Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANAOKULU 6 YAŞ GRUPLARINDA “ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANAOKULU 6 YAŞ GRUPLARINDA “ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ”"— Sunum transkripti:

1 ANAOKULU 6 YAŞ GRUPLARINDA “ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ”
Psikolojik Danışman Belkıs Elitaş Psikolojik Danışman Aylin Germiyen-Alioğlu Mart 2010

2 PROBLEM Anaokulundan İlköğretim 1.sınıfa geçen bazı öğrencilerin el-göz koordinasyonu ve görsel algı becerilerinde yeteri kadar gelişmemiş olması.

3 AMAÇ Anaokulu 6 yaş gruplarının 1.sınıf okuma yazma sürecine hazır oluşluklarını arttırmak amacıyla geliştirilen bir projedir. Bu çalışmayla, öğrencilerimizin akademik becerilerini geliştirici ve destekleyici öğretim etkinlikleri ile uygulama çalışmalarının gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

4 YÖNTEM Öğrenci Boyutu Öğretmen Boyutu Psikolojik Danışman Boyutu
Veli Boyutu Supervizyon Boyutu

5 ÇALIŞMANIN YÖNTEMİ Anaokulu’nda tüm 6 yaş grubu öğrencilerine ekim ayında Frostig Görsel Algı testi uygulanır. Test sonuçları değerlendirilerek çalışma grupları belirlenir. Velileriyle bireysel görüşmeler yapılarak çalışmaların onayı alınır ve evde de desteklenmesi sağlanır. Sınıf öğretmenleri kendi sınıflarından belirlenen çalışma gruplarıyla haftada 2 saat bireysel ve küçük gruplar halinde çalışmalar yaparlar. İhtiyaç hissedilen öğrencilere ev çalışmaları sınıf öğretmenleri tarafından verilir. Çocuklardaki gelişmeler ve desteklenmesi gereken noktalar aile ile yıl içinde ve yıl sonunda yapılan bireysel görüşmelerde paylaşılır. Yıl içersinde çalışma yapılan öğrencilere nisan ayı içersinde test tekrar uygulanarak “retest” gelişimleri belirlenir. Projenin oluşturulmasında ve geliştirilmesindeki bütün aşamalarda psikolojik danışmanlar ve sınıf öğretmenleri eğitimler almaktadır.

6 MATERYAL FROSTİG Görsel Algı Testi
Eğitsel oyun odası (öğrencilerin 3 boyutlu materyallerle çalışma yaptıkları sınıf) Frostig çalışma kitapları

7 FROSTİG GELİŞİMSEL GÖRSEL ALGI TESTİ
Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi” performans testi niteliği taşımaktadır. Herhangi bir zaman kısıtlaması olmayan test yaklaşık olarak kırk, elli dakika kadar sürmektedir. 4-8 yaş arası çocuklara uygulanır. Test beş alt testten oluşmaktadır. 1. El-göz koordinasyonu 2. Şekil-zemin: Zemin içerisinde şekil algılayabilme 3. Şekil değişmezliği: Şekilleri farklı açılardan algılayabilme becerisi 4. Uzaydaki pozisyon: Şekilleri farklı konumlarda algılayabilme becerisi. 5. Uzay ilişkileri: Şekil oluşturan öğeleri analiz edebilme becerisi

8 EĞİTSEL OYUN ODASI (Öğrencilerin 3 boyutlu materyallerle çalışma yaptıkları sınıf)

9

10

11

12

13

14

15

16

17 ÇALIŞMALARDAN ÖRNEKLER Yönerge: Çiçeği boyayalım.

18 Yönerge: Bot denizde güçlükle ilerliyor. Denizin
Yönerge: Bot denizde güçlükle ilerliyor. Denizin dalgalarını hiç elimizi kaldırmadan çizelim.

19 Yönerge:Deniz yıldızını, balığı ve deniz atını bulalım.

20 Yönerge:Şapkaları farklı renklerle çizerek birbirinden ayıralım.

21 Yönerge:Şeklin aynısını bulalım ve işaretleyelim.

22 Yönerge:Noktaları kullanarak şeklin aynısını çizelim.

23 Yönerge: Burada 3 tane dans eden kız var. Farklı
Yönerge: Burada 3 tane dans eden kız var. Farklı kalemlerle üzerlerinden çizelim.

24 Yönerge: Resimdeki bebeklerin bazılar yatıyor, bazıları. oturuyor
Yönerge: Resimdeki bebeklerin bazılar yatıyor, bazıları oturuyor. Acaba burada kaç tane bebek var? Gördüğümüz her bebeği farklı renk kalemle çizelim.

25 Yönerge: Rakam yazılı 3 farklı büyüklükteki
Yönerge: Rakam yazılı 3 farklı büyüklükteki dikdörtgenlere dikkat edelim. Aynı büyüklükteki dikdörtgenlere uygun rakamları yazalım.

26 Yönerge: Buradaki şekiller aynı büyüklükte çizilmiş. Her
Yönerge: Buradaki şekiller aynı büyüklükte çizilmiş. Her sırada gerçekte büyük olanı gösterip, kırmızı ile çizelim.

27 Yönerge:Resimde telefon radyoya göre önde. Mumun önde. olduğu
Yönerge:Resimde telefon radyoya göre önde. Mumun önde olduğu resim ile eşleştirelim. Şimdi ! Her resimlerde de telefon ve mumun radyoya göre konumuna bakıp,eşleştirelim.

28 Yönerge:Baştaki şekle dikkat ederek eksik kısımları tamamlayalım.

29 BULGULAR VE YORUM 2007-2008 Eğitim ve öğretim yılında;
43 öğrenci ile çalışıldı. 3 öğrenci 50 puanın altında kaldı. Eğitim ve öğretim yılında; 45 öğrenci ile çalışıldı. 2 öğrenci 50 puanın altında kaldı. Eğitim ve öğretim yılında; 32 öğrenci ile çalışıldı. 1 öğrenci 50 puanın altında kaldı.

30 ÖNERİLER

31 KAYNAKÇA Ergin, T. Öğrenme Performansını Yükseltme Projesi (FROSTIG; Görsel Algı Testi)Seminer Notları İstanbul: Terakki Vakfı Okulları,2009 Marianne Frostig, Ph. D., David Horne, B.A., Prof. Dr. Anton Reinartz & Erika Reinartz. Visuelle Wahrnehmungsförderung Heft 1, Schroedel Schulbuchverlag GmbH, Hannover, 1979 Marianne Frostig, Ph. D., David Horne, B.A., Prof. Dr. Anton Reinartz & Erika Reinartz. Visuelle Wahrnehmungsförderung Heft 2, Schroedel Schulbuchverlag GmbH, Hannover, 1979 Marianne Frostig, Ph. D., David Horne, B.A., Prof. Dr. Anton Reinartz & Erika Reinartz. Visuelle Wahrnehmungsförderung Heft 3, Schroedel Schulbuchverlag GmbH, Hannover, 1979

32 TEŞEKKÜRLER


"ANAOKULU 6 YAŞ GRUPLARINDA “ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları