UÇURTMA’NIN TARİHÇESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektrik Hazırlayan: 1.Grup.
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
UÇURTMALARIN TARİHİ.
Ankara Örneğinde Medya Okuryazarlığı Dersi Süreci ve Yaygınlaştırılması Çalışmaları İçin Öneriler 1.
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
Dinleme Metni ( Şiir ) Uçurtma Şenliği
PAMUKKALE’ NİN İŞGALİ ANTİK ÇAĞ’ DA BAŞLADI.
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
UÇURTMANIN TARİHİ.
HAZIRLAYANLAR; Sümeyra YALIM Şefika YILMAZ İlknur ÖZEN
UÇURTMANIN TARİHİ.
Adı : Büşra Soyadı :KARAŞAHİN Sınıf : 9-A No : 1267 Ders: Beden Eğitimi Konu: Olimpiyatların Tarihçesi Adı :Gülizar Soyadı :KORKMAZ Sınıf : 9-A No : 1257.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ULAŞIM ARAÇLARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
HAZIRLAYAN GÜLCAN KAYAR. UÇURTMA NEDİR? İlk uçurtmanın nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmiyorsa da, 2000 yıl önce ilk kez Çin'de uçuruldukları.
EĞİTİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
BÜYÜK KAPADOKYA TURİZM HAVZASI İÇERİSİNDE ERCİYES MASTER PROJESİ
ELEKTROSKOP NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
1 BASINTOPLANTISI 5 Kasım 2012 İstanbul. 2 ALEXANDER KÜHNEL Hannover-Messe International Istanbul.
Origami.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
ÜNİTE TOPLANTILARI. Kaynaklar Baden Powell diyor ki; 16 yaş için iyi olan 15 yaş için çok iyi olmayabilir, hatta 13 yada 14 için kötü olabilir. Karakter,
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
TEST – 1.
Yıldırımdan Korunma Tesisatlarında Topraklamanın Önemi
AVRUPA BİRLİĞİ VE EĞİTİM POLİTİKASI
7. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri 21 – 24 Mart 2009 Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece, İstanbul.
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
VAKKO’NUN TARİHÇESİ 1934 yılında Vitali Hakko’nun “Şen Şapka” adlı küçük dükkanıyla ortaya çıkmıştır. Vakko'nun tarihi, bir bakıma, Cumhuriyet sonrasındaki.
HERKES İÇİN FUTBOL-GRASSROOTS
DEMO-VILLAGE Orda Bir Köy Var Demokrasiyle!
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ
Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer.
5.ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları 15 Haziran 2011 Galatasaray Üniversitesi.
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
ÜLKE,MİLLET,DİL,BAŞKENT
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ DANS SPORLARI TOPLULUĞU
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE SONRASI ÖNEMLİ BULUŞLAR YASEMİN TÜRKOĞLU
Türkiye’de sporun başlangıcı ve gelişimi
Yunus Akan Hazırlıyanlar Elif Akan
HENTBOL.
SPOR BİLİMLERİNE GİRİŞ
BİZ KİMİZ ? Önce Uçuş Emniyeti ve Güvenlik bilinci ile Havadan Görüntüleme, Havadan Tanıtım ve Reklam vb. hizmetlerini.
Geçmişten Günümüze Ulaşım Araçları
GEÇMİŞTEN BUGÜNE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
Kuvvet ve CİSİMLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Bir Karadenizli “ Life Tv Show “ adlı yarışma programına katılır.
 Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara,
AY-TUR TURİZM SAN VE TİC A.Ş. TURUNÇ RESORT OTEL
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
Bir Karadenizli “ Life Tv Show “ adlı yarışma programına katılır.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
 Vücudumuzun gücünü artıran, zi­hin güçlerimizi geliştiren, aynı zamanda eğ­lendiren, hoş vakit geçirten işlerdir. Deniz­cilik, avcılık, binicilik, kayak,
İp sayısı arttıkça kuvvet azalır.
SPOR AMAÇLI KURULMUŞ DERNEKLER
ULALIŞIM TEKERLEK NEDİR?? ULAŞIM NEDİR??. TEKERLEK NEDİR??? TEKERLEĞİN TARİHÇESİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Medya Raporu 2019.
Sunum transkripti:

UÇURTMA’NIN TARİHÇESİ

UÇURTMA NE ZAMAN VE NASIL ORTAYA ÇIKMIŞ ? İlk uçurtmanın nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmiyorsa da, 2000 yıl önce ilk kez Çin'de uçuruldukları sanılıyor.

Bir efsaneye göre rüzgarlı bir havada bir Çinli şapkasının uçmasını önlemek için ona bir ip bağlar ve böylece de ilk uçurtmayı yapmış olur

UÇURTMA NE ŞEKİLLERDE KULLANILMIŞ? Uçurtmanın Japonya'ya budist rahipler vasıtasıyla 7. yy'da ulaştığı söylenir. Rahipler uçurtmaları kötü ruhların yönlerini değiştirmek için ve o sene hasatın bereketini arttırmak için kullanırlardı.

Yine bir hikayeye göre, 300 yıl önce, Nagoya Kalesi'nin çatısındaki altın bir heykeli çalmak isteyen bir hırsızın çatıya çıkmak için kendisini bir uçurtmaya bağladığına inanılır. 

Genç bir adamın görüşmesine izin verilmeyen sevgilisine mesaj ulaştırmak için uçurtmayı beceriyle kullandığını görürüz.

Avrupa'ya 13. yy sonlarına doğru Marco Polo tarafından taşınmıştır Avrupa'ya 13.yy sonlarına doğru Marco Polo tarafından taşınmıştır. Ayrıca 16. ve 17.yy larda Japonya ve Malezya'dan Avrupa'ya dönen gemicilerin de yanlarında uçurtma getirdiklerini bilinir.

18. ve 19. yylarda ise uçurtma bilimsel araştırmalarda kullanılan aletlerin arasında yer almaya başlamıştır. Benjamin Franklin, Alexander Wilson uçurtmaları rüzgar ve hava akımları üzerindeki bilgilerini arttırmakta kullanmışlardır.

Sir George Caley, Samuel Langley, Lawrence Hargrave, Alexander Graham Bell ve Wright Kardesler uçurtmalarla deneyler yapmış ve bu deneyler uçakların yapılmasında çok faydalı olmuştur.

George Pocock adlı bir öğretmen 1822de bir at arabasını, uçurtma yardımıyla saatte hızını 20 mile ulaştırarak çekmeyi başarmıştı.

I. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz Fransız, İtalyan ve Rus orduları düşmanların yerlerini belirlemek ve işaretleşmek için uçurtmalardan yararlanmışlardır.

Denizde kaybolan pilotlar bir Gibson Girl-box uçurtması uçurmuşlar ve böylece yerleri tespit edilmiştir. 

Uçaklardan yararlanılan yerler arttıkça, uçurtmalar daha az kullanılır olmuş ve daha çok eğlence maksatlı uçurulmaya başlanmışlardır.

Francis Rogallonun -kanatlı uçurtması ve Domina Jalbert'in Parafoil uçurtması gibi önemli buluşlar, modern Delta Kanatların ve spor yapmakta kullanılan paraşütlerin gelişimine faydalı olmuşlardır.

1972de Peter Powell iki kumandalı stunter adlı bir oyuncağın tanıtımını yapmış ve insanlar uçurtmayı sadece eğlence için değil aynı zamanda da bir spor aracı olarak kullanmaya başlamıştır.

Daha buyuk ve daha güçlü uçurtmalar yapılmış ve 1980′lerde Yeni Zellandalı Peter Lynn bu uçurtmaların çekebileceği, ismine buggy denen üç tekerlekli bir araç yapmıştır. 

1990′larda tekerlekler üstünde, Su kayağı yaparken ya da buz üstünde kayarken uçurtma uçurmak çok populer hale gelmiştir. 

1999da bir grup insan, Kuzey Kutbunda kızaklarını çekmek için uçurtma kuvvetinden yararlanmıştır.

TÜRKİYEDE UÇURTMA VE UÇURTMACILIK Dünyanın pek çok ülkesinde kulüpler, dernekler, federasyonlar düzeyinde sahip çıkılan, hatta müzeleri bulunan Uçurtma ülkemizde yeterince ele alınmamış.

1984 yılına kadar küçük ve cılız bazı organizasyonlarla zaman zaman gündeme taşınmaya çalışılsa da modern yaşamın ve çarpık kentleşmenin kurbanı olmaya yüz tutmuştu.

Türkiye'de uçurtma etkinlikleri,Mehmet Naci Aköz'ün 1984 yılında düzenlediği Türkiye'nin ilk para ve kupa armağanlı uçurtma yarışması ile apayrı bir boyut kazanmış ve Türk uçurtmacılığında yepyeni bir çığır açılmıştır

Ülkemizde uçurtmaya olan ilgide belli bir artış olmuş ve M. N Ülkemizde uçurtmaya olan ilgide belli bir artış olmuş ve M.N.Aköz'ün başkanlığında 1986'da Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği kurulmuştur.

1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Türkiye'de ilk defa ' 'Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali '' gerçekleştirilmiştir.

Hollanda, Malezya, Danimarka,ve Avusturya'dan çok sayıda profesyonel uçurtmacı ve uluslararası uçurtma hakemi Türkiye'ye gelmiş ve etkinliklerin haberleri Avrupa basınında yer alarak Türk uçurtmacılığı ilk kez dünya sahnesine çıkmıştır.

İlerleyen yıllarda yerel yönetimlerin ve okulların dikkatleri bu alana çekilmiş, Mehmet Naci Aköz ve Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği işbirliğiyle çok sayıda yarışma, şenlik ve Uçurtma Festivali organize edilmiştir.

Rabia Ural .şeyma .kılıçal