ESMA YILDIZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ- 3.SINIF STAJ BİRİMİ :MALİ İŞLER ODTÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
Advertisements

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (Yatırımlarda Devlet Yardımları)
Yatırım Danışmanlığı, Projelendirme
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
YATIRIM TESVİK BÖLGELERİ
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
YEN İ TEŞV İ K S İ STEM İ 2012 Edanur AKSOY ’e kadar ’ten sonra ’e kadar 2 yıl ’ten sonra TL cinsi – kredi.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
SAMSUN SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Yeni Teşvik Sistemi A-Bölgesel Teşvik Sistemi
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 6 Temmuz 2012 Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
MUĞLA YATIRIM DESTEK OFİSİ
Uygulama sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
* Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Strateji Müdürlüğünce Hazırlanmıştır.
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI TEŞVİK VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü İSTANBUL 30 EKİM 2014.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI KARARINA GÖRE TURİZM TEŞVİKLERİ
Genç ve çalışmaya elverişli nüfusu, Nitelikli işgücü ve düşük işgücü maliyetleri, Lojistik altyapısı, Sektörün temel hammaddesi pamuk üretimi açısından.
FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI UYGULAMASI Mustafa SEZEN Yeminli Mali Müşavir
MONOGRAFİ 5 Getiri Ltd. Şir.’nin Mayıs 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında (İEP) çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecektir.
2012 YILI YATIRIM TEŞVİK DESTEKLERİ. YENİ YATIRIM TEŞVİK DESTEKLERİ Genel Teşvik Destekleri Bölgesel Teşvik Destekleri Büyük Ölçekli Yatırım Teşvikleri.
1. 3 Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ
KAMU MALİYESİ.
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
Nakdi Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürüğü 22/2/2017 İŞKUR «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ.
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
Bireysel Emeklilik Sistemi
ÇORUM YATIRIM TEŞVİK SUNUMU
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
ÜRETİM VE İSTİHDAM DESTEK LEASİNG PROTOKOL TANITIMI
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
Sunum transkripti:

ESMA YILDIZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ- 3.SINIF STAJ BİRİMİ :MALİ İŞLER ODTÜ

18/02/2009 Tarihli Ve 5838 Sayılı Kanun Ve İçeriği

Nasıl İşleyecek ?  Türkiye iller bazında ekonomik gelişmişliğe göre 4 bölgeye ayrılmış.  Her bölge içinde iller ve il grupları yer almakta.  Her bölgedeki il yada il grubu için teşvik edilecek sektörler ve minimum sabit yatırım tutarları belirlenmiş.  Yatırımın cinsine,bölgesine ve büyüklüğüne göre teşvik araçları belirlenmiş.

1.Bölge2.Bölge3. Bölge4. Bölge

Hedefleri Neler? • Bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak • Rekabeti arttırıcı, teknoloji yoğunluklu büyük ölçekli yatırımlara destek olmak • Sektörel kümelenmeyi desteklemek • Desteklenecek yatırım konularında ekonomik ölçekli koşullar sağlamak

Sistemde Dikkat Çeken Noktalar Neler?  Hem bölge hem sektörleri ele alması yönünden bir ilk.  Kurumlar ve gelir vergisi mükellefleri yararlanabilecek.  Tam dar mükellef ayrımı yok.  Özünde indirimli kurumlar vergisi var.  Belirlenen büyüklüğün üzerindeki sektörlere özel teşvik verilecek.

Hangi Bölge? 1.ve 2. bölge1 milyon TL 3. ve 4. bölge500 bin TL  Büyük ölçekli yatırımlarda 50 milyon TL ve üzeri Ne Kadar Asgari Sabit Yatırım?

Teşvik Araçları Neler? 1.Kurumlar Ve Gelir Vergisi İndirimi 2.SSK Primi İşveren Hissesi Desteği 3.Faiz Desteği 4.Yatırım Yeri Tahsisi 5.KDV İstisnası 6.Gümrük Vergisi Muafiyeti

Hangi Bölgede Hangi Teşvik Araçları? 1.ve 2. Bölge3. ve 4. BölgeVergi İndirimiSSK Primi İşveren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği  Bütün bölgelerde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası

Kurumlar Ve Gelir Vergisi İndirimi Nasıl Uygulanacak? •Her bölge için farklı yatırıma katkı,indirimli kurumlar veya gelir vergisi oranı belirlenmiştir. •Yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar, sadece yeni yatırımdan elde edilen kazanç için indirimli kurumlar veya gelir vergisi ödenecek. Yatırıma Katkı Tutarı Nedir? İndirimli oran uygulanarak tahsilinden vazgeçilen vergidir.Yani yatırımın devletçe karşılanacak tutarıdır.

ÖRNEK : Gürok Tur.ve Maden. A.Ş. 21/08/2009’da B ilinde TL yatırım yapmış, 2010’da işletmeye başlamış.Bu yatırımdan 2010’da ,2011’de ve 2012’de TL kazanmış. B ili yatırıma katkı oranı %25,vergi indirim oranı %80 İndirimli KV oranı:%20- (%20 x %80) = % 4 Yatırıma katkı tutarı= x %25 = TL 2010 yılında: Normal KV: x %20 = İndirimli ödenecek KV: X %4 = Yararlanılan Yatırıma Katkı Tutarı= =19.200

2011 yılında: bu yılda TL kazandı ancak önceki yıldan yararlanabileceği TL kaldığından bu kazancın tamamına indirimli oran uygulanmayacak.Bu yüzden: Matrahın indirimden yararlanacak kısmı: / (%20-%4) = / %16 = TL 2011’de TL’lik kısım indirimden yararlanacak. Kalan – = TL normal vergilendirilecek x %4 =1.450 ve x %20 = Normalde x %20 = TL ödenirken,indirimle = TL kurumlar vergisi ödenecek – = TL yararlanılan tutar(önceki yıldan)

2010’ da TL 2011’de TL Toplam TL yatırıma katkı tutarı Kalan 0 TL 2012’de Gürok, yatırıma katkı tutarının( TL ) tamamını kullandığı için 2012’deki kazancına normal KV oranı(%20) uygulanacak.

Birden Fazla İlde Yatırım Yapılırsa?  Toplam yatırımın illere göre oransal dağılımı yapılır.  Toplam kazanç, her ilin yatırım oranı kullanılarak iller için bölüştürülür.  Her ile düşen kazanç için, o ilin indirimli oranı ve yatırıma katkı tutarı uygulanır.  Toplam yatırıma katkı tutarı bütün illerin tutarları toplanarak bulunur.

ÖRNEK: TL’lik yatırımın ’ini A ilinde ’ini B ilinde gerçekleştirirsek: A ili= / = %40 B ili= / = %60 oranında yatırım TL toplam kazancımız olursa: A ilinde x %40 = TL B ilinde x %60 = TL kazancımız olur ve her ildeki kazanca o ilin indirimli oranı uygulanır ve yatırımın her ilde yapılan kısmı üzerinden yatırıma katkı tutarı hesaplanır.

Tevsi Yatırım(Genişleme Yatırımı) Yapılırsa?  Eğer tevsi yatırımdan elde edilen kazanç belirlenebilmişse, indirimli oran bu kazanca uygulanır.  Belirlenememişse tevsi yatırım tutarı,yatırımcının dönem sonu aktif kaleminde yer alan sabit kıymetlerin toplam tutarına oranlanır.  Kurumun toplam kazancının bu orana isabet eden kısmı tevsi yatırımdan elde edilen kazanç sayılır.  İndirimli oran ve katkı tutarı bu kazanca uygulanır.

Hangi Yatırımlar İndirimli Kurumlar Veya Gelir Vergisinden Yararlanamayacak? 1-Finans ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumlar 2- iş ortaklıkları 3- Taahhüt işleri 4- yap-işlet modeli ile elektrik enerjisi üretim tesislerinin kurulması ve işletilmesi ile enerji satışının düzenlenmesi hakkındaki kanun kapsamında yapılan yatırımlar sayılı kanun kapsamında yap-işlet-devret modeli ile yapılan yatırımlar 6- maden kirası(rödovans) sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar

Faiz Desteği Nasıl Uygulanacak? Yatırımcının bankadan çektiği en az 1 yıl vadeli kredilerin sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan kısmı için ödeyeceği faizin: 3. Bölgede TL cinsi kredilerde %3: döviz cinsi kredilerde %1’lik 4. Bölgede TL cinsi kredilerde %5’lik,döviz cinsi kredilerde %2’lik kısmını ilk 5 yıl devlet ödeyecek.

Dikkat! ! Faiz desteği için talebi kredi çekilen banka yapar.aynı yatırım için sadece bir banka faiz desteği talebinde bulunabilir. ! Kullanılmış makine ve teçhizat için yapılacak yatırımlar ve KİT’ler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı yatırımlar için faiz desteği verilmez.

Hangi Şartlarda Yatırım Yeri Tahsis Edilecek?  Yatırım yapılmak istenen yerin organize sanayi bölgesinde yatırım için boş yer yoksa,  Toplam yatırım tutarı,istenilen yatırım yerinin piyasa değerinin tarım ve hayvancılık için en az 1, turizm için 2, diğer yatırımlar için 3 katı ise, 49 yıl süreli irtifak(kullanma) hakkı verilecek.

Kime, Nasıl Taşınma Desteği Verilecek? Kime > Tekstil,konfeksiyon,deri ve deri mamulleri sektöründe 1. ve 2. bölgelerde olan Hangi şartla > 31/12/2010 tarihine kadar 4. bölgedeki illere taşınır ve en az 50 kişilik istihdam sağlarsa

Nasıl ? 1- kurumlar veya gelir vergisi 5 yıl süreyle %75 indirimli alınacak. 2- yatırım yeri tahsis edilebilecek. 3- çalışanların asgari ücrete denk gelen sigorta primi işveren hissesinin tamamı taşınma tarihinden itibaren 5 yıl devlet tarafından ödenecek yılı sonuna kadar taşınma biterse taşınma giderlerini devlet karşılayacak.

Gümrük Vergisi Alınmayacak Mallar Neler? Gümrük vergisi alınmayacak mallar  CKD(tüm parçaların tamamen sökülüp takılabilen böylece gittiği yerde monte edilebilen montaja dayalı üretim) aksam ve parçaları ithali  Gemi ve yat inşa yatırımları için kullanılacak tekne kabukları ithali

SSK Primi İşveren Hissesi Desteği Nasıl Uygulanacak?  Yatırım tamamen yeniyse,toplam yarattığı istihdam kadar ve faaliyete geçtiği tarihten itibaren  Değilse, yatırımdan önceki son altı aylık dönemin ortalama istihdamına yeni yatırımla eklenilen istihdam kadar ve yatırımın bittiği tarihten itibaren

SSK Primi İşveren Hissesi Desteğinde Bölgeler ve Süreler Bölgeler 31/12/2010 tarihine kadar başlanılan Yatırımlar 31/12/2010 tarihinden sonra başlanılan yatırımlar 12 yıl - 23 yıl - 35 yıl3 yıl 47 yıl5 yıl

KDV İstisnası Teşvik belgesi dahilinde uygun görülen hem ithal hem yerli makine ve donanımdan KDV alınmayacaktır.

Nereye başvurulacak? - Hazine müsteşarlığına veya sanayi odalarına

Hangi belgelerle başvurulacak? 1- imza sirküleri 2- Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi 3-Yatırım Bilgi Formu ile eki olan bilgi ve belgeler 4- müracaat edilen yerin hesabına yatırılan parayı gösteren makbuzun aslı

5-prim ve idari para cezası bulunmadığına veya tecil(erteletme) ve taksitlendirildiğine yada yapılandırıldığına veya yapılandırmanın bozulmadığına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak yazının aslı 6-Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin eki olan listelerde yer alan yatırım konuları için ÇED olumlu kararı veya ÇED gerekli değildir kararı

1.Bölge2.Bölge3. Bölge4. Bölge

KÜTAHYA 3.Bölge ŞİŞE CAM FABRİKASI AÇILMASI PLANLANIYOR.  En az 2 Milyon TL sabit yatırım tutarı olmalı. Kurumlar vergisi indirimi:2010 yılı sonuna kadar başlanırsa %40 yatırıma katkı, %80 indirimli KV ; 2010’dan sonra başlanırsa %20 yatırıma katkı, %60 indirimli KV Faiz desteği: TL cinsi kredi alırsa faizin %3’lük, döviz cinsi alırsa %1’lik kısmı için en fazla 5 yıl

Sigorta primi işveren hissesi desteği:2010 yılı sonuna kadar başlanırsa işletmeye geçiş tarihinden itibaren 5 yıl, başlanmazsa 3 yıl KDV istisnası:tesiste kullanacağı makine ve donanım için KDV desteği

1.Bölge2.Bölge3. Bölge4. Bölge

ANTALYA 2.Bölge OTELLER VAR ve AYNI İLDE YENİ ŞUBELERİNİN AÇILMASI PLANLANIYOR. 3 yıldız ve üzeri ve en az 1 milyon TL sabit yatırım tutarı olmalı. Kurumlar vergisi indirimi:2010 sonuna kadar başlanırsa %30 yatırıma katkı,%60 indirimli KV; başlanmazsa %15 yatırıma katkı,%40 indirimli KV Sigorta primi işveren hissesi desteği: 2010 yılı sonuna kadar başlarsa 3 yıl yararlanabilir.Başlamazsa yararlanamayacak.

Kim, hangi adımları planlıyor? Petkim :10 yılda 10 milyar dolar yatırım Petrokimya sanayiine verilen vergi indirimi teşviği ve SSK prim teşviklerinden faydalanması bekleniyor. Tüpraş: yıllarında 2 milyar dolar residium(ham petrol çökeltisi) iyileştirme yatırım kompleksi Kurumlar vergisi ve ssk primleri teşviğinden yararlanmayı planlıyor.

Kim, hangi adımları planlıyor? Vestel ve Arçelik:LCD modüllerine ilişkin vergi indirimleri ve teknolojik aletlere sunulan yatırım indirimi teşviklerinden faydalanabilir. Koza Madencilik:Eskişehir(1.bölge) ve Ağrı’da(4.bölge) 3. ve 4. şubelerinin açılmasına dair 85 milyon dolar yatırım Vergi,faiz ve SSK prim teşviği işine yarayacak.

Kim, hangi adımları planlıyor? Tofaş:450 milyon Avro değerinde yeni LCV model yatırımı vergi indirimi ve SSK teşviğini kullanabilir. Tat Konserve:Urfa harranova projesi’ne 80 milyon dolar yatırım Vergi indirimi ve faiz teşviği, ayrıca gümrük vergisi ile ilgili teşviklerden faydalanabilecek.

TEŞEKKÜRLER 