İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Viki ÖZROMANO

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZÜRLÜ VE ESKİ HÜKÜMLÜ PROJELERİ
Advertisements

AT SIRTINDA KÜTÜPHANE.
Onlara sahip olduklarınızın en iyisini veriniz.”
Yüksek Öğrenimdeki Engelli Öğrenciler
İŞİTMEYE YARDIMCI SİSTEMLER
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
BAŞARI VE MUTLULUK Ramazan BERKEBAN Psikolojik Danışman
SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ PROGRAMI
Bu India’dan gelen TANTRA.
TR R3. TR R3 Bu Eylem 5.1 Projesi (Ulusal Gençlik Toplantısı) AB Gençlik Programı tarafından desteklenmiş ve Türk Kızılayı.
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
Meksika'da Inka tapınaklarına ç ıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog, birka ç yerli rehberle yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden uzun.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Bu olay, Marmara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü 1993 yılında bitiren Dilek isimli bir kızın başından geçmiş. (Böyle anlatılıyor, soyadı.
Lider dediğin; Hedefleri gibi Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir.
ÖZEL EĞİTİMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Türkiyenin en büyük mail grubu
İŞARET DİLİ.
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
BİR AİLE BİN UMUT VAKF HER ZAMAN YANINIZDAYIZ ( )
Yetişkin Eğitimi. Yetişkin, kendi yaşamının sorumluluğunun kendisine ait olduğunu bilen kişidir.
Eğitim Seti İçin Önemli Uyarı
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ TOPLULUĞU
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
BABALAR VE KIZLARI.
 “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI TÜRKİYE İŞ KURUMU SAKARYA İL MÜDÜRLÜĞÜ ENGELLİLERE YÖNELİK İSTİHDAM FAALİYETLERİ.
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
KENDİNİ SEV HAZIRLAYAN : ELİF ÖZDEMİR
TEOG Sınavından Yüksek Puan Almak İçin 10 Altın Tavsiye
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
Afyon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Büyük düşün, küçük adımlarla başla...
İkinci Dil Olarak Türkçe Öğretimi
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
Nedir?. Eğitime %100 Destek Projesi 193 Sayılı Gelir ve 5422 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunlarında değişiklik yapan 24/04/2003 tarih ve sayılı Resmi.
NASIL BAŞARILI OLUNUR?.
BAŞARININ ON ÜÇ KURALI: ÖĞRENCİLERE BİR MESAJ Düşüncelerimi, başarıya ilişkin “on üç kural” olarak berraklaştırmaya çalıştım. Bunların hiçbiri kesin değil:
GENÇ RESSAM.
Okulumuzda rehberlik “Her zaman yapabileceğimiz bir şeyler olduğu inancından yolu çıkıyoruz”
TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
1 SULUOVA KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 09/01/2013.
Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan:
Gazi Ün. Tıp Fakültesi KBB AD - Odyoloji BD ve Prof.Dr.N.Akyıldız İşitme Konuşma Ses ve Denge Boz.Tanı Tdv.Reh. Merkezi tarafından, Dünya Bankası’nın desteğiyle,
TEOG (TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ) TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Zehra AKÇA (Psikolojik Danışman)
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
PROJENİN HEDEFİ İstanbul’da faaliyet gösteren, eğitilebilir öğretilebilir düzeyde zihin engeline sahip çocuk ve gençlerin öğrenim gördüğü 2 İş Okulu’nda.
Aile Atölyeleri Projesi
PERŞEMBE MESLEKİ VE TEKNİK
Bilal BİLGİN - Gazi Anaokulu- Rehber Öğretmeni
AİLE ve DİNİ REHBERLİK BÜROSU
. TERCİH. Öğrenci & Rehber Öğretmen  Hocam, Ankara mı? İstanbul mu? Aslında Eskişehir’de fena değil…  Çift anadal, yandal ne demek?...  Hocam mimarlık.
EMRE DİNÇER.  SANAYİ SONRASI TOPLUMU AÇIKLAMAK İÇİN BU İFADE BİR GEÇİŞ DÖNEMİNİ ÖZETLER  GEÇİŞ DÖNEMLERİNİN KENDİNE ÖZGÜ ÇÖZÜMLERİ BULUNMAKTADIR.
İllerde Hangi Verimlilik Projeleri Uygulanabilir? Dr. Yücel Özkara Sanayi ve Teknoloji Uzmanı, Verimlilik Genel Müdürlüğü 2016 Yılı Verimlilik Projeleri.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
1 tane yüzlük 100 birlik 1 tane yüzlük 10 tane onluk.
YAKUP KALAFATOĞLU ORTAOKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 2.DÖNEM 1.PROJE GÖREVİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLERİN; ADI:Cansu SOYADI:HAMZAÇEBİ ADI:Emine SOYADI:USTA YAKUP.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
50.Yıl T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
DÜZİÇİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
KENDİNİ SEV.
İLK ÖĞRETİM HAFTASI NE DEMEK ?
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Güncelleme Tarihi: Hazırlayan: Havacılık Yönetimi.
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ
Sunum transkripti:

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Viki ÖZROMANO

Sayın Bakanım Sayın Rektörüm Değerli Hocalarımız Ve Sevgili Konuklar

İşitme engellilere daha iyi bir gelecek için anahtar sözcük “3 E”

8 yıl önce, derneğimizi kurarken, sadece 6 ay için başkanlık yapmayı kabul ettiğimde, bu kadar çok sorun ile karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. Kısaca “3 E” diye adlandırdığım, Erken Teşhis, Erken cihazlanma ve Erken eğitimin önemini anlatarak aileleri bilinçlendiririz diye düşünmüştüm. İlk iki “E” ufak bazı aksaklıklar olsa da bir şekilde yapılıyor, erken eğitim için nereye gidiyorsunuz diye ailelere sorduğumda Eskişehir İçemden başka bir kurum olmadığını öğrenmek beni çok şaşırtmıştı.   2007 yılında TİV işbirliği ile düzenlediğimiz “0-6 yaş işitme engellilerde eğitim uygulamaları sempozyumuna, işitme engelliler alanında çalışan 600 kişinin başvurması, sadece ailelerin değil eğitimcilerinde eğitime aç olduklarını bir kez daha kanıtlamış oldu. Sempozyumun hemen ardından Türkiye'deki ilk 0-6 yaş merkezi TİV tarafından açıldı. 2009 da Dosteller İşitme engelliler Anaokulunun açılmasına katkıda bulunduk.

Bu yılda Bakırköy’de bir anaokulu daha açmak için çalışmalara başladık. Bu yeterli mi? Maalesef Bürokrasiyi aşamadığımız için Milli Eğitim, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Üniversite hastanelerinin işbirliği içinde çalışacakları örnek anaokulunu hayal etmekten çoktan vazgeçtim.   Bu nedenle, Sizlere “3 E” ‘den yararlanma şansını elde edememiş, Amcası da geç konuştu diyerek geç teşhis konmuş Yanlış ve verimsiz cihazlarla duyamadıklarından konuşmaları gelişmemiş İşaret dili, doğal iletişim, dudaktan okuma gibi tartışmaların ortasında kalmış, Okusa ne olacak ki düşüncesiyle, zar zor liseye kadar gelebilmelerine rağmen okuma ve yazma öğrenememiş gençler ve yetişkinlerden, Hayatta bizde varız diye attıkları çığlıklarından bahsetmek istiyorum.

4857 sayılı iş kanunu gereğince iş yerlerinde özürlü çalıştırma zorunluluğundan en az yararlanan kesim işitme engellilerdir. Ben şimdi nasıl anlaşabilirim diye düşünen iş verenler diğer engel gruplarını tercih etmektedir. Sayın Bakanımıza ÖMSS - Özürlü Memur Seçme Sınavı için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çok iyi niyetle yapılan bu sınavdan yararlanmak isteyen gençlerimiz. Sınava hazırlanmak için gittikleri halk eğitimlerde tercüman bulamayınca büyük hayal kırıklığına uğradılar. Ve umdukları başarıyı gösteremediler..   Üniversiteye gidebilen işitme engelli sayısı parmakla sayılacak kadar az olmasına rağmen, geçen yıl BAKGEM’de açmış olduğumuz bu yılda devam eden, işaret dili tercümanlı ÖSS ye hazırlık kursu, imkanlar verilirse neler başarılabileceğinin en güzel örneğidir. Daha çok tercüman yetiştirilmesi ve işaret dili kurslarının yaygınlaştırılması şarttır. Sağlık raporu verilen kurumlarda işitme engelini bilen uzmanların bulundurulması da şarttır.

Sayın Bakanımın affına sığınarak söylemeliyim ki, rapor almaya giden aileler çok farklı bakış açıları ile karşılaşmaktadır. Çok onurlu duruyor diye % 25 rapor verilenler veya ne söylendiğini duyamadığından mental retardasyon raporu alanlar, bir hastaneden diğerine özürlü oranı 10-15 puan değişenler sık karşılaştığımız bir konudur. İşitme engelli birey görünen hiçbir kusuru olmadığından anlaşılamamaktadır.   Mesela ben sizden empati kurmanızı rica etsem, Duymayan siz olsanız nasıl konuşmamı isterdiniz?

Sizinle nasıl anlaşabilirim olmalı…. İşitme engelliyi tanımayanda anında algılama sorunu oluşuyor Duymuyorum dediğinizde bağırarak konuşmaya başlar veya Yaa öyle mi pardon der susar… Halbuki sormamız gereken Sizinle nasıl anlaşabilirim olmalı…. Sorunlar anlatmakla bitmez, Tek dileğimiz, bugün, dünden güzel olduğu gibi, yarının bugünden daha da iyi olmasıdır Ve 3 E den faydalanacak çocuklarımızın gelecekte daha özgür, daha aydın, daha eğitimli bireyler olacağından hiç şüphem yok çünkü eğitim ile her yer daha aydınlık olur.

Evet 2012 özellikle işitme engelliler için çok aydınlık olacak Evet 2012 özellikle işitme engelliler için çok aydınlık olacak. Buna gönülden inanıyorum Yıllar önce hazırlamış olduğumuz, 35 sayfalık “ işitme engelliler sorunları raporunu” her yıl güncelleyerek hiç bıkmadan ilgili bakanlıklar hatta Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına bile gönderiyoruz. Güncelleme deyince maalesef sadece üstündeki tarihi değiştiriyorduk.   Ne mutlu bize ki bu sene dosyamızın tümünde değişiklik yapmak zorunda kalacağız. 15 gün evvel aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından düzenlenen “birlikte yürümek için çok nedenimiz var” çalıştayı daha iyi bir gelecek için çok umut vaat ediyor.

Türk filmlerinde alt yazı konması için yıllardır yaptığımız başvurular, gençlik komisyonumuzun bire bir uğraşlarıyla gerçekleşmeye başladı. Bu yıl vizyona giren birçok Türk filminin yapımcısı ricalarımızı kırmayarak alt yazı kullanmaya başladılar. Kanal D’de yayınlanan “ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ” dizi filmini artık zevkle izleyebiliyoruz.    İşitme engelliler vites sesini duyamıyor gerekçesiyle başlattığımız kampanya meyvelerini vermeye başladı. ÖTV muafiyeti için meclise yasa teklifi verileceğini mutlulukla öğrendik.   İşitme engelliye telefon yoluyla ulaşmaya çalışan bankalar ve GSM operatörleri nerde yanlış yaptıklarını sonunda anladılar çözüm yolları arıyorlar. Bazı kurum ve kuruluşlar Sesli yanıt sistemlerinin yanı sıra e-mail yoluyla yanıtlama sistemini kabul etmeleri büyük bir başarı oldu. Değerli Bakanlarımız sağlık, istihdam konularında çok güzel müjdeler vereceklerine inanıyoruz.

Bugün bu Toplantıyı Düzenleyen - T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı - İstanbul Üniversitesi - İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi - İ.Ü Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü - T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü - T.C. Sağlık Bakanlığı, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi - Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu - Türkiye İşitme Engelliler Vakfı - İŞİTDER - İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği - İmplant Kullanıcıları ve aileleri Derneği+ne teşekkürlerimizi sunarken,

Bu kadar çok kurumun bir araya gelerek tek bir hedefe kilitlenmesi, işitme engellilerin sorunları ve çözümlerini dile getirmeleri bile muhteşem bir olay   Hiç şüphe yok 2012 işitme engellilerin yılı olacak. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.