Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Avrupa Birliği Projeleri ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
PROJE GELİŞTİRME VE PROJE YÖNETİMİ Proje Geliştirme
PROJE OLUŞTURMA VE YÖNETİMİ
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
“Proje Adı” “Müşteri Kurum” “Yürütücü Kuruluşlar”.
STRATEJİK YÖNLENDİRME
Paydaş Analizi Nasıl Yapılır?
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Proje Dosyanızda Yer Alacak Belgeler
Kaynak Geliştirme ve STK’lara Yönelik Hibe Programları (AB ve KA Tecrübeleri) Tayyar Doğan Planlama Uzmanı Kalkınma Bakanlığı.
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Mantıksal Çerçeve Temmuz 2012.
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Proje Fişi Hazırlama Eğitimi
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı (MÇY)
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ
Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
Proje Başarısı. Hangi Nedenler Projeleri başarısızlığa sürükler? Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Doğru stratejilerin.
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Proje Yaşam Döngüsü ve Organizasyon
Stratejik Yönetim.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
STRATEJİK PLAN Burak Arıkan, Nezih Güven Bologna Rehberi
STRATEJİK PLANLAMA.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİK PLANLAMA.
PROJE GELİŞTİRME yorum, araş.gör.levent yılmaz gençlik grubu KOLAY SİSTEM YÖNTEMİ.
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” MİSYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ Mart 2012.
PROJE YÖNETİMİ EĞİTİMİ
7 yeni kalite aracı Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 2010.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” VİZYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Mart 2012.
(Proje Yönetimi ve Danışmanlık Metodları)
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİNİN HAZIRLANMASI
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
PROJE NEDİR ? Mehmet ŞAHİN ÇORUM. BU BİR PROJE MİDİR ?
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Dönemi Projelerinde Sıklıkla Karşılaşılan Hatalar - Sıklıkla Karşılaşılan Hatalar.
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİ ÖĞR.GÖR.İBRAHİM GÜLTEKİN 2016.
YÖNETİM FONKSİYONLARI
2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI
Öğretimin Planlanması
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Planlama.
BÖLÜM III. PAZARLAMA PLANLAMASI 6.1. PAZARLAMA PLANLAMASININ AMACI
Strateji Geliştirme Başkanlığı III
Sunum transkripti:

Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz

Kim? (Kimin için? Kiminle birlikte?) Sorular: 5N 1K Kim? (Kimin için? Kiminle birlikte?) Ne? Neden? Nerede? Ne zaman? Nasıl? Kapsam Amaç Zaman Ekip

Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı ve Proje Döngüsü Fikir belirleme Fikrin analizi Ön değerlendirme Finansman Uygulama Değerlendirme Başlangıç Kontrol ve Değerlendirme Planlama (proje planı) Yürütme

Fikir belirleme ve analiz Mevcut durum analizi Paydaş analizi Problem analizi Hedef analizi Stratejik analiz

Mevcut durum analizi Var olan durumun betimlenmesi Değiştirmek istediğimiz mevcut durum nedir? Bu durumun özellikleri, ilgilileri vb. nelerdir? Örnek: http://www.proje46.com/proje-hazirlama/proje-analizi-1/mevcut-durum-1.html

Önceliklerin belirlenmesi Paydaş Analizi İlgili tüm paydaşların tanımlanması Özellikleri Paydaşların sınıflandırılması Yararlanıcılar Hedef kitle Nihai yararlanıcılar Proje ortakları Paydaş analiz tablosu Önceliklerin belirlenmesi ve olası eylemler İlgi, etki, güç

Paydaş analiz tablosu 1.Paydaş 2.Paydaş 3.Paydaş Paydaş türü (Hedef kitle, Nihai yararlanıcı, Proje ortağı vb.) Özellikler (Sosyo ekonomik, cinsiyet, organizasyon statüsü Paydaşın proje/durum ile ilişkisi Paydaşın projeden etkilenme derecesi (+, -, 0) Paydaşın zayıf ve güçlü yönleri Paydaşın projeye etkisi (yok:1-kritik:5) Paydaşa yönelik olası eylemler 1.Paydaş 2.Paydaş 3.Paydaş

Problem analizi: Problem ağacı Etki2 Etki1 Ana sorun Neden1 Alt neden1 Alt neden 2 Neden2 Sonuç Örnek: http://www.proje46.com/images/stories/rmek-1.jpg Neden

Hedef analizi Problem Hedef Problem ağacındaki; Genel hedef Proje amacı Alt hedef 1 Alt hedef 2 Problem ağacındaki; olumsuz durumların, arzu edilen olumlu durumlar şeklinde ifade edilmesi. Neden-sonuç ilişiklerinin, araçlar-hedefler olarak değiştirilmesi. Hedeflerin ifadesinde: SMART (Spesific: Özgül, Measurable: Ölçülebilir, Achievable: Erişebilir, Realistic: Gerçekci, Timed: Zamanlı).

Stratejik analiz Hedeflerin elenmesi ve seçimi Olası alternatif stratejilerin belirlenmesi Bir veya birden fazla strateji seçme Kriterlere (maliyet, politik durum, beklenti, kaynaklar vb.) göre bir stratejiye karar verme Projenin genel amacı, hedeflerini ifade etme Örnek: http://www.proje46.com/images/stories/strateji-1.jpg Örnek:http://www.tesk.org.tr/forum/docs/proje_mart_2011/sunu/egitim/2.pdf

Mantıksal çerçeve yaklaşımı ve matris hazırlama Projenin Kapsamı Objektif Olarak Doğrulanabilir Başarı Göstergeleri Doğrulama Kaynakları ve Araçları Varsayımlar/Riskler Genel Hedef Projenin katkı yapacağı, daha geniş ana amaç nedir? Genel hedef ile ilgili başlıca göstergeler nelerdir? Bu göstergelere ilişkin bilgi kaynakları nelerdir?   Proje Amacı Proje ile ulaşılacak özel hedef nedir? Projenin özel hedeflerine ulaşıp ulaşılmadığı ve ne dereceye kadar ulaşıldığını gösteren niteliksel ve niceliksel göstergeler nelerdir? Mevcut veya toplanabilecek bilgi kaynakları nelerdir? Bu bilgileri elde etmek için gerekli yöntemler nelerdir? Doğrudan proje kontrolü kapsamında olmayan, genel hedeflere ulaşmak için gereken etken ve koşullar nelerdir? Ne gibi riskler dikkate alınmak zorundadır? Beklenen Sonuçlar /Çıktılar Özel hedeflere ulaşmak için öngörülen somut çıktılar nelerdir? Projeden elde edilecek hizmet veya ürünler nelerdir? Proje ile öngörülen sonuç ve etkilere ulaşıp ulaşmadığı ve ne dereceye kadar ulaşıldığını ölçmek için kullanılan göstergeler nelerdir? Plandaki beklenen çıktı ve sonuçların elde edilmesi için ne gibi dış etken ve koşullar gerçekleştirilmelidir? Faaliyetler Beklenen sonuçları elde etmek için gerçekleştirilecek başlıca faaliyetler nelerdir ve bunlar hangi sırayla gerçekleştirilecektir? Araçlar Bu faaliyetleri uygulamak için gerekli araçlar nelerdir, örneğin; personel, ekipman, eğitim, çalışmalar, malzemeler, işletim olanakları vb. MALİYET/BÜTÇE Planlanan faaliyetlerin uygulanması için projenin doğrudan kontrolü dışında ne gibi koşulların hazır bulunması zorunludur? Kaynaklar Faaliyetlerin yapılması için girdiler nelerdir? Ön koşullar Proje başlamadan önce ne gibi ön koşullar gereklidir? Örnek: http://www.istka.org.tr/Portals/iska/images/4-Mant%C4%B1ksal%20%C3%87er%C3%A7eve.pdf Örnek: http://www.projeokulu.net/images/pcy/mcmson.jpg