Fortis Turkey | YASED - Şubat 2007 | 1 Getting you there. Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Banka yatırımlarına artan ilgi Tayfun BAYAZIT Yönetim Kurulu Başkanı,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Advertisements

Uluslararası gelişmeler,
Türkiye Ekonomisi: Kısa ve Uzun Dönemde Sorunlar
İNŞAAT SEKTÖRÜ: MAKRO BAKIŞ
KREA GRUP Hyatt Regency, İstanbul 20 Mayıs  Dünya piyasalarında görünüm  Türkiye piyasaları  Krea ve yatırım stratejisi Ekler  Türkiye Ekonomisine.
TÜRK FİNANS SİSTEMİNİN VE REEL SEKTÖRÜN HİZMETİNDE 21 YIL; KATILIM BANKALARI TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ Mayıs 2006.
Deniz’e Hoşgeldiniz.
24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Uluslararası gelişmeler,
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
EV SAHİBİ ÜLKENİN KAZANÇLARI VE KAYIPLARI :
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
EĞİTİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
29 Eylül 2005 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Türk Bankacılık Sistemi-Haziran Genel Bilgiler 2. Bilanço Gelişmeleri 3. Türkiye ve AB 4. İllere Göre.
SON EKONOMİK GELİŞMELER
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Erkin Işık | 2 Mart 2006 | 1 Getting you there. ENFLASYON* GİZLİ ŞİFRENİN PEŞİNDE * Ekonomi Çalışma Grubu’nda gerçekleştirilecek sunumların hazırlayan.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Bankacılık sektörü 2012 İlk Yarıyıl Değerlendirmesi.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Küreselleşen Türkiye’de Yatırım Rekabeti İzzet Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Unilever Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve İran
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Bülent Şenver Ekonomik Gelişmelerin İşletmelere Etkisi.
1 Tayfun Bayazıt Murahhas Üye & Genel Müdür 25 Nisan 2008, İstanbul.
1 Tayfun Bayazıt Murahhas Üye & Genel Müdür 19 Kasım 2007, İstanbul Türkiye yabancı bankalar için neden birden cazip oldu?
YASED Yabancı Yatırımcıların Yeni Gözdesi Fırsatlar Ülkesi Türkiye Türkiye’nin Sektörel Değerlendirmeleri: Telekom Nurtaç Ziyal Avea Genel Müdür Danışmanı.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası Gelişmeler, Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sektörüne Yansımaları Eylül 2009.
Bankacılık sektörü Temmuz-Eylül 2011 dönemindeki gelişmeler 18 Ekim 2011.
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
Şekerbank: Kuruluşundan Bugüne
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye Bankalar Birliği 47. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
10. Olağan Genel Kurulu İstanbul,18 Mayıs 2011
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
FİNANSAL SEKTÖRDE BANKALAR
Şeref Saygılı-OECD&TCMB Cengiz Cihan-TCMB 24 Ekim 2011 İstanbul
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Türkiye Sigorta ve Emeklilik Sektörü
Sunum transkripti:

Fortis Turkey | YASED - Şubat 2007 | 1 Getting you there. Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Banka yatırımlarına artan ilgi Tayfun BAYAZIT Yönetim Kurulu Başkanı, Fortis Bank A.Ş. 21 Şubat 2007 İstanbul

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 2 Küresel trendler ve Türkiye: –Finans sektörü küresel devler yaratıyor, –Örnek: Japonya finans devleri Mitsubishi ve UFJ: Toplam Aktifler $1.7 trilyon, –Satın almalar, birleşmeler –Gelişmekte olan ülkeler: Bu konsolidasyonun laboratuarı? –Yabancı yatırımcıların önü açıldı: –Türkiye’de önemli adımlar atıldı, –Doğrudan yabancı yatırımlar kanunu, –Yabancıların çalışmasına yönelik düzenlemeler, –Kurumlar vergisinde 10 puanlık düşüş, –Enflasyon muhasebesi uygulaması.

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 3 Küresel finans kurumları neden gelişmekte olan ülkelerde var olma gereksinimi içindeler? –Ülkelerin büyüme potansiyeli: –Koşulların uygunluğu, –Büyümenin reel ekonomiye yansıması, zincirleme etki, –Türkiye’de AB uyum süreci: –Küresel finans gruplarının özellikle ilgi duyduğu ülkeler –BRIC ve bu çerçevede Türkiye, –Uluslararası derecelendirme kuruluşları ve yatırım bankalarının en hızlı büyüyen 15 ülke sıralaması, –Sadece Çin ve Hindistan’daki potansiyel işgücü gelişmiş ülkelerin 2.5 misli, –AB yeni ülkeleri ve aday ülkeler, –Türkiye’ye müzakere süreci sonrası 1 yılda son 10 yıldan fazla sermeye girişi.

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 4 Gelişme ve büyüme potansiyeli: 72 milyon nüfus; “kişi başına milli gelir” gelişmekte olan ekonomilere göreceli olarak düşük Kaynak: World Bank, Eurostat * Türkiye Eylül 2006 itibarıyla Gelişmekteolanpiyasalar AB

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 5 Mortgage ve kredilerde büyüme potansiyeli: Hane halkının yaklaşık 68%’i evlerinin sahibi (2004: EU-15 ağırlıklı ortalama: 80%). Mortgage kanununun 2007’de geçmesi bekleniyor Enflasyon düştükçe özellikle tüketici kredilerinde önemli artışlar bekleniyor Gönüllü emeklilik sistemi 2003 yılında devreye girdi. Şu anda $2.1 milyar büyüklüğünde **, piyasanın 2010 yılında $7.6 milyara, 2015 yılında da $20.1 milyara ulaşması bekleniyor. * Konut kredileri ve kredi kartı alacakları hariç ** itibarıyla Kaynak: TBB, Eurostat, European Central Bank Mortgage kredileri/GSYİH (2005) Perakende krediler*/GSYİH (2005) Özel Emeklilik Fonları /GSYİH (2005)

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 6 Gelişmeye hazır bir piyasa Mevduat penetrasyonu Mevduat/GSYİH (%) 2005 Kredi penetrasyonu Krediler/GSYİH (%) 2005 Perakende Bankacılığın momentum kazanımı / yakınsama (convergence) hikayesi Kaynak. World Bank, Eurostat * Türkiye için rakamlar Eylül 2006 itibarıyla

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 7 Elimizdeki yerli kaynak nedir? –İnsan Kaynakları: –Başarma ve büyüme azmi yüksek, –Girişimci ruha sahip, –Yüksek iyi eğitimli bir güç –Finans kurumlarının teknoloji üstünlüğü: –Teknoloji derinliği düşük finansal piyasalarda rekabet unsurlarından biri, –Altyapı o kadar iyi ki, pek çok küresel banka, uluslararası operasyonların teknik altyapısı için Türkiye’deki merkezlerini kullanmaya başladı (Smartsourcing).

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 8 Kredi ve sermaye piyasaları açısından bakış: –Know-how ve güçlü sermayeye sahip kurumların avantajı: –Katalizör rolü, getirdikleri: –Dünyaya açılma yeteneği, –Büyümenin finansmanı, –Sorunlu noktalar: –Uluslararası ya da büyük yerli oyuncularla iş yapma eğilimi, –Risk Yönetimi, –Denetim, –Küresel ilişkiler. –Satın alınan bankanın reel sektördeki yerli oyuncularla ilişkileri satın alma sonrasında zayıflayabiliyor, –Bu sorunu aşma açısından kritik nokta: Basel II, –Yerli oyuncular da küresel standartlara ulaşacaklar, –Ölçek ekonomisi gelişecek, –Küresel finans gücü büyümenin finansmanına yönelebilecek.

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 9 Küresel büyük oyuncular hangi ekstra avantajları sunabiliyor? –Sektör içi gelişim: –Riskin çeşitlendirmesi ve dağılımı (diversification), ölçek, denetim, –Risk yönetimi alanında iyi bir teknoloji, –Politik baskıya dayanıklılık, –Rekabetin artışı, –Finansal sistemin güçlenmesi ve derinleşmesi: –Güvenilirlik açısından daha iyi bir algılama (özellikle ekonomideki daralma dönemlerinde), –Finansal sistemin liberalizasyonu, sermaye piyasalarının küresel oyunculara açılması (büyümede % 1 artış katkısı), –Düşük gelir gruplarının refah seviyesinde hızlı yükseliş (sosyal boyut), –Ekonomi aktörlerinin küresel entegrasyonunu kolaylaştırma.

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 10 Özetle: –Küresel bankalar know-how getiriyor, –Ama daha önemlisi, yerel aktörlerin küresel ekonomiye entegrasyonunu sağlıyorlar, –Örnek: Fortis geçen yıl Avrupa’da 118 merkez ile on-line bağlantısı olan 12 “Ticari Bankacılık Merkezi” açtı.

Fortis Turkey | YASED Şubat 2007 | 11 Sektörde yabancı payını nasıl yorumlanmalı? –Bağımlılık veya zayıflama algısı, –Birleşme ve satın alma oranları küresel oranlara paralel (%70’i M & A), –Türkiye ekonomisinin gelişimine oynuyorlar, –Türk ekonomisine yatırım yapıyorlar. Neden? –Türk girişimcilerine finans birikimini sunarak para kazanmayı amaçlıyorlar, –Hedef KOBİ’ler, –Sonuç: –Türkiye ekonomisinin risk primini azaltıyorlar, –Küresel ekonomi ile bütünleşmeyi sağlıyorlar, –Bu rol önümüzdeki dönemde artarak devam edecektir.

Fortis Turkey | YASED - Şubat 2007 | 12 Getting you there. Teşekkürler