Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART."— Sunum transkripti:

1 KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART

2 DÜNYANIN BİLEŞENLERİ

3  Dünya üzerindeki suyun % 97’si tuzlu su, % 3’ü tatlı sudur.  Bu tatlı suyun da sadec %1’lik kısmı insanlar tarafından kullanılabilmektedir.

4 Kullanılabilir Tatlı Su = 1 kaşık su / 4 L su

5 SU NEDEN ÇOK ÖNEMLİDİR? Su canlılık için mutlaka gereklidir, Su olmadan, yeryüzünde bitkiler olamaz, Su olmadan, canlıların nefes alması için yeterli oksijen olmaz. Su vücudumuzun büyük bir kısmını oluşturmaktadır. (%70)

6 SUYUN KULLANIM ALANLARI Su: 1- tarım için – 69% 2- endüstri için – 22% 3- ev işlerinde– 9% kullanılır.

7 1- SUYUN TARIMDAKİ KULLANIMI (69%)  Su tarımda sulama için kullanılır. 2,1 milyar L su = 7 milyar insanın günlük besin ihtiyacını karşılamada tarım alanında kullanılır.

8 2-ENDÜSTRİ (22%) Su endüstride en çok şu amaçlar için kullanılır. 1)Hidroelektik santraller, termoelektrik dönüşüm istasyonlarında 2)Maden ve petrol işleme rafinerilerinde 3)Üretim tesislerinde kullanılır.

9 HİDROELEKTRİK SANTRAL

10 3- EV İŞLERİNDE (%9) İçme suyu, sulama suyu, banyo suyu, yemek pişirmede ve temizlikte kullanılan su. Her insan günlük 50 L suya ihtiyaç duyar.

11 SU STRESİ Endüstride, tarım ya da ev işlerinde kullanmak için yeterli suyun olmaması anlamına gelir.

12  Asya ve Afrika’daki 19 ülke günümüzde su kıtlığı çekmektedir.  2050 yılında 50 ülkenin su kıtlığı çekeceği öngörülmektedir. Sadece kirli suya erişimleri olan ülkeler: Sudan Venezuela Etiyopya Tunus Küba

13 SU STRESİNİN NEDENLERİ Nüfus artışı Hızlı kentleşme Küresel Isınma Su kaynaklarının kuruması Su kirliliği

14 Gelecekle İlgili Tahminler Kofi Annan: (Birleşmiş Milletler 7. Genel Sekreteri) «Şimdiki hükümetler ciddi önlemler almadıkça gelecek yüzyılda su savaşları yaşanacaktır» demiştir.

15 KÜRESEL ISINMA NEDİR?  Küresel ısınma, yeryüzünün ortalama sıcaklığının 19. yy’dan beri yükselmesidir.  Küresel ısınma karbondioksit, metan, ozon ve su buharı gibi sera gazlarının atmosferdeki artışından kaynaklanır.  Bu gazlar insan faaliyetleri ile ortaya çıkar:  Fosil yakıtlarının kullanımı,  Egzos ve fabrika gazları,  Orman tahribatı.

16 KÜRESEL ISINMA Sanayi devriminden sonra atmosferdeki CO 2 miktarı ikiye katlanmıştır. 1860’dan günümüze ortalama hava sıcaklığı 0,5- 0,8 °C artmıştır. Eğer gerekli önlemler alınmazsa; 21. yy’ın sonunda sıcaklık artışı 2 °C olacaktır.

17 KÜRESEL ISINMA KAR VE BUZULLARIN ERİMESİNE YOL AÇAR (Kuzey kutbundaki buzulların %28’i 2100 yılına kadar eriyecektir.) DENİZ SEVİYESİNDE ARTIŞ (20. yy’da deniz seviyesi 10-20 cm yükselmiştir.) (2100 yılında bu artışın 50 cm olacağı düşünülmektedir. 1) Erozyon 2) Tuzlu suyun topraktaki tatlı suya karışması ve tatlı su kaynaklarının azalması. 3) Su altında kalan şehirlerden göçler yaşanacak bu da sosyoekonomik sorunlara neden olacaktır.

18 KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI… Kuraklık Toprak tuzluluğunda artış Toprak veriminde azalma ve tarım ürünlerinin pahalı olması Çölleşme Göl ve denizlerin kuruması Erozyon Orman yangınlarında artış.

19 Kuruyan En Önemli Göller ve Nehirler Victorya Gölü – Afrika’nın en büyük gölü Çad Gölü – (Afrika’nın 4. büyük gölü) Nil Nehri – Dünyanın en uzun nehri Nijer Nehri – Dünyanın en uzun 3. nehri Lut Gölü - Ermenistan Aral Gölü - Özbekistan Michigan Gölü – USA Ganj nehri - Hindistan

20 SON 50 YILDA TÜRKİYE’DE 1 250 000 HEKTAR SU ALANI KURUMUŞTUR. 36 GÖL TAMAMEN KURUMUŞTUR 14 GÖL KURUMA TEHLİKESİ ALTINDADIR. KURUMUŞ OLAN GÖLLER: Nohut, Gölhisar, Akşehir, Beyşehir, Büyükçekmece, Manyas, Meke, Seyfe, Akgöl, Tuz, Burdur, Eğirdir KURUMUŞ OLAN NEHİRLER: Filyos, Nilüfer, Riva, Kızılırmak, Menderes

21 DÜNYANIN EN BÜYÜK 4. GÖLÜ – ARAL GÖLÜ- ÖZBEKİSTAN %90 ‘I KURUMUŞTUR

22 KÜRESEL ISINMA PROBLEMİNE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ  Bölgesel ve küresel önlemler almadan herkes için yeterli su kaynağı temin etmek mümkün değildir.  En önemli adım Kyoto Protokolüdür.

23 KYOTO PROTOKOLÜ 1997 yılında Kyoto- Japonya’da imzalanmıştır. AMAÇ: Fosil yakıtlarının kullanımını azaltarak küresel Isınmayı önlemektir. Pek çok Avrupa Ülkesi imzalamıştır. USA – bu protokolü imzalamıştır ancak kurallara uymamaktadır. Türkiye bu protokolü bu 1997’de imzalamamış 2009 yılında imzalamıştır.

24 KYOTO PROTOKOLÜNE GÖRE Sera gazlarının emisyonu 5% azaltılacak, Daha iyi teknolojilerle endüstride daha en enerji harcanacak, Fosil yakıtları yerine alternatif enerji kaynakları kullanılacak (Su, Güneş..)

25 TÜRKİYE’NİN SU POTANSİYELİ  TÜRKİYE su kaynakları bakımından ne çok zengin ne de fakir bir ülkedir. TÜRKİYE’DE;  KARADENİZ BÖLGESİNDE: Tatlı su kaynakları çoktur.  MARMARA VE EGE BÖLGESİNDE: yüksek nüfus nedeniyle yeterli tatlı su bulunmamaktadır.

26 BİZE DÜŞEN GÖREVLER Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının kullanımından kaçınmak (deodorant, parfüm, fabrika bacalarından çıkan gazlar, egzost gazları) Fosil yakıtları kullanımını azaltmak (Kömür, petrol ürünleri) Alternatif enerji kaynaklarını kullanmak (su, güneş) Fazla su kullanmamak Su kirliliğine neden olmamak

27 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ 11G – LEVENT KARAKÜTÜK 11 E – FATMANUR ATMACA 11 C – BERKAY ÖZKAYA 11 C – EGE ÜLGER


"KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları