Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

Prof. Dr. ERGUN GÜLTEKİN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT.
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
KABA YEMLER.
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Açıköğretim Fakültesi “Yapısı ve İşleyişi”
91 İÇ KORUMA. 92 Su depoları, sıcak su hazırlayıcıları, ısı değiştiriciler, borular, gemi balast ve benzeri yapıların içerdikleri sıvı ile korozyonunu.
DÜŞÜK-YÜKSEK SICAKLIK VE NEM TESTLERİ
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
KURU İNCİR SEKTÖRÜNDE METİL BROMİT ALTERNATİFİ OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ATMOSFER UYGULAMALARI 1 Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ARI ZEHRİNİN KİMYASAL YAPISI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
BÖĞÜRTLEN VE AHUDUDUNUN SOGUKTA VE DONDURULARAK DEPOLANMASI
Aşınma Uygulamalarına Yönelik SiAlON Esaslı Seramik Malzemeler
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
MAKARNALIK BUĞDAY KALİTE ÇALIŞMALARI KALİTE VE DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ
KURU İNCİR SEKTÖRÜNDE METİL BROMİT ALTERNATİFİ: FOSFİN
Soğutma Kuleleri.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
M. İrfan YEŞİLNACAR, A. Dilek ATASOY
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
gıda sanayinde kullanılan asitler
Entegre sızıntı algılamalı kablosuz TV ile boru muayenesi
Toprak Çeşitleri Ve Özellikleri
SULAMA SUYU KALİTESİ VE TUZLULUK
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
BASINÇ TEST : 1.
MAK 486 ENERJİ Depolama Chapter-4
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Bitki Besin Elementleri
Zaman ,ortam, hız, ısı geçişi
Asitler Bazlar Tuzlar.
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL MADDELER VE HAVA KİRLİLİĞİ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
TEREYAĞI TEREYAĞINDA KALİTE KONTROL  
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
KİMYADA PROBLEM ÇÖZÜMÜ - I Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
DAMLA VE YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMLERİ VE BİRBİRLERİNE ÜSTÜNLÜKLERİ
Bazı Kışlık Çilek Çeşitlerinin Topraksız Tarımda Düzce Ekolojik Koşullarındaki Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri Fatma Çiğdem SAKİNOĞLU ORUÇ1 1.Düzce.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
MARDİN İLİ ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINDA ZARARLI MEYVE İÇKURTLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Tarkan AYAZ1, Halil BOLU2 1 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
Yüzey sterilizasyon (SS) Yüzey sterilizasyon yapılmayan (NSS)
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü FOSFİN VE MODİFİYE ATMOSFER UYGULAMALARININ KURU İNCİR KALİTESİNE ETKİSİ Dr. Kamer Betül Meyvacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

KURU İNCİR MEYVELERİNDE KALİTE Kaliteli kuru incir, iri, açık renkli, yumuşak, ballı, her türlü mekanik hasar ve böcek zararı, yabancı madde ve gözle görülebilir küf içermeyen incir meyveleri olarak tanımlanmaktadır. Depolanan kuru incirlerde önemli değişikliğe uğrayan kalite parametreleri ise renk, sertlik ve şekerlenmedir. Uzun süreli depolamalarda kalite kayıplarını önlemek için en uygun depo koşulları +4-5 C0 sıcaklık ve %65 bağıl nem olarak önerilmektedir.

* Ortalama meyve ağırlığı (g) * Nem içeriği (%): DFA, etüv PROJEDE İNCELENEN KALİTE PARAMETRELERİ * Ortalama meyve ağırlığı (g) * Nem içeriği (%): DFA, etüv * Su aktivitesi: Novosina su aktivitesi cihazı * Titre edilebilir asitlik (% sitrik asit) * pH * Renk (dış ve iç): Minolta Chromometer (L, a, b) * Şekerlenme: Duyusal analiz (sınıf değeri) Analizler, depolanan incirlerde aralıklarla alınan örneklerde tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.

UYGULAMALAR *Fosfin (MgPH3) * Karbondioksit (CO2) *Atmosferik basınçta *Yüksek basınç altında (20 Bar) * Metil Bromid (MBr)

FOSFİN MgPH3 UYGULAMALARI ( 33 m3’lük özel küplerde) 7 gün (500-550 ppm) 3 gün (900-1000 ppm) 3 gün (550-600 ppm) 4 gün (500-550 ppm) + % 10 CO2 5 gün (500 ppm) 5 gün (350 ppm) 4 gün (600 ppm) 4 gün (400 ppm 500g) 4 gün (600 ppm 1000 g)

FOSFİN MgPH3 UYGULAMALARI ( Çadırlarda) 3 gün (1000 ppm) 4 gün (1000 ppm) 5 gün (1000 ppm) 3 gün (650 ppm) 4 gün (650 ppm) 5 gün (650 ppm) 3 gün (600 ppm) 4 gün (600 ppm) 5 gün (600 ppm) 3 gün (1100 ppm) 6 gün (900 ppm)

KÜP UYGULAMALARI SONUÇLARI Meyve Rengi 3 günlük uygulama 3 günlük uygulama

3 günlük uygulama 3 günlük uygulama

Meyve su miktarı 3 günlük uygulama 3 günlük uygulama

Şekerlenme sınıf değeri 3 günlük uygulama 3 günlük uygulama

4 gün 600 ppm MgPH3 (gaz fosfin) Meyve rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri

ÇADIR UYGULAMALARI SONUÇLARI Meyve Rengi 5 günlük uygulama 3 günlük uygulama

Meyve su miktarı 3 günlük uygulama 5 günlük uygulama

Şekerlenme sınıf değeri 3 günlük uygulama 5 günlük uygulama

Şekerlenmiş ürün

SEM (Scanning Electron Microscope) Nemlendirilmiş Kontrol 3 gün 150 ppm fosfin (MgPH3) Nemlendirilmiş 5 gün 600 ppm fosfin (MgPH3)

Kontrol 5 gün 600 ppm fosfin (MgPH3) Metil bromid

Nemlendirilmiş 5 gün 1000 ppm fosfin Metil bromid

5 gün 1000 ppm fosfin Hidrojen peroksit

(Atmosferik Basınçta) CO2 UYGULAMALARI (Atmosferik Basınçta) 5 gün (%86) 5 gün (%92) 5 gün (%86) 5 gün (%96) 6 gün (%89) 6 gün (%94) 6 gün (%95) 7 gün (%95)

Meyve rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri

(Yüksek basınç altında ön çalışmalar) CO2 UYGULAMALARI (Yüksek basınç altında ön çalışmalar) (Prototip Basınç Tankında) 2 saat 20 Bar 3 saat 20 bar 5 saat 20 bar 6 saat 20 bar Uygulamalar ön çalışma niteliğinde olup sürdürülmesi planlanmaktadır.

20 Bar basınç Meyve rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri

METİL BROMİD (MBr) UYGULAMALARI 1 gün 60 g/m3 MBr (Küpte) 2 gün 25 g/m3+%20 CO2 (Küpte)

Meyve Rengi Meyve su miktarı Şekerlenme sınıf değeri

SONUÇ Projemizde kuru incir fumigasyonunda metil bromide alternatif olarak seçilen uygulamaların kuru incir meyvelerinin nem, su aktivitesi, renk ve şekerlenme değerleri üzerine etkileri önemsiz olurken depo süresinin etkili olduğu bulunmuştur. Depoda özellikle sıcaklık ve bağıl nemde meydana gelen mevsimsel değişikliklerin etkili olduğu belirlenmiştir.