? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
Süt İşletmelerinde Genel ve Özel Hijyen Kuralları
FIRINCILIK MAMÜLLERİ ÜRETİMİ İÇİN
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
KİMYASAL MADDELER ve LABORATUVAR
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
KİŞİSEL HİJYEN Kişisel Hijyen, Her şeyden önce kişinin kendi bedensel sağlığı ile başlar Kişisel Hijyen.
KİŞİSEL HİJYEN.
Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www
SAĞLIKLI HAYATIN TEMELİ
ÖZEL AKDENİZ YÜKSELİŞ KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNİN UYMASI GEREKEN KURALLAR.
SİTE TEMİZLİĞİ.
EKMEK SEKTÖRÜ HİJYEN EĞİTİMİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
AKSARAY İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ “EN İYİ KANTİN” PROJESİ
LABORATUVAR KURALLARI
TEMİZLİK TERTİP DÜZEN.
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.

5-S YÖNETİMİ.
KİŞİSEL TEMİZLİK.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
MUŞ İL GIDA TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HİJYEN.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
HAZIR GIDALAR TEKNOLOJİSİ
VOLKAN ALTUNAY İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI(B)
PROSEDÜRLER PROSEDÜRLER Acil durum prosedür Yangın prosedür
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal çevre koşullarının ve temel sağlık konusundaki bilgi, tutum.
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
TBS’DE HİJYEN.
MESLEKİ GELİŞİM Konular; kaynakça;
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
MİSAK-I MİLLİ ORTAOKULU öğrencileri eğitimlerini ,
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
5-S YÖNETİMİ.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
HİJYEN EĞİTİMİ ERDAL CANSU. KİŞİSEL HİJYEN HİJYEN: Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerinin tümüne.
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?

PERSONEL SAĞLIK KONTROLU HASTALIĞIN TESPİTİ VE TEDAVİ SONRASI KONTROLLERI PORTÖR MUAYENESİ vb. PERİYODİK KONTROLLER AYAKTA TEDAVİ

PERSONEL ELDE, KOLDA, YÜZDE BULUNAN AÇIK YARALAR MİKROP KAYNAĞIDIR. BU TİP YARALAR RENKLİ BİR YARA BANDI İLE KAPATILMALI VE ELDİVEN GİYİLMELİDİR.

PERSONEL DAİMA TEMİZ VE BAKIMLI ELLER KISA KESİLMİŞ TIRNAKLAR İŞE BAŞLARKEN VE HER MOLADA İYİCE YIKANMIŞ VE DEZENFEKTE EDİLMİŞ ELLER GEÇİRİMSİZ MALZEMEDEN YAPILMIŞ TEMİZ ELDİVENLER

PERSONEL ÜRÜNE DOĞRU ÖKSÜRÜLMEMELİDİR

PERSONEL ÜRETİM ALANLARINDA ÇALIŞANLAR TAKI TAKMAMALIDIR.

PERSONEL ERKEK ELEMANLAR DÜZENLİ OLARAK SAÇ VE SAKAL TRAŞI OLMALI İŞE DAİMA BAKIMLI GELMELİDİR.

PERSONEL İŞ GİYSİLERİ TEMİZ OLMALI, MODEL OLARAK DERLİ - TOPLU OLMALI, ALET VE MAKİNALARA TAKILMAYA NEDEN OLMAYACAK ŞEKİLDE OLMALI, CEPLERDE GEREKSİZ VE TEHLİKE OLUŞTURABİLECEK, ÜRÜN İÇİNE DÜŞEBİLECEK MALZEMELER KESİNLİKLE BULUNMAMALIDIR.

PERSONEL ÖZEL İŞ GİYSİLERİ KİŞİSEL EŞYA VE KIYAFETLER ( önlük, tulum, bone, kep vb.) KİŞİSEL EŞYA VE KIYAFETLER SOYUNMA DOLAPLARINDA YİYECEK VE İÇECEK MADDELERİ YALNIZCA YEMEKHANEDE BULUNDURULMALIDIR. (soyunma dolabında bulundurulmamalı)

PERSONEL Üretim alanlarında herhangi bir şey yenip içilmemeli, sakız çiğnenmemeli, tütün kullanılmamalıdır.

PERSONEL PERİYODİK VE PLANLI EĞİTİMLER KALİTE, HİJYEN VE SANİTASYONUN SAĞLANMASI TEMİZLİK ALIŞKANLIKLARININ KAZANILMASI

BİNA DÜZENLİ ÇEVRE BAKIMLI BAHÇE VE BİTKİLER BAKIMLI VE TEMİZ BİNA

BİNA İŞLETME BİNASI VE ÇEVRESİ ATIKLARI SINIFLANDIRMA TOPLAMA NOKTALARI TAŞIMA ŞEKLİ VE YOLU ORTADAN KALDIRMA YÖNTEMİ

BİNA İŞLETME BİNASI VE ÇEVRESİ DRENAJ KANALLARI MİKROORGANİZMALARIN ve ÇEŞİTLİ HAŞERENİN ÜREME NOKTALARIDIR. * DÜZENLİ OLARAK TEMİZLİK * KONTROL ALTINDA TUTMA

BİNA YAPISI VE TASARIMI Makinaların yerleşimi ve malzeme depolaması için yeterli alan Kimyasal, mikrobiyolojik ve yabancı madde kontaminasyonunu önleyecek tasarım Temiz ve sağlam zemin, tavan ve duvarlar Kontaminasyon oluşturmayacak iletim boru ve kanalları Uygun çalışma alanları, geniş koridorlar duvar diplerinde yeterli geçiş alanları Yeterli ışıklandırma ve kırılmalara karşı önlem Koku, buhar ve dumana karşı havalandırma sistemi Haşere girişini engelleyecek izolasyon