Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL HİJYEN Kişisel Hijyen, Her şeyden önce kişinin kendi bedensel sağlığı ile başlar Kişisel Hijyen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL HİJYEN Kişisel Hijyen, Her şeyden önce kişinin kendi bedensel sağlığı ile başlar Kişisel Hijyen."— Sunum transkripti:

1

2 KİŞİSEL HİJYEN

3 Kişisel Hijyen, Her şeyden önce kişinin kendi bedensel sağlığı ile başlar Kişisel Hijyen

4 Günlük kıyafetlerle mutfağa girilmemesi gerekir. Mutfağa, daima temiz iş kıyafetleri giyilmiş olarak girilmeli ve bu şekilde çalışılması gerekir. Kirli çalışma kıyafetleri mikro-organizmaların üremesi için elverişli ortam oluşturdukları için her gün değiştirilmesi gerekir. Temiz çalışma giysileri

5 Kişisel hijyen Kişisel hijyen Saçların kapatılması Saç kılı veya kepek nedeniyle gıdalara mikro-organizma bulaşmasını önlemek için, çalışma süresince saçların tamamen kapalı olması gerekir.

6 Takı ve ziynet eşyaları, mikro-organizmaların kolay yerleşebileceği ve gıdalara bulaşabileceği en uygun yerlerdir. Kişisel hijyeni sağlamak için çalışma süresi boyunca takılar çıkarılmalıdır. Kişisel Hijyen Takılar

7 Tırnaklar Tırnaklar daima kısa, temiz ve bakımlı olmalıdır. Bayan personelin tırnakları ojesiz ve cilasız olmalıdır. Kişisel Hijyen

8 MİKROPLARIN ÜREMESİNİ / BULAŞMASINI ÖNLEMEK *ELLER: *BİZİMLE ÇEVREMİZ ARASINDAKİ İLİŞKİMİZİ SAĞLIYAN *SEVGİMİZİ BELİRTMEMİZDE EN BÜYÜK YARDIMCI *TÜM İŞLERİMİZİ KOLAYCA YAPMAMIZDA YARDIMCI *KENDİMİZİ KORURKEN KULANDIĞIMIZ DOKUNMA ORGANIMIZ *AMA…. *ÇEVRENİN BÜTÜN MİKROPLARINI KENDİMİZE VE SEVDİKLERİMİZE EN ÇABUK VE EN KOLAY BULAŞTIRMAKTA EN BÜYÜK ARACI….

9 Kişisel hijyen El hijyeni El hijyeni Ellerin gıdalara mikroorganizma bulaştırma riski çok yüksektir. El hijyenine sürekli dikkat etmek gerekir. Mutfakta “sadece” el yıkama için ayrılmış lavaboların kullanılması gerekir.

10 EL TEMİZLİĞİ EL VE KOLLAR SIVI DEZENFEKTAN SABUN VE SICAK SU İLE YIKANMALIDIR. BİR KULLANIMLIK HAVLU VEYA SICAK HAVA İLE KURULANMALIDIR. DEZENFEKTE EDİLMELİDİR.

11 NE ZAMAN TEMİZLENMELİ HER TUVALETE GİRİŞ VE ÇIKIŞTAN SONRA ÇÖP İLE TEMASTAN SONRA PİŞİRİLMEMİŞ GIDA MADDELERİ İLE TEMASTAN SONRA HER MOLADAN SONRA ELLERİN HER KİRLENİŞİNDEN SONRA

12 Gıdaların porsiyonlanmasına ve servisine başlamadan önce Molalardan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. İşe başlamadan önce Tuvalet çıkışlarında Çalışma alanı değiştirildiğinde Kişisel Hijyen

13 KİŞİSEL HİJYEN 2-3 ml OXY DAYZ kuru ele alındıktan sonra eller avuç avuca alınır ve iyice ovuşturulur. Daha sonra sağ avuç içi sol el üzerine ve sol avuç sağ el üzerine alınarak eller ovuşturulur. Parmakların arka kısımları, parmakların birbiri ile kenetlenmesi şeklinde, avuçlar karşı karşıya gelecek şekilde ovuşturulur. Sağ baş parmak sol avuç içerisinde ve sol baş parmak sağ avuç içerisinde iyice ovuşturulur Parmaklar iç içe geçirilmek sureti ile masaj yapılır Sol avuç içerisinde sağ el parmakları kapalı olarak ileri geri hareketle ovulur.

14 Kulak, burun, saç veya vücudun herhangi bir yerine dokunduktan sonra, eller mutlaka yıkanmalıdır. Gıdalara doğru hapşırılmamalı, Hapşırdıktan sonra ve mendile dokunduktan sonra, eller hemen dezenfekte edilmelidir. Kişisel Hijyen

15 Kesik yaralar Bıçak kesikleri, gıda üretimi sırasında yaşanan kazaların başında gelir. Ancak kesik yaralar, stafilokok nedeni olduğu için gıda güvenliğini çok ciddi olarak tehdit eder. Kesikler renkli ve steril yara bantları kapatılmalı, daha sonra steril bir parmak kılıfı ile izole edilmelidir. Kişisel Hijyen

16 Hem çalışma emniyetini sağlamak, hem de el hijyeni korumak için, bazı koruyucu ekipmanların kullanılması gerekir. Kişisel Hijyen

17 MAMÜLLERİNİN STOKLAMA ŞARTLARI MAMÜLLERİNİN STOKLAMA ŞARTLARI *ALKOL’LÜ, *AMİN’Lİ, *ASİT’Lİ, Ve *AMONYAK’ LI MAMÜLLER, KLORLU MAMÜLLERLE YANYANA KESİNLİKLE STOKLANMAMALIDIR

18 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *ENDÜSTRİYEL DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR,EĞER UYGUN KULLANILMAZLARSA TEHLİKE YARATIRLAR *FAKAT ENDÜSTRİYEL TEMİZLİĞİN PERFORMANSI İÇİN ÇOK GEREKLİDİRLER. *DİKKATLİ KULLANMAK SURETİYLE RİSKE GİRMEDEN, İŞİMİZİN ETKİN OLMASINDA ONLARIN KATKILARINDAN FAYDA SAĞLARIZ.

19 GÜVENLİK TEDBİRLERİ   TEMEL KURALLAR POTANSİYEL TEHLİKELERE KARŞI UYANIK OLUN   ETRAFINIZDA OLUP BİTENLE,DUYARAK, HİSSEDEREK, KOKU ALMA YOLUYLA DEVAMLI İLGİLENİN   GÜVENLİK GEREÇLERİNİ KULLANIN, PROSEDÜRLERİ UYGULAYIN

20 GÜVENLİK TEDBİRLERİ   HERHANGİ BİR OLAY OLDUĞUNDA NE YAPILACAĞI KONUSUNDA ÖNCEDEN HAZIRLIKLI OLUN   ETİKETLERİ OKUYUN...HERHANGİ BİRTEHLİKEDE AKSİYON ALMAKTA YARDIMCI OLACAĞINDAN ANLAMLARINI ÖĞRENİN   TALİMATLARI OKUYUN VE UYGULAYIN...

21 GÜVENLİK TEDBİRLERİ STOKLAMA   DEPO ÇOK İYİ HAVALANDIRILMIŞ OLMALIDIR   BURADA SİGARA İÇMEK VEYA HERHANGİ BİRŞEY YEMEK YASAKLANMALIDIR   GÜVENLİK DUŞU VE GÖZ YIKAMA DUŞU BULUNMALI,BU DUŞLAR SIK SIK TEST EDİLMELİ, DUŞ SUYU SIK DEĞİŞTİRİLMELİ BU DUŞLARIN BORU HATLARI VE SU STOK YERLERİ DON' DAN KORUNMALIDIR

22 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *ISI 10 C DEN AŞAĞIYA İNMEMELİ..BU, BAZI LİKİT MAMULLERİN AYRIŞMAYA UĞRAMASINI ÖNLEYECEKTİR *ÜRÜNLER, ETİKETLERİ GÖRÜNECEK VE YERLE TEMAS ETMİYECEK ŞEKİLDE YERLEŞTİRİLMELİDİR *DEPODAKİ ÇALIŞMALAR SIRASINDA GEREKLİ ZAMANLARDA UYGUN KORUYUCULARIN KULLANILMASI ESASTIR :   ELDİVEN   MASKE   LASTİK ÇİZME *FAKAT GÖZLÜK KULLANIMI HER ZAMAN MECBURİDİR

23 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *GIDA MADDELERİ ASLA KİMYASALLARIN DEPOLANDIĞI ALANDA STOKLANMAMALIDIR *BOŞALMIŞ MAMUL BİDONLARI İÇLERİNDEKİ KALINTI KİMYASALIN CİNSİNE GÖRE SINIFLANDIRILMALI, YEREL KANUNLARA GÖRE UYGUN BİR YERDE STOKLANIP UYGUN PROSEDÜRLERE GÖRE YOK EDİLMELİDİRLER *BOŞ BİDONLAR BAŞKA BİR İŞ İÇİN KULLANILAMAZ *KARIŞIM HALİNDEKİ KİMYASALLAR ÇOK AZ DA OLSALAR TEHLİKE YARATIRLAR,MAMÜLLERİ BİRBİRİNE ASLA KARIŞTIRMAYINIZ

24 GÜVENLİK TEDBİRLERİ BAYER KİMYA TELEFONLARI YAKINIZDA BULUNMALIDIR

25 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI *MUTLAKA MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI OKUNMALIDIR *BU FORMLAR, KİMYASAL HAKKINDA BİLGİ VEREN, NASIL KULLANILACAĞINI ANLATAN VE TEHLİKELERİNDEN,İLK YARDIM ŞEKLİNDEN,DÖKÜNTÜ HALİNDE YAPILACAKLARDAN BAHSEDEN KAYNAKLARDIR

26 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *KİMYASAL DÖKÜNTÜLER, MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMLARINDAKİ TALİMATLAR UYARINCA ÇOK ÇABUK TEMİZLENMELİDİR *BAZI DURUMLARDA UYGUN BİR ABSORBAN GEREKLİDİR

27 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *KİMYASALIN EMDİRİLDİĞİ ABSORBAN TOZ DİKKATLİCE BU İŞE AİT BİR KÜREKLE TOPLANIR UYGUN YERE KAPALI BİR ŞEKİLDE KONUR, UYGUN ŞEKİLDE İMHA EDİLİR *DÖKÜLEN YER BOL SOĞUK SU İLE DURULANMALIDIR KİRLİ ATIK SU, KANUNLARA UYGUN ŞEKİLDE İŞLEM GÖRMELİDİR

28 GÜVENLİK TEDBİRLERİ KAZA ANINDA; *TEHLİKELİ BİR KİMYASAL ÜSTÜNÜZE SIÇRARSA DERHAL BOL SOĞUK SU KULLANARAK KİRLENEN KISIMLARI YIKAYIN *EĞER KİRLENME ALANI GENİŞSE DUŞA GİRİN *BU ARADA GÖZLERİNİZ KAPALI KALMALIDIR *GÖZLER GÖZ DUŞU İLE YIKANIR

29 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *GÖZÜNÜZÜ YIKARKEN BÜTÜN BİR ŞİŞEYİ KULLANIN *SU İLE ÇALIŞAN GÖZ DUŞUNDA MİNİMUM 15 DAKİKA KALIN *GÖZ DUŞLAMASI SIRASINDA GÖZLERİNİZİ AÇIN / BU SURETLE SUYUN GÖZ BEBEĞİNİ VE GÖZ KAPAKLARINI YIKAMASINA İZİN VERİN *SONRA VAKİT KAYBEDİLMEDEN TIBBİ TEDAVİYE GEÇİLMELİDİR *BİTEN GÖZ DUŞUNUN YERİNE DERHAL YENİSİ KONMALIDIR

30 GÜVENLİK TEDBİRLERİ TEMEL KURALLARI UNUTMA *DOĞRU ŞEKİLDE STOKLA *GÜVENLİK DUŞLARINI, GÖZ DUŞLARINI VE ÇALIŞMA ŞARTLARINI KONTROL ET *DEPODA UYGUN KORUYUCULARI KULLAN *MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMLARINI BAYER KİMYADAN GÜNCELLEŞTİR

31 GÜVENLİK TEDBİRLERİ *HERHANGİ BİR SIÇRAMA VEYA DERİ İLE KİMYASALIN TEMASINDA SU SENİN EN İYİ DOSTUNDUR.ÇOK MİKTARDA KULLAN. *ARKASINDAN MUTLAKA TIBBİ MUDAHALE YAPILMALI


"KİŞİSEL HİJYEN Kişisel Hijyen, Her şeyden önce kişinin kendi bedensel sağlığı ile başlar Kişisel Hijyen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları