Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü FOSFİN VE MODİFİYE ATMOSFER UYGULAMALARININ KURU İNCİR KALİTESİNE ETKİSİ Dr. Kamer Betül Meyvacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
KURU İNCİR MEYVELERİNDE KALİTE Kaliteli kuru incir, iri, açık renkli, yumuşak, ballı, her türlü mekanik hasar ve böcek zararı, yabancı madde ve gözle görülebilir küf içermeyen incir meyveleri olarak tanımlanmaktadır. Depolanan kuru incirlerde önemli değişikliğe uğrayan kalite parametreleri ise renk, sertlik ve şekerlenmedir. Uzun süreli depolamalarda kalite kayıplarını önlemek için en uygun depo koşulları +4-5 C0 sıcaklık ve %65 bağıl nem olarak önerilmektedir.
* Ortalama meyve ağırlığı (g) * Nem içeriği (%): DFA, etüv PROJEDE İNCELENEN KALİTE PARAMETRELERİ * Ortalama meyve ağırlığı (g) * Nem içeriği (%): DFA, etüv * Su aktivitesi: Novosina su aktivitesi cihazı * Titre edilebilir asitlik (% sitrik asit) * pH * Renk (dış ve iç): Minolta Chromometer (L, a, b) * Şekerlenme: Duyusal analiz (sınıf değeri) Analizler, depolanan incirlerde aralıklarla alınan örneklerde tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.
UYGULAMALAR *Fosfin (MgPH3) * Karbondioksit (CO2) *Atmosferik basınçta *Yüksek basınç altında (20 Bar) * Metil Bromid (MBr)
FOSFİN MgPH3 UYGULAMALARI ( 33 m3’lük özel küplerde) 7 gün (500-550 ppm) 3 gün (900-1000 ppm) 3 gün (550-600 ppm) 4 gün (500-550 ppm) + % 10 CO2 5 gün (500 ppm) 5 gün (350 ppm) 4 gün (600 ppm) 4 gün (400 ppm 500g) 4 gün (600 ppm 1000 g)
FOSFİN MgPH3 UYGULAMALARI ( Çadırlarda) 3 gün (1000 ppm) 4 gün (1000 ppm) 5 gün (1000 ppm) 3 gün (650 ppm) 4 gün (650 ppm) 5 gün (650 ppm) 3 gün (600 ppm) 4 gün (600 ppm) 5 gün (600 ppm) 3 gün (1100 ppm) 6 gün (900 ppm)
KÜP UYGULAMALARI SONUÇLARI Meyve Rengi 3 günlük uygulama 3 günlük uygulama
3 günlük uygulama 3 günlük uygulama
Meyve su miktarı 3 günlük uygulama 3 günlük uygulama
Şekerlenme sınıf değeri 3 günlük uygulama 3 günlük uygulama
4 gün 600 ppm MgPH3 (gaz fosfin) Meyve rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri
ÇADIR UYGULAMALARI SONUÇLARI Meyve Rengi 5 günlük uygulama 3 günlük uygulama
Meyve su miktarı 3 günlük uygulama 5 günlük uygulama
Şekerlenme sınıf değeri 3 günlük uygulama 5 günlük uygulama
Şekerlenmiş ürün
SEM (Scanning Electron Microscope) Nemlendirilmiş Kontrol 3 gün 150 ppm fosfin (MgPH3) Nemlendirilmiş 5 gün 600 ppm fosfin (MgPH3)
Kontrol 5 gün 600 ppm fosfin (MgPH3) Metil bromid
Nemlendirilmiş 5 gün 1000 ppm fosfin Metil bromid
5 gün 1000 ppm fosfin Hidrojen peroksit
(Atmosferik Basınçta) CO2 UYGULAMALARI (Atmosferik Basınçta) 5 gün (%86) 5 gün (%92) 5 gün (%86) 5 gün (%96) 6 gün (%89) 6 gün (%94) 6 gün (%95) 7 gün (%95)
Meyve rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri
(Yüksek basınç altında ön çalışmalar) CO2 UYGULAMALARI (Yüksek basınç altında ön çalışmalar) (Prototip Basınç Tankında) 2 saat 20 Bar 3 saat 20 bar 5 saat 20 bar 6 saat 20 bar Uygulamalar ön çalışma niteliğinde olup sürdürülmesi planlanmaktadır.
20 Bar basınç Meyve rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri
METİL BROMİD (MBr) UYGULAMALARI 1 gün 60 g/m3 MBr (Küpte) 2 gün 25 g/m3+%20 CO2 (Küpte)
Meyve Rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri
SONUÇ Projemizde kuru incir fumigasyonunda metil bromide alternatif olarak seçilen uygulamaların kuru incir meyvelerinin nem, su aktivitesi, renk ve şekerlenme değerleri üzerine etkileri önemsiz olurken depo süresinin etkili olduğu bulunmuştur. Depoda özellikle sıcaklık ve bağıl nemde meydana gelen mevsimsel değişikliklerin etkili olduğu belirlenmiştir.