GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gürültü ve Endüstriyel İşitme Kayıpları
Advertisements

Gürültü ve Gürültü Kontrolu
MADENLERDE KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
GÜRÜLTÜ   "Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler." Robert KOCH (1910)
İşitme.
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
İŞİTME ŞEKİLLERİ a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta kulaktan kemikçik zinciri vasıtası.
ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
ANİ İŞİTME KAYBI Dr.Hasan MERCAN.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
T.C. İ.Ü.İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI TOKSİK GAZLAR
MİGREN.
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
ENDÜSTRİYEL GÜRÜLTÜ FİRMA LOGOSU.
DR.ECEM SEVİM LONGUR EĞİTİM SORUMLUSU:DOÇ.DR .ÖZGÜR YİĞİT
İŞİTME NEDİR? Elif ÖZKAN İşitme Engelliler Öğretmeni.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
RİSK ANALİZİ TEMEL AŞAMALARI Temel veriler Emniyetli çalışma koşulları Tehlikenin belirlenmesi Tehlikenin değerlendirilmesi Risk değerlendirmesi Risk.
Genel Antrenman Bilgisi Özet Ders Notları (Bölüm 17)
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN ŞİDDETİ.
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
İşitsel Merkezi Sinir Sistemi
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
ÜÇGENDE AÇILAR 7.sınıf.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
KOKLEANIN İŞLEVSEL ANATOMİSİ
G Ü R Ü L T Ü
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ
GÜRÜLTÜNÜN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
İş Sağlığı ve Güvenliği & Gürültü Kontrolü
UYGULAMALAR Gürültü Kirliliği Tipik Bir Karayolu Ha Ha Tonka Devlet Parkı, Missouri.
İÇERİK: Amaç Endüstriyel gürültünün kaynakları
İNSAN İÇİN KULAĞIN ÖNEMİ
ABR VE ERKEN LATANSLAR Çağıl SARIDOĞAN Gazi Üniversitesi
SES KİRLİLİĞİ.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
İşitme engelliler.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
IŞIK. IŞIK Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir. Saniyede yaklaşık 300 bin kilometre hızla, dalgalar halinde yol alır. Güneş en önemli ışık.
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Mesleki işitme kayıplarının çalışma hayatındaki önemi, erken tanı ve korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
İŞİTME YETERSİZLİĞİNE SAHİP ÇOCUKLAR
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM : –
Hazırlayan: Ayşenur KARAASLAN.  Ses, bir enerji kayna ğ ından yayılan titre ş imlerin etkisi sonucu gaz, sıvı ve katı ortamlarda moleküllerin sıkı.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ RUKİYE ALVER 9-B GÜRÜLTÜ "Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler." Robert.
ODYOLOJİK TESTLER VE TANISAL HATALAR*
AKUSTİK KAMERA Copyright © PRESMETAL Tüm hakları saklıdır.
KULAK ANATOMİSİ I-) Dış Kulak(Auris Externa)
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
Yaşar Dağıstan1, Erkan Kılınç2
İşitme yetersizliği Doğuştan veya sonradan olan problemler nedeniyle işitme duyarlılığında meydana gelen azalmadır. İşitme engeli ise işitme duyarlılığındaki.
Sunum transkripti:

GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Prof.Dr.Erol Belgin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun boğaz ABD Çevre ve Orman Bakanlığı Gürültünün İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Paneli 28.07.2010 İstanbul

FARKLI SESLERİN DESİBEL DEĞERLERİ FISILTI 20 - 25 dB SPL NORMAL KONUŞMA 50 - 70 dB SPL YÜKSEK SESLE KONUŞMA 70 - 85 dB SPL TRAFİK GÜRÜLTÜSÜ 90 - 100 dB SPL JET MOTORU 120- 150 dB SPL

Kulak(İnsanda) 20- 20000 Hz 0-110 dB arasında işitebilir

Ses Uyarıları. Selected Seçkin. Other Sıradan Ses Uyarıları Selected Seçkin Other Sıradan General Noise Gürültü Silence Sessizlik

İşitme sistemine zarar verme eşiği 85 dBA olarak belirtilmiştir DRC 85 dBA

İşitme sistemine organik hasar veren gürültünün etkisi aşağıdaki faktörlere bağlıdır: Gürültünün şiddetine Gürültünün süresine Gürültünün frekans içeriğine Gürültüye maruz kalınma süresine Kişisel hassasiyete

Gürültünün İşitme Sistemi Üzerine Etkisi En çok hasar gören kısım tüy hücreleridir. Basiller membranın ve tektorial membranın ani ve şiddetli uyarılmaları temasta oldukları korti ve dış tüy hücrelerinde hasarlara yol açar. Düşük şiddetteki sesler tüy hücrelerinin hafif dejenerasyonuna neden olurken, yüksek şiddetteki seslerin hücrelerin uç bağlantılarını bozarak kırılmalara neden olur. Wenthold ve ark 1992

Uzun süreli etki ile korti organındaki hasar spiral ganglion hücrelerini de içine alır. Yapılan araştırmalar spiral ganglion hasarlarının koklear nukleus ve superior olivary complex’e kadar uzandığını göstermiştir.

Gürültü sırasında nörotransmitterlerin aşırı faaliyetlerinin afferent sinir lifleri ve terminallerinde eksitoksik hasara yol açması Koklear sıvıların karışmasının retiküler laminada hasara neden olması Gürültüye maruziyet sırasında meydana gelen biyokimyasal değişiklikler

Geçici Eşik Değişlikliği TTS(Temporary Threshold Shift) Birçok geçici eşik değişikliği ilk iki günde düzelmekte. 40 dB den fazla olan geçici eşik değişikliği patolojiktir ve kalıcı eşik değişikliği ile ilişkilidir.

Kalıcı Eşik Değişlikliği PTS (Permanent Threshold Shift) Gürültüye maruziyet sonrasında işitme hassasiyetinde tam olarak geriye dönüş olmadığı durumlarda kalıcı işitme kaybı ortaya çıkar. Kalıcı işitme kaybı kendisini en belirgin olarak 4 kHz’de görülen geri dönüşü olmayan işitme kaybı ile belli eder.

Kalıcı Eşik Değişlikliği 4 kHz deki işitme kaybı başlangışta hızlı ilerler. İşitme kaybı 10 yıl boyunca gittikçe hızı azalarak ilerler. Yıllarla birlikte presbiakuzi görüntüsü ile birleşmeye başlar.

Gürültüye maruz kaldıktan sonra ilk göze çarpan odyolojik bulgu yüksek frekans işitme kaybıdır.

Blast Travma İnsan kulağı maksimum 135 dBSPL düzeyinde sesi tolere edebilir.Bu değerin üstü genellikle kulak zarı ve kokleadaki membranların yırtılmasına yol açabilir

Kulak zarı yırtılmalarında; Ağrı İşitme kaybı Vertigo Kusma hissi

İç Kulak Membran Yırtılmalarında; Ani ileri derecede işitme kaybı Vertigo Bulantı Kusma

Ülkemizde yasal olarak bir günde kalınabilecek gürültü seviyeleri Gürültüye maruz kalınan süre (saat/gün) Maksimum gürültü seviyesi (dbA) 7.5 80 4 90 2 95 1 100 0.5 105 0.25 110 1/8 115

Amerika’da yasal olarak bir günde kalınabilecek gürültü seviyeleri Gürültüye maruz kalınan süre (saat/gün) Maksimum gürültü seviyesi (dBA) 8 90 6 92 4 95 3 97 2 100 1.5 102 1 105 0.5 110 1.25 115