Sanat için Geri Dönüşüm Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3R.
Advertisements

TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
ELEKTRONİK ATIKLAR VE GERİ DÖNÜŞÜM
AKSARAY Fatih Sultan Mehmet İ.Ö.O.
Amaç Yeni yetişen nesillerde vergi bilincini oluşturmak ve belge alma alışkanlığını kazandırmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığımızca "Ülkemi Seviyorum.
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
BEŞİKTAŞ KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
PLASTİKLER VE ÇÖZÜM YOLU
KüReSeL IsInMa Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında kullanılan bir terimdir.
Atık madde olarak neler toplanabilir?. Ambalaj atıkları.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
ÇEVKO ‘nun Sorumlulukları ve Belediyelerle Çalışma Sistemi
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
BÜROLARDA VERİMLİLİK.
/ Metin Yazarı : Aslı DİNÇMAN Grafik/Animasyon : E.Nurhan KÖROĞLU.
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
1 Güldane Taşdemir İnterpromedya Genel Müdür yılında, Kurumsal ve büyük ölçekli kurumlarda, veri güvenliği, sanallaştırma, iş sürekliliği,
Uğurcan Talip Ertuğrul Zahid Üveys Aktaş
AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİMİ EĞİTİMİ.
PİLLERİ KEŞFEDELİM VİDEO 1
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
GERİ KAZANIM NEDEN GEREKLİDİR
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER.
TEKNOLOJİ TASARIM KURGU KUŞAĞI.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
MAVİ BAYRAK PROGRAMI’NDA ÇEVRE EĞİTİMİ VE BİLİNÇLENDİRME
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
Bilgi Toplumu Bilgi toplumu; temel üretim faktörünün bilgi olduğu, bilginin işlenmesinde ve depolanmasında da bilgisayar ve iletişim teknolojilerini baz.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
PİLLER SUYU NASIL KİRLETİYOR?
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ
İÇ VE DIŞ DONANIMLAR.
ÇİĞLİ BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ KAZANIM
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
Bunlar yokken ne yapıyorduk?. Şu anda olmazsa olmaz dediğimiz hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen birçok teknoloji bundan sene önce yoktu. Peki.
BATUHAN YILDIRIM HAYDAR KARA. TEMA NEDİR ? TÜRKİYE EREZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA VAKFI…
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
EKONOMİK FAALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
YÖNDER OKULLARI İZMİR HAZIRLIK SINIFI.
Ambalajların Üzerindeki İşaretlerin Anlamları
GERİ DÖNÜŞÜM Geri Dönüşümün Önemi. harika slayt
Temel Bilgi Teknolojileri
3R.
1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulan Tata Grubun yönetim kurulu başkanlığını 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir.Firma.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
G IYILEBILIR TEKNOLOJI HAZIRLAYAN:Aleyke Günsel. G IYILEBILIR T EKNOLOJI NEDIR ? Giyilebilir teknoloji, bilgisayar özelliklerini ve gelişmiş elektronik.
Dijital Vatandaşlik.
Analog Elektronik Hafta 1
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
KONULAR GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR ? NASIL YAPILIR? TEKNOLOJİK ATIKLAR NELERDİR? TEKNOLOJİK ATIKLAR HAKKINDA NE BİLİYORUZ? E ATIK NEDİR? ELEKTİRİKLİ VE ELEKTRONİK.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
YOKSA SİZ ONLARI HALA ÇÖP OLARAK MI GÖRÜYORSUNUZ ?
Sunum transkripti:

Sanat için Geri Dönüşüm Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI Teknolojinin Doğayla ve Sanatla Barışı Hamit KOŞUBAŞI Ekban SARI

PROJEYE NASIL BAŞLADIK?

NEDEN BU PROJEYE İHTİYAÇ DUYULDU? OECD çevre raporuna göre; Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, 2010 yılı itibariyle çevreyi tehdit eden elektronik atık miktarının 3 katına çıkacağı tahmin edilmektedir. Bugün dünya üzerinde 1 milyardan fazla bilgisayarın olduğu tahmin edilmektedir. Ülke gelişmişliğine bağlı olarak bir bilgisayarın ömrü ortalama 2 ile 5 yıl arasında değişmektedir. Cep telefonlarında ise bu süre ortalama 18 aydır. Dayanıklı tüketim malzemeleri ise TV, buzdolabı, fırın vs. ortalama 15 yıl kullanılmaktadır.

TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ? Birleşmiş milletler çevre programına göre dünya genelinde yıllık 20 ila 50 milyon ton arasında e-atığın oluştuğu tahmin edilmektedir.  E-atıklar, yer kaplamaları ve zehirli maddeler içermeleri dolayısıyla dünyada gittikçe büyüyen bir sorundur.

UYGULAMANIN AMACI Bu proje kapsamında öğrencilerimizi elektronik atıkların doğaya verdiği zararlar konusunda bilinçlendirmeyi, daha yaşanabilir, daha temiz bir çevre ve gelecek yaratmaya katkıda bulunmayı, elektronik atıkların çöpe değil özel toplama kutularına atılması bilincini yerleştirmeyi, toplanan geri dönüşüm malzemelerinin geri dönüşümü ile hem doğamızı korumaya katkıda bulunmayı hem de bu projeden sağlanacak gelirle sosyal yardımlar yapmayı amaçlıyoruz. Öğrencilerimiz bu yaşta kazanacağı bilinçle gelecek nesillere de temiz bir çevre bırakarak bu bilinci aktarmaya devam edecektir. Çünkü teknolojinin gelişimi göz önüne alındığında gelecekte teknolojik atıkların miktarı da çok büyük bir oranda artacaktır. Atıklar gelişmiş ülkelerde ekonomik değil ahlâki bir boyut olarak ele alınmaktadır.

PROJEDE İŞBİRLİĞİ

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI Öğrencilerimize sınıf içinde bilgilendirme sunumları yapıldı. Bu projede destek aldığımız Exitcom firmasından bir yetkili de öğrencilerimize seminer verdi. Velilerimize projemizi tanıtan bilgilendirme mektubu gönderildi.

Neden Geri Dönüşüm ? ENERJİ TASARRUFU İÇİN DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNUMU İÇİN HAMMADDE KAYNAĞI VE KİMYEVİ MADDE TASARRUFU İÇİN ORMAN KAYNAKLARI KAZANCI İÇİN ÇEVRE KORUNUMU İÇİN SAĞLIĞIMIZ İÇİN

Geri Dönüşüm Döngüsü Buying a new device Yeni ürün üretimi A new life for materials Yeni ürün Elektronik atık Toplama Kutuları Elektronik mağazalar Geri Dönüşüm Sorting Ayrıştırma Toplama

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI Okul genelinde bilgilendirici afişler asıldı.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI Öğrenciler Bilişim Teknolojileri derslerinde elektronik atıklar ile ilgili dergiler hazırladılar.

GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI Exitcom firması tarafından sağlanan geri dönüşüm kutuları okulumuzda her kata yerleştirildi. Çünkü; Ayrı çöpte toplanmayan eski elektronik eşyalar, insan sağlığını ve çevreyi tehlikeye sokmaktadır

PROJE KAPSAMINDA TOPLANAN MALZEMELER Cep Telefonu Uzaktan Kumanda Dijital fotoğraf makinesi Hesap Makinesi Saat Klavye Mouse Bilgisayarda kullanılan kartlar (ekran kartı, ses kartı, Ethernet kartı vb.) Taşınması kolay küçük elektronik eşyalar

PROJE KAPSAMINDA TOPLANMAYAN MALZEMELER Tehlikeli Ürünler (Flüoresan, Kartuş ve Toner) 2 kilodan ağır ve büyük hacimli ürünler (buzdolabı, çamaşır makinesi,) Bu ürünler tehlikeli ürünler olduğu için toplanmamıştır.

Öğrencilerimiz evlerindeki artık iş görmeyen elektronik atıkları okulumuza getirerek geri dönüşüm kutularında biriktirdiler.

TOPLANAN MALZEMELERİN DEPOLANMASI

Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler Toplanan elektronik atıkları kullanarak Bilişim Teknolojileri katında; öğrencilerimizin teknolojinin tarihsel gelişimini takip edebilecekleri "Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler" ve bilgisayarı oluşturan donanım parçalarını tanıyabileceği "Bilgisayar Donanımı” sergileri hazırlandı. Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler Bilgisayar Donanımı

Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler Sergisi

Geçmişten Günümüze Teknolojik Aletler Sergisi

Bilgisayar Donanımı Sergisi

2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar Ders dışı etkinliklerimizdeki öğrencilerimiz toplanan elektronik atıkları kullanarak değişik 2 boyutlu ve 3 boyutlu objeler ürettiler.

2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar Van Gogh – Starry Night (Yıldızlı Gece)

2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

2 ve 3 Boyutlu Tasarımlar

Exitcom’dan gelen örnek çalışmalar

EXİTCOM’A ATIKLARIN TESLİMİ Kullanılmayacak durumdaki atıklar biriktirilerek geri dönüşümü sağlayacak olan Exitcom firmasına teslim edildi.

TEMA VAKFINA BAĞIŞ Exitcom firması aldığı elektronik atıklar karşılığında adımıza Tema Vakfına Fidan bağışı yaptı.

BUNDAN SONRA HEDEFİMİZ Projeyi okulumuzda sürekli olan devam ettirmek Teknolojiyi doğru kullanmak ve tüketimi de nasıl azaltabiliriz olacak. Reduce (azaltım) Reuse (tekrar kullanım) Recycle (geri dönüşüm)

Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki İlkokulu Teşekkürler İletişim hamitkosubasi@terakki.org.tr ekbansari@terakki.org.tr Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki İlkokulu T. 0212 351 00 60 – D.319