Bologna Sürecinde Hareketlilik ve Türk Yükseköğretimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
Advertisements

1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
MİSYON VE VİZYON T.C PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ nin VİZYONU ( ÖZGÖRÜŞÜ ); Dünya kalitesi ve standartlarında eğitim ve öğretim vermek, araştırma yapmak ve küresel.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ YAŞAM BOYU ÖĞRENME
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ Balıkesir Üniversitesi Ziyareti Mayıs 2009 Prof. Dr. Süheyda Atalay Prof. Dr.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ: Öğrenci Konseyi Başkanlarına Yönelik Toplantı 14 Mayıs 2010 Akdeniz.
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
Bologna Süreci Nedir? Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek.
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Prof. Dr. Nejat Erk, Türkiye Bologna Uzmanı ŞUBAT 2008 CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ-MANİSA.
BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI : BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 07 Aralık 2007, Uludağ Üniversitesi, BURSA BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE.
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
LLP / Erasmus Bilgi Paylaşım Toplantısı Meslek Yüksek Okulu Yrd.Doç.Dr. Çetin GENÇER AB Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Kurumsal Koordinatörü.
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı BOLOGNA SÜRECİ 2014 ve SONRASI DÖNEMİ (YAYILIM, UYGULAMA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TANINMA) 22.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Öğrencilerin Bologna Sürecindeki Hakları ve Sorumlukları 30 Nisan 2012, Balıkesir Üniversitesi.
BOLOGNA (BOLONYA) SÜRECİ ve KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ Neler yaptık ? Neler yapacağız ? KASIM, 2013 Kırklareli Kırklareli Üniversitesi Bologna Koordinatörlüğü.
Diploma Eki (DE) Diploma Supplement (DS)
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
Hazırlayanlar: Mustafa Safa Horpan Özlem Çetin Sibel Temizel
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Bologna Eşgüdüm Komisyonu Başkanları Toplantısı Turgut Özal Üniversitesi 20 Mayıs Mayıs 2011 A. Bülent Özgüler Bilkent Üniversitesi Mezunları ile.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ 30 NİSAN 2012,İZMİR N.KÜRŞAD SOLAK AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANI.
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
Dr. Armağan Erdoğan TÜRK YÜKSEKÖĞRETİMİNDE BOLOGNA SÜRECİ UYGULAMALARı VE GELECEĞE BAKıŞ SOSYAL BOYUT KAVRAMı: UYGULAMALAR VE ÖNGÖRÜLER Dr. Armağan Erdoğan.
TÜRK YÜKSEKÖĞRETİMİNDE BOLOGNA SÜRECİ VE GELECEĞE BAKIŞ I. BOLOGNA SÜRECİ ARAŞTIRMALARI KONGRESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, EYLÜL 2015 Prof. Dr. Mehmet.
Avrupa Birliği Eğitim Programları
Doç. Dr. İlhan Kaya 5 Kasım 2010 Muş Alpaslan Üniversitesi.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ Türkiye’de Hareketlilik ve Erasmus 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR Pırıl AKIN YÖK AB ve Uluslararası İlişkiler Birimi.
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ
Bologna Süreci ve Anorganik Kimyada Alternatif Araştırma Alanları
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Uluslararası Gelişmeler: 2012 Bükreş Bakanlar Zirvesi Sonuçları
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Bologna Sürecinde Hareketlilik ve Türk Yükseköğretimi BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ: 2009-2011 Bologna Sürecinde Hareketlilik ve Türk Yükseköğretimi Prof. Dr. İbrahim ÖZEN Rektör Karadeniz Teknik Üniversitesi Akdeniz Üniversitesi 18 Haziran 2010, Antalya

BOLOGNA SÜRECİ: ÖZET 2020 (revize) 19 Haziran 1999 : Bologna Deklerasyonu AMAÇ: Avrupa ülkelerindeki yükseköğretim sistemlerinin yeniden yapılandırılması Bilgi tabanlı toplumu oluşturma Bilgi tabanlı ekonomiyi oluşturma NİHÂİ HEDEF (2010) 1) Avrupa Yüksek Öğretim (EHEA-AYA) ve 2) Avrupa Araştırma Alanlarını (ERA) oluşturmak Yüksek hareketlilik (öğrenci, akademik ve idari personel), Birbiri ile karşılaştırılabilir ulusal eğitim sistemleri, Birbiri ile çok iyi ilişkilendirilmiş öğretim ve araştırma etkinlikleri İç ve dış paydaş katılımı ile sürekli denetlenen ve izlenen süreç 2020 (revize)

B O L O G N A S Ü R E C İ 1998 Sorbonne Deklerasyonu 1999 Ortak Bir Yeterlilikler Çerçevesinin Oluşturulması Ortak iki seviyeli eğitim sisteminin yerleştirilmesi (Lisans ve yüksek lisans Öğrenci ve eğitmenlerin hareketliliğinin sağlanması B O L O G N A S Ü R E C İ 1998 Sorbonne Deklerasyonu Kolay anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir dereceler Kredi sistemi (AKTS) Araştırmacıların hareketliliği Kalite güvencesi Yükseköğrenimde Avrupalılık boyutu 1999 Bologna Deklerasyonu Yaşam Boyu eğitim (LLP) Sosyal Boyut Yükseköğrenim kurumları ve öğrencilerin katılımı Avrupa Yüksek Öğrenim Alanının Özendirilmesi 2001 Prag Bildirisi Kurumsal, Ulusal ve Avrupa seviyelerinde Kalite Güvencesi Doktora eğitiminin 3. seviye olarak kabul edilmesi Derecelerin ve kredilerin tanınması (Diploma Eki) Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi Eğitim ve araştırma arasında yakın bağlantı 2003 Berlin Bildirisi Sosyal Boyut’un güçlendirilmesi Kalite Güvencesi’nin standartları ve rehberleri Ulusal Yeterlilikler Çerçeveleri Ortak Dereceler’in takdimi ve tanınması Yükseköğrenimde esnek öğrenme yolları 2005 Bergen Bildirisi Avrupa Kalite Güvencesi Kaydı’nın oluşturulması Bologna Sürecinin Global Boyutunu geliştirme stratejileri Sosyal Boyutu izleme amaçlı etkin ulusal planların üretilmesi 2007 Londra Konferansı 2020 yılına kadar mezunların en az %20’sinin hareketliliğinin sağlanması Yükseköğretimden faydalanan grupların artırılmasının sağlanması Yükseköğretime ayrılan kaynakların artırılması ve çeşitlendirilmesi 2009 Leuven Konferansı

HAREKETLİLİK Bu nedenle (Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kurulmasını sağlayan) Roma antlaşmasından (1957) beri Avrupa’nın ana hedeflerinden biri Avrupa Yüksek Öğretim Alanının en önemli ayaklarından biri (Bologna Süreci) Bu nedenle (Erasmus, Mundus, Tempus, LLP, Leonardo da Vinci, 6. ve 7. Çerçeve Programları gibi) bir çok AB tarafından fonlanan programlarla desteklenmektedir Öğrenci ve personel hareketliliği sürekli özendirilmekte ve hareketliliğin artması için tedbir alınması önerilmektedir (Leuven Bildirgesi)

HAREKETLİLİK VE KÜRESELLİK Küresel olarak bir marka olmayı başaran (Oxford ve Cambridge gibi), Öğrencilerin global bir yarış için hazırlandığı bir ortam sağlayabilen, Disiplinlerarası çalışmaların ön plana çıkabildiği ulusal ve uluslar arası projelerin yürütülebildiği bir ortamı olan Araştırma gruplarının oluşturulduğu, Çok kültürlü bir ortamın sağlandığı (farklı ülkelerden öğrencileri olan) Uluslar arası akademik personelin çalıştığı Uluslar arası danışmanlıklar yapabilen ve mezunları büyük firmalarda iş bulabilen Ulusal ve uluslar arası boyutta ziyaretçi sayısı yüksek üniversiteler küresel oyuncu olabilirler …. Prof Eric Thomas, Rektör, University of Bristol, UK

HAREKETLİLİK Leuven Bakanlar Konferansı Sonuç Bildirgesi ile: ………….. Hareketlilik Avrupa Yüksek Öğretim Alanı’nın en önemli ayağı olması gerektiği 2020 yılı itibarıyla mezunların en az % 20’si öğrenim hayatlarında hareketlilik yapmış olmasının hedeflendiği Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının her birinde müfredat yapısında hareketlilik penceresi oluşturulmasının gerekliliği …………. vurgulanarak, hareketliliğin önemine vurgu yapılmakta ve ülkeler ile yükseköğretim kurumları hareketlilik için özendirilmektedir.

Neden Hareketlilik ? Farklı öğrenme süreçlerinin ve ortamlarının denenmesi için olanaklar sunar, bilgi ve deneyimin paylaşılması ve transferini kolaylaştırır Öğrencilerin/personelin kişisel ve mesleki gelişimini teşvik eder, Akademik işbirliklerinin gelişmesine ve kalitenin yükseltilmesine etki eder Öğrencilerin/personelin kendi ülkesi dışında da iş sahibi olabilmesine katkı yapar, Küresel anlamda iş çevrelerinin ihtiyaçlarına katkı sağlar, Küresel vatandaşlığın gelişimine katkı sağlar, Yeni arkadaşlıklar ve kültürler arası etkileşimin gelişimine yardımcı olur ve karşılıklı anlayışın gelişimini sağlar, Öğrencilerin/personelin sahip oldukları ya da olmadıkları imkanları kavramasına yardımcı olur, Düşünen, sorgulayan ve çözüm üretmeye çalışan bir toplum oluşumuna katkı sağlar

Ne tür hareketlilik? Öğrenci Hareketliliği Düşey hareketlilik (bir üst dereceyi elde etmek üzere yapılan / derece hareketliliği) Erasmus-Mundus Tempus …….. Yatay hareketlilik (aynı derece içinde yapılan / kredi hareketliliği) LLP-Erasmus öğrenim hareketliliği LLP-Erasmus staj hareketliliği Yoğun programlar Leonardo da Vinci hareketliliği ….. Personel Hareketliliği LLP-Erasmus Ders verme hareketliliği LLP-Erasmus Eğitim alma hareketliliği AB Çerçeve programları

ERASMUS HAREKETLİLİĞİ EURHOPE * * * “Avrupa Komisyonu’nun görüşü şudur: Öğrenci ve personelin Erasmus Programı’na katılımı genel bir kural olmalıdır; istisna değil” J. Figel’, Avrupa Komisyonu 13 Mayıs 2008

AVRUPA ERASMUS ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ Hareketli Öğrenci Sayısı 1987’den 2008’e kadar Toplam 1.866.625 öğrenci 2012 hedefi: 3 milyon öğrenci 2007-2008 değişimi : %14,67 2012 hedefine varmak için beklenen değişim : %13,2 Toplam

AVRUPA ERASMUS ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ 2007-2008 Dönemi İçin

AVRUPA ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ Düzgün ve devamlı bir artış

Türkiye’de Erasmus Katılımı Yükseköğretim kurumları Avr. Ünv. Beyannamesi alan Kurum Sayısı

TÜRKİYE ERASMUS ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ +%10 Giden Öğrenci Sayısı +%41 +%56 +%150

TÜRKİYE ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ Öğrenci değişimi en çok Sosyal Bilimler ve Mühendislik alanlarında

TÜRKİYE ERASMUS HAREKETLİLİĞİ Öğrenci Eğitim Alma Hareketliliği Öğrenci Staj Hareketliliği Bayan öğrenciler değişime daha çok meyilli

TÜRKİYE ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ Giden Öğrenciler Gelen Öğrenciler Öğrenci Sayısı

TÜRKİYE ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ Personel Sayısı

TÜRKİYE ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ Erkek personel değişime çok daha yatkın

TÜRKİYE ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ Personel Sayısı Giden personel Gelen personel

TÜRKİYE ERASMUS PERSONEL HAREKETLİLİĞİ

DİĞER HAREKETLİLİKLER Ortak derece programları İki taraflı değişim anlaşmaları Çift derece programları (düşey / derece hareketliliği) Ancak bu programlarla hareketlilik Genellikle çok daha az ve sınırlı Bireysel ve kurumsal çalışmalarla ilişkili İstatistiksel veriler yok: Yeni Bologna Raporu sonucunda olabilir ?

Hareketlilik: Çok yüzlü bir Mücevher Hareketlilik kristalinde mevcut yüzeyler Hükümetler Avrupa Parlamentosu Avrupa Komisyonu Ulusal Ajanslar Ulusal bakanlıklar (Milli Eğitim, İç İşleri ve Dış İşleri bakanlıkları) Bölgesel kurumlar (Emniyet) Üniversite yöneticileri Dış İlişkiler Birimleri, Öğrenci İşleri, Bilgi İşlem Kalacak Yer Sorumluları (Yurtkur ?, özel yurtlar, üniversite) Akademisyenler Yabancı dil hazırlık merkezleri Destek birimleri Öğrenci temsilcilikleri, dernekleri Öğrenciler Aileler …….. Mücevher “parlar” Ancak eğer tüm yüzeyler parlatılmışsa

HAREKETLİLİK: Sorunlar Ulusal Vize sorunları Ekonomik ve kültürel sorunlar Kurumsal Öğrenci portfolyosu ve seviyesi Öğretim üyelerinin ders yükü Yönetimin yaklaşımı ve personel politikası Hareketlilik için gereken yapısal araçların varlığı Bilgi işlem alt yapısı ve WEB , bilgi paketleri, öğrenme çıktıları ve yeterlilikler AKTS ve DE çalışmaları Ders / kredi / derece tanıma problemleri Çevresel (ailevi problemler) Bireysel (maddi sorunlar, zamanlama, ders eşleştirme sorunları)

AKTS ve DE ÇALIŞMALARI Ülke genelinde çok önemli mesafe alındı Bir çok yükseköğretim kurumunda Bologna Süreci ile uyumluluk sağlandı, AKTS kredileri hesaplandı 2009’da 7 üniversite DE aldı Bilkent, Ege, Gebze, KTÜ, ODTÜ, Sabancı, Sakarya Avrupa genelinde toplam 52 üniversite 2010’da 4 üniversite DE aldı Anadolu, İzmir Ekonomi, İzmir YTE, Marmara Avrupa genelinde toplam 53 üniversite (2007’den sonra) Şu ana kadar Avrupa genelinde alınan toplam 105 DE’den 11’i Türk Yükseköğretim kurumu 2010’da 2 üniversite (KTÜ ve Sakarya) AKTS etiketi aldı Avrupa genelinde toplam 5 üniversite Avrupa’da şu ana kadar toplam 27 üniversite Türkiye’de bir çok üniversitede DE çalışmaları tamamlandı ve DE mezunlara verilmeye başlandı

AKTS ve DE ÇALIŞMALARI SORUNLAR Bir çok yükseköğretim kurumunda problemler: Öğretim üyeleri, ağır ders yükleri nedeniyle AKTS çalışmalarına yeterli zamanı ayıramamakta Öğrenci iş yükü hesabında problemler ? Program yeterlilikleri ve Öğrenme çıktıları yazımında problemler? Bazı üniversitelerde DE hazır değil Bazı üniversitelerde DE hazırlanmış; ancak mezunlara (diploma ile birlikte) verilmemekte Bazı üniversitelerde DE’yi hazırlayan Öğrenci İşleri personeli yeterli donanıma sahip değil Yeni kurulan üniversiteler süreçte geri. Fakat açığı kapatmaları mümkün…

HAREKETLİLİK: Sorunlar Tanınma Problemleri Yurt dışında alınan derslerin eşleştirilmesinde problemler var? Öğretim üyeleri kendi derslerinin başkalarından (hareketlilik kapsamında) alınmasına karşı Bölüm yönetimleri ders programlarındaki derslerin aynı şekilde alınmasında ısrarcı, esnek değil Bazı birimler hareketlilik kapsamında alınacak olan derslerin içeriklerinin programdaki derslerin içerikleriyle %100’e yakın örtüşmesinde ısrarcı Bazı kurumlarda, yurt dışında alınan ve başarılan derslerin isimleri öğrenci transkriptine işlenmiyor Başarılan derslerin kredileri ve notları eşleştirme sonrasında önemli oranda değiştiriliyor. ………………….

HAREKETLİLİK: Tavsiyeler (Öğrenci) Hareketliliğini artırmak adına: Bölüm müfredatlarının hareketliliğe olanak verecek şekilde düzenlenmesi / esnetilmesi (hareketlilik penceresi sağlanması) Akademisyenlerin süreçte öğrencilere pozitif destek vermesinin sağlanması !!! Kurumsal desteğin artırılması (Dış İlişkiler Birimi ile) Ek maddi kaynak oluşturulması Ortak derece programlarının artırılması Akademik birimlerin uluslar arası bağlantılarını artırabilmesi adına kurumsal destek sağlanması

HAREKETLİLİK: Tavsiyeler (Personel) Hareketliliğini artırmak adına: Akademik birimlerin uluslar arası bağlantılarını artırabilmesi adına kurumsal destek sağlanması Personel hareketliliğinin cazip hale getirilmesi Atama-yükseltme kriterlerine dahil edilmesi (Maddi/manevi) teşvik verilmesi Ortak çift / çok taraflı araştırma projelerinin geliştirilmesine katkı sağlanması (proje desteği verilmesi) Yabancı dil desteği Proje yazım desteği İletişim desteği

Teşekkürler! Her gün bir yerden göçmek Ne iyi Her gün bir yere Konmak ne güzel Bulanmadan, donmadan Akmak ne hoş Dünle beraber Gitti cancağızım Ne kadar söz varsa Düne ait Şimdi yeni şeyler Söylemek lazım Mevlana Celaleddin Rumi   Teşekkürler!