Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KUL.
Advertisements

ANAKART.
GENEL OLARAK Ana kart Nedir? Ana kartın Yapısı
ANAKART NEDİR?. ANAKART NEDİR? ANAKART NEDİR? Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini.
ANA KARTLAR Veri Yolları.
Bilgisayar – I Arş. Gör. Arif Solmaz (Oda: C36 Tel: 1249) E-posta: ? ?
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Bilgisayar Nedir? Giriş birimleri   ile dış dünyadan aldıkları veriler  üzerinde aritmetiksel ve mantıksal  işlemler  yaparak  işleyen  ve bu işlenmiş.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Temel Bilgi Teknolojileri
Bilgisayara Giriş Dersi
Modül: 3. Anakartlar ve Kasalar
Kuzey ve Güney Köprüleri
ANA KARTLAR VE KASALAR.
ANAKART ANAKART NEDİR , NE İŞE YARAR?
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
66 CHAPTER SİSTEM UNITESİ. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 6-2 Sistem Üniteleri Mikro bilgisayarlar Masaüstü Dizüstü Tablet.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Anakartlar anakartlar & & kasalar kasalar.
BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Er. Ü. Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu
Donanım Bilgisi Öğr. Gör. Tufan MENGİ.
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ DONANIM OLARAK BİLGİSAYARI TANIYALIM BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ.
Bilgisayar Nedir ? Giriş birimleri ile dış dünyadan aldıkları veriler üzerinde aritmetiksel ve mantıksal işlemler yaparak işleyen, bu işlenmiş bilgileri.
ANAKART (MOTHERBOARD)
Lehimleme ve Baskı Devre
DONANIM NEDİR?.
ANA KARTLAR VE KASALAR.
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KUL.
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
ANAKARTLAR SERHAT OKUR.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Bilgisayar Donanımları
BİLGİSAYAR DONANIMI VERİ YOLLARI.
Kuzey ve Güney Köprüleri
VERİ YOLLARI ÇİPSETLER
HÜSEYİN ÖZTÜRK Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ANAKARTLAR Portlara Modülden Eklentiler Yap.
DİLOVASİ TEKNİK LİSE VE Ç.P.L Ana Kart (Mainboard) ÖĞRETMEN= KÜRŞAT KU
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
1 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KUL.. İÇERİK Bu ders öğrencilere çok yönlü bilgisayar okuryazarlığı kazandırmak için temel bilgisayar kavramlarını, klavye.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Anakart Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakartlar elektriği geçirmeyen.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
ANAKART NEDİR?.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Bilgisayar Donanımı Dersi
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KUL.
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Pınar KAPLAN Sevgi DEMİRCİ SLOTLAR.
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
Bilişim Teknolojilerinin Temelleri
ÇEVRE BİRİMLERİ VE SORUNLARI HAZIRLAYAN  SEDANUR SOYUK.
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayar Donanımı Hafta 3
VERİ YOLLARI VE ARABİRİMLER
ANAKARTLAR.
ANAKART NEDİR?. Ana kart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Fiberglastan.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir. Üzerinde bakır yolların bulunduğu fiberglastan yapılmış levha şeklindedir. Genişleme yuvaları, BIOS, ve çipsetler anakart üzerinde bulunur. İşlemci, Bellek, arabirimler, fare klavye ve çeşitli PC arayüz kartları (modem, Ağ, ekran, ses vs.)anakart üzerine takılır.

Anakartlar Anakartlar genellikle desteklediği işlemci türünün ismi ile anılır. Günümüzde PIII, Pentium 4 anakart gibi deyimler kullanılmaktadır.

Anakartlar

ISA (Industry Standart Architecture) Slot ISA slotlar eski tip iç bağlantılarda modem,ses,ekran,ağ gibi bağlantılarda kullanılıyordu. PCI ve AGP ye nazaran yavaş bir veriyoludur. Maksimum 8 MHz. Hızında çalışır. ISA 16 bit veriyoluna sahip olup, eşzamanlı olarak 16 bit veriye ulaşabilir. ISA Slot

PCI (Peripheral Component Interconnect) Slot PCI veriyolu Intel tarafından geliştirildi. Anakart üzerinde 1 ile 6 arasında PCI slot bulunur. 32 bit veriyolu kapasitesine sahip, 33MHz. Hızında çalışır. İşletim sistemlerinin Tak&Çalıştır (Plug&Play) özelliğini destekler. PCI Slot

AGP (Accelerated Graphics Port) Özellikle Görüntü kartları için dizayn edilmiştir. AGP 66 MHz 1x, 133 MHz 2x, 266 MHz 4x …hızlarıyla oldukça hızlı bir veriyolu hemde ana bellek ile daha çabuk iletişimi sağlayan bir porttur. 32 bit kapasiteli , PCI 2.1 standartını kullanan ,Hızı 33 MHz yerine 66MHz’dir. AGP Slot

ATX Power Connector Standart ATX güç kablosu bilgisayarın güç kaynağından çıkar ve ATX anakartlardaki güç yuvalarına takılır. Bir alt versiyon AT güç kablosudur.

Chipset Anakart üzerinde tümleşik olarak bulunan Chipset ses, ekran veya modemin anakart üzerinde bulunduğu durumlarda bu aygıtlardan birini ya da bir kaçını barındırırlar. Chipsetin asıl görevi işlemci fonksiyonlarını kontrol etmektir. İnternal modem

Chipset İşlemcinin bellek erşim şekli ve sınırıyla ilgili mantıksal bilgiler Chipset üzerinde belirlenir. Bazı Chipsetler yalnızca bir sınıf işlemciyi desteklerken, bazıları birden çok işlemciyle uyumlu çalışabilir.

CPU (Central Processing Unit) Socket Tüm işlemci soketleri birbirlerine çok benzerler, soketleri birbirinden ayıran yanları Pin sayıları ve dizaynıdır.

DIMM (Double Inline Memory Module) Slot En yaygın kullanılan bellek slotlarıdır. Diğer bellek slotları ise SIMM ve RIMM’dır. Başlıca DIMM standartları PC100, PC133’dür. DDR Ram lerle kullanılan PC2700,PC3200, PC4300 standartları mevcuttur.

IDE (Integrated Drive Electronics) Connector Sabit disk, CD sürücüler ve DVD sürücüler IDE kablosu aracılığla IDE yuvalarına bağlanır.

Floppy Drive Connector Disket sürücünün ankart üzerine bağlandığı yuvadır. Anakart üzerinde sadece 1 adet Disket sürücü yuvası bulunur. Disket Sürücü Yuvası

MotherBoard Battery Anakart üzerinde elektrik akımı olmadığı durumlarda bazı önemli bilgilerin tutulması amacıyla kullanılan çok küçük bir güce sahip pildir. Bios Pili

BIOS(Basic Input Output System)Chip Anakarta Sistem açılışında gerekli olan bilgiler ve sistemin neleri desteklediği ile ilgili bilgiler mevcuttur.

PS/2 Connectors ATX anakartlar üzerinde 2 adet PS/2 yuva bulunur. Biri mouse diğeri klavye içindir. Genellikle farklı renktedirler.Bu renklerden yeşil olan mouse, mor olan klavye içindir.

USB (Universal Serial Bus) port Harici porttur. Aygıtı takıp çıkartırken bilgisayarı kapatma zorunluluğu yoktur. Genellikle 2 USB port ve ekstra alternatif 2 kablo seçeneği ile üretilmektedir.

Paralel Port / COM (Comunications) Port Tarayıcı ve yazıcı bağlantıları için kullanılır. Paralel port üzerinden eğer 8 bit genişliğinde bir kanal kullanıyorsa bir seferde 8 bit veri gönderilir. Com Portlar fare ve harici modem bağlantıları için kullanılır. COM Port

Game Port / Sound Card Connectors Oyun portu ses kartları üzerinde yer alan seri bir porttur.ses kartı anakart üstünde bulunuyorsa oyun portuda anakart üzerinde bulunabilir. Ses kartını chipset olarak bulunduğu durumlarda anakart üzerinde Sound Card Connectors bulunur. Çıkış/SES Giriş/SES Mikrofon