İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Advertisements

ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
SERMAYE PİYASASI KURULU
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
REPO:Geri alım işlemidir
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
FİNANSAL PİYASALAR 09 NİSAN 2008.
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finans Sistemine Genel Bakış
KIYMETLİ EVRAKIN TÜRLERİ
PİYASA ANALİZİ Doç. Dr. Ömer Özçiçek.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Finansal İktisat: Giriş
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
FİNANSAL SİSTEM Bir ekonomi de fonları talep edenler fonları arz edenler bunlar arasındaki fon akımlarını düzenleyen kurumlar fon akımını sağlayan araç.
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Menkul Kıymet Borsaları
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Değerlemesi
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ ÇALIŞMA GURUBU İMKB’YE İLİŞKİN SEKTÖR BİLGİLERİ HAZIRLAYAN MURAT BOLAT YMKP Müdürü.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Para Politikası Etki Kanalları
Finans Sistemine Genel Bakış
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
PARANIN MAKROEKONOMİDEKİ ROLÜ
YRD.DOÇ.DR.(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Bankacılık Sistemi.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL SİSTEM.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜREV PİYASALAR Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
Menkul Kıymetler ve Mali Duran Varlıklar
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Finans Sistemine Genel Bakış
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası Doç.Dr.Murat Birdal BÖLÜM:2

Finansal Sisteme Genel Bir Bakış

Finansal Piyasaların Fonksiyonları

Finansal Piyasaların Sınıflandırması 1. Borç Piyasaları Tahvil, ipotek senetleri...Kısa vade (< 1 yıl), Orta Vade ( > 1 yıl), Uzun Vade ( > 10 yıl)

Finansal Piyasaların Sınıflandırması 2. Hisse Senedi Piyasası (Equity Markets) 1. Birincil Piyasalar Yeni menkul kıymetlerin (tahvil, hisse senedi) ilk alıcılara (yatırım bankaları) satıldığı piyasalar. Underwriting: Fiyat garantisi vererek yeniden piyasaya sürülmesi. 2. İkincil Piyasalar Borsalar, döviz piyasaları, futures, options.

Finansal Piyasaların Sınıflandırması 1. Borsalar (Hisse Senedi, emtia borsaları) 2. Tezgah üstü piyasalar Bilgisayar ağıyla birbirine farklı mekanlardan yapılan doğrudan alış satış. *. Para Piyasası: Kısa vade (< 1 yıl) (repo, hazine bonoları, şirketlerin finansman bonoları, banka kabulleri. **. Sermaye Piyasası: Uzun vade ( > 1 yıl) (hisse senetleri,tahviller, ipotekler,tüketici kredileri ve ticari krediler).

Finansal Aracıların Fonksiyonları 1. Dolaylı finasman açısından önemli rol oynarlar. 2. Finansman aracı olarak tahvil piyasalarından daha ağırlıklı yer tutarlar. 3. Asimetrik bilgi dağılımı ve işlem maliyetleri açısından ihtiyaç duyulurlar.

Finansal Aracıların Fonksiyonları İşlem Maliyetleri 1. Finansal Aracılar işlem maliyetlerini azaltarak kar elde ederler. 2. Uzmanlaşma ve ölçek ekonomisi sayesinde işlem maliyetlerini düşürürler

Finansal Aracıların Fonksiyonları Risk Paylaşımı 1. Düşük riskli varlıklar yaratıp satarak bu fonları daha yüksek riskli varlıklara yatırımda kullanır (varlık dönüşümü). (Mevduatlar ile şirket tahvili alımı, mortgage kredileri) 2. Farklı yatırım araçları yaratarak bireylerin portföylerini farklılaştırmasına yardım ederek riskin azaltılmasını mümkün kılar.

Asimetrik (Eksik) Bilgi: Ters Seçim ve Ahlaki Tehlike Kredi alan kişi gerçekleştireceği yatırımın potansiyel getirisi (riskleri) konusunda kredi açandan daha fazla bilgi sahibidir. Kredi hacminin azalması, faizlerin yükselmesine neden olur

Ters Seçim 1. İşlem gerçekleşmeden önce. 2. “Riski yüksek” potansiyel borçlular en muhtemel borçlulardır (tefeciden borçlananlar)

Ahlaki Tehlike (Kötü Niyet) 1. İşlem gerçekleştikten sonra. 2. Borçlunun geri dönüş potansiyeli düşük (riskli) yatırımlara girişmesi riskidir. Finansal aracılar ters seçim ve ahlaki tehlike olasılığını düşürerek kar elde eder.

Asimetrik Bilgi ve Finansal Piyasalar Asimetrik bilgi dağılımının finansal piyasalarda yarattığı olumsuz sonuçlar genel olarak iki başlık altında toplanabilir: Özkaynak Tayınlaması Kredi Tayınlaması

Özkaynak Tayınlaması Yatırımcılar şirketler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları takdirde bu şirketlerin hissesinin değerini piyasadaki en iyi ve en kötü hisselerin ortalaması olarak saptarlar. Hisse senetlerinin gerçek değerini bilen şirket yöneticileri alıcıların hisse senetleri için düşük değer tespit etmeleri durumunda hisselerini arz etmekten vazgeçmektedirler.

Özkaynak Tayınlaması Böylece hisse senetleri piyasasında kalitesi düşük hisse senetlerinin ağırlığı artmaktadır. Gerçek değeri, belirlenen ortalama hisse değerinin üzerinde olan, kalitesi yüksek hisse senetlerine sahip işletmeler ise fon ihtiyacını öz kaynak yerine dış kaynaktan karşılamaya yöneleceklerdir.

Kredi Tayınlaması Bankalar kredi başvurusunda bulunanlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı durumda uygulayacağı kredi faiz oranı risk primi yüksek olan ve olmayan kredi faizlerinin ortalaması olacaktır.

Kredi Tayınlaması Yüksek faiz oranlarından ödünç almak isteyenler ise yanlız riski yüksek müşteriler olacaktır. Bu nedenle, bankalar faiz oranlarını normal düzeyde tutup buna karşılık kredi arzını sınırlarlar. Kredi daralması yaşanır.

Finansal Piyasların Regülasyonu Temel Nedenler 1. Yatırımcı için enformasyonu arttırmak A.Ters seçim ve ahlaki tehlike problemlerini azaltır. B. Şirketleri önemli bilgileri kamuya açıklamaya zorlar. (KAP)

Finansal Piyasların Regülasyonu 2. Finansal aracıların güvenilirliğini arttırır. A. Finansal panikleri önler. B. Giriş kısıtlamaları, bildirim zorunluluğu, edinilebilecek varlık ve faaliyetlere ilişkin sınırlamalar, mevduat sigortası, yıkıcı rekabet ve faiz oranlarına ilişkin sınırlamalar.