ALTERNATÖRLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektrik Hazırlayan: 1.Grup.
Advertisements

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Elektrik, şebekeleri kullanıldıkları gerilimler
Ders 5 AKTUATÖRLER.
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
RÜZGAR ENERJİSİ DİCLE SAMUK.
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ & SUNPOWER MÜHENDİSLİK,
ELEKTRİK TESİSLERİ KOMPANZASYON.
Türkiye Elektrik Sisteminde Rüzgar Santralları ve Sistem Bağlantıları
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
RÜZGAR ENERJİSİ ve RÜZGAR TÜRBİNLERİ
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ
RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
DİŞLİ KUTUSU Öğr.Gör.Ferhat HALAT.
RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. TEKNOLOJİNİN İKİ LOKOMOTİFİ.
ENERJİ NAKİL ( İLETİM ) HATTI NEDİR?
SANTRALLAR HÜSEYİN KÖSOĞLU © EKİM 2007.
ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI.
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
RÜZGAR ENERJİSİ,TEŞVİKLERİ VE KURULUM MALİYETLERİ
DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ
RÜZGAR ENERJİSİ.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
RÜZGAR TÜRBİNİ SAMET LATAR SİSTEMATİK TASARIM
Asenkron Motor Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Elektrik Enerjisi Üretimi, Dağılımı ve Depolanması
HİDROELEKTRİK POTANSİYEL
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
Elektrik Enerjisi Üretimi
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
Elektrik Enerjisi Üretimi
ENERJİ KAYNAKLARI. ENERJİ KAYNAKLARI Enerjide Önemli Parametreler Enerji Kaynakları Yenilenemeyen Kaynaklar Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil nitelikli.
Elektrik Nedir? Elektrik enerjinin bir şeklidir. Elektrik gücünün akışıdır. Tüm maddeler atomlardan meydana gelmiştir. Bir atomun merkezinde çekirdeği.
RÜZGAR ENERJİSİ.
RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİMİ
Temiz enerji kaynakları
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
Yenilenebilir Enerjiye Giriş
21. YÜZYILIN YEŞİL ENERJİ PROJESİ ALKILINC ALTOHES PROJESİ
Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ METAL EĞİTİMİ BÖLÜMÜ KAYNAK MAKİNELERİ 2005.
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
7.SINIF ELEKTRİK ENERJİSİ SORULARI. 1: Aşağıdaki araçların hangisinde elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür? A-Ütü B- Bilggisayar C-Radyo D-Televizyon.
3-Fazlı Devreler Neden? Yüksek Gerilim Üç Faz AC- Kaynak
GENERATÖR VE TRAFOLARIN PARALEL BAĞLANMASI
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
RÜZGAR GÜCÜ. RÜZGAR GÜCÜ FİHRİST -Yenilenebilir Enerji -Fosil/Yenilenebilir Enerji -Artı yönleri-eksi yönleri -Rüzgar Enerjisi Nasıl ? Nerede ? Niçin.
HAREKETE GEÇİREN GENÇ İNSANLAR
Rüzg â r Enerjisi Santralleri OĞUZHAN SÖNMEZ. Rüzgâr Nedir ve Nasıl Oluşur? Rüzgâr, yüksek basınç bölgeleri ile alçak basınç bölgeleri arasında yer değiştiren.
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
DENİZDEKİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
3-Fazlı Devreler Neden? Yüksek Gerilim Üç Faz AC- Kaynak
Elektrik Enerjisi Üretimi, Dağılımı ve Depolanması
TERMİK SANTRAL NEDİR Yanmayla ortaya çıkan ısı enerjisinden elektrik enerjisi üreten merkez. Yanma, bir kazan yada buhar üretecinde gerçekleştirilir ve.
KOJENERASYON SANTRALLER
PROJE SUNUMU TEK FAZ MOTOR KONTROLÜ
ENERJİ VE ENERJİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Burak TEMEL.
ENERJI DÖNÜŞÜMLERI. ENERJI NEDIR ?  Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır.
Eğitsel Robotların Bileşenleri-1
Sunum transkripti:

ALTERNATÖRLER

Rüzgar türbinin ürettiği mekanik enerjiyi, en az kayıpla elektriğe dönüştürmek için alternatör kullanılır. Rüzgar türbini alternatörü mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Devirleri dakikada 1000-3000 devir olan yüksek hızlı türbinlere yerleştirilen dişli kutularının dönme milleri alternatörü çevirir.

Rüzgar türbinlerinde üç çeşit jeneratör kullanılır. Doğru akım jeneratörü Senkron Jeneratör Asenkron Jeneratör

Rüzgâr enerjisi tesislerinde kullanılan jeneratörler, alternatif akım veya doğru akım jeneratörleri olabilir. Burada elde edilen elektrik akımı, yetersiz kalitede alternatif akım veya doğru akım bile olsa, çeşitli güç elektroniği düzenekleriyle şebekeye uygun hale getirilebilir. Doğru akım jeneratörleri, büyük güçlü rüzgâr enerjisi tesislerinde tercih edilmemektedir. Bunun nedeni, sık bakım gereksinimi ve alternatif akım jeneratörlerine göre daha pahalı olmasıdır. Doğru akım jeneratörleri, günümüzde sadece küçük güçlü rüzgâr enerji tesislerinde akülere enerji depolamak için kullanılır.

Direkt şebekeye bağlantı sistemlerinde, alternatif akım jeneratörlerini oluşturan asenkron veya senkron jeneratörler kullanılmaktadır.

Rüzgar Türbinlerinde, en ucuz ve güvenilir olarak asenkron jeneratörler kullanılır. Asenkron jeneratörlerin üstünlükleri aşağıdaki gibi özetlenebilir Tesisi Ucuzdur Dönen Kontaklar Yoktur Başlatma Kolaydır Şebekeye Bağlantısı Kolaydır Şebekeye Bağlandığında Salınım Oluşturmaz

Asenkron jeneratörler, 3 faz asenkron olarak şebeke bağlantılı kullanılırlar. Bu jeneratörlerin en önemli özelliği ucuz olmasıdır Rüzgar olduğu zaman; rotor, jeneratörü çevirmeye başlar. Bu durumda jeneratör şebekeden akım çekmez şebekeye akım verir. Büyük rüzgar türbinlerinde genellikle gerilim değeri 690 V olan üç fazlı(Three Phase) alternatif akım üretilir. Akım rüzgar türbini yanındaki veya içindeki transformatöre gönderilir.

Transformatör, bu gerilimi yerel elektrik şebekesine bağlı olarak 10-30 kV’a yükseltir. Küçük güçlü rüzgar türbinlerinde, eskiden çok yaygın olarak kullanılan doğru akım (DC) jeneratörleri, günümüzde yerini senkron veya asenkron jeneratörlere bırakmıştır. Senkron ve Asenkron jeneratörler, doğru akımı alternatif akıma dönüştürebilen güç elektroniği elemanları ile birlikte çalışırlar. Rüzgar santrallerinin verimi, santralin kurulacağı bölgenin rüzgar rejimine ve türbin tipine uygun jeneratör kullanılmasına bağlıdır.