Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dijital Vatandaşlik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dijital Vatandaşlik."— Sunum transkripti:

1 Dijital Vatandaşlik

2 Neden dijital vatandaşlIk?
Teknolojinin hızlı ilerlemesi ve dijital teknolojilerin hayatımızın parçası haline gelmesi ile bilgi ve iletişim araçlarına mecburiyet, Teknolojiye ayak uydurma zorunluluğu, İnternet dolandırıcılarından, siber zorbalık yapan kabadayılara, çevrim içi istismarcılardan internet kumarını iş edinmiş olanlara kadar bir çok risk ve tehdit…

3 Neden dijital vatandaşlIk?
Toplumu oluşturan bireylerin: vatandaşlık sorumluluklarını yerine getirme, hak ve fırsatlarını kullanma, günlük yaşamlarını devam ettirme etkinlikleri ile dijital vatandaş olma zorunluluğu, Teknolojiyi kullanırken etik ve uygun davranışlarda bulunma ve bu konuda bilgilenme..

4 Dijital vatandaşlIk nedir?
Dijital vatandaşlık, en genel kapsamda, teknoloji kullanımına ilişkin davranış normları olarak tanımlanmaktadır. Dijital vatandaş: bilgi ve iletişim kaynaklarını kullanırken eleştirebilen, çevrimiçi yapılan davranışların etik sonuçlarının farkında olan, ahlaki olarak çevrimiçi kararlar alabilen, teknolojiyi iyi yönde kullanarak başkalarına zarar vermeyen, sanal dünyada iletişim kurarken ve işbirliği yaparken doğru davranışları teşvik eden bireydir.

5 Iyi bir dijital vatandaş…
Devlet kurumlarındaki yazışmalarda kâğıt tasarrufu sağlamak amacıyla elektronik posta kullanılabilir. Çevrimiçi kamu ortamlarında, vatandaşlar son gelişmeler ve yeni etkinlikler hakkında bilgilendirilebilir. Yardım kuruluşları geniş çapta para, giyim veya gıda toplamak için sosyal ağları kullanabilir. Konut ve taşıt vergileri çevrimiçi ortamlardan zamanında ödenebilir.

6 Dijital Vatandaş Etik İletişim Okuryazarlık Erişim Ticaret Haklar
Sağlık Kanun Güvenlik

7 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Etik: Sanal dünyada gösterilen davranış veya işin elektronik bir standardının da olduğunun farkında olmaktır. Siber zorbalık, Sanal küfürleşme, Sexting (mobil küfürleşme) gibi olumsuz kavramları getiren dijital dünyada bireyin bilinçli bir internet kullanıcısı olması gerekmektedir.

8 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Etik: Örnekler: Sınıf içinde cep telefonu kullanma, İnternet ortamında siber zorbalık yapma..

9 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital İletişim: İletişimin değişikliğe uğrayarak elektronik araçlarla da yapıldığının farkında olmaktır. E-posta, Cep telefonu, Anlık mesajlaşma teknolojisi kullanıcıların iletişim tercihlerini değiştirmiştir.

10 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital İletişim: Örnek: 2010’da Antalya’da 16 yaşında bir genç kızın arkadaşı, görüntülü görüşme yaparken özel fotoğraflarını kaydetti ve bunları kısa mesaj ve sosyal paylaşım siteleri üzerinden paylaştı.

11 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Okuryazarlık: Öğrenme – öğretme sürecinin artık bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla da gerçekleştirildiğinin farkında olmaktır.

12 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Okuryazarlık: Örnekler: Eğitim amaçlı forum kullanımı, Ders için web sayfası oluşturulması, Akıllı telefon uygulamaları..

13 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Erişim: Üretken vatandaşlar olmak için, eşit olarak teknolojik imkanlara dijital erişim sağlanmasıdır. Din, dil, ırk, cinsiyet farklılıklarına aldırış etmeden elektronik topluma tam katılımın sağlanmasıdır.

14 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Erişim: Örnekler: Ödevler için sanal kütüphane kullanımı, Engelli öğrenciler için internet erişimi sağlayacak altyapı oluşturulması..

15 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Ticaret: Elektronik ortamlarda alışveriş işlemlerini yapacak yeterliliğe sahip olmak anlamına gelmektedir.

16 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Ticaret: Örnekler: E-ticaret sırasında karşılaşılabilecek risklere karşı uyanık olmak ve önlem almak, E-bankacılık uygulamalarından haberdar olmak..

17 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Haklar/Sorumluluklar: Herkesin sanal dünyada kendini özgürce ifade edebilecek haklara sahip olduğu ve bunun sınırlandırılamayacağıdır. Sanal ortamda forum, wiki gibi web 2.0 ortamlarında görüş bildirme, grup oluşturma, tartışma ortamlarına katılma gibi temel haklar kısıtlanamaz.

18 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Haklar/Sorumluluklar: Örnekler: Web sitelerinden illegal dosya indirmemek, Fikri mülkiyete saygılı olmak..

19 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Sağlık: Dijital dünyada fiziksel, ruhsal ve psikolojik yönden sağlığı direk ya da dolaylı olarak etkileyecek etmenlerin bulunduğunun farkında olmaktır. Fiziksel bozukluklar (bel ve sırt ağrıları), Stres sendromu, Asosyal yaşam gibi problemler yeni teknolojik dünyada önem verilmesi gereken konulardandır.

20 Dijital sağlIk:

21 Dijital sağLIK:

22 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Sağlık: Örnekler: Bilgisayar kullanımı sırasında ergonominin öneminin farkında olmak, İnternet kullanımı sırasında karşılaşılabilecek sağlık risklerinin farkında olmak..

23 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Kanun: Sanal dünyada yapılan işlerin elektronik sorumluluğunun olduğu ve kanunlarla yaptırım altına alındığıdır. Ülkemizde çocuk pornografisi, yasadışı organ ve uyuşturucu satışı, intihara meyilli hale getiren web siteleri ve kumar gibi faaliyetleri içeren yasal olmayan işlerin sanal dünyada yapılması da kanunlarla yasaktır.

24 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Kanun: Norton firmasının 2012 yılında dünya çapında, arasında Türkiye’nin de bulunduğu 24 ülkede, gerçekleştirdiği araştırma sonucuna göre senede 556 milyon, günde 1,5 milyon, saniyede 18 kişi siber suç mağduru olmaktadır. İnternet kullanan yetişkinlerin 2/3’ünün hayatında en az bir sefer siber suç mağduru olduğu görülmektedir.

25 Dijital kanun: Örnek suçlar: Başkasının bilgilerine izinsiz erişmek,
yasal olmayan yollardan müzik indirmek, başkasının eserini kendine mal etmek, zarar verici bilgisayar casusu geliştirmek, virüs oluşturmak ve yaymak, gereksiz e-postalar göndermek, başkasının kimlik bilgilerini çalmak…

26 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Güvenlik: Bireyin sanal ortamda kendi güvenliğini sağlayacak önlemleri alması demektir. Kişiler, bilgisayar kullanımını tehdit edecek güvenilir olmayan dosyalarla birilerinin bilgilerine veya mal varlığına ulaşmanın tehlikesinin farkında olmalıdır. Bu gibi faaliyetlere karşı güvenlik önlemleri (güvenlik duvarı, filtreleme araçları ve anti virüs programları gibi) alınmalıdır.

27 Dijital vatandaşlIğIn AlanlarI nelerdir?
Dijital Güvenlik: Örnek: Virüs ve diğer casus yazılımlara karşı gerekli önlemleri almayı bilmek..


"Dijital Vatandaşlik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları