KATARAKT Hem. Nurgül BİLGİLİ Hem

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Refraksiyon Kusurları
Advertisements

DUYU ORGANLARI
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Görme Sistemi -.
GLOKOM Hem. Sultan BAYRAM Hem. Nurgül BİLGİLİ Göz Kliniği
ANS 117 Sistem Hastalıkları
Yüksek Riskli Gebelikler
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan.
KATARAKT CERRAHİSİ VE HEMŞİREYE BAĞLI OLUŞABİLECEK KOMPLİKASYONLAR
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
DİYABETİK AYAK YARALARINDA PLASTİK CERRAHİ BAKIŞ AÇISI
GÖRME ENGELLİLER 1.
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Göz Cerrahisinde Preoperatif Hazırlık
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
SIK GÖRÜLEN GÖRME KAYBI NEDENLERİ -Katarakt -Trahom -Glokom -Kornea hastalıkları -Retina kaynaklı hastalıklar -Diabetik retinopati -Yaşa bağlı makula.
Göz modelinde görüntünün oluşması
REFRAKSİYON KUSURLARI VE LENSLERLE DÜZELTME TEKNİKLERİ
LENS.
OLGU 5 Prof. Dr. Hidayet SARI.
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
BERGAMA 70.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
DUYU ORGANLARI
14 MART TIP BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMELİĞİ
Hemodiyaliz Hemşireliği
BÖLÜM 16 Göz Kulak Hastalıkları
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
BEL – BOYUN FITIKLARI.
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
GLOKOM Hem. Sultan BAYRAM Hem. Nurgül BİLGİLİ Göz Kliniği.
Göz Muayene Yöntemleri
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
“ KATARAKT VE REFRAKSİYON CERRAHİSİNDE FARKLI GÖRÜŞLER” Tarih: Saat: 16:00-17:30 Doç.Dr.Emrullah Taşındı Doç.Dr.Emrullah TASINDI.
HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
Araş. Gör. Dr. Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği Abd
HASTA HAREKET KISITLAMASI
SAKARYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ (KORUCUK) AMELİYATHANE
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
REFRAKSİYON KUSURLARI VE TEDAVİSİ
LENS HASTALIKLARI Prof. Dr. Orhan AYDEMİR.
Mezunlarımızın İş İmkanları Nelerdir?
KARACİĞER CERRAHİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE VAKA SUNUMU Karaciğer organizmanın metabolizması için gerekli pek çok madde üreten, depolayan ve salgılayan.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
Preoperatif değerlendirme
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
GIS KANAMA VAKA SUNUMU. HASTA ADI SOYADI : NURAN TECİMOĞLU KRONİK HASTALIK : KC-S, KALP YETMEZLİĞİ KULLANDIĞI İLAÇLAR : Desal, Aldactone, Cordorone, Ferro.
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
YARALANMALARDA DOKU REAKSİYONU – ENFLAMASYON VE İYİLEŞME SÜRECİ
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

KATARAKT Hem. Nurgül BİLGİLİ Hem KATARAKT Hem. Nurgül BİLGİLİ Hem. Müşkinaz KILIÇ Ankara Numune Hastanesi 3.Göz Servisi Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com

KATARAKT Katarakt; lensin (göz merceğinin) saydamlığının azalması, kesiflerin ortaya çıkmasıdır.

LENS: Şeffaf, damarsız ve sinir uyarısı olmayan mercimek büyüklüğündeki bu yapı, gözün ikinci büyük kırıcı ortamıdır. Asıl görevi 6 metre yakınındaki cisimlerin net görülmesini sağlayan okomadasyon (uyum işlemini) yapmasıdır.

ETYOLOJİ: Birçok neden sayılmakla birlikte, katarakt oluşumu sırasında oluşan mekanizmalar aydınlanmış değildir.

GENEL SEPTOMLAR Görmede azalma: Katarakta en büyük şikayet, görmede azalmadır. Skotomlar: Hastalar baktıkları yerde siyah noktalar fark ederler. Fotofobi: Işığın olduğu yerlerde görmesi azalır, loş yerlerde görmesi artar.

Tek gözle çok görme (poliopi): baktığı cismin yanında birkaç tane daha görür. Miyopi: Uzağı iyi görmezken, yakını iyi görmeye başlar. Kromatopsi: Çekirdekteki kesifler mavi ve mor renkleri absorbe ettiklerinden hastalar sarı görürler. Ameliyat sonrası herşeyi mavi görürler.

NEDENLERİ; Yaş Diyabet Enflamasyon Travma Steroidler

SINIFLANDIRMA ı. DOĞUMSAL KATARAKTLAR Resesif geçirgen olabildiği gibi, ana karnında iken kötü beslenme, radyasyon, kortizon ve sülfanamit gibi bazı ilaçların alınması veya annenin Rubella, (Kızamıkçık) Toksaplazma gibi enfeksiyon geçirmesi sebep olur.

Göz merceğinin değişik tabakalarında yer alabildiği gibi, tamamını veya bir kısmını işgal edebilir. TEDAVİSİ: Cerrahi yolla kesif lensin aspirasyonudur.

II.SONRADAN GÖRÜLEN KATARAKTLAR 1.Gelişim (jüvenil) kataraktlar: Doğumsal kataralktın gelişimi sonucudur. (zonüler tip) 2.Senil (yaşlılık) kataraktlar: a-Kortikal Kataraktlar: Lensin korteksinin su çekmesiyle başlar (hidrops). 6 ay ile 12 ay arasında kişiyi görmez duruma getirir. b.Nükleer Katarakt: Lens nükleusunun skleroze olması sonucudur. Ultraviyole işınlarının toksik etkisi ve yaşlılığa bağlıdır. 5-10 senede gelişir.

3.Patolojik Kataraktlar: Vücuttaki sistemik bir hastalığın lensi kesifleştirmesi sonucudur. a.Metabolik: Diyabet, hipo ve hiper troidi gibi. b.Sindermatotik: Eksema, Rodmund gibi deri hastalıkları.

4.Travmatik Kataraktlar: Göze gelen künt ve delici yaralanmalar sonucu ortaya çıkar. Radyasyon, bu isim altında katarakt oluşturur. 5.Komplike Kataraktlar: Üveit, behçet hastalığı, glokom v.b. göze has hastalıklar sonucudur. 6.Sekkonder Kataraktlar: Cerrahi sırasında kalan epitelden gelişen kataraktlardır.

KATARAKTIN TEDAVİSİ Tıbbi tedavisi yoktur, CERRAHİDİR. a.EKKE (ektsra kapsüler katarakt ekstraksiyonu) PEKKE+İOL: Kataraktın doğurtulması esasına dayanan sütürlü ameliyat. FAKO+İOL: Lazerle kataraktın yenmesi esasına dayanır. Sütürsüz yapılır. b.İKKE

Modern katarakt cerrahisinde uygulama küçük kesili kapalı sistem aracılığı ile göz merceği içeriğinin parçalanarak ufatılıp emilmesi ve kapsül boşluğu içine yapay göz merceğinin yerleştirilmesidir. (Psödofak-yalancı mercek)

Bugün, dünyada insan vücudunda en çok yapılan ameliyattır. A. B. D Bugün, dünyada insan vücudunda en çok yapılan ameliyattır. A.B.D.’de yılda ortalama 1.000.000 kişi, Türkiyede ise 100.000 kişi ameliyat olmaktadır.

KATARAKTA AMELİYAT SONRASI TEDAVİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI 1.Steroidli damla uygulaması (Pred-Ford, Maxidex, vs.) Etkisi korneo ödemini azaltmak, okuler inflamasyonu baskılamak. 2.Pürulan bir sekrasyon var ise antibiyotikli damla, merhem eklenebilir. 3.Siklopilejik damla (kas spazmını ve yapışıklığı engeller.) 4.Göz içi basıncı yüksek ise oral (diazomid) veya timoptik,timosol vs.damlalar kullanılabilir.

HEMŞİRELİK BAKIMI Preoparatif bakımda: DM hastası ise diyabeti regüle olması, tetkiklerin ve konsültasyonun hazır olması, ameliyat malzemelerinin kontrolü ve hastaya ameliyatı hakkında bilgi verilmesi ve ANT takibi. Ameliyat günü hasta aç bırakılır, diazomid tablet ve gliserol verilir. Sakinleştirici olarak diazem tab. ve zanax tab.verilir.

Postoperatif bakımda: Hasta ameliyattan gelince karşılanır, ANT takibi, ağrı, bulantı, lokal veya genel anestezi türü kaydedilir. Damar yolu kontrol edilir, damlaları ve tedavisi doktor ordurundan alınır ve zamanında uygulanır. Hasta bilgilendirilir. (Eğilmemesi, kabız olmaması, el temizliği ve istirahat etmesi vs.)

HASTA SUNUMU Adı Soyadı : Ali ERDOĞAN Yaş : 65 Şikayeti : Sol gözde az görme Hikayesi : Sol gözü 2 yıldır az görüyor. Sağ gözden 3-4 yıl önce Ulucanlar SSK’da katarakt ameliyatı olmuş. Muayenede sağ psödöfak, sol nükleer skleroz DM Ø KOAH Ø HT Ø ASTIM Ø

Görme : Ameliyatta önce sağ 0,5 sol 0,2 Plan : Sol FAKO-IOL Özgeçmiş : Özellik yok Genel durumu : İyi Görme : Ameliyatta önce sağ 0,5 sol 0,2 Plan : Sol FAKO-IOL Ameliyat Sonrası : solda görme 0,1 Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com