Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan:"— Sunum transkripti:

1 Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan: Mesut Sabancı Rehber Öğretmen mst_sbnc@hotmail.com

2 Tercih döneminde en çok karşılaşılan problemli durumlar “Benim puanım bu, bu puanla nerelere gidebilirim?” Sorusu Bu en sık karşılaşılan gruptur. Tercih yapmanın önemini anlayamamıştır. Alışveriş yapar gibi tercih yaparlar. Önce tüm seçenekleri görmek isterler. Özgüvenleri yüksektir. Yapılan tercih başarılı olursa ben başardım. Başarısız olursa başkaları ( aile, arkadaş, rehber öğr)

3 “Ben aslında …… bu bölümünü çok istiyordum, ama olmadı, sınavım kötü geçti, yapamadım, şimdi nereleri kazanabilirim?” Sorusu SBS’de (yeni adıyla TEOG) kaydırma yapmışlardır. Geç uyanıp gerçeği geç görmüşlerdir. (12. sınıfta) Çoğunlukla hayal kırıklığı içindedirler. Arayış içindedirler. Özgüvenleri düşük ve aşırı mutsuzlardır.

4 ‘’ Ben … bölümünü çok istiyordum, ama olmadı, 2 yıllık okuyup DGS ile yine aynı bölümü tamamlayacağım. Bu hedefe ulaşmak için kazanabileceğim yerleri görmek istiyorum.’ ‘ Sorusu Yukardaki grubun pes etmeyenleridir, inatçıdırlar Platonik aşık gibidirler. YGS ve LYS’de aksilikler yaşamışlardır. Hukuk ve Mimarlık gibi bölümleri kazanmak için çıkar yol aramaktadırlar.

5 Peki DGS’de (2015) kontenjanları nasıl ? Öncelikle Hukuk Bölümüne Bakalım: Her yıl Adalet bölümüne 4000’i örgün 7.000’i açık olmak üzere 11.000 kişi yerleşiyor. 2015 DGS Kılavuzunda: Tam Burslu Hukuk Kont: 14 kişi Devlet Üniversitesi Kont:330 kişi Özel Ücretli ve yarı burslular: 300 kişi

6 Mimarlık Bölümü İçin 2014 yılında mimarlığa DGS ile başvurma hakkı olan bölümlere toplam 11.000 kişi yerleşmiş. 2015 DGS kılavuzunda Mimarlık için kontenjanlar: Tam Burslu kontenjan: 16 (çoğu Kıbrıs) kişi Devlet Üniversitesi Kont: 200 kişi Özel Ücretli ve Yarı Burs: 515 kişi

7 ‘ ’Ben KPSS ile kolay ve hemen atanacağım memur olacağım bir bölüm istiyorum, neleri önerirsiniz?’’ Sorusu İşsizlik Korkusu, Garanticilik, Özel bankaların ve büyük şirketlerin acımasızlığı ve düşük ücretleri. Fazla Çalışıp Yorulmak İstememe Devlet Babaya Duyulan Özlem.

8 Garantiyi herkes seviyor. 2014 verilerine göre MF puan türlerinde ilk 20.000 kişiden 17,540’ı MF’den yerleşmiş Tıp, diş, ecz, fizy, bes 13.532 kişi % 77 Tüm Mühendislikler 3.872 kişi % 22 Diğer Kalan bölümler 137 kişi %1 den az.

9 ‘’ Aaaa hocam tercih zamanı gelmiş, şimdi ne yapacağım ?’’ Sorusu En rahat aday tipidir. ‘’Nasılsa hallederiz’’ciler. Okumakta pek de istekli olmayanlar. Çok mutlu ve kendi dünyalarında yaşarlar. Bazıları ömür boyu bu pembe dünyadan uyanmaz.

10 ‘’Hocam ben meslek lisesi bitirdim, ama hiç sevmeden okudum. Bitirdiğim bölümden devam etmeyeceğim, nereleri kazanırım ?’’ Genellikle meslek lisesine ya da ilgili bölüme zorla gitmişlerdir. Ailelerinde ve çevrelerinde kendi kararlarını verecek özgürlük ortamı yoktur. Puanı yetenler iyi bölümler kazanabilir. Puanı yetmeyenler başka arkadaşlarının bitirip beğenmediği bölümleri araştırır. İyi çocuklardır.

11 ‘’ Hocam ben sözelde edebiyat, tarih TM’de sınıf öğretmenliği- iktisat-kamu yönetimi arasında kaldım; hocam benim aynı zamanda YGS puanlarım da var,bu puanlarla tam burslu 2 yıllık sağlık istiyorum. Bir de hocam sözelde gazetecilik- RTS yazsam mı kararsızım.’’ Sorusu Kararsızlardır (Ayran gönüllü) Hayal dünyaları geniştir. Sözelci ya da başarısı düşük TM’cidir. Muhtemelen üniversiteyi kazanıp tekrar sınava gireceklerdir. Çalışma hayatına zor adapte olacaklardır.

12 Adaylar bu duruma nasıl gelir. Vakıf (Özel) üniversitelerinin doluluk oranlarını arttırma çabası, Yeterli olmayan rehber kişilerin tercih hizmeti vermesi, tercih robotları ve adayı sadece sayılardan ibaret görmek, Aile, arkadaş ve çevre baskısı, Adı havalı bölümler, Amerikan filmleri, diziler. Mesleki yönelim envanterleri, testler vb. Sevgi, yanlış bilgiler vb.


"Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları