GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Kütle varyansı için hipotez testi
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
ENTEGRE MÜCADELE.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
ORGANİK TARIM.
MİKROPLAR Mikroplar nasıl ve nerede yaşar ? Gülnur GÜR Sağlık Slayt
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
KABA YEMLER.
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
NEDEN ATIK İLAÇ PROJESİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
ZİRAİ İLAÇ TEHDİDİ.
In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
KOZMETİKLERDEKİ TEHLİKE
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
TEST – 1.
BİYOKÜTLE.
Hesaplanan Parametrelerin Hassasiyeti ve Güvenirlik Bölgesi
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Zehirlenme ve Zehirlilik Denemeleri. Zehirlilik denemeleri ratlar ve köpeklerde yapılır. Tek doz (akut) ve tekrarlanan doz (subakut, subkronik ve kronik)
Yeni Maddelerin Çevreye Etkisi
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Başabaş ve Kaldıraç Analizi
B. KARLILIK ANALİZİ Yönetim uygulamalarında kar planlaması ve karlılık analizi alanında kullanılan önemli araçlardan biri; literatürde “başabaş analizi,
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
PESTİSİTLERİN EKOSİSTEMDEKİ CANLI ORGANİZMALARA ETKİLERİ
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
ISO HACCP ve ISO22000.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Eylül 2001

Tükettiğimiz gıdaların güvenilirliği hayati derecede önemlidir Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz ? Tükettiğimiz gıdalar pestisit kalıntıları yönünden ne kadar güvenli ? Pestisit kalıntılarının azaltılması yönetilebilir mi? Tüketicilere pestisit kalıntısı içermeyen gıdaların arzedilmesi konusunda Tarım İlacı üreten ve satan firmalara düşen görevler ve bu konuda sektörün yaptığı çalışmalar konusunda yeteri kadar bilgi sahibimiyiz ? Eylül 2001

Pestisit nedir ? Pestisitler, tükettiğimiz gıdaların temelini oluşturan çeşitli kültür bitkilerinde zararlı, onların verim ve kalitelerini düşüren yabancı ot , hastalık ve zararlıları öldüren gerek doğal gerekse sentetik olarak üretilen kimyasallardır. Pestisitler ; Güvenilir olmalıdır Spesifik olmalıdır Bulundukları ortamdaki kalıcılıkları çok az olmalıdır Eylül 2001

Pestisitlere neden ihtiyacımız vardır ? Dünya nüfusu her yıl 94 milyon artmaktadır Mücadele yapılmadığı durumda hastalık,zararlı ve yabancı otlar nedeniyle oluşacak ürün kayıpları % 30 – 40 olarak tahmin edilmektedir Gıda kalitesi konusunda pestisitlerin sağladığı yararları üç ana başlıkta özetleyebiliriz. Pazar değeri yüksek kültür bitkilerinin üretiminde hayati önem taşırlar Funguslar ve bakteriler tarafından üretilen doğal toksinlerin miktarını azaltırlar Gıdaların besin değerini arttırırlar Eylül 2001

Gıdalarımızdaki pestisit kalıntılarının kaynağı Pestisitler tarım ürünlerinin kalite ve kantitelerini arttırıken kimyasalların rezidü olarak adlandırılan çok az miktarlarını da ortama bırakabilirler. Kalıntı seviyesi , büyük oranda pestisitin uygulama zamanına bağlıdır. Ancak rezidü miktarını tayin eden birçok faktör vardır. Eylül 2001

Tükettiğimiz gıdalar güvenilirmidir ? Güvenilirlik nasıl belirlenir ? Tüm pestisitler satışa sunulmaları ve kullanılmalarından önce mutlaka ruhsatlandırılmalıdır. Bu ruhsatlandırma çalışmaları ilacın geliştirilmesi aşamalarında yürütülen toksikolojik ve ekotoksikolojik araştırmaların en son noktasıdır. Pestisitlerin insan sağlığı için güvenilirliğini tayin eden faktör risktir ve iki unsur ile belirlenir ; maruz kalma tehlike Eylül 2001

Pestisite maruz kalma nasıl ölçülür ? Maruz kalmayı ölçebilmek için iki konunun bilinmesi gerekmektedir 1.) Tüketilen gıdanın tipi ve miktarı Ülkelerin gıda tüketim alışkanlıklarına göre hazırlanan standart diet tabloları esas alınır. Yapılan surveylerle bebekler , çocuklar ve yetişkinler tarafından bir gün içinde özellikle tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak tüketilen besinlerin miktarı gram olarak belirlenir. Eylül 2001

Pestisite maruz kalma nasıl ölçülür ? 2.) Gıdalardaki pestisit kalıntılarının miktarı Pestisitlerin kullanımından önce gıdalardaki rezidü miktarları belirlenmektedir ve bunun için ortaya konmuş uluslararası kabul gören metotlar vardır .Bu testler tarla , sera ve depo koşullarında yürütülmektedir. Bu test çalışmaları aşağıdaki konuları kapsamaktadır. -Pestisitlerin kullanıldığı tüm kültür bitkilerini ; -Bu bitkilerin yaygın tarımı yapılan çeşitlerini ; -Yetiştirildikleri toprak tiplerindeki durumlarını; -Yetiştirildikleri farklı coğrafi alanlardaki durumlarını; -Farklı meteorolojik koşullardaki davranışlarını. Eylül 2001

Rezidü çalışmalarının işleyişi Rezidü çalışmalarında izlenen temel yol en kötü senaryonun olabileceği varsayımı ile hareket edilmesidir. Bu aşağıdaki şekilde açıklanabilir; Düşünülen maksimum doz; Düşünülen maksimum doz ile yapılacak maksimum ilaçlama sayısı; En düşük PHI. Bu şartlar “cGAP” KRİTİK YETERLİ TARIM UYGULAMALARI olarak adlandırılmaktadır. Eylül 2001

2 çeşit tarla rezidü denemeleri vardır ! Rezidü tayinine esas hasat denemeleri Rezidü azaltma denemeleri - İlaçlama sırasında kültür bitkilerinin yenilebilir kısımlarının ilaç ile karşı karşıya getirilmesi; - Kültür bitkisinin hasata çok yakın dönemlerinde ilaçlanması. Patates ve hububat gibi ürünlerde depoda da bu çalışmalar yürütülmektedir. Eylül 2001

MRLs nedir ve bu değerlere neden gereksinmemiz vardır ? MRLs, bir pestisitin gıdalarda, işlenmiş ürünlerde veya hayvan yemlerinde resmi olarak kabul gören/ izin verilen maksimum konsantrasyonunu ifade eder. MRLs, gıda,işlenmiş ürün veya hayvan yeminin bir kg ‘ ındaki rezidü miktarının miligram olarak ifadesidir. Bu da ppm (milyonda kısım) olarak tanımlanır. Eylül 2001

MRLs nedir ve bu değerlere neden gereksinmemiz vardır ? MRLs ; ülkeler arasında kültür bitkilerinin serbestçe ticaretine izin verir , MRLs ; resmi kurumlara pestisitlerin usulüne uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını denetleme olanağı sunar. MRLs ; hesaplanmış bir değerdir ve geniş güvenlik sınırları içinde belirlenmektedir. MRLs ülkelerce ayrı ayrı belirlendiği gibi EU , WHO ve FAO tarafından da uluslararası olarak ortaya konmaktadır. Eylül 2001

Maruz Kalmanın Ölçülmesi (özet) Tarla Rezidü Denemeleri (cGAP) Rezidü verileri İşlenmiş ürünlerde rezidünün medyan veya ortalama değerinin belirlenmesi MRLs ‘nin hesaplanması Tüketicinin maruz kalması Pestisitin uygun kullanılıp kullanılmadığının ve ticari standartlara uygunluğunun belirlenmesi Ulusal Hükümetler tarafından yayınlanan gıda tüketim rakamları Eylül 2001

Pestisitin tehlike olasılığı nasıl belirlenir ? Herhangi bir pestisitin tehlike olasılığı onun toksisitesi veya insanlara zarar verme yeteneği ile belirlenmektedir. Toksisite nasıl belirlenir ? Pestisitler , kullanıma arz edilmelerinden önce toksisitelerini belirlemek üzere ortaya konmuş bir dizi resmi testten geçirilirler.Çok geliştirilmiş metotlarla yürütülen bu testler 5 yıldan uzun bir sürede tamamlanmaktadır. Eylül 2001

Toksisite nasıl belirlenir ? Toksisite çalışmalarından aşağıdaki veriler elde edilir : =>Bir pestisite yüksek oranda maruz kalındığında ortaya çıkabilecek zarar ve tipi ; =>İnsanlara zarar vermeyecek , güvenli bir maruz kalma seviyesinin tespiti ( NOAEL = canlının yaşamında olumsuz etkiye neden olmayan en güvenilir maksimum doz seviyesi ) Eylül 2001

Güvenilir maruz kalma seviyesi nedir ? İnsanların toksisite testlerine alınan deney hayvanlarından 10 kat daha duyarlı oldukları varsayımından hareket edilmektedir. Bunu sağlamak ve insanlara izin verilebilir maksimum maruz kalma seviyesini belirlemek için,denemelerle tespit edilmiş en düşük NOAEL değerine 100 katlık bir güvenlik faktörü uygulanmaktadır. Bulunan bu değer (ADI) yaşam boyu günlük alınabilir doz olarak ifade edilmektedir. Eylül 2001

Risk ve tehlike !!! Eğer tükettiğimiz gıdalarda rezidü yoksa tüketiciler için bir risk yoktur. Eğer tükettiğimiz gıdalarda rezidü varsa risk vardır ve RİSK maruz kalınan / kalınacak rezidünün miktarına ve maruz kalınan süreye bağımlıdır. Eylül 2001

Risk Ölçer En yüksek risk Pestisitlerden 100 000 kez En düşük risk Kanser ve kalp krizlerine yol Açan belli başlı gıdaların çok Az veya aşırı yenilmesi Pestisitlerden 100 milyon kez daha yüksek risk Aşırı alkol Pestisitlerden 10 milyon kez daha yüksek risk Salmonella gibi gıda zehirlenmeleri Pestisitlerden 100 000 kez daha yüksek risk Vitamin eksikliği gibi beslenme bozuklukları ve zehirli mantarlar gibi doğal toksinler En düşük risk Pestisitler ve yardımcı maddeler Eylül 2001

100 kat fazla güvenlik faktörü uygulaması tüketicilerce maruz kalınan Riskin hesaplanması Toksikolojik Testler Hesaplama NOAEL 100 kat fazla güvenlik faktörü uygulaması Tüketici Güvenliği İçin uygulanan ADI Tüketicinin Maruz Kalması Kıyaslama ADI ‘nin çok altında belirlenen tüketicilerce maruz kalınan değer Pestisitin Yetkililerce Kabul edilmesi Eylül 2001

Artan nüfusu beslemek zorundayız ! Eylül 2001

Ürün kayıplarını azaltmak zorundayız ! Eylül 2001

Gıdalar , yaşamımızın devamının temel kaynağı ! Eylül 2001

Zamana bağlı olarak rezidünün azalması Eylül 2001

MRLs ‘ nin kontrol noktaları Eylül 2001

Risk nedir ? Risk maruz kalma ve tehlikenin bir faktörüdür. Eylül 2001