İmalat Planlama ve Kontrol Sistemi (İPKS)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İTME VE ÇEKME SİSTEMLERİ HAZIRLAYANLAR NİLHAN GÜLLÜ ÖZGE ÖZER
Advertisements

MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
Strateji Tasarımı İlker acar.
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
Bütünleşik Dökümhane Çözümü
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
Envanter. Envanter Envanter bir Mali Yatırımdır Sonuçları: Talep Tahmininde Hata Planlama Hataları Kayıt Kusurları Kalite, İşgücü, Makine Problemleri.
Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK
Lojistik Yönetimi Ders – I
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
YERLEŞTİRME DÜZENİ TİPLERİ
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ VE YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
İşletme Yönetimine Giriş Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
Endüstri Mühendisliğinde Karar Alanları ve Proses Tasarımı
İlaç Üretiminde Tedarik Zinciri Yönetimi
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Fonksiyonel Bakış Açısıyla Sistemler
İşletmeyi neden kurarız ?
İşletmelerde Üretim Faaliyetleri Copyright S.K.Mirze1.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Bilişim sistemlerinin türleri
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
ÜRETİM YÖNETİMİ PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR NORMAN GAITHER,GREG FRAZIER, OPERATIONS MANAGEMENT Slides prepared by John Loucks  2002.
İşletmeye Giriş Konu 10: İşletmelerde Üretim Faaliyetleri
Tedarik Zinciri Yönetimi
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
STOK YÖNETİMİ Mba Operasyon yönetimi
YALIN SİSTEMLER. YALIN SİSTEMLER - YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME - YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI - YALIN SİSTEMLERDE.
İşletmelerin Kuruluşu, İş Planı ve Fizibilite
MRP (Malzeme İhtiyaç Planlama)
ÜRETİM VE OPERASYON YÖNETİMİ 2009 Prof.Dr. Şakir ESNAF İ.Ü.MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AVCILAR İSTANBUL.
ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ Öğr. Gör. Kadir GÜNGÖR
Manufacturing Planning and Control – İmalat/Üretim Planlama ve Kontrol
İŞLETMELERDE VERİMLİLİK: ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONU
Alacak ve Stok Yönetimi
Stok Politikasına Göre Üretim Sistemleri
ERP Kurumsal Kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning)
KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sisteminin gelişimi:
Chapter 8 Vollmann, Berry, Whybark, Jacobs
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İyi bir akla sahip olmak yeterli değildir
Üretim Yönetimi 1.Bölüm.
Tedarik ziNCİRLERİ yÖNETİmi
PAZARLAMANIN ÖNEMİ.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri – Temel Kavramlar
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 9. Hafta İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
Bölüm 1 Mühendislik Ekonomisi Kararları
PAZARLAMA SİSTEMİNE GİRİŞ Büşra YARADILMIŞ
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Pazarlama İletişimi
Sunum transkripti:

İmalat Planlama ve Kontrol Sistemi (İPKS) İPKS; Makine,malzeme,insan ve üreticileri içeren imalat sürecinin planlanması ve kontrol edilmesi süreci Pazarın gereklerini karşılayacak şekilde tasarlanıp, müşterilerle ilişkiyi sağlama yeteneğine sahip olmalı

Planlama ve Kontrol Sistemleri: Amaç Bireysel-örgütsel gereksinimlerin karşılanması en az maliyetle gerçekleştirilmesi işgücü,makine, hammadde, ara girdi gibi kaynakların üretimi geciktirmeyecek şekilde zamanında sağlanması Planlama için bilgisayar destekli etkin,bilimsel yöntemlerin geliştirilmesi En Güncel 2 İPK felsefesi!: MRPII ve JIT

İPKS’nin Temel İşlevleri Kapasite ve pazarda ortaya çıkabilecek gereksinimler için elverişli bir ortam hazırlanması Önceden kestirilmesi zor olan durumlara ilişkin (dinamik bir çevrede) müşteri taleplerini karşılamak: Dolayısıyla uzun dönemli müşteri ilişkilerine girilmesini sağlayıcı iletişim bağının kurulması

İPKS’nin Temel İşlevleri Malzeme planı hazırlanarak üretimde kullanılacak malzeme miktarının zamanında ulaşmasını sağlamak Techizat ve benzeri araç-gerecin uygun olup olmadığının ortaya konulması Envanter (hammade, yarıürün, nihai ürün) kontrolunun yapılması, uygun yerlerde depolanması İşgücü, müşteri, tedarikçi kayıtlarının tutulması

İPKS’nin Temel İşlevleri Üretim etkinliklerinin şematik olarak programlanması, böylece insan ve makinelerin doğru şekilde çalışması İmalat işlemlerinde; fiziki, finansman ve diğer fonksiyonlarla ilgili ortaya çıkabilecek değişiklikler konusunda yöneticilere bilgi sağlamak

Genel İmalat Planlama ve Kontrol Sistem Şeması Kaynak Planlama Üretim Planlama Talep Yönetimi Ana Üretim Programı Ayrıntılı Kapasite Planlama Ayrıntılı Malzeme Planlama Kapasite ve Malzeme Planlama Atölye Sistemi Satış Sistemi Kısım A Kısım C Kısım B

Kısım A:Stratejik Düzey Üst düzey yönetim ile ilgili işlemleri içerir. İPK için şirketin amaçlarının belirlendiği aşama 4 bileşen içerir:

Kısım A: Talep Yönetimi Müşteri ürün taleplerinin önceden kestirilmesi (satış kestirimleri), Sipariş girişleri, Sipariş taahhütleri (sipariş kontrolü), Şirketler ve yerleşimler arası talebin dengelenmesi ile Talebin etkilediği işletmenin tüm etkinliklerinin eşgüdümlenmesi işlemini içerir.

Kısım A: Üretim Planlaması Şirketin stratejik planına üretim girdi değeri sağlar ve aynı planda imalatın rolünü belirler. Üretimin planlandığı gibi gerçekleştirilmesini kontrol eder.

Kısım A: Ana Üretim Programı Ürün imalat seçenekleri ve nihai ürünlerin neler olacağı belirlenir. Üretim planının toplam değerlerini girdi olarak alır. Nihai ürünlerin tümü için miktar ve tarih bilgilerini içerir.

Kısım A: Kaynak Planlama (Arz Yönetimi) Şimdi ve gelecekteki ürünü üretmek için gerekli kapasiteyi sağlar. Kısa vadede makine ve işgücü tedariki ÜP,AÜP,MRPI,atölye,satış sistem kontrolü Uzun vadede büyük inşaat, yatırımlar v.b anlamındadır. İmalat planlama ve kapasite arasındaki dengenin sağlanması için bir temel oluşturur.

Kısım B:Taktik Düzey Ayrıntılı malzeme ve kapasite planlamasını gerçekleştirmek için gerekli sistemler kümesidir. AÜP ile ayrıntılı malzeme planlama doğrudan ilişkilidir. Ürün üretimi için az sayıda üretim aşamasına sahip firmalar bu planları geliştirmek için üretim oranları tanımlayabilirler. Çok değişik ürünler üreten çok aşamalı süreçlere sahip firmalarda ayrıntılı malzeme planlama MRP (Malzeme Gereksinim Planlama) adı verilen bir tanımsal yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilir.

MRP AÜP bağlı olarak hammadde ve ara girdilerin sağlanması ve parçaların üretimine ilişkin başlama ve tamamlama tarihlerinin programlanması işlemini yerine getirir. Hammadde ve yarı ürünlere ilişkin zamana bağlı (zaman evreli) planlar hazırlanmasını sağlayabilir Bu malzeme planı tüm yarı ürünlerin üretimi için gerekli makine ve emek miktarını hesaplamak için ayrıntılı kapasite planlama sisteminde kullanılabilir.

Kısım C: İşlemsel Düzey Sistemin uygulanmasına ilişkindir. Atölye kontrol sistemleri; her bir iş merkezine ilişkin mağaza sipariş önceliklerini düzenler (öncelik sıralaması). JIT de tolye kontrol sistemi kullanımı gerekmez.Üretim oranları yaklaşımı yeterli. Satınalma Sistemleri; gerçekleşen planlanan satınalma işlemleri konusunda ayrıntılı planlama bilgileri sağlar.

JIT (Just in Time) Toyota’da geliştirildi. Büyük ölçekli yığın imalat yapan tekrarlı imalat sürecine sahip ya da band sistemli işletmeler için uygun Temel amaçlar Malzeme akışının sağlanmasında bir sonraki aşamanın gereksinimlerini zamanında karşılamak Minimum üretim zamanı, her türlü çalışma kaybını önlemek Üretilen ürünlerin alıcının ihtiyacı olduğunda eline geçmesini sağlamak Üretimin hedeflenen zamanda yetiştirilmesini sağlamak

JIT (tam zamanında)Temel Amaçlar Her aşamada stok düzeylerini en küçüklemek (emniyet) Yalnız ihtiyaç duyulanları ihtiyaç kadar üretmek Taşıma bekleme zamanlarını en aza indirmek, akımı hızlandırmak, geliş zamanını azaltmak Ürün çeşitliliği kalite artışı sağlamak Tüm bunlar için tedarikçilerle güçlü ilişkiler kurmak Sıfır Hata, 5S, tertip,düzen,temizlik,disiplin,şeffaf

MRP II (Üretim kaynak Planlama ABD 1975’li yıllarda geliştirildi. Müşteri, servis,stok kontrol modelleri ile imalat plan, program ve kontrol yaklaşımlarını ve bunlarailişkin bilgisayar yazılımlarını birleştirdiler. Üretim,satış,tedarik,kaynak, gibi yalnız fiziksel değil finans gibi parasal... tüm sistemin planlanmasını kapsar.

Planlama ve Uygulama Aşamasına Ayrılmış MPRII Şeması

JIT, MRP II rakip yaklaşımlar; bazı düşünürlere göre ;)! Planlama ve uygulama aşamasının kritik bağlantısı MRP I fonksiyonudur. MRP II bir planlama stratejisi JIT bir uygulama stratejisi MRP I; JIT ve MRP II bağlantısını gerçekleştirir.

Hangi İPK Yöntemi İPK işlemleri; firmaların ara ve nihai amaçlarını gerçekleştirmek için yapılır. Değişik imalat süreçleri değişik İPK sistem tasarımlarını ortaya çıkarır. İPK sistemi çerçevesinde kullanılan yöntemler de imalat sürecine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak imalatı 1-2 gün süren ürünler T-Radyo için JIT 1-2 haftada yapılabilenler (oto) için MRP imalatı aylarca sürenler (uçak,bina) için PERT-CPM yöntemleri kullanılması uygun olabilir.

İmalat Planlama ve Kontrol Sistemi çerçevesinde Kapasite Planlama

İPKS UYGULAMA: İtme -Çekme MRP İtme JİT Çekme (Yalın Üretim, Çevik Üretim) Üretim oranları( tüm hücrelerde eşit)

Alt Konular Stratejik Planlama (makale) MRP I ( makale ksezen, örnek) Atolyede tezgahlara iş atama, Üretim programı hazırlama (MRP bazlı), Çizelgeleme, (makale ) Akışların çizelgelenmesi(bilgi, malzeme, para, dokuman)SAP,Visio... Bütçeleme (proje,haftalık,aylık,3 aylık,6 aylık, yıllık, 2 yıllık,4yıllık), Nakit yönetimi. Satış Sistem Yönetimi ve Müşteri Odaklılık Tahmin(Uygulama) Kalite Yönetimi(iso16000) Tedarik zinciri Yönetimi: Planlamanın yeni kapsamı: Uç optimizasyon, vergi yönetimi Zincirin değersiz halkaları ve iyileştirme (makale) Kapasite planlama (makale,makale,) Benzetim