Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar ve denetleyiciler gibi bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayan özel devreleri içerir. Ayrıca işlemci, ekran kartı, ses kartı, ağ kartı gibi diğer temel işlevlere sahip kartlar da anakartın üzerine takılır.

2 Anakartın tarihçesi İlk anakart 1982 yılında IBM PC'ler de kullanıldı. Büyük devre elemanlarından oluşan bu kartın üzerinde Intel 8088 işlemci, BIOS ve işlemci, bellek ve çeşitli kartların takılabileceği yuvalar bulunuyordu.

3 Anakartın bileşenleri  Yonga Seti(Cipset)  Veri Yolu (BUS)  Portlar ve Kornektörler  Genişleme Yuvaları  RAM Yuvaları  Bağlantı Girişi  İşlemci Soketi  Bios Chipi  PCI, USB ve AGP Yuvası bulunmaktadır.

4

5 Chipset(yonga seti)  Chipsetler bilgisayar içerisinde haberleşmeyi sağlar. Bileşenler üzerindeki haberleşme ne kadar hızlı gerçekleşirse bilgisayarın performansıda o derece artar. Bu nedenle chipsetlerin bilgisayar performansı üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Günümüzde en çok kullanılan Chipsetler Intel firması tarafından üretilmektedir.Silicon Integrated Systems (SIS), Acer Labs Inc. (ALI), VIA gibi üretici firmaların da geliştirdiği popüler yonga setleri vardır.

6 VeriYolu (Bus)  Anakart üzerindeki bileşenlerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan aygıtların chipsetler olduğunu söylemiştik veriyolu (Bus) ise chipsetlerin haberleşmeyi sağlarken kullandığı yolu teşkil eder yani veriyolları bileşenler arasındaki köprülerdir. Örnekle açıklamak gerekirse Chipsetleri sabit telefonlara, Veriyollarını ise telefon kablolarına benzetebiliriz. Nasıl ki telefon görüşmesi yaparken kablolar aracılığı ile iletişim kuruyorsak Chipsetler de Veriyolları aracılığı ile bileşenler arasındaki iletişimi sağlar.

7

8 Dahili Parça Portları

9

10

11


"Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları