“SINIF ARKADAŞIM AİLEM”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OYUN OYUN İÇİNDE BİLGİ BİZİM DİLİMİZDE
Advertisements

TED KAYSERİ KOLEJİ OKUL ÖNCESİ BÖLÜMÜ “ŞUBAT AYI BÜLTEN”
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
AİLELERİN EĞİTİM SÜRECİNE KATILIM ÇALIŞMALARI
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
A2 LİLA SINIF ÖĞRETMENLER Gülay TURHAN-Nilgün ÖNCÜ BARAK
ANAOKULU 6 YAŞ GRUPLARINDA “ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ”
YILLIK PLAN; Sütunlar; Satırlar;
NEDEN KAREKTER EĞİTİMİ?
Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
NİZİP HÜSEYİN YALÇIN ÇAPAN ANADOLU LİSESİ
SENE BAŞI VELİ TOPLANTISINA
TED KAYSERİ KOLEJİ OKUL ÖNCESİ BÖLÜMÜ “NİSAN AYI BÜLTEN”
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
OKUL AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ & OKUL-AİLE BİRLİĞİ.
ANASINIFI YAZ TATİLİ ÖDEVİ
GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETİMİ
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 25 Eylül 2009 Cuma Matematik Aynı türden 10 nesnenin sayısına ………… denir. Aynı türden …. nesnenin sayısına.
ÖĞRENCİ VELİSİ GÖREV VE SORUMLULUKLARI
TÜRKÇE DRAMA ÖRNEĞİ.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
BANA 30 DAKİKA BORÇ VERİR MİSİNİZ?
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
ZİYARET İLKOKULU ANASINIFI
DEĞERLER EĞİTİMİ KONAK RAM 2014.
Rehberlik Servisi Tanıtımı
KASIM AYI BÜLTENİMİZDE NELER VAR?
Değeri Olmayan İnsan Yoktur; Kötü Değerlerle Donanmış İnsan Olabilir…
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
YIL SONU SEMİNER ÇALIŞMASI
PSİKOMOTOR AKTİVİTELER
SAMSUN DEĞERLERİYLE BULUŞUYOR
DERS PROGRAMI OLUŞTURMA
ÖĞRENCİ TAKİP SİSTEMİ BTS HAZIRLAYAN ABDURRAHMAN ÇİÇEK 75
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MALATYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Aile Atölyeleri Projesi
DESTEK EĞİTİM ODASI İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI
1. SINIF VELİSİ OLMAK.
PROBLEM ÇÖZME YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI Genel Hedef : Problem çözme becerisini kazanabilme. Düzey : İlköğretim ikinci kademe Üye sayısı : 12 Süre.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
Destek Eğitim Odaları.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
ADAY ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİ
ETKİLEŞİM ve İŞBİRLİĞİ
OKULUN TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ
ARALIK 2016 ÖZEL ATABEK ANAOKULU.
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011.
DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
HAZIRLAYANLAR ESMANUR ÖZDEMİR EDA AKKUŞ NURSEMA YALÇIN
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
YILDIZ SINIFI OKULUM VE BEN Tarih/Sayı: Ekim 2017/1
OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ
Herkese Açık Okul Adı Tarih.
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
Sağlık Bilimleri Fakültesi
REHBERLİK DERS II.
Nuray Taşçı / Ayperi Dikici Sığırtmaç
DEDİKODU TEKNİĞİ VE ARKASI YARIN TEKNİĞİ. DEDİKODU TEKNİĞİ Öğrencilerin konuyu kavramaya çalışmasını o konuda düşünmelerini ve konu hakkında çeşitli fikirleri.
FEN VE DOĞA ETKİNLİKLERİ HAZIRLAMA. Etkinlik 1: Rüzgâr Gücünü Gözleme.
Sunum transkripti:

“SINIF ARKADAŞIM AİLEM” İDV ÖZEL BİLKENT İLKÖĞRETİM OKULU 9. SONBAHAR ÖĞRETMEN KONFERANSI “SINIF ARKADAŞIM AİLEM” Burcu HOSAFCI Başak AKSU Gülşen ÇİÇEK KESKİNSOY Ekim 2005 Eyüboğlu Eğitim Kurumları-İstanbul

SUNUM AKIŞI Proje Hakkında Genel Bilgiler 5 dk Etkinlikler Hakkında Açıklamalar 20 dk Uygulama Çalışması 15 dk Sorular ve Öneriler 5 dk

PLANLAMA AŞAMASI “Aile Katılım Projesi” hakkında ailelere bilgi verilir. (EK-1) Ailelerin uygun olduğu saatler belirlenir ve aynı zamanları tercih eden veliler gruplanır. Hangi veli grubu ile hangi çalışmanın yapılacağına karar verilir. Her veli için mektup hazırlanır; etkinliğin günü, yeri ve zamanı bildirilir. (EK-2) Aileler okula geldikleri zaman etkinliğin amacı, süresi, materyalleri, değerlendirme bölümü hakkında bilgi verilir ve ailelerin sınıftaki tutum ve davranışlarına değinilir. Etkinlik bitiminde ailelerin değerlendirme formunu doldurması istenir. (EK-3)

(EK-1) BİLGİLENDİRME FORMU 9.20-10.00 10.10-10.50 13.30-14.10 14.20-15.00 pazartesi salı çarşamba perşembe cuma Sevgili Aileler; Çocuklarımızın benlik ve akademik algısını geliştirmek; ebeveyn-çocuk başarılarını arttırmak; ailelerin çocuklarına ilişkin gözlemlerini, deneyimlerini öğretmenlerle paylaşmak amacıyla “OKUL MERKEZLİ AİLE KATILIM PROGRAMI” kapsamında; çocuklarınızı sınıf ortamında izleme ve onlarla bu anı paylaşma uygulamalarına başlayacağız. Bu planlamayı yaparken sizlere uygun gün ve saatleri belirlememiz gerekmektedir. Bu nedenle yandaki çizelgede size uygun zamanı işaretledikten sonra sınıf öğretmenine iletmenizi rica ederiz.

(EK-2) DAVET MEKTUBU Sevgili Aileler; Çocuklarımızın benlik ve akademik algısını geliştirmek; ebeveyn-çocuk başarılarını arttırmak; ailelerin çocuklarına ilişkin gözlemlerini, deneyimlerini öğretmenlerle paylaşamak amacıyla “OKUL MERKEZLİ AİLE KATILIM PROGRAMI” na başlıyoruz. Sizden gelen tercihler doğrultusunda yaptığımız planlamaya göre;...................................................................................................... sınıfımıza gelerek çalışmamıza katılmanızı bekliyoruz. Aynı gün ders saatinden 15 dakika önce okulda olmanız ve birlikte son hazırlıkları gözden geçirmemiz önem taşımaktadır. Bizlere verdiğiniz destekten dolayı teşekkür eder, birlikte yapacağımız güzel çalışmaların devamını dileriz.

(EK-3) DEĞERLENDİRME FORMU Sevgili Aileler; Hepimiz sürekli bir değişim ve gelişim içerisindeyiz. Okulumuzda sizlerle olan iletişimimizi güçlendirmek amacıyla başlattığımız “Okul Merkezli Aile Katılım Programı” na ilişkin görüş ve önerileriniz; gelecekteki çalışmalarımız açısından önem taşımaktadır. Bu amaçla aşağıdaki soruları yanıtladıktan sonra sınıf öğretmenine iletmenizi rica ederiz. İ.D.V. Özel Bilkent İlköğretim Okulu Anasınıfı velisi olarak etkinlik sonucunda neler düşünüyorsunuz? Okul Merkezli Aile Katılım Programı kapsamında gelecek eğitim döneminde yapılması planlanan çalışmalar için önerileriniz varsa lütfen belirtiniz? Çalışmalarımıza olan katkınız ve işbirliğiniz için teşekkür ederiz.

OKUL MERKEZLİ AİLE KATILIM PROGRAMI Ellerimle Neler Yapabilirim? Etkinliği Nesne-Rakam Eşleştirme Çalışması Maskelerle Yüz İfadesi Çalışması Üçgen Günü M.T.A. Tabiat Tarihi Müzesine Gezi

“ELLERİMLE NELER YAPABİLİRİM?” ETKİNLİĞİ AMAÇ: Küçük kas motor becerileri gerektiren hareketleri yapabilme, birey olarak kendi yeteneklerinin farkına varabilme SÜRE: 40 dakika MATERYAL: Renkli fon kağıdı, boya kalemi, makas UYGULAMA: Öğrenciler daire şeklinde otururlar. Her öğrenci kendi elini inceledikten sonra gördüğü ayrıntıları ifade eder ve elini kullanarak ses çıkarmaya çalışır. Ardından tüm sınıf masalara (2 kişilik gruplar halinde) oturur ve renkli fon kağıtlarına el izlerini çıkarır. Çıkarılan el izlerini makasla kesmeleri ve beyaz resim kağıdına yapıştırmaları istenir. 2 kişilik gruplar halinde el izlerinden resim oluşturma çalışması yapılır. DEĞERLENDİRME: Öğrencilerle çalışma sırasında neler öğrendiğimiz üzerinde konuşulur ve öğrencilerin fikirleri dinlenir. Ardından etkinliği değerlendirmeleri istenir.

“NESNE-RAKAM EŞLEŞTİRME” ÇALIŞMASI AMAÇ: Rakam sayısı kadar nesneyi eşleştirebilme, artmayı kavrayabilme, iki nesne sayısını eşitleyebilme SÜRE: 40 dakika MATERYAL: Nohut ve fasulyeler, yumurta kolileri UYGULAMA: Öğrenciler 4 kişilik gruplar halinde sınıfta yer alan masalara otururlar. Her öğrenciye üzerinde nohut-fasulye modeli ve sayısının yer aldığı yumurta kolileri dağıtılır. Öğrenciler bölümlerde yer alan nesne resmi ve sayısı kadar nesneyi bölüme yerleştirirler. Her öğrenci kendi bölümlerinde kaç tane nohut ve fasulye olduğunu yüksek sesle ifade eder. Öğrencilerin nohut ve fasulye sayılarını karşılaştırmaları ve az olan nesneyi çok olan nesne kadar yapmaları istenir. Çalışma sırasında öğretmen öğrencilere ipuçları verir. DEĞERLENDİRME: Öğrencilerle çalışma sırasında neler öğrendiğimiz üzerinde konuşulur ve öğrencilerin fikirleri dinlenir. Ardından etkinliği değerlendirmeleri istenir.

“ÜÇGEN GÜNÜ” AMAÇ: Üçgen şeklini diğer şekiller arasından ayırt edebilme, içinde-dışında; uzun-kısa karşıt kavramlarını pekiştirebilme SÜRE: 40 dakika MATERYAL: Uzun ve kısa şeritler, çeteleme kağıdı, öğrenilen diğer şekillerin yer aldığı sepet, kalem UYGULAMA: Öğrencilerin “üçgen günü” dolayısıyla getirdikleri nesneleri tanıtmaları ve özelliklerini belirtmeleri istenir. Öğrenciler kısa ve uzun şeritlerin yer aldığı torbadan şerit çekerler ve gruplara ayrılırlar. Her grup elindeki şeritleri kullanarak halıda iki farklı boyda üçgen oluşturur. “içinde-dışında” oyunu oynanır ve masalara geçilir. Öğretmen her masaya içinde farklı sayılarda farklı şekillerin yer aldığı sepeti dağıtır ve öğrencilerden nesne sayısı kadar çizgiyi ilgili bölüme çizmelerini ister. DEĞERLENDİRME: Öğrencilerle çalışma sırasında neler öğrendiğimiz üzerinde konuşulur ve öğrencilerin fikirleri dinlenir. Ardından etkinliği değerlendirmeleri istenir.

ŞEKİL SONUÇ

“M.T.A. TABİAT TARİHİ MÜZESİNE GEZİ” AMAÇ: Müze kurallarına uyum sağlayabilme, soyları tükenmekte olan hayvanlar hakkında bilgi sahibi olabilme SÜRE: 40 dakika MATERYAL: Renkli boya kalemleri, resim kağıdı, makas UYGULAMA: Öğrencilerle birlikte okul servisi ile müzeye gidilir. Müze kuralları hatırlatılır. Soyları tükenmekte olan hayvanlar, eskiden yaşamış dinazor vb. Hayvanlar hakkında bilgi sahibi olunur. Tüm bölümler gezildikten sonra müzedeki etkinlik odasına gidilir. Dinazorlarla ilgili kesme-yapıştırma çalışması yapılır ve okula dönülür. DEĞERLENDİRME: Öğrencilerle gezi sırasında neler öğrendiğimiz üzerinde konuşulur ve öğrencilerin gezi formunu doldurmaları istenir. Ardından etkinliği değerlendirmeleri istenir.

“MASKELERLE YÜZ İFADESİ”-DUYGULAR AMAÇ: Eserlerin özelliklerini algıladığı şekilde söyleme, dili etkin bir şekilde kullanabilme, başkalarıyla ilişkilerini yönetebilme SÜRE: 40 dakika MATERYAL: Renkli elişi kağıdı, boya kalemleri, resim kağıdı UYGULAMA: Öğrenciler daire şeklinde minderlere otururlar, her öğrenciye yüz şeklinde kesilerek hazırlanmış renkli elişi kağıtları dağıtılır. Her öğrenci elişi kağıdının üzerine yüz resmi çizer ve makas kullanmadan elişi kağıdına bir yüz ifadesi oluşturur. Tüm öğrencilerin çalışmaları panoda sergilenir ve yüz ifadelerinin “neden mutlu?, neden üzgün?” olabileceği konuşulur. Öğretmen 4 farklı duygunun yer aldığı hikayeyi çocuklara anlatır ve hikayenin sonunu öğrencilerin tamamlamasını ister. Ardından tüm öğrenciler hikayeyi resimler. DEĞERLENDİRME: Öğrencilerle çalışma sırasında neler öğrendiğimiz üzerinde konuşulur ve öğrencilerin fikirleri dinlenir. Ardından etkinliği değerlendirmeleri istenir.

Okul Merkezli Aile Katılım Programı Hakkındaki Düşünceler “Çocuğumla etkinliği paylaşmaktan çok mutlu oldum” “Çocuğumun yaratıcılığını izleme fırsatı buldum” “Çocuklarımızın eğlenirken öğrendiğini izleme fırsatım oldu” “Sınıfın uyumu çok güzeldi” “Çocuklarla birlikte olmak çok eğlenceliydi” “Öğrencilerin katılımının yüksek olduğunu farkettim”

Okul Merkezli Aile Katılım Programı Hakkındaki Düşünceler “Çocuğumun okulda nasıl vakit geçirdiğini ve arkadaşlarıyla olan etkileşimini izledim” “Çocuğumun yaratıcılığını izleme fırsatı buldum” “Etkinliklerin bir çok zeka türüne etki ettiğini gördüm” “Çocuklarımızın okul ortamına uyum sağladıklarını farkettim.” “Çocuğumun öğrenci kimliğini tanıma fırsatı buldum”

Okul Merkezli Aile Katılım Programı Hakkındaki Öneriler Branş derslerinde de bu uygulama yapılabilir. Ailenin derse katılamayan diğer bireyleri için bazı dersler kameraya alınabilir. Bu etkinliklere 1. dönem başlamak faydalı olabilir.

MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR

KAYNAKÇA 1999 yılında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Drama Semineri EKİM 2003 Sonbahar Sempozyumu “Koç Okulları” Seminer Notları

dbasak@bilkent.edu.tr hosafci@bilkent.edu.tr cicek@bilkent.edu.tr