SADETTİN DEMİR sadettin@sdu.edu.tr Bir FTP Arama Motoru için Uygun, Hızlı ve Verimli FTP Sunucusunun Bulunması SADETTİN DEMİR sadettin@sdu.edu.tr.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
Ses Kayıt Sistemi.
DESKTOP VIRTUALIZATION
GEÇME VE KALMA.
IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
FTP UYGULAMALARI VE İŞLETİM SİSTEMİ LİSANS YÖNETİMİ
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
Filezilla Client & Server
WEB SAYFASI NASIL HAZIRLANIR?
HTTP’yi (istemci tarafı) kendi kendinize deneyin
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
MÜRACAAT VE EĞİTİM SÜRECİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 17.EKİM.2009
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
Mustafa Akgül Linux Kullanıcılar Derneği LINUX, E-DEVLET VE BİLGİ TOPLUMU.
İÇERİK Ağ İzleme Ağ güvenliği için Tehlikeli Protokoller
3. HTTP.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Hostİng (bulundurma-yer sağlama) HİZMETİ
Bağıl Değerlendirme Sistemi
AĞ PROTOKOLÜ.
DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
1. Sınıf Ritmik Saymalar Sunusu
TOPLAMLARI 10 EDEN SAYI İKİLİLERİNİ BULALIM
Web Sayfası Bilgilendirme Toplantısı
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
BİLGİSAYAR AĞLARI.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Gnutella Ağ ve Protokol Sistemi
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi Anti-Spam Çalışmaları Tayfun Asker ODTÜ-BİDB
SINIF GEÇME.
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
 Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini, dosya iletimini sağlamaktadır.  Bu protokol kullanılarak, internet üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarda.
NAT: Network Address Translation (Ağ Adres Dönüşümü)
Kalemimizin ucu ile defterimize dokunalım
ÜÇGENDE AÇILAR 7.sınıf.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
CensorNet Linux Internet Güvenlik Duvarı ve Kayıt Tutma Semineri
Dyned eba şifre güncelleme işlemleri için
Ağlar ve Veri İletişimi
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
Özgür / Açık Kaynak Kodlu Sistem İzleme Araçları Feyza Eryol – Altay Ş. Özaygen ODTÜ Bilgi İşlem D. Bşk. V. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği Mayıs.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
Server Yönetim Programları
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
ÜNİVERSİTELER İÇİN WEB TABANLI MAAŞ - BORDRO PROGRAMI
Sunum transkripti:

SADETTİN DEMİR sadettin@sdu.edu.tr Bir FTP Arama Motoru için Uygun, Hızlı ve Verimli FTP Sunucusunun Bulunması SADETTİN DEMİR sadettin@sdu.edu.tr

FTP (File Transfer Protocol) FTP, (RFC 959) bu protokolü destekleyen sistemler arasında dosya transferi için bir protokoldür. Dosya aktarımında dominant protokoldür Sorun: Kullanıcı dosyayı indirmek istediği sunucunun durumunu bilmemektedir Klasik Çözüm: coğrafik açıdan kendisine en yakın olanı seçmekte kendisine önerilen linklerden herhangi birini alışkanlıkları doğrultusunda seçerek kullanmaktadır

YAPILAN ÇALIŞMANIN AMACI Bu çalışmada bir sistem içerisinde yer alan FTP sunucuları üzerinde bulunan dosyalar için arama yapılması ve bulunan dosyaları üzerinde barındıran sunucular içerisinde dosyayı indirmek için en uygun sunucunun kullanıcıya tavsiye edilmesi amaçlanmıştır. Bu sistemde kullanılan tüm sunucularda açık kaynak kodlu olmasından dolayı Linux bazlı işletim sistemi seçilmiştir ve uygulamada RedHat Enterprise Edition 5.2 tercih edilmiştir.

Tasarlanan sistem için genel gösterim sistem birbirinden bağımsız alanlar üzerinde çalışabilmekte sisteme sınırsız sayıda FTP sunucusu eklenebilmekte

Sistemin çalışması FTP sunucuları üzerinde dosya arama Dosyayı üzerinde barındıran sunucular içerisinde en uygun sunucunun kullanıcıya tavsiyesi En iyi performansı vereceği kabul edilen sunucuya arama sayfası üzerinden link verilmesi

1. FTP Sunucuları Üzerinde Dosya Arama Dosya arama işlemi için ana sunucu kullanılmaktadır. Ana sunucu üzerinde kendisine tanıtılmış olan FTP sunucularında sunulmakta olan dosyaları kontrol etmek için php dilinde bir script hazırlanmıştır. Bu script, Linux üzerindeki cron yardımıyla her 10 dakikada bir FTP sunucularını taramakta ve bu sunucularda bulunan dosyaları dosyalistesi.txt isimli text dosyası içerisine kaydetmektedir. 10 dakikalık süre çalışmada kullanılan süre olmakla beraber istenildiği takdirde bu sürede azaltma veya arttırma yapılabilmektedir. Bu listenin her dosya araması yapıldığında alınması işlem süresini arttıracağından böyle bir yol izlenmiştir.

1. FTP Sunucuları Üzerinde Dosya Arama Alınan liste üzerinde arama işlemi yapmak için ana sunucu üzerinde bir arama sayfası mevcuttur.

2. En İyi Sunucunun Önerilmesi Arama sonucunda dosya sadece bir sunucuda bulunursa, bu durumda direk olarak bu sunucu önerilmektedir. Ama dosya birden fazla sunucuda bulunursa bu durumda en iyi performansı sağlayacak olan FTP sunucunun belirlenmesi için puanlama sistemi oluşturulmuştur. Öncelikle sisteme dahil olan FTP sunucularının durumlarının belirlenebilmesi için bir ajan program kullanılmıştır. Bu program FTP sunucuları üzerinde çalışmakta ve sunucunun durumunu izlemektedir. Bu izleme şu şekilde olmaktadır. FTP sunucusu işlemcisinin 1 dakikalık ortalama yoğunluğu (YY1i) FTP sunucusu işlemcisinin 5 dakikalık ortalama yoğunluğu (YY5i) FTP sunucusunun toplam RAM miktarının kullanılan RAM miktarına oranının 5 dakikalık ortalaması (RYi)

2. En İyi Sunucunun Önerilmesi Bu işlemde kullanılan puanlama yönteminde; her bir değer için maksimum ve minimum değerler bulunmuş ve bu değerler yüzdelik dilimler haline dönüştürülmüştür. Burada en çok yüke sahip olan sunucunun yükü %100 kabul edilmiş ve en düşük değer de %1 olarak alınmıştır.

2. En İyi Sunucunun Önerilmesi Bu değer dönüşümü yapıldıktan sonra tablodaki dönüşüm işlemi uygulanmış ve her bir sunucuya üzerindeki yüke göre bir puan verilmiştir. Yük Yüzdesi Puan Karşılığı %100 - %91 1 %90 - %81 2 %80 - %71 3 %70 - %61 4 %60 - %51 5 %50 - %41 6 %40 - %31 7 %30 - %21 8 %20 - %11 9 %10 - %1 10

2. En İyi Sunucunun Önerilmesi Sonuçta her bir sunucu üzerindeki yük toplamını (TYi) ifade eden tek bir puan değeri olabilmesi için bu üç değerin ortalaması alınarak her bir sunucuya tek bir yük puanı verilmiştir. Bunun için; formülü kullanılmıştır.

2. En İyi Sunucunun Önerilmesi Şimdiye kadar yapılan işlemler, FTP sunucularının yoğunluklarını ölçmeye yönelik yapılan çalışmaları içermektedir. Bunun yanında FTP sunucularının network durumlarının da değerlendirilmeye alınması, doğru sonuçların elde edilmesi açısından önemlidir. Bunun için ana sunucudan FTP sunuculara gönderilecek olan ping değerleri bize bir miktar da olsa hat yoğunluğu hakkında bilgi verecektir. Sisteme dahil olan tüm sunuculara ping mesajı gönderilmiştir ve cevap süreleri karşılaştırılarak en büyük ve küçük cevap süreleri tespit edilmiş ve aradaki süre yüzdelik dilimlere dönüştürülmüştür.

2. En İyi Sunucunun Önerilmesi Yük Yüzdesi Puan Karşılığı %100 - %91 1 %90 - %81 2 %80 - %71 3 %70 - %61 4 %60 - %51 5 %50 - %41 6 %40 - %31 7 %30 - %21 8 %20 - %11 9 %10 - %1 10 Dönüşüm işleminden sonra yapılacak olan puanlama için yine Tablodaki değerler kullanılmıştır. Bunun sonucunda FTP sunucumuzun network yoğunluğunu veren (NYi) bir değer bulunmuş ve sunucuya atanmıştır.

3. Sunucuya Link Verilmesi En uygun durumdaki sunucuyu belirlememiz için artık elimizde toplam yük yoğunluğunu (TYi) ve network yoğunluğunu (NYi) veren iki değer bulunmaktadır. Bu değerlerde formülü ile hesaplanarak sonuç olarak bir sunucu için bir yoğunluk değeri bulunmuş olur.

3. Sunucuya Link Verilmesi Toplam puanlama üzerinden en yüksek puanı alan sunucu aranılan dosyayı sunabilecek en uygun sunucu olarak kabul edilebilir. Son adımda ise istemciye arama sayfası üzerinden talep edilen dosya için uygun sunucuya link verilir. Bu işlem sonunda artık istemci internet tarayıcısını kullanarak kendisine verilmiş olan link üzerinden ve kendisi için olabilecek en uygun durumdaki sunucu üzerinden FTP oturumu kurarak talep etmiş olduğu dosyayı indirebilecektir.

3. Sunucuya Link Verilmesi

TEŞEKKÜRLER