AB’ DE MAVİ DİL HASTALIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
Advertisements

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
TÜRKİYE’DE İKLİM.
COĞRAFİ BÖLGELER.
Portekiz.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
EKVATORAL İKLİM.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
Şap hastalığı lezyonlarında yaş belirlenmesi SIĞIRLAR İÇİN ÖNEMLİ NOT 1.Lokalizasyonu nedeniyle lezyonların kolayca gözlenmesini sağladığı için memeler.
Büyük yapraklı ıhlamur
1 BASINTOPLANTISI 5 Kasım 2012 İstanbul. 2 ALEXANDER KÜHNEL Hannover-Messe International Istanbul.
Işık kirliliği ve deniz kaplumbağaları
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
Parçacık Fiziği Eğitim Semineri
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
Belçika.
Venüs, saat yönünde dönen tek gezegendir.
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te.
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
DOĞU ANADOLU FAY ZONU (DAFZ)
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
ÇEVRE hesabı.
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
EPMA European Association for Predictive, Preventive & Personalised Medicine.
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
İLAÇ VE ECZACILIK BAŞKAN YARDIMCILIĞI
2015 Nisan Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Mayıs 2015 Bayburt.
2015 Mayıs Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Haziran 2015 Kocaeli – Film Platosu.
2015 Haziran Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Temmuz 2015 Gebze.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Güney Avrupa. Avrupa'nın güneydeki topraklan Akdeniz Bölgesi'nin bir parçasıdır. Denize yakın bö­lümleri dağlıktır; yukanda tanımlanan Akde­niz iklimi.
Lüksemburg.
2015 Ağustos Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Eylül 2015 Akçakoca.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Akarlar ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
ŞUBAT İHRACAT RAKAMLARI BASIN AÇIKLAMASI 1 1 Mart 2016.
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
 Internet’e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun internet adresi, o kuruluşun ait olduğu guruba göre ilgili kısaltmalar içerir.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
1- SERACILIĞA GENEL BAKIŞ
ACİL SERVİSTE KOSTİK BİLEŞİKLER İLE ZEHİRLENMELER
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
TÜRKİYE’DE VETERİNER HEKİMLİĞİNDE OKULLAŞMA SÜRECİ
Portekiz.
An Unusual Manifestation of Q Fever: Peritonitis
Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
ÇEVRE.
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
KEMIKLER BY: ZEHRA MASUME ADıGÜZEL. KÜÇÜK BILGILER  VÜCUTTA BULUNAN EN UFAK KEMIK 3 MM UZUNLUĞUNDA OLAN 'ÜZENGI KEMIĞI'DIR.  VÜCUTTAKİ DIĞER KEMİKLERLE.
Sunum transkripti:

AB’ DE MAVİ DİL HASTALIĞI Bluetague, Catarrhal fever of sheep, Sore muzzle of sheep, Range stiffness ın lamps Kaynak:www.defra.gov.uk/animalh/diseases/ Derleyen Vet.hekim adnan serpen İZMİR

AB’ de Hangi Ülkelerde Ortaya Çıktı Almanya, Hollanda ve Belçika’ da Ko yunlarda Mavi Dil Hastalığı çıktığı be lirtilmektedir, İlk olarak 17.08.2006 Tarihinde Hollan da da daha sonra diğer iki ülkede gö rülmüştür, 1998 Yılından bu yana Avrupa ve Akde niz havzasında C.İmicola sinek türü nün hastalığın yayılmasında rol oynadı ğı bilinmektedir,

Hastalığın Kısa Tarihçesi İlk defa 1876 Yılında Güney Afrika’da Koyunlar da görüldü, 1905 Yılında Spreull bu hastalığa malarial ca tarrhal fever olarak isimlendirilmiştir, 1934 Yılında Bekker ve arkadaşları hastalığın Sığırlar da görüldüğünü tespit etmişlerdir, 1944 Yılında Türkiye’ de İlk defa Hatay’ da görüldü, 1948 Yılında Texasta tespit edilmişti, 1951 Yılında İsrail’ de Komorov ve Goldsmith hastalığın Koyun ve Sığırlar’da görüldüğü belirtmişlerdir, 1952 Yılında Mc.Govan ilk defa Koyun ve Sığırlardan izole edildi, 1956 Yılında İspanya ve Portekiz’ de görüldü,

Hastalığın yayılması ve Bulaşması -1 Hastalık kontagiöz değildir, temasla ya yılmaz, Hastalık daha ziyade sineklerin bol ol duğu yağmurlu ve sıcak iklimlerde ilk bahar ve yaz mevsimlerinde alçak ova lık ve bataklık alan lar da rastlanır, Hastalık vektörü, aedes, clucoides, sivri sinek ve kum sinekleri denilen kan emi ci tatarcık cin si sinekler olup özellikle gece karanlıkta hayvanları kılsız bölge lerinden sokarak hastalığı bulaştırırlar.

Hastalığın yayılması ve Bulaşması -2 Hastalığa neden olan Culicoides türleri;C. imicola,C.obsoletus,C.pulicaris,C.dewulfi,C. Scoticus,C.chiopterus,C.brevitaris,C.nubecu losis,C.sonerensis Hastalık, değişik Culicoides sinek türlerinin değişik ülkelerde, bazı ülkelerde ayni tür deki Culicoides türleri tarafından yayılmak tadır.Güney Afrika’ da Clucoides Spp, A.B.D de Clucoides Variipennis, AB’ de Culllicoides sonerensis, imicola, obsoletus,pulicaris,

Hastalığın yayılması ve Bulaşması -3 dewulfi, scoticus,chiopterus, Avust ralya’ da C.brevitarsis, İngiltere’ de C.obsoletus, C.sonerensis,Kıbrıs’ta C.obsoletus ve C.imicola Mavi Dil (B T) hastalığına bazı ülkelerde ise Afri kaç At Vebasına neden olmaktadırlar C.imicola AB’ de geniş alana yayılma özelliği olduğu için BT açısından bü yük risk oluşturmaktadır.

Sert hortumuyla Kan emen Culicoides ( Fotoğraf: Crown Copyright )

Kan emerken yetişkin dişi Culicoides sone rensis’ in görünüşü ( Kaynak: Institute for Animal Health ) Yaklaşık 2 mm uzunluğunda

Kan emerken dişi Culicoides obsoletus’ n görünüşü ( Kaynak: Institute for Animal Health ) Yaklaşık 1,5 mm uzunluğunda

Yetişkin Culicoides imicola ( Kaynak: Institute for Animal Health ) Yaklaşık 1, 5 mm uzunluğunda

MAVİ DİL HASTALIĞI İLK KLİNİK BELİRTİ ( vücut ısısı artışı, ağız boşluğunda kızarıklık ve mucus membran , dil,ağız çevresi ve yüzde şişlik ) ( Kaynak: Institute for Animal Health )

Burun Bölgesinde şişlik ve akıntı, ağızda salya akıntısı ( Fotoğraf: Crown Copyright )

Ağız içinde şişlik, kızarıklık ve mucus membran ( Fotoğraf: Crown Copyright )

Dudak ve ağız kenarında ve damakta kızarıklık (Kaynak: Mariano Domingo, Dept of Pathology, Autonomous University of Barcelona)

Koyunda ayak tırnakları çoğu kez dokunulduğunda ağrılı ve Corium bölgesi kızarıklık hakimdir ( Kaynak: Institute for Animal Health )

Pulmoner Arterde Kanamalar (Kaynak: MarianoDomingo, Dept of Pathg, Autonomous Univers of Barcelona )

Pulmoner Arter tabanında Kanamalar ( Fotoğraf: Crown Copyright )