Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Karakter ve mit / öykü Öyküsüz karakter olur mu?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Karakter ve mit / öykü Öyküsüz karakter olur mu?"— Sunum transkripti:

1 Karakter ve mit / öykü Öyküsüz karakter olur mu?
Karakter Tasarımı Karakter ve mit / öykü Öyküsüz karakter olur mu?

2 Monomitos «Mitler toplumların gördüğü rüyalardır.»
Yirminci yüzyılın ilk yarısında, psikanaliz bilimsel bir yöntem olarak gelişmeye başlayınca, psikanalistler sadece bireylerin bilinç ve bilinçdışı ilişkileri ile rüyalarıyla ilgilenmekle yetinmediler. Freud’dan itibaren, mitoloji ve sanat yapıtları insanlık tarihinin bilinçdışının belirtileri olarak da anlamlandırılmaya çalışıldı. Monomitos / Kolektif bilinçdışı Jung düşleri, kişisel mitler; mitleri ise kolektif düşler olarak yorumlayarak, bunların bireyin ve toplumun önündeki psikolojik engel ve mücadeleleri aşma, kendini bütünleme işlevlerinin altını çizer. Bu görevi yerine getiren bireysel rüyaların toplumsal karşılıkları olarak mitler, masallar veya öykülerde anlatılan ve sürekli tekrarlanan karakter ile olay örgüsü arketiplerini açıklar.

3 Karakter arketipleri Persona Gölge Anima/Animus Akıl Hocası / Rehber
Kahraman, Ego ve dünya arasındaki maske Gölge Karanlık taraf, kötü, aşılması gereken engel Persona kişiliğimizin dünyaya gösterdiğimiz kısmı, maskesi olarak işlerken, gölge kişiliğimizin dünyadan sakladığımız karanlık yönünü temsil eder (Indick, 2007). Anima/Animus Akıl Hocası / Rehber

4 Persona x Gölge ÇATIŞMA Bu yüzleşme olmadan gerilim çözülmez.
…………..………Yolculuk (Maceraya Davet)

5

6

7

8

9

10

11 Anima / Animus Anima: Erkeğin içindeki kadınlık
Animus: Kadının içindeki erkeklik «sakladığımız gerçek / bütünleyici kişilik» veya Romantik aşk ve cinsellik gereksiniminin sağlanması, psikolojik gelişimini tamamlanması gereken personanın bulması, karşılaşması, düşmanın elinden kurtarması ve sonunda birleşerek sonsuza dek mutlu olması gereken karşı cins arketipleridir. Bkz. Creative Character Design sayfa 15-16

12

13 Akıl hocası / Rehber Jung, erkek ve kadın kahramanların akıl hocası arketiplerini, erkek için, akıllı yaşlı adam; kadın için ise tanrıça figürlerini kullanarak açıklamıştır.

14 Gandalf, Yüzüklerin Efendisi
Galadriel & Frodo; Yüzüklerin Efendisi

15 Glinda, Oz Büyücüsü

16 Alfred, Morpheus

17 Diğer arketipler Deli Hilebaz Dost / Müttefik Haberci
Şekil / Kılık değiştiren Eşik bekçisi / gardiyan Bkz.: 1) 2) Creative Character Design Chapter 2 / 3 3) Chistopher Vogler, The Writer’s Journey: Mythic Structure for Storytellers and Screenwriters.


"Karakter ve mit / öykü Öyküsüz karakter olur mu?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları