ÖRGÜTTE KÜLTÜR DEĞİŞTİKÇE YALINLIK SEVİYESİ DEĞİŞİR Mİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
1. GİRDİ KRİTERLERİ PUANLANDIRMA MATRİSLERİ
İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
Güz Yrd. Doç.Dr. Zeynep Ocak
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
3. Sonuç Kriterleri Puanlama Matrisleri
Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
HOŞGELDİNİZ 2005 Yılı Gelir Vergisi Vergi Rekortmenleri
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Soruya geri dön
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI LOYALTY.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
DEĞİŞİM YÖNETİMİ Pervin GÖZENOĞLU.
TEST – 1.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
4 X x X X X
İnovasyon Kültürü Hizmet Yenilikçiliği ve İnsan Kaynakları Uygulamaları Arasındaki İlişkilerin Test Edilmesi: Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma.
Mukavemet II Strength of Materials II
Yeditepe Üniversitesi Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Cultural Barriers & Marketing Communication Sunumu YASEMİN KINAY
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
Diferansiyel Denklemler
Sosyal Pazarlamanın Yeni Aracı: Kitle Fonlaması
20. Ulusal Pazarlama Kongresi
Kültüre dair Örgüt kültürü, işletme kültürü, toplum kültürü ya da firma kültürü şeklinde adlandırılan değerler toplamı, çeşitli yönetim ve organizasyon.
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KADINLARIN YÜKSEK POZİSYONA GELEMEME NEDENLERİ Araş. Gör. M. Berrin BULUT Ahi Evran Üniversitesi (Psikoloji) Nisan 2014, Kırşehir.
TOYOTA ÜRETİM SİSTEMİ GÖZDE GÖKSEL.
KURUM KÜLTÜRÜ.
Sunum transkripti:

ÖRGÜTTE KÜLTÜR DEĞİŞTİKÇE YALINLIK SEVİYESİ DEĞİŞİR Mİ ÖRGÜTTE KÜLTÜR DEĞİŞTİKÇE YALINLIK SEVİYESİ DEĞİŞİR Mİ? HİZMET VE ÜRETİM İŞLETMELERİNDEN BİR KESİT Doç. Dr. Fatma Pakdil Derya Gülel Nihal Armutlu Başkent Üniversitesi YAEM 2010 İstanbul

Sunum planı Araştırmada ele alınan problem Yalın yönetim ilkeleri Kültür boyutları Araştırma yöntemi Araştırma sonuçları Araştırmanın kısıtları Sonuçlar

ARAŞTIRMADA ELE ALINAN PROBLEM Yalın üretim uygulamalarının her ülkede, her kültürde ve her örgütte aynı başarı düzeyini yakalayamaması Kültürel farklılıkların yalın yönetim üzerindeki etkilerinin araştırılması Yalın yönetimin etkililiği için gerekli olan kültür yapısı nasıl olmalıdır?

ARAŞTIRMADA ELE ALINAN PROBLEM Yalın yönetimin etkililiği Ulusal kültürün özellikleri Diğer faktörler Organizasyonel kültürün özellikleri

Yalın yönetim ilkeleri Felsefe Süreçler Çalışanlar ve ortaklar Problem çözme Liker, J. (2004) The Toyota Way. New York, NY: McGraw-Hill

Felsefe Yönetim kararlarını, kısa vadeli finansal hedefler pahasına bile olsa, uzun vadeli bir felsefeye dayandırın. Liker, J. (2004) The Toyota Way. New York, NY: McGraw-Hill

Süreçler 2. Problemleri su yüzüne çıkarmak için kesintisiz bir süreç “akışı” yaratın. 3. Fazla üretimden kurtulmak için çekme sistemleri uygulayın. 4. İş yükünü düzleştirin (Heijunko). 5.Kaliteyi en baştan sağlamak için problemleri çözmek üzere durdurma kültürü geliştirin(Jidoko). Liker, J. (2004) The Toyota Way. New York, NY: McGraw-Hill

Süreçler 6.Görevleri standartlaştırmak sürekli iyileştirmenin ve çalışanların yetkilendirilmesinin temelidir. 7.Sadece insanlarınıza ve sürece hizmet eden özenle test edilmiş teknolojiyi kullanın. 8.Görsel kontrolü hiçbir problemin saklı kalmayacağı şekilde kullanın. Liker, J. (2004) The Toyota Way. New York, NY: McGraw-Hill

Çalışanlar ve ortaklar 9. İşi iyi anlayan, felsefeyi yaşayan ve başkalarına öğreten liderler yetiştirin. 10.Şirketinizin felsefesini izleyen, istisnai insanlar ve ekipler geliştirin. 11. Onları zorlayacak ve iyileşmelerine yardımcı olacak geniş partner ve tedarikçi şebekenize saygı duyun. Liker, J. (2004) The Toyota Way. New York, NY: McGraw-Hill

Problem çözme 12. Durumu tam olarak anlamak için gidip kendi gözünüzle görün(genchi genbutsu). 13.Kararlarınızı acele etmeden, bütün seçenekleri enine boyuna inceleyerek, mutabakatla alın ve aldığınız kararı hızla uygulayın. 14.Aralıksız yansıtma(hansei) ve sürekli iyileştirme(kaizen) yoluyla öğrenen bir örgüt haline gelin. Liker, J. (2004) The Toyota Way. New York, NY: McGraw-Hill

Kültür boyutları Bireycilik, toplulukçuluk Güç mesafesi– yüksek, düşük Belirsizlikten kaçış– yüksek, düşük Erkillik, dişillik Uzun döneme, kısa döneme odaklılık Explain – more on slide? Hofstede, G. H. (1997). Cultures and Organizations: Software of the Mind. New York, NY: McGraw-Hill.

Bireycilik, toplulukçuluk Bireyler arası bağların zayıf olduğu topluluklar Bireyler kendi amaçları için yalnız çalışmayı tercih ederler. Toplulukçuluk İnsanların sıkı bağlarla bağlandığı gruplardan oluşan topluluklar Gruplar bireylerin sadakatini önemser. Bireyler grup amaçları için grup içinde çalışmayı tercih ederler.

Güç mesafesi Bir toplumun kurum ve organizasyonlarda kabul ettiği eşit olmayan güç dağılımı. Düşük güç mesafesi Amirler astlarına karşı daha az güç sergilerler. Çalışanlar ne yapacaklarının söylenmesine ihtiyaç duymadan çalışabilirler. Yüksek güç mesafesi Çalışanlar, amirlerin ne yapılacağını söylemesini beklerler. Merkezi organizasyonlar ve merkeze toplanmış güç Çalışanlar yöneticilerin verdiği kararlara bağlıdırlar.

Belirsizlikten kaçış Toplumlarda üyelerin belirsizlik ve bilinmeyen durumları tehdit edici bulması Belirsizlikten kaçış yüksek Çalışanlar risk, başarısızlık ya da belirsizlik durumlarını kabul etmek istemezler. Kurallara uygun davranışların özendirildiği toplumlar. Belirsizlikten kaçış düşük Çekişme, yarış, risk alma, farklılık ve öncülük etmeyi destekleyen kültürler. Yaratıcılığın, değişimin ve inovasyonun desteklendiği kültürler.

Erkillik ve dişillik Erkillik Dişillik Cinsiyet rollerinin açıkça farklı olduğu kültürler. Erkek bireyler iddialı, sağlam ve maddi başarılar üzerine odaklanmıştır. Kadın bireyler alçak gönüllü, merhametli ve yaşam standartlarının kalitesi ile ilgilidir. Dişillik Duygusal cinsiyet rollerinin aynı olduğu kültürler. Kadın ve erkekler bireyler alçak gönüllü, merhametli ve yaşam standartlarını kalitesi ile ilgilidir.

Uzun ve kısa döneme odaklılık Uzun döneme odaklılık Çaba gösterilen her bir davranışta gelecekteki ödüllere önem veren kültürler. Kısa döneme odaklılık Çaba gösterilen her bir davranışta günümüzdeki ödüllere önem veren kültürler.

Yalın felsefe ilkeleri ve kültür boyutları Güç mesafesi Belirsizlikten kaçış Toplulukçuluk Bireycilik Dişi kültür Erkek kültür Uzun döneme odaklılık Kısa döneme odaklılık Yönetim kararlarını kısa vadeli finansal hedefler pahasına bile olsa, uzun vadeli bir felsefeye dayandırın.   2. Problemleri su yüzüne çıkarmak için kesintisiz bir süreç akışı yaratın. 3. Fazla üretimden kurtulmak için “Çekme” sistemlerini kullanın. 4. İş yükünü düzleştirin (Heijunka). 5. Kaliteyi baştan sağlamak için problemleri çözmek üzere durdurma kültürü geliştirmek.

Yalın felsefe prensipleri ve kültür boyutları Süreçler Çalışanlar ve ortaklar Problem çözme Güç mesafesi - Bireyselcilik Dişillik + Belirsizlikten kaçış Uzun döneme odaklılık I would give detail for each correlation, either positive or negative. + yüksek korelasyon 0 korelasyon yok - Negatif korelasyon

Araştırma metodolojisi Hipotezler Örneklem Bilgi toplama araçları Analiz sonuçları

Hipotezler H1:Yalın üretimin başarısı için örgüt kültürü dişil özelliklere sahiptir. H2:Yalın üretimin başarısı için örgüt kültüründe belirsizlikten kaçış yüksektir. H3:Yalın üretimin başarısı için düşük güç mesafesi vardır. H4:Yalın üretim uygulayan kültürler ortaklaşa davranışçı kültürlerdir. H5: Yalın üretimi uygulayan kültürler uzun döneme odaklıdır.

Örneklem Firmalar Katılımcı sayısı Toplam 207 Firma 1 48 Firma 2 31 40 Firma 4 88 Toplam 207

Demografik özellikler Frekans Yüzde (%) CİNSİYET Bay 163 81,5 Bayan 37 18,5 YAŞ 20 yaş altı 5 2,5 20-24 yaş 24 12,0 25-30 yaş 36 18,0 30-34 yaş 72 36,0 35-39 yaş 35 17,5 40-49 yaş 25 12,5 50-59 yaş 3 1,5 EĞİTİM 10 yıl veya daha az 15 7,5 11 yıl 56 28,0 12 yıl 21 10,5 13 yıl 11 5,5 14 yıl 4 2,0 15 yıl 17 8,5 16 yıl 22 11,0 17 yıl 12 6,0 18 yıl veya daha fazla 42 21,0   Toplam 200 100,0

Bilgi toplama araçları Kültür boyutları ölçeği (VSM 08) Yalın değerlendirme soru formu

Analiz sonuçları Güç mesafesi Bireycilik/ Topluluıkçuluk   Güç mesafesi Bireycilik/ Topluluıkçuluk Erkek/Dişi kültür Belirsizlikten kaçış Uzun-kısa döneme odaklılık Firma 1 43,23 18,41 8,75 15,31 4,52 Firma 2 30,67 43,71 31,84 2,07 33,80 Firma 3 42,75 2,50 7,90 15,50 48,25 Firma 4 33,33 18,50 4,38 13,13 8,31

Analiz sonuçları

Analiz sonuçları Firmalar Yalınlık puanları 38 48 54 61 Firma 1

Analiz sonuçları Regresyon analizi Anova Pearson korelasyon analizi Bireycilik Uzun döneme odaklılık Pearson korelasyon analizi Yalınlık düzeyi ile erkil kültür arasında negatif yönlü bir ilişki vardır (%-14.2).

Hipotezler H1:Yalın üretimin başarısı için ulusal kültür dişil özelliklere sahiptir. √ H2:Yalın üretimin başarısı için ulusal kültürde belirsizlikten kaçış yüksektir. H3:Yalın üretimin başarısı için düşük güç mesafesi vardır. H4:Yalın üretim uygulayan kültürler ortaklaşa davranışçı kültürlerdir. √ H5: Yalın üretimi uygulayan kültürler uzun döneme odaklıdır. √

Çalışmanın kısıtları Firma sayısının az olması (4) Örneklemin cinsiyet açısından yanlı olması Bay (%81.5) Bayan(%18.5)

Sonuçlar Batıdaki ülkelerden herhangi bir kültürel değişiklik yapılmadan direk alınan yalın üretim teknolojileri kültürel engeller ve yalın üretimde başarısızlıkla karşılaşır. Yalın üretimi başarılı bir şekilde uygulamak için öncelikle köklü kültürel değişikliklerin yapılması gerekir. Ayrıca yalın üretimin başarısı için organizasyonel kültürün sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Bu çalışma, firmalara, yalın üretimi başarıyla uygulamaları için gerekli olan kültürel yapının özelliklerini tanımlar. Erkek kültür ile firmaların yalınlık düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Uzun döneme odaklılık ve toplulukçulukla yalın üretim arasında pozitif yönlü ilişki vardır.

Teşekkürler…