Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

Günümüz şartları altında insanların en büyük kaygısı artık can ve mal güvenliği haline geldi. Pek çok güvenlik sistemi artık karşılanamayacak kadar pahalı.
İNTERNET HABERLEŞME ARAÇLARI
KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Metin Akbulut.
Kablosuz Ağlar (WLAN).
Kurumsal ve Kamu Sektörü için WiNetwork Çözümleri
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
Chapter 2. Veri İletim Ortamları
Mustafa KARABAĞLI Genel Müdür.
KABLOSUZ ATM AĞLARDA VERİ TRAFİĞİNİN VİDEO TRAFİĞİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ TÜNSER TAYFUNER.
Enerji Performans Uygulamaları,
Ağ Cihazları  Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HATİCE TÜLÜCÜ CEİT 316.
10 IP TERCİH ETMEK İÇİN NEDEN! NEDEN IP SİSTEMLER?
Ağ Topolojileri.
Zigbee Guvenligi Mutalip Kurban Ağ guenligi.
BTN Elektronik Güvenlik
AĞ PROTOKOLÜ.
Modüler, Akıllı Elektrik Sayacı
2- OSI BAŞVURU MODELİ & TCP/IP MODELİ
Biomedikal Ağlar Gökhan AKIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programı “BİLGİSAYAR AĞLARI YAPISI VE UYGULAMALARI” Öğretim Görevlisi.
5. Bölüm Link Katmanı ve LAN’ler
PİLLE ÇALIŞAN SAYAÇLAR İÇİN AMI SİSTEM ÇÖZÜMLERİ
Bluetooth 4.0 Düşük Enerji Teknolojisi ve Kullanım Alanları
Kontrol Alan Ağı(CAN) ve Tıbbi Cihaz Uygulamaları
AĞ MİMARİLERİ.
Kablosuz Sensör Ağı Teknolojisi
KABLOSUZ SENSÖRLER Kenan Baysal.
Büyük Risk Bilgisayar Ağları Network Soru-Cevap 1 Bilgisayar Ağları
AKILI EV SİSTEMİ.
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilişsel Kablosuz Ağlar (Cognitive Wireless Networks)
Taşıma Katmanı Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Ağ Topolojileri.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Ağ Bağlantı Cihazları.
Wireless Medya 1. Wireless LAN organizasyon ve standartları  IEEE – kablosuz network için standartları oluşturur. Temel standart dir.  Direct.
Kablosuz Ağ Güvenliği.
TOSİBOX ile Network Çözümleri
DDR SDRAM, (İngilizce "Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory") bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza anlamına geliyor.
Mobil İletişimin Gelişimi
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
AB-2016 / Kablosuz Duyarga Ağlarında Yönlendirme Algoritmalarının Performans Analizi Yard. Doc Coşkun Atay Sinem Seçgin.
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
PROFİBUS. Profibus (Process Field Bus) geniş kapsamlı üretim ve proses otomasyonu için tasarlanmış açık saha bus standardıdır. Profibus haberleşme sistemi.
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
AĞ TEMELLERİ.  Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Ağlarında Güvenlik
Ağ Topolojileri Öğr. Gör. Ferdi DOĞAN.
SOLAR FOTOVOLTAİK (‘’PV’’) SİSTEMLERİ
BGM 555 Kablosuz Ağlarda Güvenlik ve Mahremiyet
ALİ ÖRTÜL BİLİŞİM NOTLARI
M. Erkan YÜKSEL1, A. Halim ZAİM2  
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
TinySec : Duyarga Ağları için Veri Bağı Katmanı Güvenliği
Ağ Temelleri 2. Hafta Dersi -Ağ nedir? -İletim Yöntemleri -Ağ Topolojileri
ETHERNET KARTI(AĞ KARTI)
Ağ Topolojileri.
Sunum transkripti:

Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee Onur Zeybek 0511008029

Giriş : ZigBee Nedir? IEEE’nin 802.15.4 koduyla standartlaştırdığı bir kablosuz iletişim protokolüdür. 868 MHz-20kb/s, 915 MHz-40kb/s ve 2.4 GHz-250kb/s olarak 3 farklı hızda çalışır. 10 - 75 metre mesafeyi destekler. 6 Ay – 2 Yıl arası batarya ömrü vardır. Güçlü bir şifreleme kullanır. (AES-128) Maliyeti düşüktür. Kurulumu kolaydır.

Hangi alanlarda kullanılır? Akıllı ev, akıllı bina sistemlerinde kullanılır. (ışık kontrolü, pencere ve kapı kilitleri, ısıtma, soğutma, panjur kontrolü, perde kontrolü) Medikal alanlarda takip sistemleri haberleşmesinde kullanılır. Endüstriyel sistemlerde sensorlerin ve cihazların haberleşmesi için kullanılır. Bankacılık alanında hızlı ödeme sistemlerinde kullanılır. Ve benzer alanlarda kullanılır.

ZigBee Ağ Yapısı ZigBee mimarisi network sistemlerine benzerlik gösterir. Yapı3 katmandan oluşur. Fiziksel katman da 2 alt katmandan oluşmaktadır. Bunlar MAC (Media Access Control) ve PHY (Physical) alt katmanlarıdır.

Çalışma Frekansı ZigBee lisanssız olarak kullanılabilen 2.4 GHz ISM bandını kullanmaktadır. Bu band 5MHz genişliğe sahip 16 kanala bölünmüştür. Bunun dışında Avrupa’da 868 MHz’lik band (1 kanal) ve Amerika’da 915 Mhz’lik band (10 kanal) ZigBee için ayrılmıştır.

Çalışma Frekansı

Düşük Enerji Tüketimi ZigBee birçok kablosuz teknolojiye göre çok daha az enerji tüketir. ZigBee’nin Duty-cycle’ı düşüktür. Bunun için aktarım sırasında harcanan güç optimize edilir ve güç tüketimi düşer. ZigBee veri alış-verişi yapmadığı anlarda uyku moduna geçerek enerji tüketimini minimuma düşürür.

Düşük Maliyet, Kolay Kurulum ZigBee sistemleri kolaylıkla kurulabilir. Kurulum maliyetleri çok düşüktür. Cihazların birbirini direkt görmesi gerekmez. Bunun için montaj maliyetleri düşük olur. Yeni cihaz eklemek yada sistemi değiştirmek çok kolay ve düşük maliyetlidir. Güneş panelleri ile rahatlıkla kullanılabilir.

Yüksek Güvenlik Zigbee, 128 bit AES şifreleme ile bilgilerin dinlenmesini engeller. 3 farklı şifreleme anahtarı kullanır ve belirli aralıklarla bu anahtarları yeniler. Yeni mesajları kontrol ederek tekrarlama saldırısından önler. Bütünlük özelliği ile mesajın arasına başka saldırı amaçlı bilgi girmesini engelliyor. Asıllama özelliği ile doğru kişiye ulaşılıp ulaşılmadığını kontrol ediyor. Güvenli merkez özelliği ile tek bir cihazın güvenliği yetki sahibi olmasını sağlıyor.

ZigBee Topolojileri ZigBee star, mesh, tree topolojilerini kullanır. ZigBee sistemlerde genellikle mesh topolojiler tercih edilir.

Teşekkürler…