Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET GAZETECİLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET GAZETECİLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 İNTERNET GAZETECİLİĞİ
MEHMET HANİFE YAPICI ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM VE İNTERNET KULÜBÜ

2 Sunu Başlıkları İnternet Gazeteciliği Nedir ?
İnternet Gazeteciliğinin Tarihçesi Türkiye’de İnternet Haberciliği İnternet ve Özellikleri İnternet Haberciliği ve Geleneksel Gazeteciliğe Etkisi İnternet Gazeteciliğinin Geleceği

3 İnternet Gazeteciliği Nedir ?
Hem yazılı basının hem de görsel medyanın fonksiyonlarını içeren ve pahalı yatırımlara gerek duymayan bir yapısı vardır. İletişimsel yapılanmanın internet ortamındaki farklı çalışmalar içinde online,sanal,dijital,elektronik gazetecilik,ayrıca web gazeteciliği ya da internet gazeteciliği de denilmektedir.

4 İnternet Gazeteciliğinin Tarihçesi
1995 yılında gazeteler yayın yapmaya başladı. Amerika’da The Washington Times,New York Times gibi gazeteler yayınlarını birebir internete aktardılar. Türkiye’de ilk olarak 19 Temmuz 1995’te Aktüel Dergisi internette sayfa açtı. Son iki yıl içinde ardı ardına haber portalları yayına girmiş, yalnızca internet gazeteciliği yapan 70’in üzerinde site ortaya çıkmıştır.

5 Türkiye’de İnternet Haberciliği
Türkiye’de internet haberciliği iki dönem olarak ele alınabilir : yılları arası 2000 yılı sonrası

6 Yılları Arası Bu dönemde internet henüz yeni gelişmekte olduğundan ve gazeteciler arasında yeni tanındığından dolayı, haber sitelerinin sayısı daha sınırlı kalmıştır.

7 2000 Yılı Sonrası 2000 yılı başlarında Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz medya sektörünü de derinden etkilemiştir. İşsiz kalan ve mesleği gazetecilik olan çok sayıda gazeteci, fazlar bir yatırım gerektirmeyen internet gazeteciliğini yeni bir alan olarak görmüşlerdir.

8 İnternet En Çok Hangi Medyayı Olumsuz Etkiliyor ?
Televizyonları % (293) Gazeteleri % (1446) Radyoları % (53) Dergileri % (66) Kitapları % (186) Hepsini % (558) Hiçbirini % (371)

9 İnternet ve Özellikleri
İnternet dünya bilgisayarlarını birbirlerine bağlayan, ortak bir elektronik dil ve kurallar dizgisidir. İnternetin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz : İnternet ucuzlayan bir teknolojidir. İnternet sansür edilmesi güç bir teknolojidir. Hem eş anda hem de başka anlarda kullanılabilir. Bildiğimiz anlamda sahiplik konumunu ortadan kaldırıyor. Alternatif kullanım olanakları vardır.

10 İnternet Haberciliği ve Geleneksel Gazeteciliğe Etkisi
İnternet gazeteciliğinin sunmuş olduğu imkanları ana başlıklarıyla toparlayacak olursak: Haberi çok hızlı bir biçimde verebilmesi ve sürekli güncellenmesi Okurun habere 24 saat, dilediği zaman ulaşabilmesi Multimedya temelinde ses-grafik-görüntülü dosyaları kullanma Arşivdeki haberlere kolayca ulaşabilme ve istenilen haberleri saklayabilme Okurla interaktif etkileşim; okurun yorumlarını anında iletebilmesi Haberle ilgili konularda, web sitelerinin linklerinin verilmesiyle, arka plan bilgilerine kolaylıkla ulaşabilme Diğer medyada yer almayan farklı haberleri bulabilme. İnternet Gazeteciliğinin bir başka avantajı, okur-gazeteci-yazar arasındaki dengenin okur lehine değişmesi... Okur, tepkisini aracısız bir şekilde anında verme imkanına sahip. Bu da okurun haber oluşumuna doğrudan etki etmesine neden oluyor.

11 Diğer taraftan : İnternette büyük haber ajanslarının ve yayın kuruluşlarının dışında kişisel ve yerel yayıncılık da yapılmaktadır. İşletme açısından bakıldığında online yayıncılık yapmak için büyük bir sermayeye gerek yoktur. İnternet gazetesinde okuyucu profilini tespit etmek ve kamuoyu araştırması yapmak çok kolaydır.

12 İnternet Gazeteciliğinin Negatif Etkileri
Reklam verenler, izlenebilir interaktif ortamın reklam gücünü görmeye başladı. Küçük ücretlerle AA’dan haber alan internet siteleri, gazetelerle aynı sayıda ve kalitede haber üretmeye başladı. Haberlerde yepyeni bir “sürat faktörü” devreye girdi. Gazete editör ve onay kadrosu, internet üstünden oluşturulmuş haberleri kontrol edemedi.

13 İnternet Gazeteciliğinin Geleceği
Geleceğin İnternet yayıncılığında, İnternet üzerinden yayınlanan gazeteler, dergiler, kitaplar, kağıt benzeri katlanabilir, rulo yapılabilir, kolayca taşınabilir bilgisayar ekranlarından okunabilecek. Bugün birçok araştırma şirketi ve ünlü bilgisayar markaları bu tür bir ekranın geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır. İlk örnekleri oldukça pahalı olan kağıt ekran teknolojisi, ileride yaygınlaşmaya başladığında her geçen gün ucuzlamaya başlayacaktır. Bu tür ekranlar, tekrar tekrar, sonsuza kadar kullanılabildikleri için de uzun vade de kağıttan çok daha ekonomik olacaklardır. Bu yöndeki çalışmalar ileriye dönük etkinin boyutunu tartışmasız hale getirmektedir.

14

15 KAYNAKLAR : Gökmen, Mustafa, “İnternet Medyası”, Gürcan, Halil İbrahim, “İnternet Gazeteleri İle Klasik Gazeteler Arasında Karşılaştırma”, dorduncukuvvetmedya/araştırma. Ağustos 2006. Gezgin, Suat (2002). “Geleneksel Basın ve İnternet Gazeteciliği”, İnternet Çağında Gazetecilik, Metis Yayınları, İstanbul, s. 30

16 TEŞEKKÜR LER


"İNTERNET GAZETECİLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları