Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgesel Gelişme ve Yönetişim Sempozyumu, 7-8 Eylül 2006, Ankara
Advertisements

Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PROJE BİRİMİ
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlanma Süreci Serdarlı, 01 Nisan 2011.
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB Mali Yardımları / Fon Kaynakları
AVRUPA BİRLİĞİ-TÜRKİYE MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
TESK AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Av. Elif Güliz BAYRAM Müdür Vekili 24 Şubat 2012 Antalya.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
ÇOK FAYDALANICILI PROGRAM KAPSAMINDA DUYURULAN HIBE PROGRAMLARI
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
AB Mali Yardımları / Fon Kaynakları
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAMU SAĞLIĞI. YASAL ÇERÇEVE Roma Antlaşması’nın 3. ve 152. maddelerine göre kamu sağlığı politikalarının genel amacı: Roma Antlaşması’nın.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İÇİN AB FONLARI
SEI T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU &
1/31 GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA DAİRE BAŞKANLIĞI YÖNETİM OTORİTESİ KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI KIRSAL.
INSTRUMENT FOR PRE-ACCESSION ASSISTANCE
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROGRAMI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMI
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
2013 YILINDA DUYURUSU YAPILMASI PLANLANAN AB HİBE PROGRAMLARI B. Tunga YILMAZ.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
Bilimsel/Teknolojik Güç Siyasi Güç Ekonomik Güç AB’nin Hedefi:  İlki 1984 yılında başlamıştır.  Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi.
Avrupa Birliği Bakanlığı
PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI MEB / PKMB 1984.
1 TR-AB MALİ İŞBİRLİĞİ AB MALİ YARDIMLARI ve HİBE PROGRAMLARI Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı MİLLİ.
AB DESTEKLİ BÖLGESEL KALKINMA PROGRAMLARI HİBE PROGRAMI
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
AB Topluluk Programları Hakkında Genel Bilgi Türkiye’nin Katılmakta Olduğu Programlar.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 6 EKİM 2015, İZMİR İZMİR YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
“Türkiye’nin AB’ye Üyelik Süreci” Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı Hatay IPA Kapsamında STK’lara Sağlanan Destekler 28 Nisan 2016.
AB İHALE ve SÖZLEŞME YÖNETİMİ Barbaros Murat KÖSE Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE-AB MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ Mehmet Arslan Avrupa Birliği Bakanlığı AB İşleri Uzmanı
AB MALİ YARDIMLARININ İZLENMESİ & DEĞERLENDİRİLMESİ
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
AB MALİ YARDIMLARI VE PROJE SÜREÇ YÖNETİMİ GÜNSİAD.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
AB YAPISAL FONLARI Dönemi.
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II)
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı 25 Mart 2014 ANKARA

Sunum İçeriği IPA 1. Dönem 2007-2013 ve BROP IPA Sistemi Bölgesel Rekabet Edebilirlik OP Proje Seçimi ve geliştirilmesi Proje Süreçleri IPA 2. Dönem 2014-2020 Çalışmaları İlk Olarak, 1. Dönem 2007-2013 Dönemi Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı hakkında kısaca bilgilendirme ve hatırlatmada bulunacağım. Sonrasında ise 2. Dönem çalışmalarından bahsedeceğim. 2. Dönem de Ülke strateji belgesi, Sektörel Yaklaşım ve Yeni programa ilişkin genel çerçeveyi anlatacağım. Bu sunumu Birimlerimize de sunacağımız için, son olarak ise birimlerimizden programa ilişkin faaliyet yada proje önerilerini talep edeceğiz.

KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI INSTRUMENT FOR PRE-ACCESSION ASSISTANCE IPA 1. Dönem 2007-2013 Avrupa Birliği 2007-2013 dönemi için aday ve potansiyel aday ülkelere sağlanacak tüm katılım öncesi mali yardımları tek bir program çerçevesinde toplamıştır. ……..- 2006 2007- 2013 PHARE ISPA SAPARD CARDS TÜRKİYE İçin Katılım Öncesi Mali İşbirliği KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI INSTRUMENT FOR PRE-ACCESSION ASSISTANCE IPA IPA kapsamındaki mali yardımların temel amacı Türkiye’yi üyelik sonrası “Yapısal Fonlar”ın programlanması, yönetimi ve uygulanmasına hazırlamaktır.

IPA YARARLANICISI ÜLKELER IPA 1. Dönem 2007-2013 IPA YARARLANICISI ÜLKELER 11,5 Milyar Avro Aday Ülkeler Türkiye Makedonya Hırvatistan Sırbistan Karadağ Potansiyel Aday Ülkeler Arnavutluk Bosna-Hersek Kosova 4,8 Milyar Avro IPA’NIN BİLEŞENLERİ Bölgesel Kalkınma Alt Bileşenler 1.Geçiş Desteği ve Kurumsal Yapılanma 1,6 2.Sınır Ötesi İşbirliği 0,03 3.Bölgesel Kalkınma 1,8 4. İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi 0,485 5. Kırsal Kalkınma 0,874 1.BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK 2. ULAŞTIRMA 3. ÇEVRE

IPA 1. Dönem 2007-2013 PROGRAM OTORİTELERİ İnsan Kaynaklarının Avrupa Komisyonu Yetkili Akreditasyon Görevlisi (CAO) Ulusal Görevlendirme Yetkilisi (NAO) ULUSAL FON (NF) NIPAC – AB Bakanlığı Mali İşbirliği Koordinasyon Kurulu III. ve IV. Bileşenler için Stratejik Koordinatör (Kalkınma Bakanlığı) III. ve IV. Bileşenler Koordinasyon Komitesi Bölgesel Kalkınma İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi SEKTÖREL İZLEME KOMİTELERİ Geçiş Desteği ve Kurumsal Yapılanma Kırsal Kalkınma Sınır Ötesi İşbirliği PROGRAM OTORİTELERİ Türkiye Delegasyonu Avrupa Birliği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı RCOP SMC ENV SMC TRNS. SMC HRD SMC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı RD SMC Merkezi Finans ve İhale Birimi Ulaştırma Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı DENETİM OTORİTESİ Hazine Kontrolörler Kurulu SAYIŞTAY - DIŞ DENETİM

2007-2013 Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) IPA 1. Dönem 2007-2013 2007-2013 Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) 565 Milyon Avro Bütçe (482 Milyon Avro AB Katkısı) 43 İl (12 Düzey 2) 3 Öncelik 8 Tedbir Sektöre Yatırım Desteği, Program Otoritesi ve Faydalanıcılara yönelik Teknik Yardım 63 Proje 603 Milyon Avro Malumları olduğu üzere Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı 565 Milyon avro bütçe ile Ülkemizin Doğu kısmında yer alan 43 il 12 düzey-2 bölgesinde 2007-2017 yılları arasında uygulamada olacak şekilde tasarlanmıştır. Programın uygulanması 3 temel öncelik ve 8 tedbir ile gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde program çerçevesinde 63 adet 602 Milyon Avro bütçeye haiz bir proje havuzu oluşturulmuştur. Projeler sektöre yatırım desteği ve Başta IPA birimi olmak üzere programın uygulanması için teknik destek faaliyetlerinden oluşmaktadır.

BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMI IPA 1. Dönem 2007-2013 BÖLGESEL REKABET EDEBİLİRLİK OPERASYONEL PROGRAMI 2007-2013 İŞ ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ 1.1. Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi, 1.2. Yeni Finansal Araçların Oluşturulması ve Geliştirilmesi, 1.3. Ar-Ge, İnovasyon, Teknoloji ve Bilgi Teknolojileri Altyapısının Geliştirilmesi, 1.4. Turizm altyapısının geliştirilmesi ile pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin iyileştirilmesi, ÖNCELİK 1 480.666.206 € İŞLETME KAPASİTELERİNİN ARTIRILMASI VE GİRİŞİMCİLİĞİN TEŞVİK EDİLMESİ 2.1. İşletmelere temel bilgi ve danışmanlık desteği sağlanması, 2.2. Sanayi sektörleri arasında işbirliğinin güçlendirilmesi, T E D B İ R L E R ÖNCELİK 2 58.789.737 € Programın 3 önceliği ve 8 tedbiri vardır. İlk ve bütçesel olarak en büyük öncelik iş ortamının iyileştirilmesidir. Bu öncelik altında 4 tedbir bulunmakta ve bütçesi 480 Milyon avro olarak planlanmıştır. 2 Öncelik işletme kapasitelerinin artırılması ve girişimciliğin teşvik edilmesidir. Bu öncelik 2 tedbir ve 58 milyonluk avro bütçesel büyüklüğe sahiptir. 3. Öncelik ise Teknik yardımdır. Bu önceliğin bütçesi 25 milyon avro olup, öncelik 2 tedbir ile hayata geçirilmektedir. TEKNİK YARDIM 3.1. Operasyonel Programın Hazırlanması, Yönetimi, Uygulanması İzlenmesi ve Değerlendirilmesinin Desteklenmesi, 3.2. Tanıtım ve Halkla İlişkiler ÖNCELİK 3 25.696.477 €

Max % 85 AB Min % 15 BSTB Hibe Değil, AB Kurallarına Göre İhale IPA 1. Dönem 2007-2013 MERKEZİ KAMU KURUMLARIMIZ İLE DOĞRUDAN MÜZAKERE YÖNTEMİ PROJE TEKLİF ÇAĞRISI YÖNTEMİ Max % 85 AB PROJE SUNMAYA UYGUN KURULUŞLAR KAMU KURUMLARI, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, ODA, BİRLİK VE BORSA BENZERİ İŞ DÜNYASI TEMSİLCİSİ ÇATI KURULUŞLAR, DERNEKLER, VAKIFLAR, KOOPERATİFLER, ÜNİVERSİTELER, KSS – OSB YÖNETİMLERİ, ARAŞTIRMA MERKEZLERİ, BELEDİYELER, KAYMAKAMLIKLAR, VB. Min % 15 BSTB Hibe Değil, AB Kurallarına Göre İhale Minör<10Mi. Avro OIS Majör≥10 Mi. Avro MPAF

Proje Geliştirme Süreci IPA 1. Dönem 2007-2013 Proje Geliştirme Süreci Hedefler Proje Fikrinin Olgunlaştırılması Proje teklifi İnşaat Mal Alımı Müşavirlik Teknik Yardım PTD Onayı İhale Dokümanlarının Hazırlanması Satın Alma Yüklenici Sözleşme Tekliflerin Değerlendirilmesi İhale İlanı Sonuçlar Basitleştirilmiş haliyle proje sürecini görüyorsunuz. Farklı bileşenlerden oluşan proje teklifi bakanlığımıza geldikten sonra programlama birimimizin desteği ile proje tanımlama dokümanı son haline getiriliyor ve operasyonel anlaşma imzalanıyor. Bundan sonra başlayan ihale sürecinin tamamlanması ile yüklenici firma ile kontrat imzalanıyor ve uygulama süreci başlıyor. Hibe programı olmadığı için uygulama ile ödemeler birlikte yürüyor. Ve taahhüt edilen işlerin yerine getirilmesi ile proje kapanışı gerçekleştiriliyor. Tüm aşamaların izleme ve değerlendirmesi gerçekleştirilmektedir. Uygulama (Hedefe Ulaşma, Sorunun Çözülmesi) Uygulama Ödemeler Proje Kapanışı İzleme

SATIN ALINABİLECEKLER

Proje Fikrinin Olgunlaştırılması

Bütçe AZ

Zaman AZ

Uygulama 15 Yıl Sürdürülebilir Projeler

Olgun Proje Fikri ?? Proje kim için yapılacak? Harcanan para hangi sorunları çözecek? Projede bittikten sonra kurulan yapılar nasıl devam ettirilecek? Sorunlar mı çözülecek yoksa sadece bina, makine ekipman israfı mı yapılacak? …..

2007-2013 Tecrübeleri Çözümden Başlama 4 değil 2+2=4 yada 2x2=4 Eksik Sorun Analizi/talep analizi Gerekçe eksikliği Fiyatlandırma, faaliyetlendirme (çözüm önerisi) eksikliği Zaman planlaması eksikliği Projenin sorun ağacında konumlanamaması

Stratejik Yaklaşım/Durum Tespiti S(G) W(Z) O (F) T

Sorunlar (Zayıf yanlar/tehditler)

SORUN AĞACI YAKLAŞIMI Üst Sorun Orta Sorun 1 Orta Sorun 2 Alt Sorun-1.1 Alt Sorun-1.2 Alt Sorun-2.1 Alt Sorun-1.1.1 Alt Sorun-1.1.2 Alt Sorun-1.1.3 Alt Sorun-1.1.4 Alt Sorun-1.2.1 Alt Sorun-1.2.2 Alt Sorun-1.2.3 Alt Sorun-2.1.1 Alt Sorun-2.1.2 Alt Sorun-2.1.3 Alt Sorun-1.1.1.1 Alt Sorun-1.1.1.2

ÇÖZÜM AĞACI Üst Çözüm Proje 3 Proje 4 Proje 1 Proje 2 Orta Çözüm 1 Alt Çözüm-1.1 Alt Çözüm-1.2 Alt Çözüm-2.1 Proje 1 Proje 2 Proje 3 Proje 4 Alt Çözüm-1.1.1 Alt Çözüm-1.1.2 Alt Çözüm-1.1.3 Alt Çözüm-1.1.4 Alt Çözüm-1.2.1 Alt Çözüm-1.2.2 Alt Çözüm-1.2.3 Alt Çözüm-2.1.1 Alt Çözüm-2.1.2 Alt Çözüm-2.1.3 Faliyet-1 Faliyet-2

A-Proje Fikrinin PTD’ye Dönüşmesi Gerekçe Durum ve Sorun Analizi Talep Analizi Projenin Ana Faaliyetleri ve Çözüm Yöntemi Faaliyetler (Yapılacaklar, Satın alınacaklar,) Tahmini Bütçe, Zaman Planlaması, Performans Göstergeleri, Uygulamanın Yönetimi Fizibilite Çalışmaları Ek Bilgiler İnşaat’a İlişkin Belgeler, Avan Çizimler, Proforma Faturalar

A-Proje Tanımlama Dokümanı Sonrası Olgunlaştırma Projenin İhale Dokümanlarının Hazırlanması ve Prag’a Göre İhaleye çıkılması İnşaat İhalesi için 5 Bölümden oluşan ihale dosyası (Tender Dossier) Tedarik İhalesi için Teknik Şartname (Tech. Spec.)dosyası Teknik Yardım ve Müşavirlik İçin İş tanımı (Terms of Reference) dosyası

B-Satın Alma İhale ilanın yayınlanması İhalelerin değerlendirmesi Her bir ihale Proje Sahibi kurum tarafından değerlendirilir (en az 3 kişi) Yüklenici firmanın belirlenmesi Kontratın uygulanmasına başlangıç

C-UYGULAMA ve ÖDEME Aylık yönlendirme toplantıları Yüklenici, Müşavir, Proje Sahibi, BSTB, AB Del. Hak edişler ve ilerleme raporlarının onaylanması Yüklenici firmaya ödemeler ve muhasebe kayıtlarının tutulması Uygulama süresince projenin izlenmesi

IPA 2 2014-20 ???

IPA 2014-2020 Sektörler IPA 2. Dönem 2014-2020 POLİTİKA ALANLARI Geçiş Süreci ve Kapasite İnşası 1. Yönetişim ve Kamu İdari Reformu Alt Sektör 1.1: Sivil Toplum Alt Sektör 1.2: Düzenleyici Reform ve Müktesebat Uyum Mekanizması (RRAAF) Alt Sektör 1.3: Türkiye’nin Birlik Programları ve Ajanslarına Katılımının Desteklenmesi 2. Adalet, İçişleri ve Temel Haklar Alt Sektör 2.1:Yargı ve Temel Alt Sektör 2.2: İçişleri Bölgesel Kalkınma 3. Çevre 4. Ulaştırma 5. Enerji 6. Rekabetçilik ve Yenilik İstihdam, Sosyal Politika ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi 7. Eğitim, İstihdam ve Sosyal Politikalar Tarım ve Kırsal Kalkınma 8. Tarım ve Kırsal Kalkınma Bölgesel ve Alansal İşbirliği 9. Sınır Ötesi ve Bölgesel İşbirliği Yansıda 5 politika alanında 9 sektörün ayrıntısını görmektesiniz. Bakanlığımızın sorumlu olduğu sektör Bölgesel Kalkınma politika başlığı altında yer alan Rekabet ve Yenilik sektörüdür.

2007-2013 2014-2020 Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı 482 Milyon Avro AB Katkısı 43 İl (12 Düzey 2) Sadece Sektöre Yatırım Desteği Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı 368 Milyon Avro AB Katkısı 81 İl (26 Düzey 2) Sektöre Yatırım ve Müktesebatla İlgili Kapasite Geliştirme Desteği 2007-2013 dönemi ile yeni sektörel yaklaşımı arasındaki farklara kısaca bakacak olursak; Sonrasında Yansıdan takip edilecek.

REKABETÇİLİK VE YENİLİK SEKTÖR DESTEK PROGRAMI IPA 2. Dönem 2014-2020 REKABETÇİLİK VE YENİLİK SEKTÖR DESTEK PROGRAMI (2014-2020) Özel Sektörün Geliştirilmesi KOBİ’lerin ve İşletmelerin Desteklenmesi Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi (ortak kullanım üretim ve depolama tesisleri, inkübatörler, iş geliştirme merkezleri vb.) Kümelenme, Ağ Oluşturma ve KOBİ’lerin uluslararasılaştırılması Hizmet Sektörünün ve Altyapısının Desteklenmesi (turizm sektörü ve pilot lojistik projeleri başta olmak üzere) Yaratıcı Endüstrilerin ve Altyapılarının Geliştirilmesi KOBİ’lerin Finansmana Erişiminin Desteklenmesi ve Finansal Araçların Çeşitlendirilmesi EYLEM 1 220.800.000 € Yenilik Araştırma Kapasitesinin Güçlendirilmesi Ar-Ge ve İnovasyonun Ticarileştirilmesi Ar-Ge ve İnovasyon Altyapısının Geliştirilmesi Teknoloji Transferinin Teşvik Edilmesi Sosyal İnovasyonun Desteklenmesi Üniversite Sanayi İşbirliğinin Desteklenmesi Enerji Verimliliği, Temiz Teknolojiler, Endüstriyel Simbiyoz (Ortak yaşam), Yeşil Ekonomiler gibi konularda AR-GE faaliyetleri (İhtisas Ar-Ge merkezlerinin kurulması vb. gibi) Faaliyetler EYLEM 2 110.400.000 € Yeni programın da birinci programda olduğu gibi 3 önceliği yada yeni terminoloji ile 3 eylemi olacaktır. Birinci eylem özel sektörün geliştirilmesi olup bütçenin %60’lık kısmının bu eylem için ayrılması planlanmaktadır. Bu eyle daha çok KOBİleri ilgilendirecektir. Eylemin ayrıntılı faaliyetlerinin (eski terminoloji de tedbir) belirlenmesi çalışmaları devam etmektedir. 2. Eylem Yenilik bütçenin %30’luk kısmını oluşturacaktır. Eylemin ayrıntılı faaliyetlerinin belirlenmesi çalışmaları devam etmektedir. 3. Eylem ise Kapasite geliştirme olacak ve program bütçesinin %10’luk kısmı bu eylem için ayrılacaktır. (İlk dönem de bu oran %4.5 idi) Bu eylem ile sadece IPA birimi için değil Bakanlığı Birimleri ve Bağlı ilgili kuruluşlar için Teknik yardım ve kapasite geliştirme çalışmaları, Müktesebat uyumu çerçevesinde projeler gerçekleştirilebilecektir. Kapasite Geliştirme Program Otoritesi ve Proje Faydalanıcılarına yönelik Teknik Yardım KOBİ Destek Programları Uygulayan Ulusal Kurumların Kapasitesinin Geliştirilmesi (BSTB, KOSGEB, TÜBİTAK ) KOBİ’lerin Topluluk Programlarına katılımının arttırılması (Horizon 2020, COSME) EYLEM 3 36.800.000 €

TEŞEKKÜRLER Telefon: 201 69 51 e-posta: ipa@sanayi.gov.tr Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı Koordinasyon ve Uygulama Dairesi Başkanlığı Telefon: 201 69 51 e-posta: ipa@sanayi.gov.tr Web adresi: ipa.sanayi.gov.tr