Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
ADI: Kübra SOYADI: ŞAHİN NO: SINIF:1/B ADI:SELMA SOYADI:ÇELİK NO: SINIFI:1/B ÖĞRETMEN: YILMAZ EROĞLU

2 ANAKARTIN TARİHÇESİ İlk anakart 1982 yılında IBM PC' ler de kullanıldı. Büyük devre elemanlarından oluşan bu kartın üzerinde 4.7 MHZ Intel 8088 işlemci, BIOS, bellek ve çeşitli kartların takılabileceği yuvalar bulunuyordu. Eğer bu bilgisayara disket sürücü, paralel çıkış veya başka bir şey takmak isterseniz ona uygun bir kart alıp anakarta takmanız gerekiyordu.

3

4 ANAKART Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan elektronik devredir. Bilgisayarların temel donanım elemanıdır. Anakart sistemin merkezi bileşenidir Anakart üzerindeki parçaların birbiriyle iletişim halinde olabilmeleri için harici işlemci (CPU) nin yanında standart olarak bulunan işlemciler vardır bu işlemcilere de “Chipset” adı verilir. Chipsetlere bilgisayarın ikinci işlemcisi de denilir

5

6 Anakartın Çalışması Temel görevi, üzerinde olan birimler ile genişletme yuvalarına takılacak birimler arasında veri akışını sağlamaktır. Birimlerin çalışmasını düzenlemek ve kontrol etmekle görevlidir. Yonga seti anakartın beyni olarak tanımlanır. Bu entegreler, tüm sistemin uyumlu çalışmasını sağlar. Anakart üzerindeki iki temel yonga seti, farklı birimlerin çalışmasını kontrol eder

7 Anakart Çeşitleri ► XT Anakartlar ► AT Anakartlar ► BTX Anakartlar
► ATX Anakartlar ► BTX Anakartlar Anakart Çeşitleri

8 XT Anakartlar İlk kişisel bilgisayarlarda kullanılmıştır.
İşlemciler üzerinde sabit olarak bulunmaktaydı. 8086 ve 8088 işlemciler için üretilmişlerdir. Bu anakartlarda ek donanım birimleri 8 bit olmalıdır. İşlemcide bir problem olması durumunda anakartın komple değiştirilmesi gerekiyordu.

9 XT Anakartı Ve AT Anakartı

10 AT Anakartlar Bu anakart çeşidi XT’lerden sonra 1982 yılından itibaren kullanılmaya başalmışlardır. ATX anakartlarına benzer formdadırlar. Yapısında veriyolu olarak AGP, ISA, PCI kullanılmaktadır. PS/2 bağlantı yapısı bulunmamaktadır. İşlemci değiştirilmesi mümkün olmaktadır.

11

12 ATX Anakartlar AT’lerden daha sonra üretilen anakarttır.
Öncekilere göre çok daha fazla giriş ve çıkış bağlantı desteğine sahiptirler. Çeşitli donanım kartları ATX anakart çeşidiyle birlikte tümleşik yapıda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzün en çok kullanılan anakart çeşididir. Bu anakartların küçük kasalar için üretilmiş olan Micro ATX çeşitleri de bulunmaktadır.

13 ATX Anakartı Ve BTX Anakartı

14 BTX Anakartlar Sistemin güç yönetimi, soğutma sistemi ve çeşitli donanım birimlerinin yerleşiminde büyük değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu anakart çeşidinin amacı işlemci gibi çok ısınan parçaları daha iyi soğutabilmesidir.

15 ATX ANAKARTININ FİYAT VE ÖZELLİK KARŞILAŞTIRMASI
223 TL 2.999 TL

16 ATX ANAKARTININ ÖZELLİKLERİ VE FİYATLARI
Markası : Gıgabyte Markası : Asus Yapı : ATX Fiyatı : 223 TL Fiyatı : 2.999TL İşlemci Soket Tipi : 1151 Pin İşlemci Soket Tipi : 2011v3 Pin Chipseti : - Chipseti : İntel x99 Ram Tipi : DDR4 Ram Kapasitesi : 32GB Ram Kapasitesi : 64GB Garantisi : 24 Garantisi : 36 Ram Slotu : 2 adet Ram Slotu : 8 adet USB 3.0 : Var Sata 2 : Yok Sata 3 : 4 adet Sata 3 : 8 adet PCIx16 Slot : 1 adet PCIx16 Slot : 5 adet İşlemci Tipi: İntel Tabanlı

17 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ  


"BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları