Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gökkuşağının Altından Geçilir mi?
Advertisements

IŞIK YOKSA RENK YOKTUR! Cisimler üzerlerine düşen ışığı yansıttıkları zaman onları görür ve rengini söyleriz. Eğer ışık yoksa renk de yoktur.
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
MADDENİN HALLERİ ve ISI
IŞIK Işığın Kırılması Mustafa ÇELİK.
SU HALDEN HALE GİRER.
Elektromanyetik Dalgalar
FOTOĞRAFİK SİSTEMLER Cisimlerin optik olarak resim düzlemine izdüşürülen görüntüleri fotoğraj filmi üzerine kaydedilir. Görüntünün kaydedildiği fotoğraf.
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
IŞIK Yunus Emre Yüksel.
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
IŞIK Işığın Soğurulması Mustafa ÇELİK.
AY DEDE.
Görsel Sanatlar Dersi 2. Sınıflar
RENK.
DÜNYA ve UZAY.
IŞIK ve SES Bir Ses Oyunu: Yankı Mustafa ÇELİK.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
RENK.
RENKLER. RENKLER ŞİMDİ TABLOMUZA BİR GÖZ ATALIM.
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Ses, Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?
SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.
5.ÜNİTE IŞIK.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Aynalar ve Kullanım Alanları
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Mustafa ÇELİK. Işığın karşılaştığı madde, ışığı geçirebilir, geçiremeyebilir ya da yansıtabilir. Ay, bir ışık kaynağı değildir fakat geceleri Güneş’ten.
HAZIRLAYAN İMDAT KARPUZCU
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
Gökyüzünde Gördüklerimiz Dünya’mız Yeryüzü
Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.
MEVSİMLER Hikmet Sırma.
Dünya, Güneş ve Ay.
IŞIK VE RENK Doğada temel olarak yedi renk vardır.Yedi rengin üçü ana, dördü ara renktir. Ana renkler; kırmızı, mavi ve sarıdır. Ara renkler; yeşil, kahverengi,beyaz.
Işık Maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu oluşan elektromanyetik saçılımdır. Herhangi bir dalganın iki temel özelliği dalga boyu ve frekansıdır.
HEDEF VE HEDEF DAVRANIŞLAR KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME.
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
Renk Kavramı.
GÖKKUŞAĞINA BAKIN!.
SINIF: 5 DERS: Fen ve Teknoloji
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
ÜNİTE -5 IŞIK.
GÜNEŞ IŞIĞI VE FOTOSENTEZ PİGMENTLERİ
Özboyacı İlköğretim Okulu
GÖRSEL SANATLAR RESİM.
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
Dünya ve Ay.
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
DÜNYA ve UZAY.
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
1 DÜNYA ve UZAY A. Gökyüzünde Gördüklerimiz B. Dünya’mız C. Yeryüzü Hazırlayan Galipsercan Aslan 5B No 172 Öger Ortaokulu Manavgat Sorgun.
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
B A R U U T L L Başlıyor... Sunu Deponuz:
Sunum transkripti:

Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır? IŞIK Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır? Mustafa ÇELİK

Güneş'ten bize ulaşan beyaz ışık, gerçekte birçok rengin birleşiminden oluşur. "Beyaz, aslında başlı başına bir renk değil, tüm renklerin birleşimidir.“ Beyaz ışığı oluşturan renkler gökkuşağında da görülebilir.

Beyaz ışık bazı temel renklerden oluşur.

YEŞİL KIRMIZI SARI KIRMIZI MAVİ MAGENTA YEŞİL MAVİ CYAN

Beyaz ışık altında belirli renklerde gördüğümüz değişik cisimler kırmızı, yeşil veya mavi ışık altında farklı renklerde görünür.

Mağazadaki parlak floresan, giysilerin renklerinin biraz daha mavi tonlarda görünmesine yol açar.

Çevremizdeki cisimler kırmızıdan mora kadar değişen renklere ve bu renkler arasındaki çok sayıda geçiş tonlarına sahiptir. Kırmızı bir cisim, kırmızı ve kırmızıya yakın tonlar dışındaki bütün renkleri soğurur. Bu durumda cismi kırmızı görürüz. Kırmızı cisim üzerine yeşil ışık gönderilirse gönderilen yeşil ışık cisim tarafından soğurulacağı için yansıyan ışık olmayacak ve cisim siyah görünecektir. Bu yüzden bizler, renkli ışıkta baktığımız cisimlerin renklerini beyaz ışık altındaki renklerinden farklı görürüz.

Bazı durumlarda cisimleri görmek veya bulunduğu zeminden ayırt etmek de zor olur. Aynı sebebe bağlı olarak bukalemun gibi kamufle olabilen canlılardaki renk değiştirme sistemi onların düşmanlarından korunmasını sağlar.

Gökyüzünün mavi renkte görünmesinin nedeni, atmosferin; ışığın mavi tonlarını yansıtmasıdır. Kırmızı ve kırmızıya yakın tonlar soğurulurken, mavi ışık atmosferde saçılır.

Denizlerin mavi renkli görünmesinin sebebiyle gökyüzünün mavi renkli görünmesinin sebebi birbirine benzerdir. Çünkü atmosferi oluşturan azot, oksijen ve karbon dioksit gibi gazlar deniz suyunun içerisinde de dağılmış olarak yer alır.

Güneş, doğarken ve batarken güneş ışınları atmosferde daha çok yol alır ve atmosfere giriş açısı değişir. Bu sırada güneş ışınları daha kalın bir atmosfer tabakasını geçmek zorunda kalır. Buna bağlı olarak mavi tonların çoğu, hava molekülleri tarafından soğurulur. Böylece gözümüze kırmızı, turuncu ve sarı tonlardaki ışıklar ulaşır.

Güneş, öğle vakti parlak beyaz görünür Güneş, öğle vakti parlak beyaz görünür. Bunun sebebi, öğle saatlerinde tepede olan Güneş'ten yayılan ışığının daha kısa yol alması ve dolayısıyla daha az filtre edilmesidir.

Gökyüzü yoğun bulutlarla veya dumanla kaplı olduğunda, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda saçılır. Bu da gökyüzünün gri renkte görünmesine yol açar.

Bizim Göremediğimiz Işık Türleri de Var mıdır? Fotoğraf makinesinde ve periskopta görünür ışıktan faydalanılır. Radyoda ve iç organlarımızın görüntülenmesini sağlayan röntgen cihazında ışık enerjisinden faydalanılır. Bu cihazlarda kullanılan ışık enerjisi görünemeyen ışınlardan oluşur.

Beyaz ışığın oluşturduğu görünür ışık yelpazesine göremediğimiz ancak varlığını değişik yöntemlerle anladığımız diğer ışık türleri de belli özelliklerine göre dâhil edilirse "ışık tayfı" veya "ışık spektrumu" olarak adlandırılan bir enerji bandı elde edilmiş olur. Görünür ışık bu enerji bandının % 1’ini oluşturur.

Akkor hâline gelmiş bir tel veya ısınmış bir tost makinesinin yaydığı kızıl ötesi ışık (infrared), kırmızı ışığın hemen dışında yer alır ve özel filmlerle karanlıkta fotoğraf çekmede kullanılır. Tenimizi bronzlaştıran mor ötesi (ultraviyole) ışınlar, mor ışığın hemen altında yer alır. Güneş, ışık tayfının neredeyse tümünden ışık yayar. Ancak en fazla ışımayı bizim görebildiğimiz renklerde yapar.

Mustafa ÇELİK Fen ve Teknoloji Öğretmeni Türk Telekom YİBO Digor/KARS