HYPATIA Dincilerin katlettiği ilk aydın

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAVGA sk - per KONTROL İZLEYİCİDE.
Advertisements

Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Amorium antik kenti.
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
BATTALNAME Seyyid Battal Gazi'ye ait kahramanlık hikâyelerini içine alan bir eserdir. Battal Gazi, 8. yüzyılda Emevilerin Anadolu'da Bizanslılara karşı.
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof.Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
Nazım Hikmet diyor ki;.
Ortaçağ Hıristiyan Dünyasında Bilim
YGS ANALİZİ Bu sunumda aklınıza takılan noktalar varsa lütfen
Ortaçağ Hıristiyan Dünyasında Bilim
Felsefe Haftası.
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
Saklı objeleri Bulun.
ELEKTRONİK YÜZYIL.
SANAT TARİHİ.
AYDINLANMA ÇAĞI.
BİLİM NEDİR? Dünyaya ve bu dünyada yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak adına ‘bilim’ diyebiliriz.
SANATSIZ KALAN BİR TOPLUMUN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
BOLZANO, Bernhard ( ).
Bayrağı-Armasi Coğrafi durumu  Ülkenin toplam yüzölçümü yaklaşık 2586 kilometrekaredir.  Başkenti ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburgtur.  Nüfusu.
ORTAÇAĞ HIRİSTİYAN DÜNYASI’NDA BİLİM
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
BİD’AT VE HURAFELER DÜZENLEYEN :ibrahim TUNÇ
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
Zaman içinde bilim.
BABİLLİLER.

Hazırlayan:Ahmet DEMiR
Türk Töresinde Kadın VE aile
YIKIN HEYKELLERİMİ.
Bir bilge adam öğrencileriyle otururken demişki;"Gece ile gündüzü nasıl ayırt edersiniz? Tam olarak ne zaman karanlık başlar,ne zaman ortalık aydınlar?"
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
FERGÂNİ Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Ferganidir.
ABD’nin “barış”anlayışı…. Şayet “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” diyenlerdenseniz,bu slayttan hemen şimdi çıkın ve keyfinizi kaçırmayın.
Son Dönem 9. Ders.
KADIN SUÇLULUĞU.
Karakter ve mit / öykü Öyküsüz karakter olur mu?
orta ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
Yirminci yüzyılın son dekadında emperyalizm ve işbirlikçileri tarafından katledilen Atatürkçülerin aziz anılarına… * “Atatürk’e Saldırmanın Dayanılmaz.
Ermenilerin Katliamları Bugün 6 Ocak 86 masum canımızın Ermeni çeteleri tarafından katledilişinin yıldönümü. Ermeni çeteler Ocak aylarında 7 katliamda,
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
BİLİM FELSEFESİ TARİHÇESİ Hazırlayan=Yakup Çelik
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
Saklı objeleri Bulun.
DERS : FELSEFE KONU: FELSEFENİN ALANI.
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
ABD’nin “barış”anlayışı….
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ve BİLİM SUNU
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
AYDINLAnMA ÇA Ğ I. AYDINLATMA ÇA Ğ I Aydınlanma felsefesi ya da 18. yüzyıl felsefeleri genel olarak insanın kendisini, hayatını ve toplumsal yaşamın düzenlenmesini.
Hıristiyan Mezhepleri
HAYVAN HAKLARI VE HAYVAN KANUNU. SUNUMUN AMACI “Dünya Hepimizindir” *Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
1/14 ÜNİTE-1 Psikoloji Bilimini Tanıyalım. 2/14 Psikoloji Nedir? (Etimolojik tanım) Psikoloji kavramı, “psyche” (ruh, nefes, zihin) ve “logos” (bilgi)
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ABD’nin “barış”anlayışı….
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MATEMATİĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
Sunum transkripti:

HYPATIA Dincilerin katlettiği ilk aydın 1600 yıl boyunca sessizliğe terk edilen bir cinayet Dincilerin katlettiği ilk aydın HYPATIA

İskenderiyeli Hypatia (370 – 415), o zamanların üniversitesi kabul edilen İskenderiye'deki okulda felsefe, matematik ve astronomi dersleri vermiştir. Platon ve Aristotales'in tanıtılmasında dersleri etkili olmuştur. Bruno ve Galileo’dan yüzyıllar önce astronomi aleti usturlabı da keşfeden Hypatia, İnançsız olduğu gerekçesiyle, Hıristiyan din adamı Crillo’nun emriyle bağnaz bir dinci grubun saldırısı sonucu işkenceyle derisi yüzülerek ve parçalanarak öldürülmüştür. Hypatia’nın ölüm emrini veren Crillo daha sonra Katolik Kilisesi tarafından Aziz ilan edilmiştir. Hypatia’nın hunharca katledildiği dönem Pagan felsefesinin sona erdiği ve Hıristiyanlaşmanın güçlendiği bir süreçtir. Doğa bilimleri ve matematik gibi alanlarda yoğun bir gerileme dönemi bu tarihlerden itibaren başlamıştır. Hypatia çağının yegane bilim kadını olarak bilinir. Aritmetik alanında 13 ciltlik bir yapıtı sözkonusudur. Bununla birlikte kadın olduğu için ne felsefe ne de bilim tarihinde dinin de etkisiyle 1500 yıl boyunca adı belirgin bir şekilde geçmemiştir.

Hypatia: İnsanlık tarihinin ilk bilim kadını

Astronomide çoğunlukla yıldızların yükseklik açılarının ölçülmesinde çeşitli problemlerin grafik yöntemlerle gösterilmesinde kullanılan usturlabı da keşfeden HYPATIA, İnanç yerine aklı ve bilimsel düşünceyi savunduğu için, Dini otoriteye ve Tanrı’ya isyan ettiği gerekçesiyle 45 yaşında uzun işkencelerden sonra, derisi yüzülerek ve vücudu parçalanarak katledildi.

Hypatia'nın öldürülmesi dünyanın bin yıl cehalet ve batıl inanç bulutlarıyla kaplandığı Karanlık Çağların başlangıcını da işaret etmiştir. Rafael’in Atina Okulu tablosundan Hypatia

Voltaire “Dictionary Philosophique” adlı yapıtında, Hypatia’nın öldürülmesini “Crillo adlı bir papaz ve köpeklerinin, yobazlardan oluşan bir sürüye sırtlarını vererek işlediği hayvanca cinayet” olarak anlatır.

Hypatia katledilişinden sonra yaklaşık 1600 sene geçti. Hypatia bilimin ve aklın belki ilk kurbanıydı, erkek egemen din vahşetinin onbinlerce kurbanından sadece biriydi. Tek suçu erkeklerin dünyasında bir kadın olmak, Dincilerin dünyasında akıl ve bilimi savunmak, düşündüğünü özgürce söyleyebilmekti. Hypatia cinayetinin üzerinden yaklaşık 1600 sene geçti de, Ne değişti? Hala sadece kadın olduğu için öldürülenler yok mu? Aklı ve Bilimi savunduğu için katledilenler? Özgürce konuştuğu için vurulanlar, hapsi boylayanlar? Kadınlar için konuşmanın bile zor olduğu Hıristiyanlığın bağnaz döneminde bir kenti etkiledi Hypatia. Kadın mücadelesi için en önemli figürlerden biri oldu. Özellikle islam ülkelerinde, Kadınlar hala eziliyor, öldürülüyor, satılıyor, evlenmek zorunda bırakılıyor, tecavüze uğruyor. Tüm bunları yapanlar, bu zihniyet hala yerinde duruyor.

BİLİM UĞRUNA VERİLMİŞ BİR HAYAT