Konut Kurultayı III, Mart 2012

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Beyoğlu İlçesi Piyalepaşa Bulvarı ve Yakın Çevresi
Mimaride kimlik.
SANATA EVET YES WE ART. FOTOGRAF SANATI ART OF PHOTOGRAPHY İSA ÇELİK.
ARKADAŞ VE DOST KAVRAMI
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BALIKESİR EVLERİ
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
Mimarlar Odası Denizli
Çanakkale
Portekiz.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
Lake Superior (yukarı Göl)
Kamuoyu Araştırma Raporu Ağustos Kapsam ve Araştırma Bu araştırma, Muharrem Amcazede koordinatörlüğünde, ‘Kıbrısım Çağrı Merkezi’ tarafından yürütülmüştür.
 Bükeş 1459 yılında Tuna'nın kollarından biri olan ‘’Dambovita’’ nehrinin yanına kurulmuş.Şehir esasen çok büyük olmasına rağmen turistlerin ilgisini.
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
ŞEHİRLER VE ETKİ ALANLARI
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.
T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
T.C. ALANYA KAYMAKAMLIĞI
OKUL GEZİSİ SERHAT ŞEHRİMİZ EDİRNE
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
HARİTA VE ÇEŞİTLERİ.
SELMAN BİR ZAMANLAR İSTANBUL... Bölüm 1 SELMAN.
AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri.
İsviçre.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Kentsel Mekanda Mekan Dizini
PLANLAMA 2 Farklı Coğrafi Koşullar ve Sosyal Yapı Koşulları Doğrultusunda Tek Ailelik Konut Tipolojileri Öğr.Gör. Hakan UZBEK.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
Sunuş Sıralaması Tezin Konusu, Amacı, Hipotezleri ve Yöntemi
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
Mağusa Tarihin halen yaşandığı hayalet şehir Mağusa...
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
HEPİMİZİN BİR AİLESİ VAR. AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR… AİLEMİZ BİZİM GEÇMİŞE TANIKLIK YAPMAMIZDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR…
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
PUSULA.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
ŞEHİRLERİN FONKSİYONLARI VE ETKİ ALANLARI
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
BİLGİ YÖNETİMİ.
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Portekiz.
AKDENİZ TURU-4.
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
PAYAS KALESİ (CİN KULESİ). Hatay'ın En Önemli Kıyı Üssü "Cin (Payas) Kulesi" Payas Kalesi de denilen Cin Kulesi Hatay (Antakya) ilinin Payas ilçesinde.
FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ M. Ebubekir BALKANLIOĞLU
İşletme kavramı öncesi dönem 1880 öncesi dönemi kapsar.1880 öncesi dönemde yönetim gereken kuruluşların çok az olması, kendi yönetim anlayışlarına göre.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.C.1. Mimari Tasarım.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
KÜLTÜR Kitle Kültürü ve Dijital Çağda Kültür
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
GÖÇEBE EV: ÜÇGEN ÇATILI EV: ÇİM EV: İNUİT EV: ÜÇGEN EV: ARI KOVANI EV: NAVAJO EVİ: İFUGAO EVİ: MAĞARA EVİ: ATIK EV: YAYLA EVİ: ALP EVİ: GÖL EVİ: SU.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Sunum transkripti:

Konut Kurultayı III, Mart 2012 “Maraş’ta Bulunan Konut Dokusu, Maraş’ın Tarihi Gelişimi ve Kent Belleğinin Kayboluşu” Hasan Ataçlı

Amaç: Maraş ve Mağusa bütünlüğüne, Tarihsel bakış ile birlikte, konut dokusunu yüzeysel irdelemek ve Kent- Bellek ilişkisini tartışmaya açmaktır.

Kıbrıs’ta Maraş’ın Konumu Mağusa ve Bölgeler •İskele / Mağusa Koridoru •Salamis Sit Alanı •Gülseren Askeri Alanı •Serbest Liman •Surlar İçi Mağusa •Liman •Kapalı Maraş -Kapalı Maraş Arkasında Kalan Bölge Kıbrıs’ta Maraş’ın Konumu Maraş, Kıbrıs adasının, doğu kısmında yer alan Mağusa kentinin, büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Mağusa suriçi silüeti. Maraş karşımıza ilk olarak, 1571 yılında Osmanlı döneminin başlaması ile yerleşim faaliyetlerinin arttığı dönemde, Surlar içerisinden, Müslüman olmayan kesimin surlar dışına taşınmaya, mecbur edilmesiyle çıkmaktadır.

Lusignan( Lüzinyan, Frankish) Dönemi Liman Gelişimi Hız Kazandı. Maraş Gelişimi hızlandı ve Mağusa adanın başkenti, Lefkoşa ile yarışır hale geldi. 1905 yılında, Büyük gemilerin yanaşabileceği derinlikte liman inşa edilince, Liman 1966 yılının sonuna kadar gelişim içerisinde olup, kente sürekli katkı koymuştur…

 1910,Mağusa  1958,Mağusa Limanın önemli gelişim gösterdiği İngiliz döneminde kentin güneye doğru büyümesi ivme kazanmıştır.

Dönemin Sahil şeridini betimleyen bir fotoğraf.  1971,Mağusa Kıbrıs Cumhuriyeti dönemine gelindiğinde, dönemin turizm merkezlerinden Beyrut da devam eden savaş, Maraş’ın turizm ve eğlence yönünde gelişmesine avantaj sağlamıştır.

Maraş Kumsalı ve Modern Mimarinin izleri,1973 Maraş,kapılarını açtığı ilk yıllarda 700,000 turist tarafından ziyaret edilmiştir.

Dimokratias Caddesi , 1973

Kent , 10000 yatak kapasitesi ile Kıbrıs’ın turizm potansiyelinin % 56 kesimini oluşturuyordu. Golden Marine Hotel 1970

Othello hotel - Gracian Hotel Kent mimari kimlik ve birikimiyle gelecek vaad etmekte idi… Othello hotel - Gracian Hotel

Kent Planlaması ve Konut Konut Bölgelerini Tipolojiden Kestirmek güç olmasa da, Kent yer, yer kendisini ,gizemli kılan Bölgeleri barındırıyor.

Kilise ve Okul Yakınına, oluşturulmuş Erken Konut Gelişimi bölgesi. Güneye ilerledikçe, Konutların daha rastlantısal gelişim gösterdiği anlaşılmaktadır.

74 yakınlarındaki gelişim bölgesi olan , derinya bölgesi yakınlarında kitlesel gelişime rastlamak mümkün….

Konut Dokusu - Kimlik ?

Konut Mimarisinde , Kıbrıs ada dokusuna, İklim şartlarına ve dönemin gelişen mimari akımı, Modern Mimarinin Etkileri Görülmekte idi…

Kapalı Maraş, Konut Ağırlıklı Bölgelere Bakış

Ticari ve Konut yapılarının bütünleşmesi…

Leophoros Avegorou Caddesi ,199x, Şimdiki Ecevit Bulvarı Devamı. Politik İdari Ekonomik Sebepler = Kapalı Maraş Leophoros Avegorou Caddesi ,199x, Şimdiki Ecevit Bulvarı Devamı.

Terk `etmek` ? Kent, Mekan ve Zaman

Yıkım… ‘Slumdog Millionere’ ‘Collective Memory’ Kollektif Bellek, Kamusal Bellek veya Kent Belleği… Yıkım… Belleğin Yeniden Yapılandırılması… ‘Slumdog Millionere’ Bombay>>>Mumbai

Bugün Mağusa; Grup (Yerli Halk+Turist > Öğrenci + Yerli Halkın Bir Kısmı) Mekan ( Maraş Yok) Zaman ( 37 Yıl Grup bazında değişim gösterebilir.) Kentsel Dönüşüm ile Kent Belleği Kırılıma Uğramıştır. “Her Kolektif Bellek, Belirli bir mekan ve zaman içerisinde sınırlanmış grubun desteğini gerektirir” (Hallbwachs,22)

Kent belleğinde yer edinmiş, Portakal festivallerinin bugün Mağusa da izine rastlanmamaktadır. Maraş içerisinde yer alan sinema… İnsanın, Doğaya yerini bırakması…

Kentin içerdiği baskın ve yoğun mekan kurgusu, bugün yerini doğanın kente sahip çıkışına bırakmıştır…. Lakin, halen bugünkü fotoğraflar kentin ihtişamından söz ettirebilmektedir.

Bugün, Henry Lefebvre’nin “baskın mekan” (dominant space) ve “uyarlanmış mekan” ( appropriated space) kavramları, Mağusa kentinin durumu ile paralellik göstermektedir. Kentin baskın mekanlarını içeren Maraş’ın kapatılması, Kentin Kuzey kısmında uyarlanmış mekan arayışları içerisine girilmesine sebebiyet vermiştir…

1974 öncesi, döneme ait bir kart postallar bize kent değer yargıları açısından ipuçları veriyor.

Sonuç: Maraş, içerdiği Konut stoğu ile büyük bir potansiyel taşımaktadır. Konutların birçoğunun geçen bunca yıla rağmen halen kimliği okunabilmektedir. Konut ve Kent yaşamı ‘Bellek’ olgusu ile birleşince karşımıza bir diğer irdelenmesi gereken önemli bir hususu çıkarmaktadır. Son Söz; Maraş; Bariyer ve engellerin arkasında dururken, temenni ve dilekler, kentin insanoğlu ile buluşması olduğunu düşündürüyor…..

Teşekkürler Hasan Ataçlı E-mail : hasanatacli@hotmail.com