliği 2009 – 2010 da geriledi. Tüm ülkelerin petrol ithalatı artıyor. AB’nin petrol ithalatı 400 Milyar USD. Gelecekte Çin, Hindistan, Rusya’da enerji talebi artacak, bu ülkelerde alınan kararlar bizi de etkileyecek. Gelecekte doğalgaz ve yenilenebilir enerjiler artacak. Otomobil arttıkça petrol talebi daha da yükselecek. Çin’de, Hindistan’da araba talebi artacak ve bu da petrol talebini arttıracak. Gelişmekte olan ülkelerde üretilen araçlar, gelişmiş ülkeleri geçecek.

Dünya Enerji Talebi ABD’nin petrol ithalatı düşecek (araçlardaki verimlilikten dolayı) Küresel bazda nükleer enerjiye ilişkin tereddütler ileriye dönük ciddi sonuçlar doğurabilir. Nükleer artmazsa yenilenebilir, kömür ve doğalgaz artacak. Yenilenebilir kaynaklara sağlanan subvansiyonların toplam değeri artacak. Rusya küresel enerji ekonomisinin temel taşı olmaya devam edecek. Kesin olan bir şey var ki enerji fiyatları artacak.

Türkiye Enerji İhtiyacı ÜRETİM İTHALAT (50 Milyar $) Türkiye’de; Enerji talebi büyümenin üzerinde artıyor Kaliteli ve ekonomik enerji üretilmeli Enerjinin % 10’u yenilenebilir enerjiden elde ediliyor Enerjinin % 30’u doğalgazdan üretiliyor.

Türkiye Enerji İhtiyacı Enerji Verimliliği YALITIM ODE

Genç Girişimcilere Öneriler Kendinize inanın Şartları iyi değerlendirin Cesaretli olun ve yılmadan çalışın. Israrcı olun Bireysel ve mesleki gelişiminize önem verin. Kişisel networkunuzu genişletin Yeni bir fikir yaratmayı tercih edin Yatırımlara hazırlıklı olun.

Başarılı bir girişimci olmak için, sadece işinizi değil tüm hayatınızı kapsayan bir şirket kurmalısınız!

Teşekkürler…