Solucanların Işığa Karşı Tepkisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3- Site konuyu geniş çaplı ele almış ve konuların anlaşılması için değişik ve anlaşılır örnekler verilmiş. Her konuya ayrı.
Advertisements

Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Uzaktan eğitim için çalışma rehberleri hazırlanması
Ders Kitaplarında Tasarım
Araştırma Görevlisi Turgay BAŞ
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
Görsel Tasarım İlkeleri
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARI
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI SORULARI
Görsel Tasarım Bayram Güzer.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları.
Mesaj Düzenleme İlkeleri
8 Sınıf Düzen Kuşağı.
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Açık ve Uzaktan Öğretimde Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 6.Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN TASARIMI
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 3
Biçimin elemanları ve ilişkileri
ÖĞRENME Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Erdem H.Ü. Eğitim Fakültesi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar Dr. Süleyman Sadi.
ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ,TASARIMI VE HAZIRLANMASI
Etkili Sunular Oluşturmak
GÖRSEL TASARIM.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
BÖLÜM 6.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK KOMPOZİSYON.
Poster tasarımları resimlerle desteklenmelidir Yazılar acık ve net olmalıdır. Yazı tipleri okunur olmalıdır . Başlık olmalıdır. Fazla yazı kullanılmamalıdır.
Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ
Etkili Bir Sunu İçin İlkeler
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
Görsel Tasarım İlkeleri
Çalışma Yaprağı.
GÖRSEL TASARIM.
GÖRSEL TASARIM.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
UZAKTAN EĞİTİMDE MATERYAL ORTAM VE TEKNOLOJİ TASARIMI
GÖRSEL MATERYALLERİN TASARIMI
BÖLÜM 7 GÖRSEL MATERYALLER TASARIMI. BÖLÜM 7 GÖRSEL MATERYALLER TASARIMI.
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
TASARIM NEDİR? Tasarım, anlamlı sıralama için bilinçli şekilde harcanan çabadır. Herhangi bir öğretim materyalinde kullanılan her türlü yazı, resim, grafik,
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Eğitimde Materyal tasarımı Ve Hazırlama ilkeleri.
EĞİTİMDE MATERYAL TASARIMI VE HAZIRLAMA İLKELERİ Dr. Hüseyin Arak.
Teknoloji ve Tasarım Dersi
ACCESS GRUBU 5.SINIF MATEMATİK ÜÇ BOYUTLU GEOMETRİK CİSİMLER
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
Etkili Sunular Hazırlama
Merceklerin oluşturduğu görüntünün özelliklerini keşfeder.
Teknoloji ve Tasarım Dersi
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Teknoloji ve Tasarım Dersi
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar Dr. Süleyman Sadi.
Teknoloji ve Tasarım Dersi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I-II
“Sunum Tuzaklarını Önleme”
KOMPOZİSYON Resimde kompozisyonun manası asrın ikinci çeyreği içinde daha genişlemiştir. Eskiden, kompozisyon kelimesi, içinde figür bulunan resimlere.
Sunum transkripti:

Solucanların Işığa Karşı Tepkisi

Genel İlkeler 1. Tasarım Öğeleri 2. Tasarım İlkeleri Çizgi Şekil Alan Boyut Doku Renk Bütünlük Denge Vurgu Hizalama Yakınlık

İncelediğimiz Materyal

Çizgi Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Çizgi; dikkati bir yol boyunca sürükleyen veya bir noktaya çeken tek boyutlu bir yapıdır. İşlem, yön ve hareket gösterir. Şekilleri ayırma ve birleştirme işlerini yapar. Kullanılan çizgiler dikkati farklı yönlere çekmiştir. Çizgilerin belirli bir hareket yönü yoktur. Başlangıç ve bitiş noktaları belli değildir. Olay örgüsünü ifade etmekte yetersizdir.

Materyalde Çizgi Kullanımı

Materyalde Anlatılmak İstenen

Şekil Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Şekiller anlamlı bir bütün oluşturmak için bir araya gelebilir. Bazı şekiller sadece silueti ile kendini oluşturur. (örneğin: elma, kalp) Diğerleri ise geometrik olarak gruplandırılabilir. Kullanılan şekiller birbirlerinden tamamen bağımsız olarak dağılmıştır. Aralarında geometrik olarak bir bütünlük yoktur. Birleştirildiklerinde düzgün bir geometrik yapı oluşturmazlar.

Materyalde Şekil Kullanımı

Alan Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Alan, boş veya dolu olarak ikiye ayrılır. Bir tasarımda boş alanların dağılımı, görsel öğelerin yerleştirilmesi kadar önemlidir. Boş alanlar verimli kullanılmamıştır. Görsel öğeler düzensiz yerleştirildiğinden, boş alanların dağılımı da düzensizdir.

Materyalde Alan Kullanımı

Boyut Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Boyut algısı, algılanan uzaklıkla ve algılanan uzaklıktaki boyutla ilişkilidir. Görselin boyutuna, istendik mesajı nasıl iletebileceğine dayalı olarak karar verilmelidir. Kullanılan görsellerde solucanlar genellikle arka plandadır. Görselde kullanılan solucanlar birbirleriyle fazla iç içedir. Solucan görselleri, yapılan deneyden bağımsızdır.

Materyalde Boyut Kullanımı Fazla İç İçe Deneyden Bağımsız Boyutu Küçük

Doku Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Desen üç boyutlu cisim ve materyallerin bir özelliğidir. Dokunma hissini uyararak konuyla ilgili daha yalın bir fikir verir. Kullanılan görseller üç boyutlu değildir. Başlıkta üç boyutlu bir yazı kullanımı, onu daha fazla ön plana çıkarabilir.

Materyalde Doku Kullanımı KORKU DÜNYAMIZ; IŞIK

Renk Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Renk kullanımının etkileri: Gerçek renkler seçerek görüntünün gerçekliğini arttırmak. Eşitlik ve farklılıkları vurgulamak. Önemli veya ayrıntı bilgileri vurgulamak. İstenilen duygusal etkiyi yaratmak. Kullanılan renkler tamamen rastgele seçilmiştir. Eşitlik ve farklılık vurgulanmamaktadır. Önem ya da ayrıntı gözetmeksizin renklendirme yapılmıştır. Sıcak ve soğuk renk uyumuna dikkat edilmemiştir.

Materyalde Renk Kullanımı

Materyalde Renk Kullanımı

Bütünlük Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Bütünlük, bir görünümü oluşturan bileşenlerin birbiriyle ilişkisidir. Sıkça yapılan hatalardan biri, bir alana çok fazla şey sığdırmaktır. 3x3 kuralına uygun olmayan bir sıralama yapılmıştır.

Materyalde 3x3 Kuralı

Denge Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Bir sunum ekranındaki bileşenler dikey ve yatay eksen dikkate alınarak eşit ağırlıkta dağıtılırsa, izleyicide denge ve eşitlik hissi uyandırır. Denge az da olsa sağlamıştır. Ancak tam olarak dengenin sağlandığı söylenemez.

Materyalde Denge

Vurgu Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Öğeyi dikkat ve ilgi merkezi haline getirmek için kullanılabilecek tekniklerdir. Mat ve yazıların okunmasını engelleyen renkler kullanılmıştır. Herhangi bir şekilde çalışma hakkında bize yön gösteren araçlar kullanılmamıştır. Kullanılan yazı rengi, zeminle uyumlu ve belirgin değildir.

Materyalde Vurgu

Hizalama Doğru Kullanım Yanlış Kullanım İnsanlar dikey veya yatay olarak hizalanan resimleri/bütünleri, hizalanmayanlara göre daha düzenli olarak algılarlar. Düzenli bilgiler daha kolay öğrenilir ve hatırlanır. Kullanılan öğelerin hizalanmasına önem verilmemiştir.

Materyalde Hizalama

Yakınlık Doğru Kullanım Yanlış Kullanım Görsel oluşumlarda birbirine yakın öğeler ilişkili, uzak öğeler ise ilişkisiz olarak algılanır. Bu nedenle öğeler yakınlık bakımından birbirinden açıkça ayırt edilmeli, izleyiciler yanıltılmamalıdır. Kullanılan bilimsel araştırma yöntemi öğeleri sıralanırken, yakınlık ilişkileri göz ardı edilmiştir.

Materyalde Anlatılmak İstenen

Kazanımlar Tasarım öğeleri hakkında bilgi sahibi olur. Hangi tasarım öğelerini nerelerde ve nasıl kullanması gerektiğini öğrenir. Tasarım Öğeleri ve İlkeleri hakkında bilgi sahibi olur. Tasarım ilkelerini gerçekleştirirken hangi tasarım öğelerinden yararlanabileceğini öğrenir.

Grup Üyeleri Carullah Öztürk (20110905070) Gülfidan Demirez (20110905066) Hasret Takmaz (20110905058) Seren Düzel (20110905040) Tuğba Uluışık (20110905068) Seda Çaylak (20130905021)

Yararlandığımız Kaynaklar Doç. Dr. Hünkar KORKMAZ, Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Tasarımı Dersi, Görsel Tasarım Sunumu. Materyal Tasarımı İlkeleri Sunumu, MEB. (http://www.cenkhoca.org/kaynakvealistirmalar/materyalta sarimi/materyaltasarimiilkeleri.ppt)