Gıdalarımızı saklama kuralları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
BESİN GÜVENLİĞİ.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
Sağlıklı bir çocuk olmak için nasıl beslenmeliyiz ?


BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM Hazırlayan : İrfan KARA
DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
TBS’DE HİJYEN.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Su ve Gıda Hijyeni.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
Sunum transkripti:

Gıdalarımızı saklama kuralları Riskli ürünler et, tavuk, yumurta, süt gibi ürünler soğutuculu dolaplarda muhafaza edilmelidir. Düşük riskli ürünler kuru gıda dolaplarında saklanmalıdır. Dolap sıcaklıkları mutlaka ölçümü yapılamalıdır. Dolaplar temiz olmalıdır. Dolapda bulunan ürünlerde mutlaka etiket bulunmalıdır.

ALIŞVERİŞTE (MARKETLERDE, PAZARYERİNDE ) GIDA GÜVENLİĞİ Market ve Pazar yerinde açıkta satılan çabuk bozulan (peynir, sucuk, salam, yumurta, süt vb.) yiyecekleri satın almayın (bu ürünler buzdolabında olması gerekiyor). • Çabuk bozulan yiyecekler alınmış ise hızlıca eve taşınmalıdır. Hızlı olunmazsa her geçen dakika ürünün bozulmasını çabuklaştırır . • Gıda satın alırken mutlaka etiketindeki son kullanma tarihini okuyun. • Son kullanma tarihi yakın olanları(hemen kullanmayacaksanız) ve son kullanma tarihi geçenleri satın almayın.

EVDE GIDA GÜVENLİĞİ 1 • Market ve Pazar yerinde çabuk bozulan (peynir, sucuk, salam, yumurta, süt vb.) mutfak ortamında uzun süre bekletilmemelidir. Buzdolabına hızlıca yerleştirilmelidir. • Önce aldığımız ürünler önce tüketilmelidir. (Son kullanma tarihi yakın olanlar önce tüketilmelidir.) • Yemek yapmadan önce mutlaka eller yıkanmalıdır. • Ellerimizde kesik yara varsa yara bandı ile kapatılmalıdır. • Yemek yapımında mutlaka temiz ekipman kullanılmalıdır (bıçak, tabak, tencere vb.).

Evde gıda güvenliği 2. Çiğ ve pişmiş ürünleri ayrı hazırlamalı kesinlikle yan yana koymamalıyız . Yemekler ocakta ve fırında tutulmalıdır. Kesinlikle tezgah üzerinde uzun süre tutulmamalıdır. Evde uzun süren yemek esnasında masada bekleyen yemekler ve artan yemekler bir daha yenmemelidir. Yemeğin iyi piştiğinden emin olunmalıdır. (özellikle et grubu için) Sebzeler ve salata malzemeleri çok iyi yıkanmalıdır.

Okul kantininde gıdaların güvenliği • Kantinden gıda satın alırken mutlaka etiketindeki son kullanma tarihini okuyun. • Kantinde satılan çabuk bozulan ( hamburger,köfte,tost vb.) yiyecekleri tezgah üzerinde uzun süre bekletilmemelidir. Bu ürünler sıcak tutulmalı ve sıcak tüketilmelidir. . Ayran,süt soğuk sandiviçler buzdolabında saklanmalıdır. . Çöp kovalarının kapakları kapalı olmalıdır. . Çalışanların kıyafetleri temiz .Çalışanların sürekli sağlık kontrollerin- den geçirilmiş olduğunu gösteren belgelerin asılı olması gereklidir.

Okul yemekhanelerinde gıda güvenliği • Yemekleri tezgahta,masada uzun süre bekletmemeliyiz. Sıcak yemekler sıcak (65° ve üstünde), soğuk yemekler soğuk (10° ve altında) servis edilmelidir. • Pişmiş yemekler eğer hemen tüketilmeyecekse hemen soğutulmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. • Yemek hazırlığı yapan ve servise sunan kişilerin kıyafetleri temiz olmalıdır. • Yemek yapan kişiler ellerini sık sık yıkamalı ve dezenfekte etmelidir. • Servis masası , çatal bıçak tabaklar temiz olmalıdır.

SEYAHATTE GIDA GÜVENLİĞİ •Eller sık sık yıkanmalıdır. •Çabuk bozulan gıdaları tüketmekten kaçının (kremalı pasta, mayonez, köfte , tavuk içeren sandviçler , paketlenmemiş dondurma vb.) Mümkün olduğu kadar yeni pişmiş gıdaları ve sıcak gıdaları tüketin •Seyahat halinde alınan yiyecekler hızlı tüketilmelidir. .Uzun süre araç ve çanta içerisinde tutulmamalıdır.

BESLENME ÇANTAMIZDA GIDA GÜVENLİĞİ . Beslenme çantanız ve yiyeceklerinizi kalorifer üstü gibi sıcak yerlerde bekletmeyin. • Yere düşen çatal, kaşık vb. asla kullanmayın. • Beslenme çantanıza mayonezli yemekler, balık ve tavuklu yiyecekleri eğer, konserve değilse koymayın. .Beslenme çantamızdaki bu ürünler bekleme ile; mikrop üretirler, insana zarar verirler.

Beslenme çantamızda hangi besinler bulunmalı.. -Her gün en az bir adet meyve bulunmalı, -Salam sucuk yerine et tercih edilmeli, -Tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandaviçler, -Katkısız meyve suları veya ayran tercih edilmeli, -Peynir ve yoğurt gibi gıdalara yer verilmeli, -Mümkünse yumurta tüketmesi sağlanmalı, -Ve su tüketimine önem verilmelidir.

Gıda üreten ve satan yerlerde temizlik kontrolleri ve denetimleri yapılmalıdır.

Unutmayınız !! GÜVENLİ OLMAYAN HAMMADDE TEMİZ ve HİJYENİK OLARAK HAZIRLANMAMIŞ YİYECEKLER BİZİ HASTA EDER VE ZEHİRLER. SONUÇ…?

GIDA ZEHİRLENMESİ Gıda Zehirlenmesi: İnsanların yedikleri gıdalara bağlı olarak normal sağlık durumlarında oluşan olumsuz etkilenmelere, genel olarak “ gıda zehirlenmesi “denir. Naa,niiiii….

Gıda Zehirlenme Belirtileri : Gıdaların yenilmesinden belirli bir süre sonra;bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, ateş , görme , işitme kaybı, halsizlik,gibi bir kısım belirtilerin ortaya çıkması şeklindedir.

MİKROPLAR GIDALARA NERELERDEN BULAŞIR ? İNSAN ÇEVRE ÇÖPLER HAVA SU HAŞERE , SİNEKLER Dokunduğumuz Her Yerden Mikroplar Bulaşabilir !

Gıdalarımızda gözle göremediğimiz kadar mikrop olabilir Aman Allahım bu ne !