Terör Örgütlerinin Medyayla Amaçladıkları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNTERNET GAZETECİLİĞİ
Advertisements

(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Hazırlayan: Cihan UĞUR
BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI.
Bilişim Terörü ve Bilişim Savaşları
Halit Yıldırım
Web 2.0 AraçlarI OĞUZ TEKE
Web 2.0 Araçları Rıdvan Gezici
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
İNTERNET ADRESLERİ.
ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA BİLİŞİM SUÇLARI- HUKUKU
PLATON+ PROJESİ Simülasyon ve Eğitim Toplantısı 28 Ocak 2010.
Mustafa Akgül Linux Kullanıcılar Derneği LINUX, E-DEVLET VE BİLGİ TOPLUMU.
WEB TABANLI ÖĞRETİM.
E-Twinning Avrupa Okul Ortaklıkları Eşleştirme Projesi
İNTERNET VE BİLİŞİM SUÇLARI
GİRESUN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEMİNERİ
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
1 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-2008 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİT ÇALIŞMALARI.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
Terör Nedir? Terör, kavram olarak, Türkçe’deki karşılığı ile “korkutma, yıldırma” ve tedhiş anlamına gelmektedir. Ancak bu korkutma, yıldırma ve tedhiş,
Muhammed ALTINTAŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2012
Mobil Öğrenme m-öğrenme
Raporlama ve SED’in sonuçları ile ilgili iletişim kurma Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
E-Devlet SANAL DEVLET E-devletin bilgi sağlama, sorgulama ve çevrim içi işlemleri içerdiği vurgulanır.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
BİLİŞİM SUÇLARI.
HALKLA İLİŞKİLER Yrd. Doç. Dr. Hakan KİRACI.
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
MPxIMKM
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
BİT’İNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME
Rıdvan Gezici  Web 2.0 nedir ?  Web 2.0 araçları  Eğitimde web 2.0 ‘nin kullanımı  Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı.
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
İNTERNET.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
DOĞA BENGÜ KOTAN 935 BERKAY ORKAN 1071
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRKİYE’YE YÖNELİK TEHDİTLER
 Günlüğünüz olsa başkalarının okumasını engellemek için neler yaparsınız? TTelefonumuzdaki özel bilgilerin başkalarının eline geçmesini önlemek için.
E- Ticaret Altyapısı.
MEDYA TAKİP RAPORU. Yayın Adı : ICT Media Dergisi Tarih : Tiraj : TUTED'DEN KREDİ KARTI Y Ö NETMELİĞİ HAKKINDA A Ç IKLAMA COMMENT FROM.
TELİF HAKKI.
Ev adreslerimiz Adresler ne işe yarar?
BİT KULLANMA VE YÖNETME
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
 Internet’e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun internet adresi, o kuruluşun ait olduğu guruba göre ilgili kısaltmalar içerir.
SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ - KOZMETİK ÜRÜNLERİN SATIN ALINMASINDA BİR UYGULAMA Danışman Unvan İsim Öğrenci İsim, Numara.
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır. Bilişim suçu; Teknolojik aletler.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
Terör Örgütlerinin Medyayla Amaçladıkları
Neden Bilişim
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI – ATATÜRK ve İLETİŞİM 1.
Sunum transkripti:

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN MEDYA STRATEJİLERİ: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ ÖRNEĞİ Elif Arat

Terör Örgütlerinin Medyayla Amaçladıkları Terör örgütleri medya organları aracılığıyla daha çok insana hatta kitlelere ulaşabilmeyi, kendilerine militan kazandırıp aynı zamanda örgütlerinin ve savundukları fikirlerin de tanıtımını yapmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla kurdukları yayın organları terör örgütü propagandası yaparlar.

Dünya genelinde terörizmin medya yoluyla amaçladıklarını İsrailli terör uzmanı Gabriel Weimann’ın 2004’te yaptığı sıralamayla açıklayabiliriz: Terörizm; Kendi perspektifinden yeni teklifler,öneriler sunmak, Eylemlerini meşrulaştırmak, Kendi açılarından dünyanın nasıl olduğunu yaymak ve gerçekleşirse nasıl olacağını göstermek, Kendileri için savaşacak militanlar bulmak, Fonlarını, para kaynaklarını artırmak hedefindedir.

Dünya genelinde medyayı kullanan terör örgütlerinden bazıları: Tamil Kaplanları, ETA(Bask Vatanı ve Özgürlüğü) ve IRA(İrlanda Cumhuriyet Ordusu)’ dır. Sri Lanka’daki Tamil Kaplanları terör örgütünün propagandasını yapan NTT(National Television of Tamil Eelam) televizyon kanalı ve örgütün internet siteleri; www.eelamweb.com; www.tamilguardian.com; örgütün kullandığı medya organlarıdır.

İspanya’ daki terör örgütü ETA; Gara Gazetesi aracılığıyla örgütün propagandasını yapıp, bildiri yayınlamaktadır. İrlanda’ daki terör örgütü IRA’nın ise www.anphoblacht.com isimli internet sitesini kullandığı bilinmektedir.

SİBER TERÖR 21.yüzyılda,küreselleşmenin ve terörün küreselleşmesinin,terörün sınırları aşmasının doğrultusunda, terör örgütlerinin internet olanaklarından yararlanması da kaçınılmaz olmaktadır. Terör örgütleri devletlere ait hassas bilgileri ele geçirmek ya da devlet kurumlarının bilgisayar ağlarına zarar vererek seslerini duyurmak için siber terörü kullanabilmektedir.

Bu bağlamda, terör örgütleri teknik konularda uzmanlaşmış örgüt elemanları yetiştirmektedir. Bilgisayar ve ağ sistemleri üzerine uzmanlaşan örgüt elemanları, devletlere ait bilgisayar sistemlerini çökertecek virüsler yapabilmekte ve yaymaktadır.

Rusya Başbakanı Putin’in orduda ve savunma sanayinde Microsoft işletim sistemlerinin ve yazılımlarının kullanılmasını bilgi güvenliği açısından yasaklaması(microsoft işletim sistemlerinin tüm sürümlerine kod ve anahtarlar yerleştirildiği düşünülerek) ve RED-HUT Linux sistemini kullanmaya açması; ülkelerin siber terör tehdidine karşı aldığı önlemlere örnek gösterilebilir.

Türkiye’de de Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde siber terör tanımlanıyor ve siber terörün finansal, diplomatik, teknolojik ve kültürel boyutlarına da dikkat çekiliyor.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ VE MEDYA

PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MEDYAYI KULLANMA AMAÇLARI Eylemlerini meşrulaştırmak, Kamuoyunun kendilerinden haberdar olmalarını sağlamak, Halkta korku yaratmak ve halkın devlete olan güveninin azalmasını sağlamak, Gündemde kalmak, Bölgedeki gelişmeleri örgüt lehine çarpıtmak, Daha çok kişiye ulaşıp,amaçlarını anlatmak ve militan sayılarını artırmaktır.

PKK, Televizyon Medyasını Nasıl Kullanmaktadır? PKK’yı destekleyen yayın organlarından en bilineni olan Roj Tv‘nin geçmişine bakacak olursak, Med Tv adıyla 15 Haziran 1995 yılında Londra'da ilk Kürt televizyon kanalı olarak kurulmuş ve Avrupa'dan uydu kanalıyla yayın yapmıştır.

Roj Tv halihazırda Danimarka'dan yayın yapmakta olup, İsveç'te de kablolu yayın ağına alınmıştır. Yayınlarında büyük ölçüde Kürtçe, Arapça ve Türkçe kullanılmaktadır.

Daha önce İngiltere’de yayın yapan ve Roj Tv’ nin öncülü olan Med TV’de yayınlanan bir çok program aynı şekilde Roj TV’de yayınlanmakta ve Med TV’de söylenen “Ey Reqip - Ey Düşman” isimli marş, aynı koro tarafından Roj TV’nin açılış ve kapanışında da yayınlanmaktadır.

PKK terör örgütü yanlısı televizyon kanallarında,Türkiye’ den ise ayrı bir ülkeymiş gibi bahsedilmekte ve Kürdistan diye bir devlet olduğu düşünülerek Türkiye sınırları içindeki illerden “eyalet” olarak söz edilmektedir.

PKK, RADYOYU NASIL KULLANMAKTADIR? PKK terör örgütü,radyo yayınları aracılığıyla şifreleşerek yön bulmaktadır. Sahip oldukları radyo yayınlarından Roj Radyo’nun yayın yaptığı yer, PKK terör örgütü kamplarının bulunduğu Kandil Dağı’dır.

PKK terör örgütünün propagandasını yapan diğer yayın organları; Denge Mezopotamya, Radyo Medya gibi radyolardır. Bu radyolarda çalışan kişiler ise genellikle PKK terör örgütü militanlarıdır.

PKK İnterneti Nasıl Kullanmaktadır? İçinde bulunduğumuz bilişim çağında internetin terör örgütleri tarafından kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. PKK terör örgütünün www.pkkonline.com isimli web sitesinde liderlik dersleri adı altında, örgütteki militanlardan kışkırtıcı söylemler ve ses kayıtları yer almaktadır.

PKK terör örgütünü desteleyen internet sitelerinin yanında, örgütü destekleyen diğer basın organlarının da internet siteleri bulunmaktadır. Örneğin; www.welat.org www.firatnews.com www.gundem- online.com

PKK terör örgütünü destekleyici yayınlar Türkiye’de yasaklansa da, Örgüt; Avrupa ülkelerinden frekans alıp yayın yapabilmekte ve yaptıkları silahlı eylemlerin propagandasını yapmaya ve Türkiye Cumhuriyeti’nin birliğini ve bütünlüğünü bozacak düşünceleri yaymaya devam etmektedir.

PKK terör örgütünün yayınlarını yapabilmesi için gerekli olan finansmanı da kaçakçılık, haraç, yaptıkları yasadışı faaliyetler, topladıkları bağışlar ve örgütü destekleyen vakıflardan sağladığı bilinmektedir.

Medya, halk üzerinde önemli etkiler yaratan ve halkı bilinçlendirmenin yanı sıra yayınlarında hassasiyet göstermesi gereken bir alandır. Bu bağlamda PKK terör örgütünün yandaşlığını yapanlar için de gereken önlemler alınmalıdır; ancak bilişim ve teknoloji çağında terör örgütü propagandası yapan yayınlara ulaşılmasını engellemek çok da olası görünmemektedir.

KAYNAKÇA Onay,Yaşar.(2009). Etki Odaklı Hareket Terör.117-119. 01.10.2009, http://www.tamilguardian.com/article.asp?articleid=69 adresinden yararlanılmıştır. http://www.sabah.com.tr/Gundem/2010/09/27/pkkyi_rady odaki_sifrelr ayakta Tutuyor adresinden yararlanılmıştır. http://www.osce.org/documents/cio/2008/04/30594_en.pdf  http://doras.dcu.ie/505/1/media_myth_2004.pdf http://csis.org/files/media/csis/pubs/021101_risks_of_cyberterro r.pdf