SU HALDEN HALE GİRER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
ISININ YAYILMA YOLLARI
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ISI ve SICAKLIK.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isı SICAKLIK.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE VE ISI MADDE VE ISI 1. Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
Maddenin Hal Değiştirmesi
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
A K M Y İ.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
MADDENİN HALLERİ VE ISI
ISI ve SICAKLIK.
MADDE ve ISI.
ISI.
MADDE VE ISI.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
Enerji Kaynağı Güneş.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
Madde Ve Isı.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
..
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin Sınıflandırılması
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

SU HALDEN HALE GİRER

Maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâli vardır Maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâli vardır. Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine dönüştürülebilir.

Suyun Üç Hali ve Modellemesi Buz Su Su Buharı

Sıcaklıkları farklı iki madde yan yana geldiğinde maddeler arasında ısı akışı olur. Isı akışı sıcaklığı yüksek olandan alçak olana doğrudur.Bu durumda ısı alan yada veren maddelerin taneciklerinin hareketlilikleri değişir.

Sıcak sıvılarda taneciklerin hareket enerjisi büyük,soğuk sıvılarda taneciklerinin hareket enerjisi ise küçüktür.

Maddeler Isıtıldığında .Maddelerin sıcaklığı artar. .Taneciklerin hareket enerjisi artar. .Taneciklerinin arasındaki uzaklık artar.

Maddeler Soğutulduğunda .Maddelerin sıcaklıkları azalır. .Taneciklerinin hareket enerjisi azalır. .Taneciklerinin arasındaki uzaklık azalır.

UYARI Tanecikler sıkı dizili olduğu için katılarda ısı,iletim yoluyla yayılır. Sıvı ve gazlarda da taneciklerin çarpışması ile yayılması mümkündür.

GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR

Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır. Böylece Dünya’ya ışınlar hâlinde gelen güneş enerjisi, ısı enerjisine dönüşerek yeryüzünü ısıtır. Güneş bizim ısı ve ışık kaynağımızdır. Güneş, çevresine enerji yayar.

GÜNEŞ ENERJİSİNİN KULLANIM ALANLARI Güneş ışığından olabildiğince çok yararlanmak için ülkemizde binaların pencreleri güneye bakacak şekilde yapılır. Güneş enerjisi genellikle ısıtma amacıyla kullanılır. Güneş pilleri güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Bu piller elektronik saatler,fotoğraf ve hesap makinelerinin yanı sıra uzay araçlarında da kullanılır

ISI VE SICAKLIK FARKLI MI??

Sıcaklık ve ısı ifadeleri günlük hayatımızda birbirine sık sık karıştırılmaktadır.Isı bir enerji türüyken sıcaklık termometreyle ölçülebilen bir değerdir. Sıcaklık enerji türü değildir. Isı miktarı joule (J) veya kalori (cal) birimleri ile belirtilir

Sıcak bir ortamda bulunan bir bardak ve bir çaydanlığın suyla dolu olduğunu düşünelim.Sıcaklıkları eşit olan bu su örneklerini, içinde bolca buz parçaları bulunan iki farklı kaba dökelim. Sıcaklıkları eşit olduğu halde çaydanlıktaki suyun erittiği buz, daha fazla olur. Bu durum bize ısı ve sıcaklığının farklı kavramlar olduğunu göstermektedir.

Maddelerdeki sıcaklık artışı maddelerin aldıkları ısı miktarına bağlıdır. Madde ne kadar çok ısı alırsa sıcaklık artışı da o kadar fazla olur. Özdeş ısıtıcılarda, aynı miktardaki maddelerden daha uzun sure ısıtılan maddenin sıcaklığı daha yüksek çıkar.