Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜRESEL ISINMA.
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER.
KüReSeL IsInMa Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında kullanılan bir terimdir.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
SU HALDEN HALE GİRER.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
MADDE DÖNGÜLERİ.
Merhaba çocuklar, benim adım Minik. Bende sizler gibi daha küçüğüm. Her geçen gün büyüyeceğiz ama ben büyümekten korkuyorum. Sizinle birkaç arkadaşımı.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Küresel Isınma Ve Nedenleri
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Küresel Isınma Nedir?.
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
KÜRESEL ISINMA.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
E-Posta Grubu Oluşturma
ISI VE SICAKLIK.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
KÜRESEL ISINMA.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
SU HALDEN HALE GİRER.
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Yaşadığımız çevre mi? Kirlettiğimiz toprak mı? Kirlettiğimiz toprak mı? Kullanılamaz sular mı? Kullanılamaz sular mı? Sürekli kirlenen hava mı? Sürekli.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
FOTOSENTEZ.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ.
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
ve Küresel İklim Değişimi
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

Akşehir Gölü

PROBLEM ?

Dünya Isınıyor!

KÜRESEL ISINMA Hazırlayan: Dr. Mustafa BATUR Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü-Urla/İZMİR Sunu Seviye: İlköğretim

KÜRESEL ISINMA NEDİR? Atmosferdeki ortalama hava sıcaklığının sera gazaları nedeniyle sürekli olarak artmasıdır.

NEDEN ÖNEMLİDİR? Son 100 yıldaki sıcaklık artışı normalin üzerindedir. Sürekli artan bir eğilimde ve uzun süreli olması dünyadaki canlıların dengesini bozar. Yaşamı olumsuz etkiler… (İnsan vücudundaki sıcaklığın artmasının hücrelerin çalışmasını engellemesi gibi.) Önlem alınmazsa yaklaşık 100 yıl sonra dünyanın yaşanmaz hale geleceği tahmin edilmektedir.

GÖSTERGELER Son 150 yılda dünya ortalama sıcaklığının 1.5-20 civarında ye yükseldiği hesaplanmıştır. Birçok bölgede kuraklık…

Orman yangınları artıyor!

Kutuplardaki buzullar eriyor!

Dağlardaki karlar eriyor!

Sular çekiliyor!

KÜRESEL ISINMANIN NEDENİ? Atmosferdeki sera gazlarındaki (karbondioksit, metan vb.) artıştır. Bu gazlar atmosferi kapladığında güneş ışınlarının yansımasını engelleyerek dünyanın ısınmasına yol açarlar. (örneğin siyah renk bir elbise ışığı yansıtmadığından daha çok ısınır ve yazın siyah renk giymeyi tercih etmeyiz).

SERA GAZLARINDAKİ ARTIŞ NEDENLERİ Fabrika bacalarından çıkan gazlar. İnsanların yaktıkları odun, kömür, vs… Araçların çıkardığı egzoz gazları… Diğer sanayi atıkları…

KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI? Göller çöl olur. Akarsular kurur. Aşırı sıcaktan insanların sağlığı bozulur. Buzullar erir. Deniz seviyesi yükselir ve bazı bölgeleri su basar. Yağışlar azalır. Tarımsal ürünler üretilemez kıtlık doğar. İnsanlar içmek için su bulmakta zorlanır. İklim değişikliği nedeniyle hayvan ve bitki türleri yok olur.

Sıcaktan etkilenen ve uyuyamayan bir kutup ayısı.

Fırtınalar çoğalır…

KARBONDİOKSİT Zehirli gaz olarak da bildiğimiz bu gaz havadaki zehirli gazlar içinde en fazla olandır. Bu nedenle küresel ısınmaya neden olan en önemli gazdır.

HİÇ Mİ ŞANSIMIZ YOK? Karbondioksit fotosentez yoluyla ayrıştırılabilir. Ayrışmadan oksijen (temiz hava) karbon (yakıt) ortaya çıkar.

ŞANSIMIZ NEDİR? Ormanlar ve diğer yeşil bitkiler fotosentez yaparak karbondioksiti oksijene, oduna ve hatta petrole dönüştürür. İnsanlar ormanların ürettiği bu ürünleri kullanarak yaşamlarını sürdürürler.

ORMANLAR KARBONDİOKSİTİ OKSİJENE ÇEVİRİR

KÜRESEL ISINMAYI ENGELLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ? Ormanları korumalıyız. Tüm yeşil bitkilere, bahçemizdeki ağaçlara zarar verenleri uyarmalıyız. Çevremizi temiz tutmalıyız, çünkü her çöp mutlaka doğaya zarar verir. Enerji tasarrufu yapmalıyız. Gereksiz yanan bir ışığı söndürünüz. Suyu ihtiyaçtan fazla kullanmayınız. Böylece orman kaynaklarını daha az kullanmış olacağız. Mutlaka BİR AĞAÇ DİKMELİYİZ.

ORMANLAR YAŞAMIN KAYNAĞIDIR

HAYVANLARIN MUTLULUĞU İNSANLRIN YAPTIKLARINA BAĞLI

TEŞEKKÜRLER www.efri.gov.tr