ULUSLARASI TİCARETTE KORUMACILIK VE HÜKÜMET MÜDAHALELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Advertisements

Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
ULUSLARASI FİNANSAL PİYASALAR VE ARAÇLAR
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
SON EKONOMİK GELİŞMELER
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tarife Dışı Dış Ticaret Politikası Araçları
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
MART AYI MECLİS TOPLANTISI ENDER YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 30 Mart 2009.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
YEDİNCİ BÖLÜM TARİFE DIŞI TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
YARININ GÜMRÜKLERİ NİZAMETTİN AĞAR
ULUSLARARASI TİCARET.
Sunum transkripti:

ULUSLARASI TİCARETTE KORUMACILIK VE HÜKÜMET MÜDAHALELERİ

ULUSLARARASI TİCARET Bir ülkedeki kamu kuruluşlarının, özel kişi ve kuruluşların bir başka ülkeden mal ve hizmet satın almaları, ya da bir başka ülkeye mal ve hizmet satmalarıdır

DÜNYA TİCARET HACMİ Son 25-30 yılda muntazam bir artış eğiliminde olan Dünya Ticaret Hacmi 2005 yılında toplamda(ithalat+ihracat) 21,2 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu rakamın 10,8 trilyon dolarını İthalat oluştururken; 10,4 trilyon dolarını da İhracat oluşturmaktadır.

DÜNYA TİCARETİNİN YILLIK DEĞİŞİMİ(1980-2001)

ULUSLARARASI TİCARETE HAKİM ÜLKELERİN DÜNYA TİCARETİNDEKİ PAYLARI

ÜLKELERİN ULUSLARARASI TİCARETTE İZLEDİKLERİ POLİTİKALAR Serbest Ticaret Politikası Korumacı Ticaret Politikası

SERBEST TİCARET POLİTİKASININ OLUMLU ETKİLERİ Uluslararası ticarete katılan her ülkenin belli ölçülerde kazanç elde etmesini sağlar, Dünya üretimini maksimuma ulaştırabilir, Dünya kaynaklarının etkin kullamını sağlar, İç pazarda rekabeti teşvik eder.

KORUMACI TİCARET POLİTİKASI Serbest ticaret görüşü teoride ne kadar güçlü olursa olsun, uygulamada hiçbir sınırlandırmaya tabi olmayan uluslararası mal ve hizmet ticaretine çoğunlukla rastlanmaz. Bu nedenle hükümetler çeşitli(ekonomik,sosyal veya siyasal) amaçları gerçekleştirmek için uluslararası ticarete müdahalede bulunurlar.

KORUMACI TİCARET POLİTİKASININ AMAÇLARI Uluslararası ticarete konu olan faaliyetlerin engellenmesi veya sınırlandırılması Belirli ekonomik işlemlerin özendirilmesi

KORUMACILIK LEHİNE ARGÜMANLAR Ulusal Güvenlik Bebek Endüstrilerin Korunması Damping’e Karşı Koruma Adil Ticaret Veya ‘Koşulların Eşitlenmesi’ Stratejik Ticaret Politikası Dış Ödemeler Dengesinin İyileştirilmesi İşsizliğin Önlenmesi

ÇİN VE DÜNYA TİCARETİ Dış Ticaretindeki Başlıca Ülkeler(2004)

ÇİN VE DÜNYA TİCARETİ Dış Ticaretindeki Başlıca Maddeler(2004)

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SANAYİNDE ABD-ÇİN TİCARET İLİŞKİLERİ ABD tekstil ve hazır giyim ithalat pazarında Çin kontrolü(%)

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SANAYİNDE ABD-ÇİN TİCARET İLİŞKİLERİ 2005 yılında ABD, Çin’e tekstil ve hazır giyim ithalindeki kotaları tamamıyla kaldırmıştır. Bu kotaların kaldırımıyla artmaya başlayan Çin’in baskınlığı tekstil endüstrisinde devam ettikçe ABD’de 1300’den fazla fabrikanın kapanması ve yaklaşık 630.000 tekstil işçisinin işsiz kalabileceği öngörülmektedir.

ABD-ÇİN TEKSTİL VE HAZIR GİYİM TİCARET İLİŞKİLERİNDE SONUÇ ABD yurtiçi tekstil ve hazır giyim endüstrisini ve çalışanlarını korumak amacıyla Çin’den ithalatında 3 yıl süreyle 2008’e kadar tekrar kota uygulamasını başlatmıştır.

DUNYA DEMİR-ÇELİK PAZARI ve ABD‘nin UYGULAMALARI

DEMİR ÇELİK ÜRETİCİSİ ÜLKELER (milyon ton)

DÜNYA PAZARLARINDAKİ GELİŞMELER Tüm dünyada düşük tüketim ve fiyatlar nedeniyle demir çelik üretim tesisleri kapasitelerinin oldukça altında üretim yapmaktadır Dünyada büyümenin arttığı dönemlerde bile demir çelik sektöründe yüzde 35’lere varan kapasite fazlalığı bulunmaktadır

2000 – 2001 YILLARI ARASINDA MEYDANA GELEN % DEĞİŞİM

TOPLAM ÜRETİMDEKİ DEĞİŞİM MİKTARI (MİLYON TON)

DÜNYA PAZARLARINDAKİ GELİŞMELER 2001 yılı sonunda gerçekleştirilen OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) üst düzey çelik toplantısında 2003 yılı sonuna kadar 61-65 milyon tonluk çelik üretim kapasitesinin kapatılması kararı alınmıştır

Dünya demir çelik sektöründeki gelişmelerden en olumsuz etkilenen ülke ABD olmuştur 1998 – 2002 yılları içerisinde 29 Amerikan demir çelik üreticisi firma iflas kararı için başvuruda bulunmuştur 1974 yılında sektördeki çalışanların sayısı 521.000 seviyesindeyken istihdam 1997 yılında 163.000‘e , 2001 yılının ikinci çeyreğinde ise 142.000’e kadar gerilemiştir

ABD Başkanı Bush ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’ndan sektör için “Madde 201” soruşturması yapmasını istemiştir Komisyona anti damping ve telafi edici vergi uygulanması yönünde 159 başvuru yapılmış ve bunların sonucunda çelik ithalatının yüzde 79’u anti damping vergisine muhatap olmuştur ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nda sektör için “Madde 201” soruşturması

201. MADDE NEDİR? 1974 tarihli ABD Ticaret Yasası‘nın 201. bölümü Baskan bu madde ile korunma yollarına başvurma yetkisini komisyondan alabilmektedir Bu yollar geçici bir süre için gümrük vergisini arttırma veya tarife kontenjanı ilan etmek yoluyla olabilmektedir

Komisyon, 16 kategoride ticari önlemlerin alınabileceği kararına varmıştır 2001 yılının Ekim ayında; Komisyon, 33 demir çelik kategorisinden 16’sının ithalat sebebiyle zarara uğradığını Bu kategoriler için ticari önlemlerin alınabileceği kararına varmıştır Alınacak önlemler konusunda da Başkan Bush’a 6 Mart 2002 tarihine kadar yetki verilmiştir

Alınan Tedbir Uygulamaları 2002 yılında itibaren 3 yıl süreyle Kanada ve Meksika hariç tüm ülkelere tarife kontenjanı uygulanmaya başlanması Çelik ithalatındaki Gümrük Vergi’lerini yüzde 8’den yüzde 30’a yükseltilmesi

Etki-tepki Mekanizması ve Misilleme ABD’nin bu kararından en fazla etkilenecek olan ülkeler olarak AB, Japonya, Çin, Tayvan, G. Kore, Rusya, Ukrayna ve Brezilya anılmaktadır Avrupa Birliği bir bildiri yayınlayarak bunun Dünya Ticaret Örgütü(WTO) kurallarına aykırı olacağını ve WTO nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağını ifade etmiştir

Bu gelişmelerin sonucunda; ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci çelik pazarı da kapılarını koruma önlemleriyle bir miktar kapamıştır Avrupa Birliği 28 Mart 2002 tarihi itibariyle 15 kalem demir-çelik ürünü ithalatında Genel Tarife Kotası uygulamaya başlamıştır Malezya demir çelik ürünleri ithalatında aldığı gümrük vergisi oranlarını yüzde 50’ye çıkarırken, Meksika, Kanada gibi ülkeler de artış yönünde çalışmalar yapmaya başlamıştır

ABD ve AB’nin aldığı önlemlerin kaldırılması yolundaki girişimlerin sonuçsuz kalması durumunda demir çelikte gittikçe ticareti kısıtlayıcı önlemler alınması kaçınılmaz olacaktır Dünya demir çelik pazarına şu anda gergin bir hava hakimdir Girişimlerin sonuçsuz kalması durumunda ise demir çelikte gittikçe ticareti kısıtlayıcı önlemler alınması kaçınılmaz olacaktır

Korumacılık Aleyhindeki Görüşler Anti-damping Örtülü Bir Koruma Aracıdır Tüketicinin Sömürülmesi Rant Kollama Korumacılık İşsizliği Önlemez, Sadece Başka Sektörlere Kaydırır

Korumacılık Aleyhindeki Görüşler Etki-tepki Mekanizması, Misilleme ve Ticaret Savaşları Refah Kaybı

Malların geçmesine izin verilmeyen sınırlardan askerler geçer Malların geçmesine izin verilmeyen sınırlardan askerler geçer. Frederic Bastiat

KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HAZIRLAYANLAR Kadir Kutay Yılmaz Aytuğ Öztürk