İpek Yolunda Türkler Ünitesi 7. ve 8

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
Sosyolojinin Konusu ve Alanı
e) Tanışma ve Tanıştırılmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
CANIM ANNECİĞİM Müzik:Kibariye(eller kader Kıymet bilmiyor ANNE
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖĞELER
VURGU CÜMLEDE VURGU.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ & BİLGİ TOPLUMU
Toplumsal Kontrol Mekanizmaları
Hayatın Ortağı Olmak... Erdal ATABEK Remziye Örselli/11 Şubat 2009.
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
İlk Türk Devletlerinde Sanat
MOTİVASYON.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
1-)ÇOCUGUN FİZİKSEL VE MOTOR GELİŞİMİNDE ETKİNLİK SAĞLAMAK A-)Fiziksel İhtiyaçların Karşılanması ve Sağlığın korunması B-)Fiziksel Yapının Tanınması.
TİYATRO ve GÖLGE OYUNU.
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Kırgızistan Cumhuriyeti
TÜRKLERDE EKONOMİ 1- İLK TÜRK DEVLETLERİNDE EKONOMİ
TÜRKLERİN VE MOĞOLLARIN ESKİ DİNİ
“ Ortağı Olmak … ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
Özboyacı İlköğretim Okulu
“Hayatın Ortağı Olmak…”
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
Türkiye’ den getirdikleri oluşturulan köşe.. Sınıflardan görüntüler.
ATATÜRK’Ü ANLAMAK. ATATÜRK’Ü ANLAMAK.
BİRLİKTE YAŞAMAK BİRLİKTE YAŞAM KÜLTÜRÜ. ÖNCE İNSAN ÖNCE İNSAN!
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
YIL SONU SEMİNER ÇALIŞMASI
GÜNGÖREN ANADOLU LİSESİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMI
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
CUMMHURİYET VE ATATÜRK
DEĞERLERİMİZ İYİLİK VE HOŞGÖRÜ
CUMHURİYET VE ATATÜRK
Eğlenceyi çok seven bir ağustos böceği varmış.
İSKENDERUN SAHİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
KOLLARI SIVAYALIM.
KİME, NASIL YARDIM EDEBİLİRİM?
KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR. KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR.
TARİH BİLİMİNE GİRİŞ.
KÜLTÜR NEDİR? İnsana ilişkin bir kavram olarak kültür, tarih içerisinde yaratılan bir anlam ve önem sistemidir. Bir grup insanın bireysel ve toplu yaşamlarını.
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
Etik Günü 25 Mayıs tarihi bütün dünyada etik günü olarak kutlanmaktadır. Bizim kültürümüze kavram ve çerçeve olarak farklı olan bu terim son yıllarda ülkemizde.
HASTALARI ZİYARET ETMEK DİN KÜLTÜRÜ DERSİ Bakalım Peygamber Efendimiz Bu Konu Hakkında Ne Demiş?
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
Helal ve Haram.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
YARGI KARARLARI.
 Vücudumuzun gücünü artıran, zi­hin güçlerimizi geliştiren, aynı zamanda eğ­lendiren, hoş vakit geçirten işlerdir. Deniz­cilik, avcılık, binicilik, kayak,
Sarı Gelin türküsü hikayesi Sarı Gelin türküsü, Kuzeydoğu Anadolu Erzurum coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Türklerin büyük bir kolunu teşkil eden Kıpçakların.
Matematik ve Hayat Hazırlayan Muhammed Sar ATLI. MATEMATİK NEDİR? Matematik, insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik,
EVİMİZ VE AİLEMİZ Bekleriz….
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
Sunum transkripti:

İpek Yolunda Türkler Ünitesi 7. ve 8 İpek Yolunda Türkler Ünitesi 7.ve 8. Kazanıma uygun olarak hazırlanmıştır.

Türk Gelenekleri Türk kültürü eski bir geçmişe sahiptir. İlk Türk devleti olan Hunlardan günümüze kadar gelenekler, yaşanılan bölgeye, komşu ülkelere, ekonomik duruma ve dine göre bazı değişikliklere de uğramıştır. Gelenek ve görenekler niçin değişir?

Türk Gelenekleri Türk geleneklerinden olan düğünler ilk Türk Devletlerinden günümüze kadar gelmiş bazı değişiklikler olsa da değişmeyen ve günümüzde aynen uygulanan örneklerde mevcuttur. Günümüzde düğünler nasıl yapılmaktadır?

“Sawcı” yerine hangi kelime kullanılıyor? Kız İsteme Kız isteme: Her ne suretle olursa olsun, evlenecek erkek için bir kız istemek gerektiğinde, genellikle bugün de olduğu gibi kız evine dünürcü gönderilmektedir. Kız istemeye giden bu dünürcülere veya görücülere “sawçı” (sözcü-elçi) da denirdi. Sawçı : “Güveyler, kayınlar, dünürler arasında gelip giden, elçilik yapan kişidir. Çünkü sawçı onun sözünü buna, bunun sözünü ona anlatan kişidir. “ “Sawcı” yerine hangi kelime kullanılıyor? Kız isteme adetinde günümüzde hangi kelimeler aynen kullanılmaktadır? Günümüzde de “sawcı” var mı?

Günümüzde evlenmeden önce söz kesimi yapılıyor mu? Söz Kesme Söz kesimi Türklerde, çok değer verilen bir antlaşmadır. İlk Türk topluluklarında evlilik bununla başlar denilebilir. Türklerin eski geleneklerine göre söz kesim antlaşması at üzerinde yapılırdı: Kız ve oğlan tarafı at üzerine binmiş olarak karşılaşır ve böylece antlaşırlardı. Ayrıca İlk Türk devletlerinde de önemli antlaşmalar at üzerinde yapılırdı ki bu da bize Türklerin evlilik anlaşmasına verdiği önemi gösterir Günümüzde evlenmeden önce söz kesimi yapılıyor mu? Türkler söz kesimi ve önemli antlaşmalarını neden at üzerinde yapıyorlar? Söz kesiminde günümüzde yukarıdaki bilgilerden farklı olarak neler yapılıyor?

Söz kesimini temsil eden bir resim. İki taraf anlaşmıştır

Günümüzdeki bir söz kesiminden görüntü

Nişan Nişan, “evlenme için bir vaat” ve aynı zamanda bir, “ön akid” dir. Kaynaklara göre nişan adetinin Orta Asya uluslarında çok eskiden beri olduğu anlaşılmaktadır. Dede Korkut hikâyelerinde de nişan yüzüğünün takıldığı belirtilerek, önemi vurgulanmıştır. Dede Korkut Hikâyelerinde nişan törenine “küçük düğün” de denilmiştir. Yukarıdaki bilgilerde görüldüğü üzere nişan ilk Türk toplumlarında düğünden önceki aşamalardan birisidir. Günümüz nişan törenlerinde olan ve yukarıdaki bilgiler arasında olmayan şeyler nelerdir?

Çeyiz eşyaları aynı mıdır? Türklerde babanın kızına çeyiz yapması bir yükümlülük olarak görülüyordu. İlk Türk topluluklarında, gelin giden kızın çeyizine, “sep” derlerdi. Kaşgarlı Mahmut’un verdiği bilgiye göre gelinin akrabaları çeyizi hazırlamak için aralarında yardımlaşmaktadırlar. Bugün Anadolu’da çeyiz, bir süs eşyası ve dürü olarak anlaşılır. Hâlbuki Dede Korkut Hikâyelerinde de belirtildiği gibi ilk Türk topluluklarında çeyiz, “hayvan sürüleri, yardımcı insanlar vs.”den oluşmaktaydı. Daha çok düğünlerde, gerek gelin ve gerekse güveyi, hısımlarına armağanlar gönderme adeti, bugün yurdumuzun çok yerinde, gelinle damadın karşılıklı olarak birbirlerinin hısım ve akrabalarına giyecek göndermesi şeklinde yaşamaktadır. Günümüzde çeyiz hazırlanırken yardımlaşma olmakta mıdır? Çeyiz eşyaları aynı mıdır?

Hacivat İle Karagöz:Büyük evlenme oyununda çeyiz takımları

Düğün Dede Korkut Hikâyelerinde nişan toyuna “küçük düğün”, evlenme toyuna ise “ ulu düğün” denmiştir. Aynı zamanda büyük düğüne “ağır düğün” denirdi. Düğüne bugün de olduğu gibi, düğün (tüğün) deniliyordu. Türklerde eskiden de günümüz adetlerine benzer güzel adetler ve sosyal dayanışma örnekleri görülmektedir. Toy ne anlama gelmektedir?

Düğünlerde eğlenceler olur ve yemekler yenirdi

Günümüzde düğüne davetler nasıl olmaktadır ve ne ad verilmektedir? Düğünü başlatmak, kız evinin hakkı idi. Düğün kız evinde başlar erkek evinde biterdi. “Toy veya düğün bayrağı” da bütün Türklerde görülen yaygın bir gelenektir. Davetlere ve düğüne çağırma işine de bugün Türkiye’nin birçok yerinde söylendiği gibi “okumak” denilmekte idi. “Okumak” kelimesi genel olarak her türlü “Çağırma” anlamını da ifade ediyordu. Günümüzde düğüne davetler nasıl olmaktadır ve ne ad verilmektedir?

Düğün “ Kök Türkler düğün için “törün” sözünü kullanmışlardı. Toylarda Türkler yarışlar düzenleyerek, güreşler yaparak, kopuz( günümüzde kullanılan bağlamanın benzeri) eşliğinde türküler söyleyerek eğlenirlerdi. Farklı olarak neler yapılmaktadır? Günümüz düğününde aynı etkinlikler var mıdır?

Düğünlerde kullanılan bazı müzik aletleri

Günümüzde en çok hangi müzik aletleri kullanılmaktadır?

Düğün oyunlarından bir temsili resim

Düğün Gelin alma: Gelin evden ayrılırken, “baba ocağına ve ateşine saygı gösterir. 7 atadan izin istenir; Müslüman Türklerde ise 7 evliyadan izin istenir ve dua edilirdi. Önceden Türklerde gelinin, babası evinden alınarak, kocasının evine götürülüşü esnasında üzerine “didek” denilen bir örtü (duvak) örtülüyordu . Günümüzde aynı uygulamalar devam etmekte midir?

Düğün Saçı: Orta Asya ilk Türk topluluklarında, gelinin atının, yele ve kuyruğuna kımız saçarlarmış”. İslamiyet’ten sonraki, ikinci gelişme de, “un serpme” yaygınlaşmıştır. “Para, çörek, şeker” ise daha geç çağlarda ortaya çıkmıştır. Anadolu’da saçı sırasında dua da edilirdi. Saçıda kullanılan malzemelerdeki değişimin sebebi nedir? Saçı niçin yapılmış olabilir?

Yorumsuz !