Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GİRİŞİMCİ ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GİRİŞİMCİ ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 GİRİŞİMCİ ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 2 GİRİŞİMCİ ÖZELLİKLERİ

2 NEDEN GİRİŞİMCİ OLMAK İSTENİR?
İnsanları girişimci olmaya yönelten üç ana faktör bulunmaktadır; Kar elde etme isteği, Bağımsız olma isteği, Kişisel tatmin sağlama isteği.

3 BU 3 ANA FAKTÖRDEN HAREKETLE DİĞER NEDENLERİ ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ:
Kendi işinin patronu olmak, başkalarından emir almamak, yeteneklerini kullanabilmek, Bir fikri ya da düşünceyi kendi işini kurarak gerçekleştirmek, İstediği bir işte çalışabilmek, Tanınma ve prestij kazanma, Para kazanma ve refah içinde yaşama isteği, Başka insanların göremedikleri ya da uğraşmadıkları işleri keşfedip bu fırsattan yararlanabilmek için girişim, işyeri kurmak.

4 GİRİŞİMCİ KİŞİLER BAZI DURUMLARDA BAŞKASININ YANINDA ÇALIŞIRKEN AYRILIP KENDİ İŞİNİ KURAN KİŞİLERDİR. KİŞİNİN BAŞKASININ YANINDA ÜCRETLİ ÇALIŞMASININ BAZI AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI BULUNMAKTADIR. Ücretle Çalışmanın Avantajları; Belli ve düzenli çalışma saatleri vardır. Ücretli izinler ve sağlık hizmetleri gibi imkanlardan yararlanmak mümkündür. Belli bir ücret ve maaş garantisi vardır. Katlanılan bir risk yoktur veya çok azdır. Yıllara göre kıdem ve maaş artışı sağlanır. Özel ikramiye ve kazanç paylaşımı imkanları vardır. Yapılan işin karaktere uyması veya motivasyonun yüksek olması durumunda işten kişisel tatmin sağlanabilir. Ücretle Çalışmanın Dezavantajları; İktisadi bir problem olduğunda işten atılma riski vardır. Tayinle başka bir yer atanmak söz konusu olabilir. Başkalarının emrinde çalışıldığı için mantıksız, adaletsiz davranışlarla karşılaşılabilir. Çalışanın yerine patronun bir tanıdığının getirilmesi söz konusu olabilir. Ekonomik açıdan alınan ücret birikimi sağlamakta yetersiz kalabilir. Hiçbir zaman gerçek iş güvencesi diye bir şey yoktur.

5 TEMEL GİRİŞİMCİLİK FONKSİYONLARI
Bir iş fikrini ve düşünceyi işletme-girişim haline getirerek üretim veya pazarlama yapmak. Yeni ve potansiyel Pazar oluşturmak Başkalarının görmediği fırsatlardan yararlanma. Yeni teknoloji geliştirerek mal ve hizmet üretme. Yeni ve potansiyel kaynakların üretiminde kullanılarak insanlığın hizmetine sunulmasını sağlamak. İş hayatında değişimi sağlamak Ekonomik gelişme ve kalkınmayı sağlamak. İşsizliğin azaltılmasını ve istihdamın artmasını sağlamak.

6 GİRİŞİMCİLERDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
İş hayatına yeni başlayan bazı girişimcilerin büyük başarılar elde ederken bazılarının başarısız olmalarının nedenlerini açıklamaya çalışan çeşitli yazarlar mevcuttur. Baron, başarılı girişimciliği bilişsel ve sosyal faktörlere bağlar ve başarılı girişimcilerin, çeşitli özellikleri itibarıyla farklı olduklarını ifade eder. kendi yargılarına fazlasıyla güvenmek, diğer insanlarla başarılı bir biçimde etkileşimde bulunmak, sosyal algıların yüksek olması, yeni durumlara hızlı uyum sağlamak. Meredith’e göre girişimcide bulunması gereken özellikler ise şöyle sıralanabilir: İş fırsatlarını görüp değerlendirebilme, Kaynakları bir fayda yaratmak üzere bir araya getirmek, Başarıyı sağlayacak uygun eylemleri başlatabilme.

7 GİRİŞİMCİLERDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER-2
Lambing ve Kuehl ise, girişimcilerde bulunması gereken özellikleri aşağıdaki gibi sıralamıştır: İş kurmaya hevesli olmak Başarısızlığa rağmen vazgeçmeme Güven Kararlılık Risk yönetimi Yaratıcılık Değişimi fırsat olarak görme Belirsizliğe karşı tolerans Önayak olma ve başarı ihtiyacı Detaylara önem verme ve mükemmeliyetçilik Hırslı olma Büyümeye dönüklük

8 GİRİŞİMCİLERDE BULUNMASI GEREKEN BECERİLER
Hisrich bu becerileri teknik beceriler, yönetim becerileri ve kişisel beceriler olarak üçe ayırmaktadır. Teknik Beceriler Yazma Sözlü iletişim Çevreyi izleme Teknik yönetim Teknoloji Dinleme Organize etme becerisi Şebeke oluşturma becerisi Yönetsel tarzlar Antrenör türü liderlik Ekip oyuncusu olma

9 GİRİŞİMCİLERDE BULUNMASI GEREKEN BECERİLER-2
Yönetim Becerileri Planlama ve amaç oluşturma Karar verme İnsan ilişkileri Pazarlama Finansman Muhasebe Yönetim Kontrol Müzakere Büyümeyi yönetmek

10 GİRİŞİMCİLERDE BULUNMASI GEREKEN BECERİLER-3
Kişisel Gelişimsel Beceriler İçsel kontrol / disiplinli olmak Risk almak Yenilikçi olmak Değişime dönük olmak Sabırlı olmak Vizyon sahibi bir lider olmak Değişimi yönetme yeteneği

11 GİRİŞİMCİLİĞİN GEREKLİLİĞİ
Girişimcilik ve yöneticilik niteliklerine sahip olan kişiler sadece kendi işletmeleri için değil aynı zamanda ülke ekonomisinin başarısı içinde gereklidir Dolayısıyla ülkemizde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yapısının güçlendirilmesi için de girişimcilik ruhuna ve yöneticilik becerisine sahip kişiler büyük önem taşımaktadır. Diğer yandan ülkemizde girişimcilik ruhu ve yöneticilik niteliklerini kişiliğinde bütünleştirmiş kişi sayısı oldukça azdır. Bunun bir nedeni de yeni bir yatırım için mali kaynak bulma sıkıntısıdır ancak şunu unutmamak gerekir ki girişimcilik ruhuna sahip olmanın gereği de zor koşulların üstesinden gelip yeni fırsatlar yaratmaktır.


"GİRİŞİMCİ ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları