Mimaride kimlik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
COĞRAFYANIN KONUSU.
Advertisements

YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
OKUL KÜLTÜRÜ.
Peyzaj Kavramı ve Peyzaj Planlama Üzerine Birkaç Söz
Kentlilik bilinci.
GENEL ve TEKNİK İLETİŞİM
İŞLEVSEL VE MEKANSAL ANALİZLER
ZiHiNSEL ÖZELLiKLER.
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Sanayi kentleri ve gelişimi
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
4.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
GİRİŞ Mimarlıkta biçimbilimsel çalışmalar dersinin amacı:
Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı.
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
Biçimin elemanları ve ilişkileri
DİL VE KÜLTÜR.
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
OKUL YÖNETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Anlamlandırma.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
BİR YAŞAM TARZI OLARAK SPOR Doç.Dr.Sebahattin DEVECİOĞLU
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
TEMEL BECERİLER-3.
KURUMSAL SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler 0-2 ay (refleks tepkiler) Ay (Birinci Devri Tepkiler) Ay (İkinci Devri Tepkiler) 8.
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT IV. İnsan beyninde kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere iki tane bellek merkezi vardır. Kullanıcılar, internet.
DOKU (TÜRÜK) – TEXTURE Doku, birbirine eş yada birbirini tamamlayan birim biçimlerin belli sistemlerle yan yana gelmesinden oluşur, Doğal dokularda dokuyu.
E ĞITIMDE P ROGRAM G ELIŞTIRME T EMEL K AVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMLERİ
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
Teknoloji Nedir?.
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
KÜLTÜR TURİZMİ.
Ön Büro Çalışması Arazi Çalışması.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 6. Hafta: Sosyal yapı, kurumlar ve din
REHBERLİK PSİKOLOJİKDANIŞMANLIK VE İLGİLİ BİLİMLER
Temel planlama elemanları
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
DOKU.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK KENT VE KENTLİLİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Mimaride kimlik

Kimlik Kimlik bir nesnenin diğer nesnelerle arasındaki fark edilebilir olma durumudur. Bir nesnenin, tek, yekta ve özgün olma hali anlamında kullanılmaktadır. Kimlik insanoğlu, toplum için ne ise yaşanan ortam ve çevre için de odur. Kimlik, sadece bireylerin değil, çevrenin, toplumun ve kentlerin de kendilerini ifade etme aracıdır.

Çevre yaşayan bir organizmadır Çevre yaşayan bir organizmadır. Çevre kimliği de bu organizmanın karakteridir. Çevresel kimlik; mimari, mekansal ve kentsel kimlik olarak çeşitlenmektedir kentsel algılama ve kent imajını kimlik elemanları belirler (Lynch, 1960).

Kimliği Oluşturan Bileşenler (kimlik unsurları) kimlik kavramının, sosyal ve kültürel yönleri ve.. Bireysel kimlik, grup kimliği, toplumsal veya milli kimlik gibi çeşitleri vardır. Toplumun sosyo-davranışsal boyutunu içeren çevresel kimlik de kendi içinde kentsel mimari ve mekansal şeklinde ayrılır (Beyhan, 2004).

Toplumsal Kimlik Toplumların tarih sürecinde oluşturdukları kentleşme, toplumun yapısını şekillendirmektedir. Toplumun kimliği, kent uygarlığına ait birikimin kent kimliğinde kalıcı bir yer edinmesiyle gerçekleşmektedir (Örer, 1993). çevresel kimlik unsurları ile kültürel değerler arasında çok önemli benzerlikler bulunmaktadır (Lim, 1984).

Milli kimlik Milli kimlik, bir uygarlığın tarih boyunca ortaya koyduğu değerler cümlesidir. Bu değerler; hayat tarzı, gelenek ve görenekler, inşaat tekniği, semboller, vb. olabilir (Battalgazi, 1989). Özellikle farklı toplum ve bölgelerdeki mimari yapılar incelendiğinde, bu değerler daha iyi anlaşılmakta ve ulusların farklı kimliklere sahip olduğu ve farklılaşmanın bu şekilde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Çevresel Kimlik Çevrede görülen her türlü “somut” oluşum, çevresel kimliğin birer parçasıdır. Doğal ve yapay çevre bir bütün olarak birbiriyle ve toplumsal kimlikle sürekli etkileşim içindedir. İnsan, doğal çevreyi etkileyerek “yapay” çevre oluştururken, bir yandan da doğayı hakimiyeti altına almaya çalışır

Çevre ve toplumun birbirine bağlı değişimi doğal çevrenin değişimi ve yapay çevrenin oluşumu toplumun karakterine bağlı olarak gelişirken.. çevrenin mevcut durumu da toplumun gelecekteki yapısını etkiler. Bu karşılıklı etkileşim sonucu toplum ve çevrenin ortak bir “kimliği” oluşur (Erenoğlu, 1998).

Çevrenin doğal ve kültürel bileşenleri Çevre biçimlenişi, doğa ve insan unsurlarına çevrenin kimliği ise de doğal ve kültürel bileşenlerine bağlı olarak oluşur (Binle ve Ertan, 1992). Çevresel kimlik, topografya ve iklime bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı kültürüyle yakından ilişkilidir.

Mimari Kimlik Mimari kimlik, bina ve yakın çevresi için mimar veya kullanıcı tarafından oluşturulan ayırt edici özelliklerle vücut bulur (Hacıhasanoğlu, 1996). Isparta Keçeci mahallesi, Uzun sokak’ta bir ev

Mimari kimliğin oluşmasında etkili faktörler Mimari kimliğinin ortaya çıkmasında etkili faktörler: kent planlamasına dair kararlar, imar, iskan ve koruma planları ve uygulamaları mimari üsluplar, mevcut malzeme kaynakları ve yapı teknolojisi kullanımıdır (Erton, 1995).

fiziksel bir özelliğin mimari kimlik unsuru oluşturabilmesi için toplum tarafından kabul görmüş olması, kitlesel etki oluşturması, yerleşimde odak noktası özelliği taşıması Ve çevre ile uyum içinde olması gibi unsurlar gerekmektedir (Binle ve Ertan, 1992).

mimari kimlik, milli kimlik ile etkileşim içindedir. Bir yerin mimari kimliğinin oluşmasında, topluma ait gelenek-görenek, folklorik özellikler ve hayat tarzı yanında toplumun tarihi süreçte gelişen yapım kültürü etkilidir.

Mekansal Kimlik Mekan kimliği; o mekanı kullanan kişilerin, grupların, toplulukların sosyal ve kültürel yapılarına, yaşantılarına, alışkanlıklarına bağlı olarak şekillenmektedir (Tosun,1999). mekan insanların oluşturduğu ve sonrasında da kullanıcısına kendine ait bir kimliğe sahip olduğunu hissettiren bir yapı olmak durumundadır.

Kentsel Kimlik Kentler özgün karakterleri ile kimlik kazanırlar. Kentsel kimlik, bir kenti tanımlayan ve diğerlerinden ayıran, belirleyici nitelikteki bileşenler bütünüdür (Ünügür, 1996). Mimari ve kentsel açıdan özgün karakterlerini kaybeden kentler ise sıradanlaşır ve sıradan bir yerleşim kimliğine bürünürler

Kent sadece en, boy, yükseklik ve zamandan oluşan dört boyutlu bir şemayla tanımlanamaz. Kentte, insanın algı-sezgi ile kavradığı, bilgi birikimi, tecrübesi ve kültürü ile değerlendirdiği daha birçok unsurdan oluşan gizli-açık mesajlar vardır. sosyal kökenli bu mesajlar kent kimliğinin oluşmasında oldukça etkilidir (Örer, 1993).