Projelerde izleme - değerlendirme SİVİL TOPLUM GELİŞTİRME PROGRAMI www.stgp.org Sunay Demircan STK Destek Ekibi Koordinatörü STGP.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Sabancı Vakfı Hibe Programı
KALİTE SİSTEMİ KURMA AŞAMALARI
TANITIM OTURUMU Nuri A Başoğlu, Prof.Dr. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü.
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Mesleki Eğitim Ögrenci ve Çalışan Hareketlilik Bütçeleri Katılımcı ve rafakatçi için seyahat edilecek ülkeye gidiş dönüş için Seyahat Edilen mesafe 100.
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
1. GİRDİ KRİTERLERİ PUANLANDIRMA MATRİSLERİ
KYF II. DÖNEM HİBE PROGRAMI ETKİ DEĞERLENDİRMESİ
Kapasite Geliştirme Çalıştayı Dr. Serap OĞUZ TANATAR Lefkoşa, 09 Kasım 2010 Project: EuropeAid/124745/D/SER/CY Roadway Safety Education & Campaigning TRAFİK.
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
MODÜL 4 Organizasyon.
Yeniden Yerleşim Planlaması
Eylem Planı Sonraki Adımlar
YÖNETİMİN İŞLEVLERİ- KARAR ALMA
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Proje Hazırlık Aşamaları Sabancı Vakfı Hibe Programı.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
LEONARDO DA VINCI PROGRAMI PROJE DÖNGÜSÜ
Proje Dosyanızda Yer Alacak Belgeler
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
ERASMUS+ SPOR Muhammet DEMİR Ocak Erasmus+ Spor: Hedefler Doping, şike, şiddet, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele Sporda iyi yönetişimi ve.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Bölüm 14 Stratejik Değerleme ve Kontrol
Yerel Önleme ve Güvenlik Planlarının Hazırlığı ve Uygulaması 26 Mart 2013 Serra Titiz İstanbul Pilot Uygulamasından Sorumlu Kıdemli Uzman.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
YERELDE AB SÜRECİ.
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
Kurumsal Performansın Değerlendirilmesi
Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi
Paydaş Yönetimi. Paydaşlar Projenin başarısı ya da başarısızlığı ile ilgilenen herhangi bir şahıs, insan kitleleri, kurumlar veya şirketler (uygulayıcılar,
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması DEA’ların Şeffaflık, Konsültasyon ve İletişim Unsurlarının Artırılması Mart 2009 Oturum.
Proje Başarısı. Hangi Nedenler Projeleri başarısızlığa sürükler? Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Doğru stratejilerin.
Stratejik Yönetim.
Prof. Dr. Ahmet AYAR (TÜBİTAK 2237 Programı)
ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
2011 LDV ORTAKLIK PROJELERİ BAŞLANGIÇ TOPLANTISI.
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Dönemi Projelerinde Sıklıkla Karşılaşılan Hatalar - Sıklıkla Karşılaşılan Hatalar.
KUŞ GRİBİ ve İNSANA TESİR EDEN SALGINA KARŞI HAZIRLIK ve MÜCADELE PROJESİ (AIHP) İZLEME ve DEĞERLENDİRME İZLEME ve DEĞERLENDİRMEÇALIŞMALARI ACAR ŞENSOY.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Sunum transkripti:

Projelerde izleme - değerlendirme SİVİL TOPLUM GELİŞTİRME PROGRAMI Sunay Demircan STK Destek Ekibi Koordinatörü STGP

İzleme ve değerlendirme, proje ile değiştirmek istediğimiz sorunu değiştirmekte nerede olduğumuzu gösterir.

İzleme ve değerlendirme bir faaliyettir ve mutlaka proje planlanırken düşünülmeli, projeye dahil edilmelidir.

İzleme

İzleme, yapılan işlerle ilgili çıktı, etkiler ve tepkilerin gözlendiği, sürekliliği olan bir süreçtir.

İzleme, projedeki değişimleri ölçmek için, göstergelere ait ilk durum bilgileri ile, belli dönemlerdeki bilgilerin kıyaslanmasıyla yapılır.

İzleme göstergeleri, değişimi en iyi temsil eden faktörler arasından seçilir.

 Mardin’de, 0-5 yaş arası çocuklarda görülen ishale bağlı ölümlerin iki yıl sonunda tümüyle önlenmesi.  Türkiye’de enflasyonun 2010 yılı sonuna dek, %5 düzeyine indirilmesi.  Atatürk Baraj Gölü’nün içme suyu standartlarında kalitesinin korunması.

Değerlendirme

Değerlendirme, izlemeden elde edilen sonuçların yorumlandığı aşamadır.

Sağlıklı bir değerlendirme için?  İzleme göstergelerinin gerçekçi ve doğru olması.  İlgi gruplarının katılımı ile yapılması;  Bağımsız bir uzman tarafından yapılması;*  Sorunların “başarısızlık” olarak görülmesi/gösterilmesi gibi bir tutumdan uzak durulması;  Tarafların olabildiğince özeleştiriye açık olması;  Değerlendirme toplantıları öncesinde farklı dengelerin ve olası sorunların öngörülmesi ve önlemlerin alınması gerekir.

Katılımcı değerlendirme  Yeni fikirlerin doğmasını kolaylaştırır.  Ortak sorumluluk paylaşımını doğurur.  Yeni fikirlerin geniş kabulünü (benimsenmesini) kolaylaştırır.  Proje taraflarına motivasyon kazandırır.

 Değerlendirmenin bir sınav olmadığı, sadece bir öğrenme süreci olduğu unutulmamalıdır.  Değerlendirme, projedeki tıkanıklıkları açmaya yarayan önemli bir fırsat olarak görülmelidir.  Değerlendirme bilgi ve deneyimin paylaşılarak arttığı ve yeni fikirlerin doğmasına neden olan bir aşamadır.

Değerlendirme kriterleri

Uygunluk  Proje hedef grubun sorunlarına ne kadar cevap veriyor?  Proje yöre halkı tarafından ne kadar kabul edilebilir?  Projenin yerelde uygulama şansı?  Projenin hazırlık aşamasında katılan kişiler, kurumlar, vs? Yapılan toplantılar?  Benzer konudaki diğer projeler ve/veya aktiviteler ne kadar dikkate alındı?  Riskler ve varsayımlar ne kadar titizlikle analiz edildi?  Mantıksal çerçevenin içeriği ve uygunluğu?  Bütçe-faaliyet uygunluğu?

Verimlilik  Projenin günlük yönetimi (finansal, idari, teknik, risk,); paydaşlara iletişim ve işbirliği;  Maliyet / yaratılan değerin mukayesesi;  Destekler;  İzlemenin kalitesi;  Göstergelerin uygunluğu.

Etkinliği  Planlanmış olan hedeflere ne kadar ulaşıldı?  Elde edilen faydalar nasıl paylaşıldı?  (proje içeriyorsa) ilgili gruplarda davranış değişiklikleri oluştu mu?  Riskler ve varsayımlara yönelik ne kadar esnek bir yönetim biçimi uygulandı?  Ortaklar arasında dengeli bir sorumluk dağılımı uygulandı mı?

Etki  Proje genel hedefine ne derecede katkı sağladı?  (kurumsal reform projeleri için)kurumsal gelişme sayesinde ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı ne kadar oldu?  (altyapı projeleri için) birincil kullanıcılar açısından ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı?  Şayet planlanmamış etkiler varsa, bu genel sonucu nasıl etkiledi?  Proje cinsiyet ayrımcılığı, çevre ve yoksulluk gibi genel değerleri ne kadar dikkate aldı ve ne gibi etkiler oluşturdu?

Sürdürülebilirlik  Hedeflere ve ulaşılan sonuçlara sahiplenme?  Politik destek ne kadar alabildi?  Katılan grupların kurumsal kapasitelerindeki değişim?  Sosyo-kültürel etkenler, yerel beklentileri karşılama başarısı.  Finansal sürdürülebilirlik.

İzleme ve değerlendirme süreçlerinde en çok yaşanan sorunlar

Zaten yapılmıyorlar…!

Projelerde çalışanlar, bu konuda yeteri kadar istekli değiller. Gösterge belirlemeyi ve izleme yapmayı çoğu kez sponsora yönelik bir şov olarak görüyorlar.

Göstergeler sponsoru ikna etmek için uyduruluyor veya baştan savma ve yanlış veriler üzerine belirleniyor.

İzleme ve değerlendirme aşamalarında ortaklar ve diğer paydaşlar dikkate alınmıyorlar.

Değerlendirme zaman zaman uzaktan yapılıyor. Değerlendirme yapan kişi/ler alana inmeden, masa başında, rapor okuyup işi hallediyorlar.

Sponsorlar izleme-değerlendirmeyi dikkate almıyorlar /önemsemiyorlar.

Ortaya çıkan hatalar, sorunlar gizleniyor.

Zaman yok…!

Proje uygulamalarında en sık karşılaşılan sorunlar

 Resmi kurumlar projeyi (STK’yı) önemsemiyorlar;  Halk STK’lara az destek veriyor;  AB projelerinde bütçe yönetimi zor;  Beklenmeyen şeyler çok fazla ve etkili.

 Projeler çok iddialı;  Paraya göre proje hazırlanıyor  Hayali/zayıf mevcut durum üzerine proje oluşturuluyor!  Projelerde iletişim ve halkla ilişkiler aktivite olarak projeye dahil edilmiyor.  Proje dokümanı proje yürütme rehberi olarak kullanılmıyor. Rafta duruyor!  Resmi kurumlar ve diğer paydaşlarla proje hazırlık aşamasında desteklere yönelik yazılı taahhütler alınmıyor.