AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI II
Advertisements

Amino Asitler.
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
Amino Asitlerin Asit-Baz Kimyası
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
AMİNO ASİDLER ve PROTEİNLER
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VIII
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
1 LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ VII Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006.
STANDART DIŞI AMİNO ASİTLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IV
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
AROMATİK HİDROKARBONLAR
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
AMİNO ASİTLER, PEPTİTLER VE PROTEİNLER
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
BESİN MADDELERİ.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
BÖBREK VE İDRAR BİYOKİMYASI IV
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Alisiklik ve Aromatik Bileşikler
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
PEPTİDLER Prof. Dr. Kader KÖSE.
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ X
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
AMİNOASİT METABOLİZMASI
PROTEİNLER Öğr.Gör.Sibel Bayıl.
AMİNOASİTLERİN ÖZEL ÜRÜNLERE DÖNÜŞÜMÜ
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONLARI
PROTEİNLER
Proteinlerin Kalitatif Tayini
Amino Asitler ve Proteinler
Amino Asitler ve Proteinler
Amino asit ve Peptid Yapısı
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
PEPTİDLER.
PROTEİNLER 2.
Protein yapısına girmeyen amino asitler
Proteinlerin yapısı.
Amino Asitler ve Proteinler
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
AMİNO ASİT OLUŞTURDUĞU ÜRÜNLER AÇIKLAMA
Protein Metabolizması
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

Standart amino asitlerin kimyasal tepkimeleri Amino asitlerin amino grupları ile verdikleri tepkimeler Amino asitlerin karboksil grupları ile verdikleri tepkimeler Amino asitlerin amino ve karboksil gruplarının birlikte verdikleri tepkimeler Amino asitlerin R grupları ile verdikleri tepkimeler (renk tepkimeleri) Amino asitlerin tüm gruplarının katılımı ile verdikleri tepkime

Amino asitlerin amino grupları ile verdikleri tepkimeler: Asitamid (peptit) oluşumu Metillenme ile betainlerin oluşumu Sanger tepkimesi Van Slyke reaksiyonu Sörensen titrasyonu Aldehitlerle Schiff bazı oluşması Deaminasyon ile -keto asitlerin oluşması

Bir amino asidin NH2 grubu ile bir başka amino asidin COOH grubu arasından su çıkışıyla iki amino asit arasında peptit bağı oluşur ve böylece peptitler meydana gelir.

Amino asitler zwitterion durumunda iken, NH3 grubundaki 3 hidrojenin yerine CH3 grupları geçerek betainler oluşur.

Amino asitlerin amino grupları, 1-fluoro-2,4-dinitrobenzen ile açık sarı bir bileşik olan 2,4-dinitrofenilamino asit oluşturur. Bu tepkime Sanger tepkimesi olarak bilinir.

Amino asitler, nitröz asitle reaksiyona girerek azot gazı açığa çıkmasına neden olurlar. Bu tepkime Van Slyke reaksiyonu olarak bilinir.

Amino asitler, nötral veya hafif alkalik çözeltilerde formaldehit ile reaksiyona girerek mono- veya dimetilol türevleri meydana getirirler. Bu tepkime Sörensen titrasyonu olarak bilinir.

Amino asitlerin aldehitlerle reaksiyonu sonucunda Schiff bazı (N=CH) oluşur.

Amino asitlerin deaminasyon ile -keto asitler oluşur.

Amino asitlerin karboksil grupları ile verdikleri tepkimeler: Asitamid (peptit) oluşturma Tuz oluşturma Amid oluşturma Ester oluşturma Dekarboksilasyon

Amino asitlerin karboksil grubundan karbondioksit çıkmasıyla biyojen aminler oluşur. Histidinden histamin, Lizinden kadaverin, Ornitinden putressin, Tirozinden tiramin, Triptofandan triptamin oluşumu önemlidir

Diketopiperazin türevleri ve polimerler oluşması Amino asitlerin amino ve karboksil gruplarının birlikte verdikleri tepkimeler: Ninhidrin tepkimesi Cu2+, Ni2+, Co2+ gibi ağır metal katyonlarıyla kompleks tuzlar oluşması Diketopiperazin türevleri ve polimerler oluşması

Ninhidrin çözeltisi ile kaynatılan bir -amino asit, mavi-menekşe renkli bir kompleks verir.

Amino asitlerin R grupları ile verdikleri tepkimeler (renk tepkimeleri): Ksantoprotein tepkimesi aromatik halka Millon tepkimesi fenil Pauly tepkimesi fenil veya imidazol Nitroprussiyat tepkimesi sülfhidril Ehrlich tepkimesi indol Kurşun sülfür oluşumu tepkimesi tiyol (SH) veya disülfit (SS)

Ksantoprotein tepkimesi: Yapısında aromatik halka bulunan fenilalanin ve triptofan gibi amino asitler için karakteristiktir. Böyle bir amino asit veya protein çözeltisi üzerine konsantre nitrik asit ilave edildiğinde önce beyaz bir tortu, ısıtılırsa sarı bir renk meydana gelir. Daha sonra alkali ilave edilmesi halinde sarı renk koyu portakal sarısı veya turuncu diyebileceğimiz renge dönüşür.

Millon tepkimesi: Yapısında fenil grubu bulunan fenilalanin ve tirozin gibi amino asitler, eser miktarda nitröz asit içeren nitrik asitte çözülmüş cıva nitrat ile ısıtmakla kırmızı renk verirler. Pauly tepkimesi: Yapısında fenil ya da imidazol grubu bulunan fenilalanin, tirozin, histidin gibi amino asitler, alkali ortamlarda sulfanilik asit ve sodyum nitrit karışımı ile tepkimeye girerlerse kırmızı renk verirler.

Nitroprussiyat tepkimesi: Yapısında serbest sülfhidril grubu bulunan sistein gibi amino asitler, seyreltik amonyum hidroksitte çözülmüş sodyum nitroprussiyat ile kırmızı renk verirler. Ehrlich tepkimesi: Yapısında indol grubu bulunan triptofan gibi amino asitler, sülfürik asitte çözülmüş p-dimetilaminobenzaldehit ile reaksiyona sokulursa kırmızımsı pembe bir renk oluşur.

Kurşun sülfür oluşumu tepkimesi: Yapısında tiyol (SH) veya disülfit (SS) grubu bulunan amino asitler NaOH ile kaynatıldığında H2S veya Na2S oluşur; ortama kurşun asetat çözeltisi ilave edildiğinde siyah renkli PbS çöker.

Amino asitlerin tüm gruplarının katılımı ile verdikleri tepkime: Amino asitlerin amino grupları, karboksil grupları ve varsa SH grupları, Cu2+, Co2+, Mn2+, Fe2+ gibi birçok ağır metal iyonlarıyla kompleks kelatlar (şelatlar) oluştururlar.

Amino asitleri tanımlama deneyleri Amino asitlerin amino grupları ile verdikleri reaksiyonlara dayanan tanımlama deneyleri: Van Slyke deneyi: Nitröz asitle azot gazı çıkışı Amino asitlerin amino ve karboksil gruplarının birlikte verdikleri reaksiyonlara dayanan tanımlama deneyleri: Ninhidrin deneyi: Ninhidrin ile mavi-menekşe renk Amino asitlerin renk reaksiyonlarına dayanan tanımlama deneyleri: Ksantoprotein deneyi: Konsantre nitrik asit ile ısıtma sonucu fenil halkasıyla sarı renk

Nonstandart amino asitler Nonstandart amino asitler, bir standart amino asit bir protein yapısına girdikten sonra bir değişim reaksiyonu sonucu türemiş amino asitlerdir. 4-Hidroksiprolin 5-Hidroksilizin 6-N-metillizin -karboksi glutamat Desmozin Selenosistein

4-Hidroksiprolin: Prolin türevidir 4-Hidroksiprolin: Prolin türevidir. Bitki hücre duvarı proteinlerinde ve bağ dokusunun fibröz proteini olan kollajende bulunur. 5-Hidroksilizin: Lizin türevidir. Kollajenin yapısında bulunur.

6-N-metillizin: Lizin türevidir 6-N-metillizin: Lizin türevidir. kasların kontraktil proteini olan miyozinde bulunur. -karboksi glutamat: Glutamat türevidir. Pıhtılaşma faktörü protein olan protrombinde (Faktör II) ve Ca2+ bağlayan diğer belli proteinlerde bulunur.

Desmozin: Dört lizin kalıntısı içerir Desmozin: Dört lizin kalıntısı içerir. fibröz protein olan elastinde bulunur. Selenosistein: Serinin oksijenden daha çok selenyum içeren türevidir. Glutatyon peroksidaz enziminde ve diğer birçok proteinde bulunur.

Proteinlerin yapısında bulunmayan amino asitler: Ornitin Sitrülin Arjinino süksinik asit Homosistein Homoserin Sistein sülfinik asit Dihidroksifenilalanin (DOPA) 5-Hidroksi triptofan Amino grubu -karbonda olmayan amino asitler: -alanin H3N+-CH2-CH2-COO- -aminobutirik asit (GABA) Taurin -aminoizobutirik asit

Peptitler Peptitler, amino asitlerin polimerleridirler. Kuramsal olarak, bir amino asidin -karboksil grubunun OH’i ile diğer amino asidin -amino grubu arasından su ayrılarak peptit bağı oluşur.

Peptit bağlarındaki rezonans veya mezomeri nedeniyle OC N bağı %50 çift bağ niteliği kazanmıştır. Çift bağların eksen etrafında dönmeleri sınırlı olduğundan, peptit bağı oluşumuna katılan grupların atomları (3C, O, N ve H atomları) bir düzlemde bulunurlar. Peptit bağı, rijit ve düzlemseldir.

İki amino asitten dipeptit, Üç amino asitten tripeptit,… 10’a kadar olan amino asitten oligopeptit, daha çok amino asitten ise polipeptit meydana gelir. Proteinler, yüzlerce amino asitten oluşan polipeptitlerdir.

Bir peptitteki amino asit üniteleri, sıklıkla amino asit kalıntıları olarak adlandırılırlar.

Peptidin bir ucunda serbest -amino grubuna sahip amino asit kalıntısı bulunur ki bu uca amino-terminal uç veya N-terminal uç denir. Peptidin diğer ucunda ise serbest -karboksil grubuna sahip amino asit kalıntısı bulunur ki bu uca da karboksil-terminal uç veya C-terminal uç denir.

Alışkanlık olarak kısa peptitler, N-terminal kalıntı solda ve C-terminal kalıntı sağda olmak üzere, dizideki amino asitler soldan sağa doğru belirtilerek isimlendirilirler. Ancak, en sağdakinden önceki amino asitlerin ismindeki “en” soneki, “il” soneki ile değiştirilir.

Fizyolojik etkiye sahip dipeptitler: Karnozin, -alanil histidin yapısındadır Anserin (metil karnozin), -alanil-N'-metil histidin yapısındadır Aspartam (Nutrasweet), L-aspartil-L-fenilalanil metil ester yapısındadır. Yapay tatlandırıcı olarak kullanılır.

Fizyolojik etkiye sahip tripeptitler: Glutatyon (GSH; GSSG), -glutamil sisteinil glisin yapısındadır Tirotropin salıverici faktör, piroglutamil histidil prolinamid yapısındadır

Fizyolojik etkiye sahip pentapeptitler: Ağrı sezilmesinde etkili beyin peptitleridirler. Metiyonin enkefalin, (Tyr-Gly-Gly-Phe-Met) yapısındadır Lösin enkefalin, (Tyr-Gly-Gly-Phe-Leu) yapısındadır

Fizyolojik etkiye sahip oktapeptitler: Dinorfinler: Hipotalamusta oluşturulurlar, morfin benzeri aktiviteleri vardır, iştahın düzenlenmesinde rol oynarlar.

Fizyolojik etkiye sahip nonapeptitler: Oksitosin ve vazopressin (antidiüretik hormon, ADH), hipotalamusta sentezlenirler, aksonlar boyunca hipofizin arka lobuna taşınır ve burada depolanırlar. Bradikinin, hormon benzeri etkileri olan bir peptitdir; inflamatuvar reaksiyonları inhibe eder.

Fizyolojik etkiye sahip dekapeptitler: Kallidin, lizil bradikinin yapısındadır; kinin aktivitesi gösterir; böbrekte oluşur ve böbrek fonksiyonlarını etkiler. Gramicidin S, sirküler yapıda ve 2 D-fenilalanin kalıntısı içeren bir peptitdir.